Tuorein sisältö

Xenoblade Chronicles

Arvioitu: Nintendo Wii
Genre: Roolipelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Monolith Productions
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 19.08.2011
Pelin kotisivut
Tero Huomo

16.09.2011 klo 11.11 | Luettu: 29904 kertaa | Teksti: Tero Huomo

Onko Xenobladesta Wiin pelihyllyn täyttäjäksi?
Wiille ei ole pelejä! Kaikki mielenkiintoisimmat pelit ilmestyvät vain Japanissa ja Amerikoissa! Aina meitä eurooppalaisia hyljeksitään! Onneksi meille Jumalan selän takana asuville saapui nyt Xenoblade Chronicles, joka lupaa tyydyttää JRPG-kansan haluja ainakin satojen tuntien ajan. Arvostelijan päätä eivät korista kissankorvat eikä kirjoituspöydän laatikkoa ole kynäilty täyteen eroottista Final Fantasy -fanficia, joten japanilaisten käsitykset roolipeleistä ovat aina vaikeita paloja arvioitavaksi. Aikaisemmin Playstation 2:lla nähdyn Xenosaga–sarjan uusimman osan ympärille on muodostunut kuiskutusta ja hypeä, joten haasteeseen on kuitenkin pakko tarttua. Teitä on nyt varoitettu – muutamaa erikoistapausta lukuun ottamatta kierrän JRPG:t kaukaa.

Bionis ja Mechonis tappeli…



Xenobladessa ihmiset eivät asuta pyöreää palloa, vaan maailma koostuu kahdesta paikoilleen hyytyneestä jättiläisestä; toisiaan vastaan kamppailleista Bionisista ja Mechonisista. Bionis antaa kodin isosilmäisille ihmisille sekä pienille söpöpalleroille, Noponeille. Vuosi takaperin ihmiset voittivat taistelun Mechonis-titaania asuttavia koneita vastaan. Nyt ne ovat palanneet häijympinä ja kestävämpinä kuin koskaan. Teinipoika Shulkin vastuulle jää Monado, futuristinen mahtimela, joka on ainoa robotit tehokkaasti niittävä miekka koko universumissa. Maailmaa pelastava teinijoukko - check. Parimetriset miekat – kyllä. Isosilmäiset animehahmot – jep. Mechat – paikalla. Mainitsinko jo pelin tulevan Japanista?

Vaikka hahmot ja kerronta noudattavat JRPG-raamattua lähes sanasta sanaan, alkaa juoni pidemmälle päästessään kiinnostaa pessimistiäkin. Metallin leikkaaminen ei jää miekan ainoaksi voimaksi, vaan onnistuupa siltä myös esimerkiksi ennustaminen. Epämääräiset väläykset tulevaisuudesta auttavat välttämään fataaleja iskuja, pelastamaan ystäviä ja johdattelemaan sankarin oikealle reitille. Tarina polkaistaan hitaanlaisesti käyntiin – parin ensimmäisen tunnin jälkeen lusikan nurkkaan heittää lyhimpään minihameeseen ja tiukimpaan toppiin pukeutunut umpiturha sivuhenkilö, jotta Shulkilla ja Reynillä on riittävästi kostonhimoa tuhota metallikasvoinen mecha, jonka panssariin miekka ei pure. Kostoretkestä kehkeytyy Jari Tapani Peltosta lainatakseni eteenpäinkävelyelokuva - tai siis peli - jossa kohtauksesta toiseen punainen lanka on Monadon voimat. Sopivin väliajoin avautuu miekasta uusia puolia, jotka vaikuttavat sekä tarinaan että taktiikoihin.

Mörppi vai yksinpeli?



Xenoblade lainailee enemmän kuin vähän tyylistään nettiropeilta. Juonta tyrkitään eteenpäin hyvin lineaarisesti, mutta maailma on jaoteltu isohkoihin eritasoisille hahmoille suunnattuihin alueisiin. Kovin suurta vapautta ei ole, sillä myöhemmille alueille ei voi sompailla etenemättä samalla juonessa. Tarinan ohella on sadoittain vapaaehtoista keräilyä ja sivutehtäviä, joita tehdessä kokemustasot ropisevat juonen helpottamiseksi. Sivutehtävät ovatkin pelin suurimpia murheita. Kun tehtävälokiin kertyy kymmeniä grindaustehtäviä tyyliin "Monster quest 3 part 2" ja "Material quest 5", voi jo sielunsa silmin nähdä koodaajien tehtävägeneraattorin. Tarinat sivutehtävien takana ovat väkisin väännettyjä tekosyitä jahdata taas kourallinen elukoita kumoon. Eräs Nopon muun muassa tahtoo teloittaa jättiläisperheen, koska yksi tallasi hänen päälleen eikä pyytänyt anteeksi.

Pohjimmiltaan ihminen nauttii, kun vahingon määrästä kertova numero kasvaa ja kokemusmittarit täyttävät, joten alkukantaisia viettejä hellivä grindaaminen on toisinaan suorastaan miellyttävää. Hahmonkehitys on yksinkertaistettu päätöksiin parannettavista taidoista ja varusteisiin liimattavista timanteista, mutta valinnanvaraa on riittävästi ylläpitämään kiinnostusta. Maisemat ovat jylhiä ja parhaimmillaan Wiin mittapuulla näyttäviä, joskin erityisesti viidakkoa vaivaa aivan uskomattoman ruma objektien ilmestyminen tyhjästä. Xenoblade on outo sekoitus upeaa ja susirumaa. Wiin 480p-resoluutio ja tehot eivät selvästikään aivan riitä siihen kaikkeen, mitä graafikot ovat halunneet esittää. Entistä sarjakuvamaisempi lähestymistapa olisi ollut kiehtovampi vaihtoehto. Nyt yritelmä on selvästi realistiseen ja yksityiskohtaiseen päin, mutta sen rikkoo laitteiston tehottomuus - sekä tietysti japanilaisten outo mielihalu vaatettaa hahmonsa klovneiksi ja aseistaa heidät juustohöylää muistuttavilla vimpaimilla.

Shulk, käytä ukkosiskua!



Onneksi taistelu toimii mielekkäästi, vaikka Wiimotella ja nunchukilla pelatessa kamera vikuroi koko ajan. Taistelut on sidottu peliin luontevasti, eikä tarvetta erillisille taisteluruuduille ole. Reaaliaikaisissa kärhämissä sohii maksimissaan kolme, joista pelaaja ohjaa yhtä. Perusiskut hoituvat automaattisesti. Erikoistaidot eivät tarvitse taikavoimaa, mutta niitä jäähdytellään ennen uusiokäyttöä. Quick time event -napeilla kerätään taistelutarmoa, jolla nostetaan kaatuneita tai laukaistaan tuhoisa ketjuisku. Monadolla on liuta omia taitoja erilaisiin vihollisiin tai puolustuksiin. Tulevaisuuden ennustaminen on luontevana myös kamppailuissa, kun ennen kuolettavaa iskua saa useiden sekuntien varoitusajan, jolloin tulevaisuuttaan ehtii muuttamaan. Mutta ne taisteluäänet... taivas varjelkoon. Jokaisen iskun nimi pitää huutaa ja taistelukarjaisut kiekaistaan sietämättömän lujaa. Maista miekkaanii! Et pärjää minulle! HNGGGHYÄÄÄRGH! Yhden taistelun aikana huudettavat SADAT herjat peittävät alleen muut äänet ja ovat syy, jonka vuoksi pelasin äänenvoimakkuus minimissä.

Kovaäänisimmät tipauttaisi ryhmästään mieluusti pois, mutta tehokkaan joukkoueen koostamiseksi nojautuu miltei automaagisesti nettiroolipelien pyhään kolminaisuuteen eli tankkiin, parantajaan sekä tappajaan. Taistelutrioon kaivattaisiin vielä neljäs, varsinkin kun Monadoa kanniskeleva Shulk varaa käytännössä automaattisesti yhden paikan. Matkan aikana mukaan tarttuva sekalainen jengi jää ikävästi taka-alalle. Tekoäly hoitaa asiansa suurimmaksi osaksi osaavasti, mutta Xenobladesta jää vahva fiilis, että olisin wowittamassa omalla privaattipalvelimellani ilman pelikavereita. Vaikka tarina on luonnollisesti suunnattu yhdelle pelaajalle, on avara maailma kuitenkin niin kauttaaltaan täynnä mörpeistä kopioituja ominaisuuksia, että seikkailu maistuisi makoisammalta useamman pelaajan voimin.

Onhan se myönnettävä, että toistostaan ja ongelmistaan huolimatta mielellään viihdyin ainakin ne muutamat kymmenet tunnit, jotka kokopäiväisenä opiskelijana ehdin peliin upottaa. Tarina kiehtoo erityisesti maailmansa vuoksi, vaikka kerrontaa vaivaakin kaiken vääntäminen rautalangasta, Narutomaiset flashbackit sekä turhan monta huonolla tavalla yllätyksellistä juonikäännettä. Xenoblade Chronicles on varmasti hyväksyttävä syy kaivaa Wii pölykerroksen alta, jos perinteitä kunnioittava JRPG iskee. Erinomaisesti se ei suoriudu oikein millään osa-alueella, enkä vieläkään pysty genren hienoutta ymmärtämään. Hämmentävää, sillä pikavilkaisu kertoo muiden suomalaismedioiden pisteyttäneen pelin parhaaseen A-luokkaan.

V2.fi | Tero Huomo

Xenoblade Chronicles (Nintendo Wii)

Maailman pelastamista nipponilaisittain, pelattavaa kymmeniä ellei satoja tunteja. Ylihypetetty, mutta ei missään nimessä huono toimintaseikkailu.
  • Taistelumekaniikka
  • Juoni, kerronnan kompastelusta huolimatta
  • Keräilyä ja grindaamista
  • Japanikliseet
  • Kaipaa peliseuraa
< Resistance 3... Deus Ex: Human Revol... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (23 viestiä)

Zäppi

16.09.2011 klo 14.23 1 tykkää tästä

Jaahas. Toki ilmoitit, ettet pelaa tällaisia pelejä, joten on kai ymmärretävää ettet pidä pelistä. Miksi ei joku, joka pelaa tällaisia voinut peliä arvostella?
Onko arvostelulla mitään arvoa, jos ilmoittaa ettei pidä/pelaa tällaisia? Tuskin silloin hyvää sanottavaa on. Jo pelikotelo ja trailerit kertovat tämän sisältävän japanilaistyylisiä hahmoja, grindailua jne. niin tuskin kukaan nykyaikana enää "vahingossa" ostaa peliä, jonka genrestä ei pidä.
Keräilyä ja grindaamista. Tietenkin. Pitäsikö pelissä saada hetikaikkinyt että voit 12h pelaamisen jälkeen jo olla pelin loppupuolella? Kyllä tällaisista peleistä pitäville se on se juttu. Ne turhauttavat tunnit FFssä, Phantasy Stareissa, Monster Huntereissa...

Myönnän kyllä samaistuneeni kommenttiin taisteluhuudoista. Oikeasti? Vähempikin huutaminen riittäisi.

Pidän pelistä. Mutta sehän on vain makuasia ja niistä ei tunnetusti kiistellä.
lainaa
Tapza

16.09.2011 klo 15.36 3 tykkää tästä

Mietityttää vähän minuakin, miksi japsirope tyrkättiin arvosteltavaksi henkilölle, joka ei genrestä perusta. En itse voi allekirjoittaa yhtään huonoista puolista, ja mielestäni peli suoriutuu erinomaisesti monellakin osa-alueella, mutta toisaalta minulla ei myöskään ole vahvoja ennakkoluuloja kaikkea japanilaista kohtaan.
lainaa
Nuutyasha

Rekisteröitynyt 06.05.2008

16.09.2011 klo 15.41 3 tykkää tästä

Peli kuuluu parhaaseen A-luokkaan, siitä ei epäilystäkään.
lainaa
Wegetzu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 08.08.2008

16.09.2011 klo 15.49 3 tykkää tästä

Itsekin pitää vastalauseena heittää pelin kyllä olevan ainakin 89/100 arvoinen.

Todellakin wii:n parhaimmistoa.. oikeastaan yksi parhaimmista tämän sukupolven jrpg peleistä muutenkin.
lainaa
Pisteet_Nipalle

16.09.2011 klo 18.44 3 tykkää tästä

Oli vähän outo arvostelu, kun ensimmäisessä kappaleessa keskityttiin arvostelijan ennakkoasenteeseen, joka oli siis erittäin penseä ko. pelityypille eikä peli sitten tätä pahemmin lämmittänytkään. Luulisi, että itseäänkunnioitavalla pelisaitilla olisi myös Japanista ja ropeista kiinnostunut arvostelija listoilla.

Toimiiko tämä myös niin, että NHL:t, FIFA:t ja PES:t arvostelee henkilö, jota ei joukkueurheilun pelaaminen tai seuraaminen kiinnosta, ja arvostelu on sitten pelin hyvyydestä riippumatta lattea "varmaan ihan kiva, muttei aihe oikein innostanut, grafiikka osin rumaa, urheilukliseitä, arvosana 70-80".
lainaa
kehveli

16.09.2011 klo 23.03 2 tykkää tästä

tottakai arvostelijalla saa, ja on suotavaakin, olla henkilökohtaisia mielipiteitä. Täyttä objektiivisuutta on mahdoton saavuttaa, mutta siihen on silti mukava pyrkiä -tai vaihtoehtoisesti pyritään sitten täysin subjektiivisuuteen. Kuitenkin tämä arvostelu kaatuu jo ensimetreillä siihen, että töksäytetään ilmoille hyvinkin subjektiivinen mielipide siitä, että kyseenomainen genre on hanurista, ja silti annetaan objektiivinen arvosana.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.09.2011 klo 01.38

Miksikö peli tuli arvosteletavaksi minulle? Wiin peleille ei kovin montaa arvostelijaa ole, joten ollessani yksi harvoista mahdollisuuksista pelin arvostelua tarjottiin minulle. Päätin siihen suostua, koska aivan rehellisesti peli kiinnosti minua.

Toinen selitys sille, että arvostelukappale tuli (KERRANKIN) arvostelijalle, jonka päätä ei kiristä genren fanipipo: Suomessa on loppujen lopuksi aika monta pelimediaa. Arvosteluita tarjoaa tämän sivuston lisäksi esimerkiksi Pelit, Pelaaja, Peliplaneetta, Konsolifin, Gamereactor, jne. Kun käytännössä jokainen sivusto antaa kuitenkin arvostelukappaleen sille aiheesta kiinnostuneimmalle arvostelijalle, arvostelut alkavat kummasti muistuttaa toisiaan. On välillä hyvä kokeilla jotain uutta ja tarjota erilaista - tällä kertaa se tehtiin esittelemällä lukijoille arvostelu täysin toisesta näkökulmasta. Sitä on usein pyydetty, kun ollaan valitettu etenkin räiskintäpelien korkeista arvosanoista.

Vaikka aivan ensimmäisestä kappaleesta ehkä saa kuvan, että suhtautuisin hyvin penseästi JRPG -genreen, on olemassa poikkeuksia, joista minäkin nautin täysin siemauksin. Näistä mainittakoon esimerkiksi GBA:n Golden Sun, sekä GameCuben Baten Kaitos. Etenkin jälkimmäisessä on toki omat ongelmansa, mutta Baten Kaitosin taistelusysteemi ja pakan rakennus on niin kiehtovaa, että peliä pelatessa voi sivuuttaa useimmat valituksen aiheet sillä, että yksi ainoa asia koukuttaa. Nyt tässä arvostelussa 80 pistettä on ihan hyvän pelin ihan hyvä arvosana. Kuten mielestäni tuon arvostelussa ilmi, viihdyin pelin parissa kaikista semihyvin ennakkoluuloistani huolimatta. Siitäkin huolimatta, että pelissä oli paljon puolia, jota en vain voi sietää. Asiat, joista suurimmaksi osaksi valitan, ovat asioita, joista valittaisin joka tapauksessa, oli genre mikä tahansa ja alkuperämaa mikä tahansa. Jos kliseet on hyvin tehty, niistä ei ole syytä valittaa, eivätkä ne pelin aikana häiritse. Tässä tapauksessa ne kuitenkin pomppivat naamalle vähän turhan näkyvästi verrattuna siihen, ettäkö olisin voinut ne sivuuttaa kertomatta rehellistä mielipidettäni.

En kuitenkaan kirjoita arvosteluja miellyttääkseni lukijoita, julkaisijoita tai fanipoikia - vaan kertoakseni SUBJEKTIIVISEN mielipiteeni siitä levystä, joka kolahti postiluukustani.

Jos asia ei ole jo tässä vaiheessa tullut selväksi: Arvostelut ovat subjektiivinen mielipide, eivät objektiiivinen artikkeli.

Kiitokset kuitenkin kaikille kritiikistä. Sehän on nimenomaan hyvä, että lukijoilla on oma mielipide. Toivottavasti kukaan ei menettänyt yöuniaan arvostelun jälkeen. :)

[17.9.2011 klo 21:35 editoitu pari asiaa, ks. alempaa]
lainaa
Baburo

17.09.2011 klo 13.10

Oli kyllä hyvä arvostelu ja olen arvostelijan kanssa asiasta hyvin samaa mieltä, kun kuitenkin muut sivustot laittavat sen genren "spesialistin" asialle, niin on mukava että joillain sivustoilla tarjoillaan toista näkökulmaa.
Esimerkiksi, itse en JRPG:itä kovin paljoa pelaile, niin on kiva lukea tälläinen arvostelu, jotta tietää voisinko minäkin kyseisestä pelistä tykätä.
Lisäksi arvostelijan antama asiallinen kannanotto kriittisiin kommentteihin, oli sellaista mitä nykyään turhan harvoin näkee, well done.
lainaa
Pisteet_Nipalle

17.09.2011 klo 14.53 1 tykkää tästä

Mukava, että arvostelija vaivautuu vastaamaan kritiikkiin. Vastineen vesittää kuitenkin sen viimeinen lause: tällainen asiaton kuittailu eri mieltä oleville kertoo ainoastaan kirjoittajan omasta "hiekkatilanteesta".

Ja 80 pistettä ei kyllä koskaan tarkoita "täysin hyvää peliä", vaan joko keskinkertaista "ihan ok" tekelettä tai sitten potentiaalista loistopeliä, joka kärsii kuitenkin vakavista vioista jollain osa-alueilla.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.09.2011 klo 21.34

Pisteet_Nipalle kirjoitti:
Vastineen vesittää kuitenkin sen viimeinen lause: tällainen asiaton kuittailu eri mieltä oleville kertoo ainoastaan kirjoittajan omasta "hiekkatilanteesta".


Kieltämättä minua hienoisesti rasitti se, että ensin toivotaan toisenlaisia näkökulmia, sitten valitetaan kun näin tehdään. Lisäksi hieman huonosti ilmaistu sikäli, että tarkoitukseni oli sanoa nimenomaan se, että toivottavasti porukat eivät menetä yöuniaan arvostelun vuoksi eikä sen kritiikkiin responssaamiseni vuoksi, kuten näin jälkikäteen voisi asian lukea.

...ja olihan tuo teksti kirjoitettu suoraan baarista palaamisen jälkeen, joka ei liene koskaan viisain vaihtoehto.

Lainaus:

Ja 80 pistettä ei kyllä koskaan tarkoita "täysin hyvää peliä", vaan joko keskinkertaista "ihan ok" tekelettä tai sitten potentiaalista loistopeliä, joka kärsii kuitenkin vakavista vioista jollain osa-alueilla.


Korjataan mieliksesi: Ihan hyvän pelin ihan hyvä arvosana. Oli tämä sen verran kiva peli, että tän voisin aivan loppuun astikin pelata, jos aikaa riittää kyseiseen rupeamaan. Ja olettaen, että sen raivostu noihin ääniin tai ellei peli jossain välissä rupea aivan vaatimaan pakollista grindaamista.
lainaa
patteli

19.09.2011 klo 09.11 1 tykkää tästä

Itteäki vähän ärsytti että peliarvostelun oli tehny jrpg:istä pitämätön henkilö. Hauskaa sekin, että moititaan grindaamista ja tavaran keräämistä (samalla kun epäsuorasti mainitaan että wowia on tullu pelattua ja paljon,) mikä on MMO peleissä se päämäärä. 99% questeista kerää rotan häntää vie kirje sinne tuo paskaa tänne, puuman tassu mulle, kotkan siipi sille..) kuppasten bossiraidien lisäksi. Vain alueet ja viholliset vaihtuu.

Kommentit sensijaan +1 ^^
lainaa
objektiivinenlol

19.09.2011 klo 10.14

Tapza kirjoitti:
Mietityttää vähän minuakin, miksi japsirope tyrkättiin arvosteltavaksi henkilölle, joka ei genrestä perusta. En itse voi allekirjoittaa yhtään huonoista puolista, ja mielestäni peli suoriutuu erinomaisesti monellakin osa-alueella, mutta toisaalta minulla ei myöskään ole vahvoja ennakkoluuloja kaikkea japanilaista kohtaan.


no onko oikein antaa se ihmiselle joka pitää JRPGstä? kehuu grindausta yms ja sitten se porukka joka ei perusta japsiropeista alkaa ulisemaan että "mitä jos ei pidä grindauksesta". toisaalta ei peliä kannata varmaan antaa arvosteltavaksi sellaiselle täysin välinpitämättömällekään henkilölle

pelit pitäisi antaa robottien arvioitavaksi
lainaa
tupu

20.09.2011 klo 11.52

objektiivinenlol kirjoitti:
no onko oikein antaa se ihmiselle joka pitää JRPGstä?


On. Pelejä tulee verrata oman genrensä sisällä, joka kukapa muu tähän parhaiten pystyisi kuin genren fani. Tämä "kokeilu" ei mielestäni mennyt ihan putkeen, parempi vaan antaa arvostelukappale sellaiselle joka on vähän enemmän genreen tutustunut.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

20.09.2011 klo 19.21

patteli kirjoitti:
Hauskaa sekin, että moititaan grindaamista ja tavaran keräämistä (samalla kun epäsuorasti mainitaan että wowia on tullu pelattua ja paljon,)...


Vaan enpä maininnut, että olisin asiasta pitänyt World of Warcraftissakaan. ;) Wowihan tyssäsi kohdallani nimenomaan siihen, kun grindaus kiinnosti ei kiinnostanut tippaakaan kun pelikaverini lopetti. Xenoblade Chronicles tarjoaa tarinan, jonkalaista MMORPG:issä ei luonnollisestikaan saa kerrottua yhtä sulavasti ja kiinnostavasti - enpä nimittäin muista, että Wowin tarinaan olisin paljoakaan jaksanut kiinnittää huomiota. "Hetikaikkimullenyt" ei ole se syy minkä takia en jaksa grindausta, vaan se, etten yksinkertaisesti näe grindausta kovinkaan hauskana osana tällaisia pelejä. Jos vielä kerran otetaan Wowi esimerkkinä, niin Wowin pelaajathan usein mainostavat, että oikeasti peli ja hupi alkaa vasta, kun level cap on saavutettu. ...eli hetkinen, olen siis jyystämässä pakkopullaa 30h siihen asti?

----

Jos vielä sen mainitsen, niin nyt arvostelun julkaisun jälkeen luin muiden medioiden arvosteluja (mm. Pelit ja Peliplaneetta). Arvostelun kirjoittamisen aikana en viitsinyt kuin vilkaista pistemäärät, koska en pidä ajatuksesta, että muiden tekstit vaikuttavat mielipiteisiini. Välillä ne tietysti toisivat mukanaan näkökulmia, jotka olen itse missannut. Tällä kertaa ainakin mainitsemani kahden lähteen tekstit mainitsivat oikeastaan kaikki täsmälleen samat asiat - taistelu toimii, juoni kiinnostaa, alusta näkyy grafiikan laadussa, massiivinen maailma, joka kuitenkin aika putki. Peliplaneetta mainitsi myös sivutehtävien laadusta.

Mitkä sitten olivat erot? Jostain syystä molemmat muut myös pelasivat enkkuraidalla, minä taas valitsin ehdottomasti alkuperäiskielen eli japanin. Alkuperäistä suosin aina dubbausten yli, ja kokemukseni mukaan JRPG:n enkkudubit ovat yleensä aika sontaa. Chroniclesissa en testannut, koska mielestäni ilman muuta valitaan se nipponi, kun kerta tarjolla on. Muut arvostelut tykkäsivät näkyvistä kliseistä, minä taas en. Esim. Peliplaneetan kirjoittajan mukaan "ehdottomasti hauskin on ylisöpö, hauskasti elehtivä nopon-rotua edustava Riki", jonka taas itse koin about yhtä miellyttävänä hahmona kuin surullisenkuuluisan Jar Jar Binksin.

Kun arvosteluissa tuodaan esiin lähes samat asiat, on mielestäni ihan mielenkiintoista nähdä miten itse pidän tätä ihan hyvänä ja molemmat lukemani arvostelut kehuvat tätä vuoden yhdeksi merkittävimmistä julkaisuista. He vain ilmeisesti sitten viihtyivät pelin parissa minulle tuntemattomista syistä.

Hauskaa on myös se, että tulee näinkin "vihaisia", kun arvosteluhan myöntää minun pitäneen peliä ihan viihdyttävänä jopa genreä vähemmän kuluttavan silmin.
lainaa
joki

22.09.2011 klo 00.59 3 tykkää tästä

tämäon paras JRPG ikinä. Muistakaapa sitten laittaa joku semmoinen arvostelemaan Gears of War 3 joka ei tykkää ampumispeleistä.
lainaa
Joki

22.09.2011 klo 01.08 4 tykkää tästä

+ arvostelija vielä myönsi ettei ole pelannut peliä loppuun! Mitä skeidaa, etenkin kun Xenoblade vain paranee mitä pidemmälle mennään. Jättäkää sitten seuraava Zeldakin kesken, mieluiten alta puolenvälin, että saatte syyn rokottaa pisteitä wii- peliltä. Ei elokuviakaan katsota puoleen väliin asti ja anneta arviota.
lainaa
Tapza

23.09.2011 klo 02.10 3 tykkää tästä

Pakko huomauttaa, että Xenoblade Chroniclesin enkkudubbi vaikutti muutamien tuntien pituisen testauksen perusteella erittäin hyvältä. Tämä tuli minulle todella suurena ja positiivisena yllätyksenä. Muutoin olen pelannut japaniksi, koska itsekin tuppaan suosimaan alkuperäistä, mutta suunnitelmissa olisi aloittaa uusi peli (New Game +, kun sellainen tästä ilmeisesti löytyy) kokonaan enkkuraidalla, ihan vain huvin ja vertailun vuoksi.

Itse olen peliä mättänyt kohta lähemmäs 100 tuntia ja alan lähestyä loppupäätä. Meno sen kuin jatkaa paranemistaan vielä näinkin myöhäisessä vaiheessa. Vielä jokin aika sitten en ollut aivan varma kuinka paljon pelistä pidin, mutta tämänpäiväisen pelisession jälkeen alkaa vaikuttaa siltä, että kyseessä on paitsi Wiin, myös koko nykyisen sukupolven ehdottomasti parhaita pelejä. Se on myös palauttanut ainakin minun uskoni lajityyppiin. Vaikea yhtyä oikeastaan mihinkään mitä arvostelussa sanotaan, mutta sillähän ei minulle ole mitään merkitystä mitä muut ihmiset ovat pelistä mieltä.
lainaa
iudxbn

23.09.2011 klo 23.49 1 tykkää tästä

Arvostelija on antanut pelille koko maailman arvostelijoista alhaisimman pistemäärän. (lähde: metacritic ja game rankings).
lainaa
Nyyh

24.09.2011 klo 01.01 3 tykkää tästä

Joku kreikkalainen on näköjään sössinyt pelille yhtä huonon arvosanan (metacritic) ja sielläkin äijä on joutunut suunnilleen lynkatuksi ja selittelemään useasti arvosteluaan. Myös kaikissa nettikaupoissa peli kerää sen ostaneilta tasaista viittä tähteä.

Tämä onkin sitten ainoa löytämistäni arvosteluista, jossa viivan alle jäi lopulta useampi miinus kuin plus. Ja lause arvostelusta...

Lainaus:
Erinomaisesti se ei suoriudu oikein millään osa-alueella

...on vain jotenkin käsittämätön, kun erinomaisen alle menevää on pelistä vaikea löytää. Wiin raudastakin mussuttaminen on vain aivan turha, kun jokainen peli pitäisi arvioida alustansa mukaan. Ja sama kliseistä ja lineaarisesta juonesta valittava kaveri on kuitenkin antanut jonkun Halon jatko-osan jatko-osalle 93 pistettä. Enkä tajua, miksi tämänkin olisi pitänyt olla moninpeli, kun vastaavan tyylisiä morppeja on netti täynnä, Wiillekin Monster Hunter, mutta hyvistä yksinpeleistä on huutava pula.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

24.09.2011 klo 11.27

Nyyh kirjoitti:
Joku kreikkalainen on näköjään sössinyt pelille yhtä huonon arvosanan (metacritic) ja sielläkin äijä on joutunut suunnilleen lynkatuksi ja selittelemään useasti arvosteluaan.


Maailmasta ei vain löydy tarpeeksi kriitikkoja, jotka uskaltaisivat olla eri mieltä ja yleensäkin pelien arvosanojen jakauma on todella vääristynyt ylöspäin - juuri edellisen lynkkausmielialan vuoksi. Eipähän se minustakaan kovin hauskaa ole lukea näitä kommentteja, mutta uskallan seisoa mielipiteeni takana. Se, että pistemääräni nyt sattuu olemaan sama kuin metacriticin alhaisin, ei kamalasti hetkauta.

"Kaipaa peliseuraa" ei ole suoranainen itku sille, ettei tämä ole moninpeli. Se on kritiikki siitä, että yksinpelin ei pitäisi tuntua siltä, että pelaanpa tässä moninpeliä/mörppiä yksinäni.

Mitä Halo: Reachiin tulee, oikeastaan ihmettelen, ettei kovin moni ole asiaa tuonut aikaisemmin esille. Olen siihenkin valmis vastaamaan: Halo: Reach teki minusta niin monta asiaa yksinpelissä oikein, että sen kehnohkon juonen sai sivuutettua aika helposti nautittuaan muista osa-alueista. On ylipäätään todella iso juttu, että arvostelutilaisuudessa pelasin pelin läpi ilman edes etäistä kyllästymisen merkkiä. Ja pelasin vielä mieluusti uudestaan vaikeimmalla ilmestymisen jälkeen. Ja vielä kaverin kanssa muutamilla lisävaikeutuksilla.

...MUTTA. Halo: Reachin arvostelussa kusi se, ettei arvostelussa arvosteltu kuin tasan yksinpelikampanja. Jos pelin olisi saanut kotiin moninpelattavaksi tai arvostelun julkaisu olisi tapahtunut esimerkiksi vasta viikko Reachin ilmestymisen jälkeen, olisi pistemäärä alhaisempi. Firefight on reilusti tylsempää kuin ODST:n vastaava, eikä aiheuta samanlaista saavutuksen tunnetta. Moninpeli ei korjaa oikeastaan yhtäkään ongelmaa, jotka ovat olleet jo kakkosesta lähtien, vaan quittereita ja omien tappajia on peli täynnä, kiikarikivääri on edelleen todella over-power, alunperin vähäisessä tasomäärässä on todella paljon tasapainotusongelmia jne. Näin jälkikäteen murehtien olisin moninpeliin ja firefightiin kohdistuneen pettymyksen vuoksi tipauttanut helposti 5-10 pistettä lopullisesta arvosanasta.
lainaa
xenomies

05.11.2011 klo 13.39

Saahan arvostelijalla mielipide olla, sen takia niitä arvosteluita ylipäätään kirjoitetaankin. Se, että peli onnistui pitämään JRPG-pessimistin kiinnostuneena lopputeksteihin saakka, on jo saavutus sinällään.

Veikkaan, että jotain vielä täysiverisempää JRPG:tä (esim. jotain Tales of...sarjan osaa) ei arvostelija välttämättä olisi läpi edes jaksanut pelata.
lainaa
erhetjn

30.01.2012 klo 22.59 3 tykkää tästä

Miten joku harmaa putkijuoksu (Halo) voisi muka edes olla verrannolinen tähän mestariteokseen. Xenobladessa paremmin on toteutettu taidetyyli, maailma on mielenkiintoisempi, tarina on parempi, henkilöhahmot ovat parempia ja musiikki on helvetisti parempaa. XB on yksi parhaista peleistä ikinä.
P.S. arvostelija antoi miinuksen japanikliseistä... ok. Miksi siis kukaan ei anna miinuksia länsimaisten pelien kliseistä, kuten puisevista henkilöhahmoista. Ainiin, mutta näinhän juuri tehdään japanissa. Kulttuurierot.
lainaa
ebyn

02.05.2015 klo 20.34 1 tykkää tästä

Miksi kirjoittaa pelistä arvostelua jos ei ole edes läpäissyt pelin tarinapuolta? XC:ssa juoni on yks parhaimmista mitä olen kokenut. "Kliseinehkö" alku kieltämättä vaikutti ekaks pelkältä kostoreissu\eteenpäinkävely tatinalta, mut se on vaa lämmittelyä siihen mitä on tulossa. Juoni oli jopa niin koukuttava että jossain vaiheessa meinasin jatkaa tarinaa enkä suorittaa sivutehtäviä, mikä onkin melko epätavallista minulta...
lainaa

Ephemeris - 4X avaruustrategiaa, aitoa 3D-taistelua -  joukkorahoita nyt!
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova