Tuorein sisältö

Sunnuntaikolumni: Pelimedian kuolema

Mikko Heinonen

01.06.2014 klo 17.33 | Luettu: 37687 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Sisällön alennusmyynti jatkuu
Viime viikolla tuli tieto siitä, että Computer and Video Games lakkautetaan lopullisesti. Lehtenä aloittanut media on jo viimeiset kymmenen vuotta ollut pelkkä verkkosivusto, ja nyt lähtee sitten sekin. Alaa seuranneille ja sillä toimineille tämä ei ole minkäänlainen yllätys. Suomessakin saimme oman esimerkin vastaavasta, kun aikanaan maan ykkössivustoihin lukeutunut Peliplaneetta suljettiin alkuvuodesta. Isompaa tuottoa kaipaavat omistajat eivät enää näe peleistä kirjoittamisessa isoa bisnestä, sillä kenttä on todella hajaantunut.

Olen itse kirjoittanut peleistä viitisentoista vuotta eri puolille mediaa. Aloitin aikanaan harrastelija-arvostelijana Sooda.comissa, joka oli tuolloin jossain määrin suosittukin nuorisoportaali. Johonkin muuallekin raapustelin satunnaisia ilmaisjuttuja. Niitä työnäytteenä käyttäen hain sitten "oikeaa" peliarvostelijan paikkaa Jippiiltä ja päädyin Peliplaneettaan. Satunnaisten Tilt- ja eDome-keikkojen ohella PP olikin varmasti sitä aikaa, kun saatoin oikeasti kutsua itseäni pelijournalistiksi. Kirjoittaminen oli palkkatyötä, joka auttoi merkittävästi opiskelijan niukkaa budjettia, enkä juuri muuta tehnytkään vapaa-aikanani kuin pelasin PS2:lla ja kirjoitin juttuja. Pikkuhiljaa myös huomasin saavani entistä enemmän vastuuta sivuston ylläpidosta, ja lopulta vuoden 2005 alusta siirryin palvelun päätoimittajaksi. Sitä kesti alkuvuoteen 2007, jolloin Jippii käytännössä kaatui (vaikkei vielä konkurssia tehnytkään) ja uudet omistajat vaihtoivat sivuston ylläpidon. Koska meillä oli edelleen tarinoita kertomatta, syntyi V2.fi. Kuvio kokonaisuudessaan olisi oman juttunsa arvoinen, mutta palataan siihen joskus toiste.

Ammattilaisten ahdinko


Pelibisnes on suurempi kuin koskaan aiemmin ja kasvaa entisestään. Pelien budjetit ovat valtavia. Miksi sitten sivustoja suljetaan ja väki kaikkoaa niiltäkin, jotka vielä toimivat? Voisi kuvitella, että kakkua piisaisi jaettavaksi.

Jos vastaus olisi tiedossani, lekottelisin tällä hetkellä uima-altaan äärellä tämän kolumnin naputtelun sijaan, tai ehkä katselisin kun henkilökunta kiillottaa autokokoelmaani. Teorioita voin kuitenkin esittää. Pelimediassa näyttää olevan käynnissä samanlainen uusjako kuin muussakin printti- ja verkkomediassa. Lukijoita on toki tullut lisää, mutta samaan aikaan tarjonta on räjähtänyt käsiin. Aivan kuten digitaalinen painoprosessi on tehnyt lehden teosta halpaa, valmiit julkaisujärjestelmät antavat kelle tahansa mahdollisuuden perustaa sivuston. Videopuolella taas muutaman sadan euron kamera ja/tai kaappauslaitteisto mahdollistavat teknisesti laadukkaan ”TV-ohjelman” tekemisen, ja YouTuben kautta se leviää nopeammin kuin yksikään TV-kanava mahdollistaisi. Ollaan kaukana tilanteesta, jossa koko Suomen pelaajakansa odotti telkkarin ääressä Tiltin alkamista.

Tulos on siis se, että peleistä kiinnostuneilla on vaikka kuinka monta kanavaa etsiä tietoa. Kielitaitoiset seuraavat suosittuja YouTube-vloggareita ja peruspentit saavat oleellisimmat tiedot vaikka Ylen verkkouutisista. Useimmat sanomalehdetkin julkaisevat pelijuttuja. Niin sanotuilla pelisivustoilla vierailevatkin nykyisin vain innokkaimmat aiheen harrastajat.

Tämä on myrkkyä perinteisille bisnesmalleille. Vaikka yksittäinen videobloggari voi elää paksustikin puhumalla mukavia mikrofoniin, ei pelkillä Let's Play -pätkillä elätetä perinteistä lehden/ohjelman/sivuston toimitusta. Eikä ainakaan, jos kielenä on muu kuin englanti. Käytännössä siis journalismi on enenevässä määrin harrastelijoiden ja foorumikirjoittelijoiden varassa.

Voisi toki ajatella, että tämä on luonnollinen kehityskulku, jonka kanssa pitää oppia elämään. Asialla on kuitenkin muitakin vaikutuksia, eivätkä kaikki niistä ole myönteisiä. Harrastelijat kun ovat useimmiten juuri sitä: harrastelijoita. Paitsi, että heille sattuu joskus pikku kömmähdyksiä, on lipevän PR-puolen myös paljon helpompi laittaa heille sanat suuhun. Jos ja kun ei ole ketään toimituspäällikköjä tai muita tylsimyksiä tarkistamassa juttuja, ne tuutataan linjoille sellaisenaan ja korjataan sitten ehkä myöhemmin, jos ollenkaan.

Yhä useamman pelin kanssa toimitetaan nykyisin sivukaupalla materiaalia siitä, mistä saa kirjoittaa ja etenkin siitä, mistä ei saa kirjoittaa. Kun sain ensimmäisen kerran eteeni pumaskan, jossa uhattiin 100 000 euron vahingonkorvauksilla juonipaljastuksista, otin puhelimen käteeni. Vastaus kuului jokseenkin niin, että no eihän se teitä ammattitoimittajia koske, mutta kun nämä bloggarit tuolla joskus tekevät sitten juonipaljastuksia ja se haittaa meidän myyntejä. Seeelvä. Eli koska osa porukasta ei ymmärrä vastuutaan tiedonvälittäjänä – eli sitä, että arvostelun tarkoitus ei ole pilata koko pelinautintoa ja löytämisen iloa –, laitetaan varmuuden vuoksi kaikkien suut suppuun uhkasakoilla. Mainittakoon, että emme julkaisseet kyseisestä pelistä ennakkojuttua sitten lainkaan, koska sen mahdollinen tuotto meille olisi ollut ehkä tuhannesosa korvauksista, jos olisimmekin menneet sanomaan väärän asian. Kuvaavaa on, että olin vissiin ensimmäinen joka edes luki ko. sopimusta, vaikka sen kovin moni tuntui hyväksyneen.

Ammattitaito on asia, joka syntyy ainoastaan harjoituksen ja kokemuksen kautta. Kukaan hyviä juttuja kirjoittanut ei ole kirjoittanut vain hyviä juttuja, vaan joukkoon mahtuu paljon sotkua ja hapuilua. Onneksi Elisa tosiaan nyppäsi PP:n johdon seinästä, ettei itselleni enää tule kiusausta googlata vanhimpia arvosteluitani – otsaläpsyt nimittäin kuuluisivat pitkälle. Ellei minulla olisi ollut ulkoista motivaattoria, eli rahaa, innostamassa kirjoittamaan vielä sen seuraavan jutun, olisi kehittyminen varmasti loppunut ensimmäiseen murskapalautteeseen.

Eihän tällä elä


Tämä kehitys on jatkunut koko sen ajan, kun olen peleistä kirjoittanut, joten murhe rahasta onkin ollut päällimmäinen asia jokaisessa peliaiheisessa työpaikassani. Budjetit ovat olleet joko tiukkoja, tiukempia tai olemattomia. Jos kirjoituspalkkioita on saanut lainkaan, ne eivät ole olleet kummoisia, etenkään verrattuna aikakauslehtien juttupalkkioihin. Perustelu on ollut selvä: tulijoita kyllä riittäisi halvemmallakin, koska työ on niin kivaa. Saa pelata pelejä, jutella mukavia ja joskus vieläpä lentää ulkomaille pelifirmojen piikkiin! Kukapa tällaisesta palkkaa pyytäisi.

Tosiasiassa kuitenkin se, miten kauan homma on niin kivaa, että sitä tekee ilmaiseksi, onkin sitten toinen kysymys. Muistan aivan elävästi, kuinka eräänä 2000-luvun alun alkutalven päivänä postiluukusta tipahti puolenkymmentä promolevyä kirjekuoressa. Samalla olin hyvin tietoinen siitä, että minun pitäisi pelata näistä peleistä jokainen läpi (tai ainakin melkein läpi) ja kirjoittaa noin 800 sanaa jokaisesta – vieläpä ennen joulua, tai jutut olisivat hyödyttömiä. Päällimmäinen tunne juuri sillä hetkellä ei ollut innostus vaan stressi. Sitä lievitti sentään hiukan tieto siitä, että ne jutut toisivat joululahjarahat tilille.

Käytännössä aniharva suomalainen pelisivusto maksaa kirjoittajilleen jutuista enää yhtään mitään. Meillä taas ei ole – satunnaisia vieraskyniä lukuun ottamatta – alun jälkeen ollut ketään täysin ilmaiseksi kirjoittavaa, ”oma porukka” eli omistajafirman osakkaat pois lukien. Palkkiomme ovat hyvin pieniä, enkä oleta kenenkään niillä itseään elättävän. Itselleni kyse on kuitenkin periaatteesta. Työstä pitää maksaa korvaus, ellei sitä tehdä jonkin ylevämmän päämäärän eteen. Olisi hyvin vaikea ottaa vastaan edes niitä vähäisiä mainoseuroja, joita Kimi meille saa maailmalta pyydystettyä, jos sisällöntuottajat saisivat luun käteen. Ilmaistyöllä pyörivälle bisnekselle on nimittäin olemassa nimikin: orjuus. Jos media ei pysy pystyssä kuin innokkaiden ilmaistyöläisten selkänahasta revityin voimin, lienee syytä harkita sen mielekkyyttä kokonaisuudessaan.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Autopelit idästä ja ... V2.fi:n käyttäjätapa... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (32 viestiä)

Grendel

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

01.06.2014 klo 18.16 2 tykkää tästä

Aamen.
Saati se, että vaikka pelimarkkinat vain kasvavat ja suomalainen pelibisnes on räjähtänyt, niin ei se median budjeteissa näy. Lukijoita ei ole sen enempää kuin ennenkään, päinvastoin. Budjetit ovat niukentuneet koko ajan. Hyvän - tai edes jonkinlaisen - pelijournalismin tekeminen on tänään Suomessa ahtaammalla kuin koskaan.
-jok
lainaa
PitkäaikainenLukija

01.06.2014 klo 18.20 23 tykkää tästä

Erittäin hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Suuri kiitos V2.fi:lle laadukkaista leffa- ja peliarvosteluista ja viihdeuutisista. Jatkakaa samaan malliin, olette järkevä ja autonominen valon soihtu vloggareiden ja maksettujen arvostelujen pimeydessä!
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

01.06.2014 klo 20.15 1 tykkää tästä

Printtimedia menee TV-ohjelmien jalanjäljissä pelialalla: Arvostelut ovat liian hitaita. Kun tiedän haluavani pelin, sen lataaminen ja asentaminen digi-distribuutioiden kautta kestää alle kaksi tuntia. Kerran kuussa ilmestyvät lehdet ja kerran viikkoon ilmestyneet TV-ohjelmat eivät pysy perässä. Kuukausiformaattiin printatut mediat ovat vanhentunutta tietoa jo tullessaan ulos ja kumpikaan näistä ei pysty kilpailemaan aina googlehaun päässä lymyävälle digitaaliselle arviolle.

Kirjoitettu on digitaalisenakin altavastaavana, jos pohditaan että ostaisiko sitä peliä vai ei. Tarpeeksi pelaava pystyy videostakin näkemään melko nopeasti, onko mekaniikat sellaisia mistä saattaisi nauttia, tai tarjoaako peli sittenkään sitä, mitä lähdön päälle kuvitteli. Kirjoitus ei sitä pysty välittämään.

Mitä siinä sitten jää käteen kirjoittajalle? Noh, kunhan on ensimmäisenä pihalle, niin ehkä lukija tai pari. Pressikopioilla Youtube-videotkin useimmiten nauhoitetaan, ja julkaisut ajastetaan samalle minuutille salassapitojen raukeamiseen. Eikä tarvitse edes silmiään itse liikutella, kun pelin tiedot valuvat näytöltä tajuntaan.

Siinä on paha lähteä kilpailemaan medialla, missä silmiä joutuu liikuttelemaan kirjainten päällä ja viksummat sanakäänteet joutuu pahimmassa tapauksessa lukemaan kahdesti, että niistä saa nyanssit irti. Kyllähän sitä mielellään lukeekin, mutta itse haluan nähdä pelin toiminnassa ennen ostoa. Ja useimmiten siinä samalla sitten tulee arvostelukin kuunneltua videokuvan päällä.
lainaa
ano

01.06.2014 klo 20.26 2 tykkää tästä

Lukijoita taitavat viedä myös niinsanotut monen aiheen foorumit (termi oma keksimä).

Eri kuvalaudat, reddit, feministisyöpä tumbler sekä ne varsinaiset sosiaaliset mediat twitter ja facebook. Sen sijaan, että mentäisiin itse sivulle katsomaan, että onko jotain mielenkiintoista uutista, niin nykyään tunnutaan viettävän enemmänkin aikaa noilla foorumeilla ja luetaan ne uutiset, arvostelut, yms. mitä sinne linkataan.

Moni yhteen aihealueeseen keskittynyt sivu on menettänyt suuren määrän lukijoistaan, riippumatta siitä, mikä sen aihe on.
lainaa
VMV

01.06.2014 klo 21.48 10 tykkää tästä

[quote]Koska meillä oli edelleen tarinoita kertomatta, syntyi V2.fi. Kuvio kokonaisuudessaan olisi oman juttunsa arvoinen, mutta palataan siihen joskus toiste.[/quote]

Tämä. Tämätämätämätämä. Pliis.

Koska kiinnostaa.
lainaa
Henley

01.06.2014 klo 21.51 3 tykkää tästä

Asiaa kuuluva artikkeli. Googlettaminen jne jne. on nopea tapa hankkia tietoa peleistä, henkilökohtaisesti itse en kauheammin perustu netissä olevista arvosteluista ennen pelin pelaamista, pelaan mielummin pelin ja luen arvostelut jälkikäteen. Tilaan tälläkin hetkellä yhtä kappaletta peleihin liittyvää lehteä ja minua ei haittaa ollenkaan että jotkin asiat ovat "vanhentunutta" tietoa, v2 sivustoa tulee seurailtua usein ja laadukas kyllä on. Mutta kuinka paljon se on pelaajilta pois jos tilaa vuoden verran jotain printattua pelimediaa??? N.30-50 € eli ei edes yhden pelin verran. Jokaista lehteä ei tule luettua läpikotaisin, mutta näen siinä hyötynä että lehdentekijät saavat edes jotain(jos saavat) ja onpahan postinkantajillakin jotain puuhasteltavaa. Jatkakaa samaan malliin :)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.06.2014 klo 21.51 6 tykkää tästä

VMV kirjoitti:
Mikko kirjoitti:
Koska meillä oli edelleen tarinoita kertomatta, syntyi V2.fi. Kuvio kokonaisuudessaan olisi oman juttunsa arvoinen, mutta palataan siihen joskus toiste.


Tämä. Tämätämätämätämä. Pliis.

Koska kiinnostaa.


Aikanaan.
lainaa
jpisdpioj

01.06.2014 klo 21.57

"Innokkaiden ilmaistyöläisten selkänahasta revityn"?

Melkoinen paradoksi. Eikö se ole niin että intohimoisesti asiaan suhtautuvat voivat tehdä vaikka ilmaiseksi jos tarve vaatii?

Toki mielestäni raha ja puvut ovat alkaneet sanelemaan aivan liikaa pelibisneksessä. Valtavat budjetit, hirveä hypetys, studioiden sulkeminen ja yhdistäminen, samojen pelielementtien hyödyntäminen talon peleissä puhumattakaan tästä mediamaailman lahjomisesta ja muusta peeloilusta. Seurauksena uudet konsolit eivät juuri kiinnosta, yhtäkään peliä en ole vuoteen ostanut ja pelimedia on rajoittunut aikalailla tähän sivustoon.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.06.2014 klo 22.06 1 tykkää tästä

jpisdpioj kirjoitti:
"Innokkaiden ilmaistyöläisten selkänahasta revityn"?

Melkoinen paradoksi. Eikö se ole niin että intohimoisesti asiaan suhtautuvat voivat tehdä vaikka ilmaiseksi jos tarve vaatii?


Siinähän se juuri onkin, että kun intoa riittää, homma ei tunnu työltä. Kysymys kuuluukin, kauanko sitä intoa riittää. Ja käytätkö omaa intoasi maksaaksesi toisten laskuja.
lainaa
Ana

01.06.2014 klo 23.05 11 tykkää tästä

Tiltin alkamista ootettin vaan koska Jaana Pelkonen oli juontajana.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

01.06.2014 klo 23.11 6 tykkää tästä

Ana kirjoitti:
Tiltin alkamista ootettin vaan koska Jaana Pelkonen oli juontajana.


Tämä.

Mut onhan se sääli että pelimedia kuolee. Jokainen jonne ja liisi pystyy nykyään tekemään omia "arvosteluitaan". Ja oikeasti itken kun jengi sokeasti kuuntelee juuri jotain angry joen tyyppisiä "arvostelijoita". Ja eniten itkettää se kun ei osata olla omaa mieltä mistään. Tyyppi C sanoo pelimediassa X että "tämä peli on paska" ja se on sitten totuus.
lainaa
fly

02.06.2014 klo 00.23

Kuoleeko pelimedia senkin vuoksi kun pelit ei kehity vaan pyörä keksitään joka vuosi uudestaan. Pc:stä konsoleihin uudella kuorrutuksella ja sisältö samaa kun kuitenkin 15 vuotta sitten.

Todellinen "nextgen" laite tulee minulle a olemaan Oculus ja muut virtuaali systeemit.
lainaa
jaanapoiseduskunnast

02.06.2014 klo 00.48 1 tykkää tästä

Ana kirjoitti:
Tiltin alkamista ootettin vaan koska Jaana Pelkonen oli juontajana.


Miksi sitä sanotaan kun tuhannet 5-15-vuotiaat lapset odottavat näkevänsä yli-ikäisen Pelkosen? Edelläkävijäpuuma? Lapsiinsekaantuja?
lainaa
fsdpjisdfp

02.06.2014 klo 00.51 1 tykkää tästä

Protec kirjoitti:
Ana kirjoitti:
Tiltin alkamista ootettin vaan koska Jaana Pelkonen oli juontajana.


Tämä.

Mut onhan se sääli että pelimedia kuolee. Jokainen jonne ja liisi pystyy nykyään tekemään omia "arvosteluitaan". Ja oikeasti itken kun jengi sokeasti kuuntelee juuri jotain angry joen tyyppisiä "arvostelijoita". Ja eniten itkettää se kun ei osata olla omaa mieltä mistään. Tyyppi C sanoo pelimediassa X että "tämä peli on paska" ja se on sitten totuus.


Sulla on yllättävän elitistinen asenne. Eikö käyttäjämielipiteen kannalta ole parasta että palautetta saadaan mahdollisimman monelta? Ennenhän pelimedia oli todellinen raamattu kun oli vain tusinan verran toimijoita.

Totta on kyllä että IGNt ja Gamespotit ovat niin täynnä käyttäjäarvosteluja että ei niitä kukaan jaksa lukea. Kyseessä on lähinnä vaan yksi lisäkanava jossa nykyihminen saa pyrkiä 5 minuutin maineeseensa ja kuuluttaa mielipidettään kuin aamulehden naapurivalittajat.
lainaa
Bob

02.06.2014 klo 08.07

Itse en oikeastaan nykyään lue muuta kuin uutisia. Siis ihan uutisia uutisia, eli ilmoituksia julkaisupäivämääristä, trailereista jne.
Arvosteluja tai "pohdintoja" ei nykyään pysty lukemaan ilman että tekisi mieli ampua aivot seinälle.
Joka helvetin "journalisti" lässyttää feminismistä sun muusta paskasta mikä ei liity mitenkään oikein mihinkään.

Huolestuttavinta tässä on se että kehittäjät ilmeisesti jopa kuuntelevat tätä paskanjauhantaa.
lainaa
Liimaletti

02.06.2014 klo 08.59

Henley kirjoitti:
Asiaa kuuluva artikkeli. Googlettaminen jne jne. on nopea tapa hankkia tietoa peleistä, henkilökohtaisesti itse en kauheammin perustu netissä olevista arvosteluista ennen pelin pelaamista, pelaan mielummin pelin ja luen arvostelut jälkikäteen. Tilaan tälläkin hetkellä yhtä kappaletta peleihin liittyvää lehteä ja minua ei haittaa ollenkaan että jotkin asiat ovat "vanhentunutta" tietoa, v2 sivustoa tulee seurailtua usein ja laadukas kyllä on. Mutta kuinka paljon se on pelaajilta pois jos tilaa vuoden verran jotain printattua pelimediaa??? N.30-50 € eli ei edes yhden pelin verran. Jokaista lehteä ei tule luettua läpikotaisin, mutta näen siinä hyötynä että lehdentekijät saavat edes jotain(jos saavat) ja onpahan postinkantajillakin jotain puuhasteltavaa. Jatkakaa samaan malliin :)
Miksi lukea pelien arvosteluita pelin pelaamisen jälkeen? Mitä niillä arvosteluilla silloin enää tekee? Itse ainakin luen ja katson niitä sen takia, että saisin käsityksen voisinko itse pitää pelistä.

Jos tilaisimme jotain pelilehteä vain tukeaksemme toimitusta, olisi se ihan sama kuin vain lahjoittaisimme rahat heille. Jutut vanhehtuneita ja epäkiinnostavia, mutta annetaan rahat, että saavat palkkaa? Kaunis ajatus, mutta en itse tilaa lehteä jos en sitä lue, tai siinä ei ole mitään kiinnostavaa.
lainaa
Liimaletti

02.06.2014 klo 09.03 3 tykkää tästä

Protec kirjoitti:
Ana kirjoitti:
Tiltin alkamista ootettin vaan koska Jaana Pelkonen oli juontajana.
Mut onhan se sääli että pelimedia kuolee. Jokainen jonne ja liisi pystyy nykyään tekemään omia "arvosteluitaan". Ja oikeasti itken kun jengi sokeasti kuuntelee juuri jotain angry joen tyyppisiä "arvostelijoita". Ja eniten itkettää se kun ei osata olla omaa mieltä mistään. Tyyppi C sanoo pelimediassa X että "tämä peli on paska" ja se on sitten totuus.
Mitä vikaa esim. Angry Joessa on? Typeräähän se on vain yhteen arvosteluun sokeasti luottaa, mutta JuuTuub showna Angry Joe on yleensä ihan viihdyttävä, vähän kuin joku CinemaSins ja Honest Trailer. Eikö parasta olisi lukea/katsoa arvosteluita mahdollisimman monesta lähteestä, että saa mahdollisimman hyvän kuvan pelistä?
lainaa
jepa

02.06.2014 klo 09.28 1 tykkää tästä

Itsehän katon peliarvosteluni lähinnä wikipedian reception-kohdasta (tämä tietysti yleensä esillä vasta julkaisun jälkeen) ja jos on siellä sivussa pieni taulukko eri lähteiden arvosteluista niin niitten keskiarvosta. Tottakai veekakkosesta luen ne arvostelut mitä täällä on. Tässä iässä (26) tietää jo aika hyvin mitkä pelit kiinnostaa ilman arvosteluitakin.
lainaa
Liimaletti

02.06.2014 klo 09.35

Niin ja kun vielä muistan antaa palautetta V2:n toimitukselle. Loistava sunnuntaikolumni.
lainaa
emmastin

Rekisteröitynyt 21.10.2013

02.06.2014 klo 10.14 1 tykkää tästä

fsdpjisdfp kirjoitti:
Protec kirjoitti:
Ana kirjoitti:
Tiltin alkamista ootettin vaan koska Jaana Pelkonen oli juontajana.


Tämä.

Mut onhan se sääli että pelimedia kuolee. Jokainen jonne ja liisi pystyy nykyään tekemään omia "arvosteluitaan". Ja oikeasti itken kun jengi sokeasti kuuntelee juuri jotain angry joen tyyppisiä "arvostelijoita". Ja eniten itkettää se kun ei osata olla omaa mieltä mistään. Tyyppi C sanoo pelimediassa X että "tämä peli on paska" ja se on sitten totuus.


Sulla on yllättävän elitistinen asenne. Eikö käyttäjämielipiteen kannalta ole parasta että palautetta saadaan mahdollisimman monelta? Ennenhän pelimedia oli todellinen raamattu kun oli vain tusinan verran toimijoita.

Totta on kyllä että IGNt ja Gamespotit ovat niin täynnä käyttäjäarvosteluja että ei niitä kukaan jaksa lukea. Kyseessä on lähinnä vaan yksi lisäkanava jossa nykyihminen saa pyrkiä 5 minuutin maineeseensa ja kuuluttaa mielipidettään kuin aamulehden naapurivalittajat.


Vaikka en Angry Joesta tykkää, niin mieluummin luen pienien toimijoiden (Youtube gamerit tai pienet yksityiset sivustot kuten V2) arvosteluja, kuin isojen IGN:n tai Gamespotin tapaisten lafkojen. Ja ei kai kukaan täysijärkinen nyt usko mitään käyttäjäarvosteluita..? Vai miten on esim. Metacriticin käyttäjäarvostelut, kun pisteitä annetaan joko 0 tai 10. Plus ne ovat välillä luokkaa "Ehkä paras genrensä peli mitä oon pelannu, mut vaatii DRM:n 'X' ja en tykkää pelin tehneen firman toimarista. 0/10".
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

02.06.2014 klo 11.40 1 tykkää tästä

Liimaletti kirjoitti:
Protec kirjoitti:
Ana kirjoitti:
Tiltin alkamista ootettin vaan koska Jaana Pelkonen oli juontajana.
Mut onhan se sääli että pelimedia kuolee. Jokainen jonne ja liisi pystyy nykyään tekemään omia "arvosteluitaan". Ja oikeasti itken kun jengi sokeasti kuuntelee juuri jotain angry joen tyyppisiä "arvostelijoita". Ja eniten itkettää se kun ei osata olla omaa mieltä mistään. Tyyppi C sanoo pelimediassa X että "tämä peli on paska" ja se on sitten totuus.
Mitä vikaa esim. Angry Joessa on? Typeräähän se on vain yhteen arvosteluun sokeasti luottaa, mutta JuuTuub showna Angry Joe on yleensä ihan viihdyttävä, vähän kuin joku CinemaSins ja Honest Trailer. Eikö parasta olisi lukea/katsoa arvosteluita mahdollisimman monesta lähteestä, että saa mahdollisimman hyvän kuvan pelistä?


Onhan se hyvä kyllä että on paljon lähteitä. Joka pelistä pystyy nykyään näkemään gameplay videot käytännössä alusta loppuun ennenkuin tarvii mennä kauppaan ja ostamaan peli. Ennen ostettiin pelit yhden postimerkin kokoisen kuvan perusteella ja arvostelu oli lyhyempi kuin tämä lainaus...

Mutta pointtini oli se että jengi sokeasti uskoo näihin arvosteluihin. Itseäni ei kiinnosta saako peli 1/10 tai 10/10, jos peli vaikuttaa kiinnostavalta niin saatan sen sitten ostaa. Hemmetti, ostin rambonkin. Kokeilin sitä ensin ja sitten huomasin pitäväni pelistä ja ostin sen. Enkä ole katunut. Jos olisin vain sokeasti lähtenyt Rambon vihajunan kyytiin, huutelisin eri foorumeilla "OH LOL DAT GAM IS THE SHITEST GAME EVER MAED! :DDDDD WGOTY!" ihmisistä puuttuu medianlukutaito, minäkin voin tehdä mistä tahansa pelistä arvostelun että siitä saa huonomman kuvan kuin mitä se oikeasti on, tai paremman. Ehkäpä sana mitä haen on : puolueettomuus. Tosin täysin puolueettomia arvosteluja ei ole olemassakaan. Mutta esim tämä tapaus Rambo. Pelin grafiikoita haukutaan virallisessa arvostelussa PS2 tasoisiksi, niin väkisinkin herää seuraavanlaisia ajatuksia a) onko arvostelija edes koskaan pelannut ps2-pelejä
b) onko arvostelija edes kuullut koskaan ns. raideräiskintäpeleistä
c) onko arvostelijalla ikää yli 16v?
Eräs arvostelija uskalsi antaa rambolle 6/10, mikä omasta mielestä on hyvinkin lähellä totuutta mikäli on viihtynyt edes joskus raideräiskintöjen parissa, niin hyvä ettei tätä sentään ole vielä tapettu. Kaikkien pitäisi olla samaa mieltä kaikesta tai tulee kauhea itku ja parku ja tappouhkauksia satelee. Tuntuu että nykyisin pelimediat menee sillä linjalla että "pakko miellyttää kaikkia". Ei tämä nyt kaikkiin sivustoihin päde. Ja itse jos luen arvosteluita luen metacriticistä aina kaikkein huonoimmat arvostelut ja siihen päälle sitten muutaman hyvän. Tosin, en silti anna arvostelujen vaikuttaa hirveästi ostopäätöksiini. Gameplay videoita en edes juuri katso koska haluan pelikokemuksen itsessään yllättävän. Kaverini katsovat paljonkin gameplayvideoita, trailereita jne. Itse en ole vieläkään lähtenyt siihen junaan mukaan. Haluan että peli tarjoaa minulle yllätyksiä, ne ei ole enää yllätyksiä jos olen ennen pelin julkaisua (tai lisälevyn) katsonut pelivideota kymmeniä tunteja. Olen ehkä tässä suhteessa hieman old-school tyyppinen. Liikaa informaatiota on liikaa.
lainaa
Bladekill

Rekisteröitynyt 07.08.2007

02.06.2014 klo 13.49 2 tykkää tästä

^Ihan totta. Ei ole mitään elitismiä kritisoida nykykulttuuria siinä määrin, että osa ihmisistä seuraa sokeasti näiden Youtube-koomikkojen huutoarvosteluja ja perustavat oman mielipiteensä pelille sen pohjalta "mistä heitettiin hauskinta läppää" Angry Joen, PewDiePien tai jonkun muun paskanjauhajan kanavalla.

Jokainen tekee toki omat päätökset siitä millaista informaatiota vastaanottaa ja on loppupeleissä itse vastuussa omasta tyhmyydestään. Surullista vain, että tosissaan otettava uutisointi ja fiksu tapa tehdä mediaa on ilmeisesti vanhanaikaista ja noloa kaikein ADHD-paskan rinnalla ja siksi katoamassa.

On kuitenkin selvää, että IGN:n ja Gamespotin kaltaiset jättiläiset ovat hukkumassa korruptiorahoihin ja lahjuksiin eikä näiden youtube-hermannienkaan puolueettomuudesta ole tietokaan.
Juuri siitä syystä nykyään itse useimmiten waretan pelit tai kokeilen kaverilla tms. ja katson itse ovatko ne rahan arvoisia vai eivät ja sen pohjalta sitten ostan tai jätän ostamatta.
Joskus toki jotkut nimikkeet ovat G2Playssa sen verran hyvässä tarjouksessa, että ne on sama ostaa jo riskillä.

Mikko kirjoitti:

Sitä kesti alkuvuoteen 2007, jolloin Jippii käytännössä kaatui (vaikkei vielä konkurssia tehnytkään) ja uudet omistajat vaihtoivat sivuston ylläpidon. Koska meillä oli edelleen tarinoita kertomatta, syntyi V2.fi. Kuvio kokonaisuudessaan olisi oman juttunsa arvoinen, mutta palataan siihen joskus toiste.

Tämä olisi mielenkiintoista kuulla.
Muokannut: Bladekill 02.06.2014 klo 13.51 lainaa
sdoijffdsoji

02.06.2014 klo 16.45

Liimaletti kirjoitti:
Henley kirjoitti:
Asiaa kuuluva artikkeli. Googlettaminen jne jne. on nopea tapa hankkia tietoa peleistä, henkilökohtaisesti itse en kauheammin perustu netissä olevista arvosteluista ennen pelin pelaamista, pelaan mielummin pelin ja luen arvostelut jälkikäteen. Tilaan tälläkin hetkellä yhtä kappaletta peleihin liittyvää lehteä ja minua ei haittaa ollenkaan että jotkin asiat ovat "vanhentunutta" tietoa, v2 sivustoa tulee seurailtua usein ja laadukas kyllä on. Mutta kuinka paljon se on pelaajilta pois jos tilaa vuoden verran jotain printattua pelimediaa??? N.30-50 € eli ei edes yhden pelin verran. Jokaista lehteä ei tule luettua läpikotaisin, mutta näen siinä hyötynä että lehdentekijät saavat edes jotain(jos saavat) ja onpahan postinkantajillakin jotain puuhasteltavaa. Jatkakaa samaan malliin :)
Miksi lukea pelien arvosteluita pelin pelaamisen jälkeen? Mitä niillä arvosteluilla silloin enää tekee? Itse ainakin luen ja katson niitä sen takia, että saisin käsityksen voisinko itse pitää pelistä.


Ei tule spoilereita ja pelistä on muodostunut jo oma käsitys, jota voi sitten verrata muiden mielipiteisiin ihan mielenkiinnosta. Kyllähän jostain leffakokemuksistakin keskustellaan tuttujen kanssa
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

02.06.2014 klo 18.50

En muista milloin viimeksi olisin edes lukenut peliarvostelua. Näin henkilökohtaisesti puskaradio ja ingame videot ovat pääsääntöinen informaation lähde, jolla sitten ostopäätöksiä teen.

V2 on ainut pelimedia, jota tulee silmäiltyä aktiivisesti. Syy tähän on keskimääräistä mielenkiintoisemmat kirjoitukset, joilla on yhä vähemmän tekemistä peliarvosteluiden kanssa. Ehkä tässä olisikin hyvä markkinarako. Enemmän nasevia kirjoituksia sekä vanhapartojen muistelmia ja vähemmän jonninjoutavia arvosteluja.

Miksi videoita on nykyään niin vähän? Toivoisin edelleen sellaista Mikon omaa ajatuksenvirta formaattia, jossa kylpytakissa ja piippu kourassa joristaan kaikista enemmän tai vähemmän tärkeistä asioista. Mukaan voisi ottaa myös retrokoneita ja pelailua kuvaputkitöllöllä tms.

PS. Ettekö voisi perustaa jonkinlaista lahjoitustiliä? En ole rikas, mutta kyllä tuota voisi jonkin kympin laittaa peliin, jotta jatkossakin saan lukea toimituksen tekstiä.
Muokannut: Sir_Rymylys 02.06.2014 klo 18.52 lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

02.06.2014 klo 20.28

Sir_Rymylys kirjoitti:
En muista milloin viimeksi olisin edes lukenut peliarvostelua. Näin henkilökohtaisesti puskaradio ja ingame videot ovat pääsääntöinen informaation lähde, jolla sitten ostopäätöksiä teen.

Nykysten hintatasojen aikana, ei oo enää hirveenä tarttenu miettiä ostanko jotain peliä. Yleensä kattoo metacriticistä jotain "miksi tykkäsin" ja "miksi en tykännyt" arvostelujen lyhennelmiä, muuten menee jopa vähän summan mutikassa. Arvostelujen merkitys on kyllä siis laskenut itelläkin. Jossain määrin tuntuu että PC Gamerin mielipide oli pitkään oma mielipiteeni, sillon joskus HC_pelaamisen alkuaikoina. Yllättäen suurinosa lempipeleistäni tuolta ajalta oli joko "kuukauden peli" tai "PC gamer suosittelee". Toki ne oli hyviä noin muutenki. Toki PC gamerissa sit oli aina demo CD:t mukana, niin ei tarttenu ihan siihen pelkkään arvosteluun aina luottaa.

Lainaus:

V2 on ainut pelimedia, jota tulee silmäiltyä aktiivisesti. Syy tähän on keskimääräistä mielenkiintoisemmat kirjoitukset, joilla on yhä vähemmän tekemistä peliarvosteluiden kanssa. Ehkä tässä olisikin hyvä markkinarako. Enemmän nasevia kirjoituksia sekä vanhapartojen muistelmia ja vähemmän jonninjoutavia arvosteluja.

Miksi videoita on nykyään niin vähän? Toivoisin edelleen sellaista Mikon omaa ajatuksenvirta formaattia, jossa kylpytakissa ja piippu kourassa joristaan kaikista enemmän tai vähemmän tärkeistä asioista. Mukaan voisi ottaa myös retrokoneita ja pelailua kuvaputkitöllöllä tms.

Itelläkin tämä on aikalailla se mitä seuraa enää aktiivisesti. Zero punctuationia tulee kateltua, mut yleensä pitkällä viivellä jatai sen jälkeen ku peli on jo pelattu. Mikko kylpytakissa ja piippu kouras saa täältäkin yhden äänen.

Lainaus:

PS. Ettekö voisi perustaa jonkinlaista lahjoitustiliä? En ole rikas, mutta kyllä tuota voisi jonkin kympin laittaa peliin, jotta jatkossakin saan lukea toimituksen tekstiä.
Ei taida olla Suomessa sallittua tämä rahankeräys ilman tuotetta. Eli käytännössä pitäs tehä artikkeli ensin ja pyytää siitä sitten rahaa.
lainaa
Kaikkeahubaa

02.06.2014 klo 21.41

Onko V2-sivustolle mahdollista hoitaa pientä joukkorahoitusta, jotta saadaan esimerkiksi hassuja laitteita, pelejä sekä muuta tavaraa arvosteltaviksi ja jubailtaviksi?

Liittyisin varmasti tällaiseen yhteiskeruuseen.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

02.06.2014 klo 22.24

Sir_Rymylys kirjoitti:

Miksi videoita on nykyään niin vähän? Toivoisin edelleen sellaista Mikon omaa ajatuksenvirta formaattia, jossa kylpytakissa ja piippu kourassa joristaan kaikista enemmän tai vähemmän tärkeistä asioista. Mukaan voisi ottaa myös retrokoneita ja pelailua kuvaputkitöllöllä tms.


Videoita on niin vähän siksi, ettei niitä ehditä tehdä. Videotuotantokalusto ja kuvaajat ovat etupäässä suurten asiakkaiden tiedotusosastojen käytössä, ja esiintyjätkin tekevät ns. tuottavia hommia. Jos saisimme taas syksyllä harjoittelijan kuvaamaan ja leikkaamaan, niin kyllä sitä voisi välillä jotain horistakin.
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

02.06.2014 klo 22.26

perato kirjoitti:
Ei taida olla Suomessa sallittua tämä rahankeräys ilman tuotetta. Eli käytännössä pitäs tehä artikkeli ensin ja pyytää siitä sitten rahaa.

Miten olisi "tilaa artikkeli" toiminto? Kai sen nyt saisi jotenkin pyöriteltyä lainmukaiseksi?
lainaa
Teukku

Rekisteröitynyt 04.04.2008

03.06.2014 klo 00.33

Valitettava totuus on tässäkin se, että Youtube ja muut vastaavat tarjoavat heti julkaisupäivänä niin paljon monikymmenminuuttista arvostelumateriaalia pelistä kuin pelistä, että parin sivun mittaista mustaa suhrua valkoisella taustalla ei jaksa kukaan nykyajan 'tämämullehetinyt' ajan ihminen lukea.

Syy miksi kukaan katsoi Tilttiä (Pelkosen lisäksi) oli, että pääsi näkemään pelin 'in-action'. Youtubettajat hoitavat tämän nykypäivänä paljon tehokkaammin kuin tv- tai printtimedia. Senkuin istut koneen ääreen ja katsot videokuvaa pelistä. Yksikään 800 sanan arvostelu ei juuri pintapuolta pidemmälle pääse, kun taas 30 minuutin videoarvostelu on parhaassa tapauksessa 10 luiskan verran tekstiä, jossa hyvin editoitu videomateriaali on sovitettu puhuttuun materiaaliin. Ja kaikki tämä ilmaiseksi. Nämä yhden miehen showt Youtubessa kasvattavat jatkuvasti näkyvyyttään niin katsojien kuin myös julkaisijoiden keskuudessa ja syövät jatkuvasti suurempia palasia pelijulkaisijoiden markkinointibudjeteista. Luulenpa, että tässä on peliarvosteluiden tulevaisuus...
Muokannut: Teukku 03.06.2014 klo 00.39 lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.06.2014 klo 09.08

Teukku kirjoitti:
VNämä yhden miehen showt Youtubessa kasvattavat jatkuvasti näkyvyyttään niin katsojien kuin myös julkaisijoiden keskuudessa ja syövät jatkuvasti suurempia palasia pelijulkaisijoiden markkinointibudjeteista. Luulenpa, että tässä on peliarvosteluiden tulevaisuus...


Toistit käytännössä sen, mitä tuossa ylempänä kirjoitin. Avainsana tässä onkin juuri "yhden miehen show", siihen liittyvät ongelmat kuvasin myös yllä.
lainaa
Teukku

Rekisteröitynyt 04.04.2008

03.06.2014 klo 11.56 1 tykkää tästä

Mikko kirjoitti:
Toistit käytännössä sen, mitä tuossa ylempänä kirjoitin. Avainsana tässä onkin juuri "yhden miehen show", siihen liittyvät ongelmat kuvasin myös yllä.


Kaksi luiskaa tekstiä. Mustaa valkoisella siis. Kestää 5 minuuttia lukea. Jaksoinko lukea? En.

Tämänkin kolumnin olisi voinut tehdä videomuotoon. Olisit puhunut omin sanoin ilman suurempaa käsikirjoitusta, embeddannut videon tähän ja tehnyt pari euroa Youtube tuotoilla + näyttökerrat täällä.

Sisällöstä tulisi henkilökohtaisempaa, syväluotaavampaa, näkyvämpää ja ennenkaikkea kiinnostavampaa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.06.2014 klo 13.28 3 tykkää tästä

Teukku kirjoitti:
Tämänkin kolumnin olisi voinut tehdä videomuotoon. Olisit puhunut omin sanoin ilman suurempaa käsikirjoitusta, embeddannut videon tähän ja tehnyt pari euroa Youtube tuotoilla + näyttökerrat täällä.


10 vuoden päästä myös foorumit nähdään liian vaivalloisina. Ihmiset yksinkertaisesti klikkaavat isoa hassua kuvaa ja siirtyvät sivulle, jossa pyörii paukkujännävideo jossa ninja silpoo porukkaa ja ääntelyä tyyliin "osta peli osta peli", "huono peli huono peli", "läl läl läl läl lieru" ja "noob lol". Tällöin he voivat reagoida tyyliin "ö hö hö hö niinpä, niinpä!" ja tämäkin repliikki tallentuu automaattisesti osaksi suurta käyttäjäystävällistä elämystä.
lainaa

V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova