Tuorein sisältö

Hugo

Ensi-ilta: 17.02.2012
Genre: Draama, Fantasia
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

16.02.2012 klo 17.30 | Luettu: 28224 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Intohimoisille elokuvaharrastajille on tehty 170 miljoonalla taalalla alan historiaa juhliva herkkä draama, joka toimii satujen logiikalla ja näyttää siltä, miltä Harry Potterien olisi pitänyt näyttää. Pääosassa on orpopoika, joka asuu rautatieasemalla, jossa muutamat sarjakuvamaiset sivuhahmot kiehnäävät lemmenkipeinä fransmannitunnelmissa. Poika on kätevä käsistään. Hän yrittää korjata robottia, jonka isi jätti jälkeen. Asetelmasta edetään suoranaiseen luentoon siitä, miten merkittävä taidemuoto elokuva on aina ollut. Tämän ei pitäisi toimia, mutta tämä kaikki toimii. Paras tapa juhlia omaperäistä taidetta on tehdä omaperäistä taidetta. Sellaiset herrat kuin Tim Burton ja Quentin Tarantino ovat rakentaneet uransa persoonallisten kunnianosoitusten varaan. Synkkiä draamoja ja jännäreitä ikänsä suoltanut Martin Scorsese yllättää ryhtymällä haikean nostalgiseksi nyt.

Jos muistat, kuinka kuu-ukko sai raketista silmään, olet kohderyhmää. Jos pidit elokuvista Ed Wood, Gods and Monsters ja Baadasssss! olet kohderyhmää. Muussa tapauksessa asia on epäselvä. Hugo toimii lasten mysteeriseikkailuiden rakenteella. Asa Butterfield on nuori surumielinen Hugo, joka ajautuu ongelmiin näpistellessään robottiin osia. Mikä on robotin salaisuus? Ben Kingsley tulkitsee vakavaa herraa lelukioskin tiskillä. Hän on saanut vorosta tarpeekseen. Kun hän näkee Hugon muistikirjan, hän järkyttyy. Mikä on ukon salaisuus? Hugoa auttaa pirteä tyttö mallia Chloë Moretz. Jotteivät salaisuudet selviä liian nopeasti, Sacha Baron Cohen jahtaa lapsia asemanvartijana. Tämä on juuri sellainen hahmo, joka metsänvartijaksi ryhtyessään saisi riesakseen Jogi-karhun. Lapsille en elokuvaa kuitenkaan suosittele, päinvastoin: jos lapsi vastoin odotuksia pitää hitaasta tunnelmapalasta, suosittelen elokuvaharrastajalle kyseistä lasta (adoptoimista).

Hugo on maagisen kaunis kuin joulupuu hämärtyneessä muistossa lapsuudesta (!). Ennen kuin elokuva otsikkonsa kankaalle sai, olin jo kastellut kaulanikin, eikä se kuolaa ollut. Väriyhdistelmää lämmin oranssi & raikas sininen käytetään usein Photoshopilla väsätyissä julisteissa. Scorsese käyttää yhdistelmää rohkeasti ja hallitusti elokuvan yleisilmeessä. Lumisade epätodellisen kaupungin yllä ja jättiläismäiset kellopelikoneistot ovat nähtyä kuvastoa, mutta eivät tässä muodossa. 3D-kameroita käsitellään osaavammin kuin koskaan, tästä ei ole epäselvyyttä. Jos 3D on tapa ottaa tila haltuun tavalla, johon perinteinen elokuva ei pysty, Scorsese vie tilan kuninkuuden James Cameronilta.

Otetaan esimerkki täydellisestä hetkestä. Asemanvartija on hassu julmuri. Hän herättää sympatioita, koska hän nilkuttaa. Hän tahtoisi puhua kukkakaupan naiselle. Kun hän harkitsee asiaa, jalkatuki naksahtaa. Asiallinen äänentoisto ja 3D:n korostama tilan vaikutelma vetävät paksun viivan sen arkipäiväisen tragedian alle, että naksahdus sai asemanvartijan tuntemaan itsensä haavoittuvaiseksi julkisella paikalla. Tällaisten hetkien vuoksi elokuvia kannattaa katsoa. Kun sekunteihin saadaan näin paljon merkitystä ja tunnetta, elokuvalla on huomattavasti pelivaraa, jolloin se ei välttämättä olekaan huono idea, että päähenkilöt painetaan taka-alalle, kun elokuva ryhtyy avaamaan taustatarinaansa.

Hugossa nähdään lukuisia katkelmia vanhoista elokuvista. Scorsesen mestarillisuus näkyy erityisen selvästi siinä, että tämä elokuva, tämä moderni 3D-elokuva, joka nousee unenomaisessa kauneudessa Avatarin tasolle ilman todellisia fantasiaelementtejä, onnistuu aidosti kunnioittamaan jopa sata vuotta vanhoja edeltäjiään. Vanhat elokuvat lumoavat osana Hugoa. Mainittakoon, että Hugo inspiroi itseäni tilaamaan klassikon Metropolis uusimman julkaisun, jota olen silmäillyt. Hugo ei viittaa tuohon elokuvaan, Hugo yksinkertaisesti muistutti, että minähän muuten rakastan elokuvia. Asian toinen puoli kuluttajan näkökulmasta on se, että 3D-televisiokin olisi lähtenyt tilaukseen, ellei se olisi tyyriimpi hankinta. Hugon kaltaisten toivottavasti tuloillaan olevien elokuvien katsominen kaksiulotteisena olisi kiehtovaa kuin elokuvien katsominen ilman ääntä.

1896 ihmiset väistivät valkokankaalla näkyvää junaa. 2012 minä koin rautatieaseman käytävän liikuttavan kauniina. Ihmeiden aika ei ole ohi.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Stam1na - Nocebo... Härmä... >

Keskustelut (14 viestiä)

aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.02.2012 klo 20.30

UOOOOOOOOORH, Chloë Moretz,

ei jumalauta, 5/5. :O Pitäispä päästä näkemään vähitellen!!! Onneksi blu-ray julkkari huhtikuun alussa. Hyvä läppä nämä epäsynkassa olevat ensi-illat. "this thanksgiving"; niin oli kuukausi ennen joulua.

ps. kakkostrailerin musiikki on mieletön. http://www.imdb.com/video/imdb/vi2781978137/
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

16.02.2012 klo 23.14

Puolison kommentti takarivistä: "Lue kirja, ääliö."
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.02.2012 klo 23.48

Raimu kirjoitti:
Puolison kommentti takarivistä: "Lue kirja, ääliö."


Kerro harakalle ilouutinen: Hugo juhlii myös kirjoja. Hugo juhlii mielikuvitusta.

Christopher Lee näyttelee kirjakaupan setää.

Muokannut: Jari-Pee 16.02.2012 klo 23.50 lainaa
tietäjä

17.02.2012 klo 13.00

Haluaisinpa tietää taas mitä tämä elokuva olisi saanut pisteitä jos olisi vain 2D....
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.02.2012 klo 14.08

tietäjä kirjoitti:
Haluaisinpa tietää taas mitä tämä elokuva olisi saanut pisteitä jos olisi vain 2D....


Osaisiko kriitikko arvostaa kaksiulotteista maalausta, jos galleriasta klikattaisiin valot pois? Onko myös heidän tarpeitaan ajateltava, jotka tahtovat katsoa kaikki maalaukset pimeässä huoneessa? Maalarin mielestä valot on oltava päällä.
lainaa
abouttime

17.02.2012 klo 18.59

No NIIIN, viimeinkin Taru Valkeapään juontama viihdeohjelma saa ansaitsemaansa arvostusta!
lainaa
plagiointi

17.02.2012 klo 19.10

niin tämähän tarkoittaa sitä että kun leffa tulee parin vuoden päästä telkkarista niin petyn ihan saatanasti kun ei olekaan Taru ja peikko ruudussa
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.02.2012 klo 22.51

No tätä on hehkutettu, tämä on kerännyt ennätysmäärät Oscar-ehdokkuuksia, ja tämä vaikuttaa... lasten fantasiaelokuvalta. Mutta nyt sain leffasta oikeamman kuvan. Vielä on noita Finnkinon lippuja jäljellä, niin mihinkäs muuallekaan niitä käyttämään. 3D on (yleensä) aina plussaa ja kriitikon hehkutukset saivat ainakin itseni vakuuttuneeksi.

Saas nähdä, onko tää taas tällanen mindfuck-elokuva, jota en tajua. Ed Woodit ja muut on näkemättä omalta osaltani.
lainaa
Burbeting

Rekisteröitynyt 07.12.2007

20.02.2012 klo 19.23

5/5

Todella hyvä elokuva, ja itesäni, joka on elokuvien historiaan syventynyt, monet kohtaukset lämmittivät todella paljon.

Älkää antako "lastenlokuva" leiman hämätä, Hugo on todella hyvä elokuva.
lainaa
MikroPop

25.02.2012 klo 02.31

Tätä on odotettu kauan ja hartaasti... ja kuten minulle aina käy kauan ja hartaasti odottamieni asioiden kohdalla, en ehdi huomatakaan kunnes ne ovat jo täällä.

Oletko Jari lukenut tuon kirjan? Se on upea elämys. Puolet tarinasta on sanojen sijaan kerrottu kuvin - huolellisten ja elävien piirrosten kautta.

Tarinoiden ihmeellisyyden lisäksi Hugo muistuttaa myös miten ihmeellistä todellisuus välillä on. Oikeasti itkin kun luin Maillardetin automaatista.
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2012 klo 15.34

Oli mieletön. Kiitos 3D:n hypettämisestä. Tuli raahauduttua teatteriin katsomaan, vaikka lippujen hinnoittelu alkaa olla aika karvasta. Hankkinen silti blu-rayn kotosalle kun mahdollista.
lainaa
Weteraani

27.02.2012 klo 08.57

Tämä elokuva sai minut voimaan fyysisesti pahoin. Siinä vaiheessa kun päästiin Papa Georgesin todelliseen identiteettiin, kärsin jo aivan helvetillisestä päänsärystä ja pahoinvoinnista ja mietin pärjäänkö loppuun asti vai pitäisikö lähteä heti vessaan.

3D ei vakuuttanut, edelleenkään. Useampaan otteeseen tuntui, että näyttelijät olivat jotenkin irrallisia taustasta, kooltaan kovin pieniä, ja Pariisi näytti panoraamissa pienoismallilta.

Siinä olikin ne huonot puolet. Elokuvana Hugo oli hyvä. Tarina oli liikuttava ja kuten Internetistä jälkikäteen tarkistelin, hämmästyttävän todenmukainen.
lainaa
TMission

04.03.2012 klo 02.35 1 tykkää tästä

Elokuva on visuaalisesti näyttävä ja Oscarit olivat siltä osin ansaittuja. Hugon suurin pullonkaula on kuitenkin erityisesti lapsinäyttelijöiden surkeat suoritukset ja korostuva ylinäytteleminen. Varsinkin pojan epäluonnolliset, kontrolloimattomat kohtauksiin sopimattomat ilmeet ja eleet häiritsevät koko elokuvan ajan.

Koska lasten suoritusten arvosteleminen on tabu, ei tätä oteta esille yhdessäkään arvostelussa. Sen sijaan huomio kiinnittyy pelkästään leffan visuaalisuuteen ja hienoon tekniseen toteutukseen. Viisi tähteä edellyttäisi kyllä näyttelijöiltäkin huippusuoritusta. Hugossa sitä ei nähdä.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

24.03.2012 klo 18.07 1 tykkää tästä

Pakko oli tämä (viimein) käydä kattomassa, vielä kun se elokuvateattereissa pyörii, niin koki sen 3D-huikeuden - ja sitähän se tosiaankin oli. Avataria ei päihitetty, mutta lähelle päästiin. Sen sijaan pitkät liukuvat otokset ja kekseliäät kuvakulmat toivat Hugolle parhaan kuvauksen Oscarin, joten kokonaisuudessaan sanoisin Hugon olleen miellyttävämpää katsottavaa näin tekniseltä kantilta. Tarina oli ihan hyvä. En oo minkään koko perheen seikkailuelokuvien ylin ystävä (ihme että edes vaivauduin mennä katsomaan tämän...), joten sinänsä Hugo ei nouse omiin parhaiden elokuvien kirjoihini. Hyvä kuva se oli noin tollaseks tuontyyppiseks elokuvaksi. Sasha Baron Cohen teki yllättäen elokuvan parhaan roolisuorituksen ja tämä ei ollut kritiikkiä muuta näyttelijäkaartia kohtaan; kaikki hoitivat roolinsa hyvin. Cohen vaan veti kertakaikkisen hyvän roolin, ei siinä muuta. :)

4/5
lainaa

Kirjoita kommentti




Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova