Tuorein sisältö

King Oddball

Arvioitu: PS Vita
Genre: Älypelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 9
Kehittäjä: 10tons
Julkaisija: 10tons
Julkaisupäivä: 08.01.2014
Pelin kotisivut
Aino Tegelman

20.01.2014 klo 20.12 | Luettu: 6141 kertaa | Teksti: Aino Tegelman

Kuningas Rautahammas
Minulla on tunnustettavaa: olen maanpetturi. Kun vihaisten lintujen ja pahojen possujen tuomionpäivä pyyhkäisi koko tunnetun universumin yli, kyykin itse jossain bunkkerissa autuaan välinpitämättömänä tästä isänmaallisuuden taidonnäytteestä. Keskittymiskykyni Angry Birdsin parissa herpaantui nimittäin arviolta kahdessa minuutissa. Vaikka kosketusnäyttöisissä puzzleissa ei itsessään ole vikaa, valoi kyseinen kokemus minuun silti alitajuisia ennakkoluuloja myös kotimaisen 10tonsin King Oddball -pelin PS Vita -versiota kohtaan. Vaan ei hätää! Tällä kertaa en joudu palauttamaan passiani poliisilaitokselle ja anomaan Turkmenistanin kansalaisuutta, sillä King Oddball selvisi kahden minuutin testistä – ja vähän enemmästäkin.

Joka teistä on älypuheliton, se heittäköön ensimmäisen kiven



King Oddball on nimensä mukaisesti pyöreä kuningas, jonka elämäntehtävänä on hengata taivaalla ja tuhota kivenmurikoilla tankkeja, helikoptereita ja muita asevoimien sankareita – tyypillinen mobiilipelikonsepti siis. Vain lievästi varioituun toistoon nojaavissa peleissä pelaajan luoma suhde ympäristöön korostuu entisestään, joten edes lievän kiintymyssuhteen muodostaminen on tärkeää. Vaikka sotilasteema osoittautunee joidenkin mielestä varmasti persoonattomaksi, alleviivaa toisaalta sen kasvottomuus entisestään yrmyn kivikuninkaan sympaattisuutta.

Sisällöltään King Oddball on edelleen puhdas puzzlepeli, hyvässä ja pahassa. Pelattavuus tiivistyy painovoimaan ja sen hallintaan, kun kolmella kivenmurikalla pitäisi tyhjentää maasto vihollisista. Pelin objektiivinen hyvyys punnitaan siis teoriassa fysiikkamoottorissa ja kenttäsuunnittelussa, mutta käytännössä kokemukseen vaikuttaa myös pelaajan oma harjaantuneisuus ajoituksen sekä painovoiman ennakoinnissa. Mitä mielikuvituksellisemmat hoksottimet konsolin takaa löytyvät, sitä hauskempaa King Oddballin pelaaminen on: kentät voi läpäistä monilla tavoin, vaikka erilaiset esteet, räjähdelaatikot sekä pomppupallot toki antavat osviittaa halutusta suunnasta.

No jos nyt yks kenttä vielä



Jos päivät läpeensä murjoo tankkeja kivillä, on kyllästymisprosentti lähtökohtaisesti korkealla. King Oddball pyrkii välttämään tämän lisäämällä peruskenttien oheen lisämoodeja, joissa maastoa laitetaan matalaksi muun muassa erikoisaseilla. Ensi alkuun tämän luulisi olevan täysin kosmeettinen lisä, mutta huomasin itse harhautuvani äkkiä ylimääräiseen timantinkeruuseen. King Oddball vetoaakin pelaajassa samoihin puoliin, jotka ovat tehneet monista muista mobiilipeleistä miljoonabisneksiä: nälkä kasvaa syödessä, ja vaikeustaso kohoaa sopivasti maailmankartan auetessa.


Kännykällä räplättynä peli kuin peli menee toki aikaa tappaessa, mutta onko King Oddballin kaltaiselle pelille sijaa PS Vitalla? Alle viiden euron hintaan vastaus on hyvin selkeä: on. Vitan tukeva ja tarkka kosketusnäyttö sopii erinomaisesti King Oddballin täsmälliseen fysiikanmallinnukseen, grafiikat ovat kirkkaat ja selkeät sekä ääniraita miellyttävä. Kokonaisuus on siis toteutettu laadukkaasti ja huolella, joten myyntivaltiksi tai sen puutteeksi jää lähinnä oma mieltymys pelin tarjoamaan maailmaan. Parhaimmillaan sain itse takaumia (sotatraumoja?) vuosien takaisiin Scorched Earth -mittelöihin yrittäessäni ajoittaa kivien liikeratoja, joten väistämättä tässä jotain on oikein tehty. On se hienoa olla taas suomalainen.

V2.fi | Aino Tegelman

King Oddball (PS Vita)

PS Vita -version hinta- ja laatusuhde kohtaavat kiitettävästi, laadukkaasti toteutetun pelin pariin unohtuu yllättävänkin pitkäksi aikaa.
  • Hyvä fysiikkamoottori
  • Yksinkertaisuudestaan huolimatta monipuolinen
  • Vaikeustason maltillinen kohoamiskäyrä
  • Kenttäsuunnittelu välillä liiankin pelkistettyä
  • Visuaalinen ilme ei vetoa kaikkiin
  • Toisto iskee ennen pitkää väistämättä

Pelikuvat

< Forza Motorsport 5... Ryse: Son of Rome... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (2 viestiä)

Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

20.01.2014 klo 22.25

Käsi konsolit niin Vita, DS, kun 3ds on kuolleita laitteita, jotka tablettien ja älypuhelimien yleistyttyä on tullut täysin turhaksi. Gamo Boy color jää itsellä viimeiseksi kannettavaksi pelilaitteeksi. Ja Androidilla muuten pyörii kaikki ds-pelit.
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

20.01.2014 klo 23.21 2 tykkää tästä

En nyt menisi noin sanomaan. 3DS:stä en osaa mitään sanoa, kun kyseistä laitetta en omista, mutta varsinkin tänä vuonna alkaa PS Vitalle tulemaan todellakin mielenkiintoisia pelejä. Ja viime vuonnakin ilmestyi vaikka kuinka paljon. Tällä hetkellä itselläni käytetyin konsoli, kiitoksia Persona 4 Goldenin, ja tulihan Vitalle hankittua myös paljon indie-pelejä. Ja kiitoksia PS4 yhteensopivuudesta, luulen Vitan myynnin vasta kasvavan. Ja mieluummin itse pelaan pelini käsikonsolilla kuin hankin pelejä kännykkääni.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova