Tuorein sisältö

Kuninkaan puhe

Ensi-ilta: 21.01.2011
Genre: Draama, Sota
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

24.02.2011 klo 18.00 | Luettu: 28084 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Adolf Hitler karjui saksalaisille hurmahenkeä. Achtung!! Kuss mich am arsch der schwanzlutscher!! Samaan aikaan Iso-Britanniassa kuningas Yrjö VI änkytti pahemmin kuin Putte Possu. Asiaa tuskin tarvitsee perustella: kunnollinen Kuninkaan puhe (The King's Speech) on merkittävä asia, olitpa taistelua odottava sotapoika, tai sängyn alla paniikissa. Yksi viime vuoden kehutuimmista elokuvista dramatisoi onnistuneesti kuninkaan ääniharjoittelut, joiden merkitys venähtää kuin varkain globaaliksi.

P-p-puheterapia on kuiva aihe. Tarina on kokonaisuudessaan se, että sodan kynnyksellä "prinssi Putte" ymmärtää olevansa parempi vaihtoehto kuninkaaksi, kuin hurvitteleva isoveljensä. Isä, Yrjö V, tapasi pitää karismaattisia radiopuheita. Poppakonstilla uusi kuningas ei voi puhevikaa peitota, vaan tarvitaan työtä. Itsetunto on koetuksella! Valtakunta tarvitsee uutta Ykää!

Opimme alussa, että yksiulotteinen rakastava vaimo (Helena Bonham Carter) on etsinyt puoskareita tuloksetta. Prinssi Albert (Colin Firth) on äkkipikainen, pahasti solmuun vääntynyt mies, jota pelleily ei enää kiinnosta. Kerta kiellon päälle: vaimo pakottaa miehen terapiaa tarjoavan näyttelijän (Geoffrey Rush) vastaanotolle. Täysin yllätyksetöntä ylimielistä kiukkuilua seuraa, ennen kuin prinssi ja terapeutti löytävät yhteisen sävelen.

Huippunäyttelijät tulkitsevat kaavamaista käsikirjoitusta tunkkaisissa lavasteissa? Ellei Kuninkaan puhe ratkaisevasti piristyisi, tuomitsisin sen asialliseksi tv-elokuvaksi. Ohjaaja Tom Hooper on niin uskollinen kiinteille kuvakulmille ja jäykille kameran jyräysreissuille, että tämä on kiltisti sanottuna omalaatuista. Niin tai näin, väitän vilpittömästi, että alkupuolella aistimani nuhaisuus on eduksi tarinan nousevalle luonteelle. Vihaajat ja rakastajat perustelevat tällaiset asiat kummin päin vain.

Bonham Carter on empaattisen leidin roolissa varsin miellyttävä. Firth hyvin vaikeassa roolissa, Rush juuri oikeissa housuissa, Guy Pierce ensimmäisenä kruununprinssinä, Michael Gambon kuningas Yrjö viidentenä ja Timothy Spall ihan vain ohimennen tekevät vaikutuksen. Vaikka Firthiä toki kiitellään, rooli on niinsanotusti epäkiitollinen, sillä eihän se kivaa ole, kun mies näyttää tukehtuvan vokaalin puolikkaaseen. Vaikka Rush on aiemminkin höpsöjä velikultia tulkinnut, on sitä arvostettava, miten karismaattisesti hän Firthiä tukee.

Kun tilttaileva ja hermoileva solmu alkaa avautua, elokuva nousee pysyvästi nipotusluonteisen kritiikin yläpuolelle. Eräässä kohtauksessa, kun näyttelijät eivät edes lavasteita tarvitsisi, pilipalimuusikko yrittää pimputtaa itselleen osan ansaitusta arvostuksesta. Tuo nimenomainen kohtaus on vahva näyttelijöiden ansiosta - muusta toteutuksesta huolimatta. Useammin elokuva hyvää makua edustaa kun ei. Sillä varsinaisella puheella ei haasteta Hitlerin mylvintää. Vaikka puoli maailmaa kuuntelee, hetki on intiimiä jatkoa intiimille tarinalle erikoisesta ystävyydestä, joka on vaatinut osapuolilta varsinkin luottamusta.

Kuninkaalla ei juurikaan varsinaista valtaa ole, näin selitetään. Puhekyvyn tavoittelu lienee siis vastaava tarina, kuin tarina perheensä ainoana elättäjänä toimivan invalidin ylväistä ponnistuksista! Tämä on naiivi, mutta tyydyttävä yksinkertaistus. Olisi väärin vaatia kattavaa kuvausta sotaan valmistuvan kuninkaan tunnelmista, rutiineista ja velvollisuuksista. Historiasta on poimittu pari asiaa: terapia ja ystävyys. Wikipedia-viisastelijat vaientava draama ei ehtisi niitä kuin sivuta. Kuninkaan puhetta on terveellisintä ajatella hömppäelokuvana. Teos on ennen muuta tunteisiin vetoava ja dialogin ja tulkinnan ansiosta näppärä ja hauska.

Kuninkaan puhe ei perustu näytelmään, mutta ymmärtääkseni sen piti alunperin olla moinen. Tämä näkyy. Lähinnä otokset kuuntelevasta kansanpaljoudesta, lähikuvat näyttelijöiden kasvoista ja montaasi tekevät tästä ns. elokuvamaisen elokuvan. Vuoden parasta elävää kuvaa tämä ei täten ole, mutta kerrottavana on vahvempi tarina kuin useimmilla yhtä tasokkaasti näytellyillä kilpailijoilla Oscar-gaalassa.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Vuosi elämästä... Sparzanza - Folie à... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (14 viestiä)

jej

24.02.2011 klo 19.20

Itselleni taas kyseessä oli nimenomaan vuoden paras elokuva. Järisyttävän hyviä näyttelysuorituksia, naseva käsikirjoitus ja sopiva vähäeleisyys. Kertakaikkiaan mainio elämys.
lainaa
Lehmus

24.02.2011 klo 19.26 1 tykkää tästä

Bonham Carterin vaimossa tuntui piilevän pinnan alla jotain enemmänkin, ulostuontia niille olisi suonut kenties enemmänkin kuin muutaman olankohautuksen. Päähenkilökaksikon näytelmä kuitenkin, joten annettakoon se anteeksi.

Hauskaa dialogia myös runsaalti. Näytöksen kansoittaneet vanhukset tyrskähtelivät ainakin valtoimenaan.
lainaa
Oscar

24.02.2011 klo 19.48

Saakohan taas ensi sunnuntai-maanantai välisenä yönä jännittää Peltosen seurassa, kun Hollywood palkitsee itseään?
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

24.02.2011 klo 20.06

missäs muuten jari-pee katsoo elokuvat ja pääsetkö etuoikeuksilla katsomaan ennakkoon tai jottain? Ku oot tollanen kriitikko.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

24.02.2011 klo 20.10

Oscar kirjoitti:
Saakohan taas ensi sunnuntai-maanantai välisenä yönä jännittää Peltosen seurassa, kun Hollywood palkitsee itseään?

Veikkaan että kyllä.

Ja itse leffasta.. Pitää ostaa joskus sitten DVD:lle / Blu-ray'lle. Vaikuttaa ihan kelpo pätkältä.
lainaa
Sarkoni

Rekisteröitynyt 12.10.2007

24.02.2011 klo 20.44

Tykkäsin. "jej" tiivisti hyvin. Ja suorastaan yllätti, miten hauska elokuva oli. En ihan odottanut, mutta tosiaan, keski-iältään viisikymppinen yleisö naurahteli ihan säännöllisesti.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

24.02.2011 klo 22.22

Tykkäsin kovasti elokuvasta. Todellakin hyviä näyttelijäsuorituksia, sopivan mittanen leffa. Ei juuri mitään ylimäärästä, joskin jos historia olis tiedossa kaikilla etukäteen nii olis säästytty muutamalla kohtauksella vähemmän.
lainaa
ZeppK

Rekisteröitynyt 11.05.2009

24.02.2011 klo 23.06

Tuleeko peltoselta kovasti suosiota niittäneestä Catfishista arvostelua?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2011 klo 04.46

Bonham Carter näyttelee itseään kuningataräiti Elisabetia (sitä mummelia, joka nukkui pois yli satavuotiaana 2002), joten miellyttävästä suorituksesta on helppo ns. löytää vaikka mitä.

Yöllä saa jännittää Peltosen seurassa.

Tollanen kriitikko on kiitollinen saadessaan käydä lehdistönäytöksissä. (Kuninkaan puheen katsoin tietenkin normaalissa, onhan arvostelu kuukauden myöhässä.)

Catfishin käsittelystä en osaa sanoa mitään. Lukijoiden mainitsemia kiinnostavia leffoja kuten Enter the Void ja Mr. Nobody on listaksi asti, ja yleensä kun jotakuta ehtisi mulkoilla, sitä ei juuri silloin mistään löydy.
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

25.02.2011 klo 21.36

jari-pee. ''Tollanen kriitikko''- Vaikka arvostelusi ovat mielestäni paskoja enkä osaa arvostaa niitä asioita joihin kiinnität eniten huomiota arvosteluissasi ym. shaissea, niin arvostan sinua niinkin paljon, että sinua kriitikoksi kutsuinkin.
Tapani Maskula sanoi jossain siitä, kuinka hänen mielestään nykyään kriitikot ovat niitä, jotka menevät leffaan ja kertovat mitä elokuvassa tapahtuu ja antaa tähdet.
Sinä kuitenkin kerrot muutakin kuin mitä siinä tapahtuu, arvostelet sen.

En pidä arvosteluistasi siksi koska ne yrittää olla liian nokkelia, ja olet antanut monelle elokuvalla liian hyvät tähdet huonoin perusteluin. esim. Avatar. Se oli nätti ja tuntui todelliselta, mutta juoni köyhä ym. 5 tähteä????

Päätin vuodattaa vaikkei sillä mitään väliä olekkaan.
lainaa
Hihhuli

28.02.2011 klo 23.57

Varsin osuva arvostelu. Kuninkaan puhe on näyttelijöiden ja näppärän dialogin juhlaa; sydämellinen hyvänmielen elokuva, muttei paljon muuta. Firth ja Rush ovat rooleissaan loistavia eikä sivuosissa esiintyviäkään voi kuin kehua - Carter etenkin on erinomainen. Hahmot ovat hyvin kirjoitettuja, niihin on helppo samaistua ja vaikeuksien kautta voittoon -juonikuvio varmistaa sen, että tarina jättää päättyessään tyydyttävän olon. Toteutuksen laadusta ei siis löydy moittimista.

Leffan suurin ongelma onkin se, että se kertoo tarinansa häpeilemättömän kaavamaisesti ja yllätyksettömästi. Käänteiden kehiin astumisen pystyy ennustamaan sekuntien tarkkuudella. Lisäksi osa niistä on vielä häikäilemättömän keinotekoisesti rakennettuja, kuten se, että kuningas ei millään voi kuunnella levyä kuin vasta sitten, kun se on draaman kannalta sopivaa, tai se, että tietyssä vaiheessa ystävyyssuhteen pitää mennä poikki määräajaksi x, ja jos mitään näkyvää syytä siihen ole, sellainen revitään jostain vaikka väkisin, koska elokuviin kuuluu, että ystäville tulee välirikko tarinan kolmannella neljänneksellä, jotta saataisiin aikaan kätevä konflikti, joka voitaisiin passelisti ratkaista ennen loppuhuipennukseen siirtymistä.

Elokuva ei myöskään paneudu kovin syvällisesti teemoihinsa, vaan ne koskettavuudestaan huolimatta jäävät hyvin pintaraapaisuksi. Leffan onni onkin, että hahmot, näyttelijät ja dialogi ovat tarpeeksi vahvaa kantaakseen tarinaa sen koko keston ajan. Lopputuloksena on hyvä elokuva, jonka katsomisesta nauttii mutta joka lopputekstien rullattua ruutuun unohtuu myös nopeasti.
lainaa
Weteraani

02.03.2011 klo 09.40

Jostain arvostelusta luin jonkinlaisen selityksen tälle Peltosen kommentille:

"Ohjaaja Tom Hooper on niin uskollinen kiinteille kuvakulmille ja jäykille kameran jyräysreissuille, että tämä on kiltisti sanottuna omalaatuista."

Kyseisessä arvostelussa nimittäin sanottiin, että Bertie sijoitetaan tarkoituksella kuvan reunaan (ei keskelle) kuvaamaan hänen sivullisuuttaan.

Tulkinta tuokin. Luin tuon vasta leffan näkemisen jälkeen, joten en voinut verrata tilannetta itse.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.03.2011 klo 19.25

Weteraani kirjoitti:
Bertie sijoitetaan tarkoituksella kuvan reunaan (ei keskelle) kuvaamaan hänen sivullisuuttaan.


Varmasti. Ja tuo on mielestäni kömpelö kikka, koska se vetää puoleensa huomiota tekemättä vaikutusta.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

10.03.2011 klo 20.14

Kävin kattoo. Tykkäsin kovasti. Todella hyvä ja tiivis paketti, aika kului siivillä. Hyvät näyttelijäsuoritukset ja hörähdinkin useaan otteeseen. Dialogin juhlaa. Tarvitaanko muuta?

4.5 tähteä 5:stä.
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova