Tuorein sisältö

Listasunnuntai #155

Mikko Heinonen

23.09.2012 klo 13.54 | Luettu: 14301 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Yhteisön pelikonsolit
Raspberry Pi -videoartikkelista heräsi ihmisillä monenlaisia ideoita. Kuka halusi siitä IRC-shellin, kuka pikkuisen koodailualustan. Eräs ehdotti RPi-pohjaista pelikonsolia. Periaatteessahan Raspin pitäisikin jaksaa pyörittää peruskännykkäpelejä, mutta noin muuten ennuste yhteisölliselle pelikoneelle ei ole hääppöinen. Muistellaanpa taas seitsemää.

OpenPandora



Pandyn piti olla SE juttu, mitä tulee emulaattorien pelaamiseen ja avoimen lähdekoodin pelien pyörittelyyn. Innokkaat odottajat mainostivat laitetta vuosikausia etukäteen, ja konsepti vaikutti ihan tuettavalta. Valitettavasti raudan lopullinen suunnittelu ja valmistus eivät olleetkaan ihan niin triviaaleja hommia, joten valmiin tuotteen saapumisessa kesti yllättävän kauan, ja kun se lopulta saatiin ulos, hinta yllätti. Tuorein painos laitteesta maksaa 666 euroa ilman postikuluja. Ei varsinainen ihme, ettei näitä kävele ihan jonoksi asti vastaan.

GamePark-koneet



Korealaisella GameParkilla oli sinällään ihan mielenkiintoinen ajatus. Se teki koneen, julkaisi sille muutaman pelin, ja antoi kehitystyökalut yhteisölle vapaaseen käyttöön. Etenkin ensimmäinen laite, GP32, sai tällä päätöksellä paljon positiivista huomiota. Näin varmistettiin myös ainakin niiden perinteisten emulaattorien käännökset, mutta mitään varsinaista kehittäjäryntäystä laitteelle ei silti tullut. Malleja väsättiin muutama erilainen, ja itse firmakin ehti jossain vaiheessa jakautua kahtia. Katso lisätietoa Markku Reunasen blogista.

PSP



Sony ei tarkoittanut PlayStation Portablea avoimeksi pelikoneeksi, mutta hakkerit päättivät toisin. Yksinkertaisen akkuun perustuneen exploitin avulla päästiin käsiksi laiteohjelmistoon, jonka jälkeen alkoikin sitten vuosia jatkunut virallisen firmwaren ja custom firmwaren kilpajuoksu. Kun ostava yleisö latasi pelejä minuuttitolkulla hitaalta UMD-levyltä, piraatit kopioivat pelit muistitikulle ja nauttivat samalla mm. emulaattoreista ja scenedemoista. Ja tästä olisi sitten ilmeisesti pitänyt vielä potea huonoa omaatuntoa.

Dingoo A320



Kiinalaiset ovat tehokkaita tuottamaan erilaisia kannettavia pelilaitteita, mutta vain harvoin osuvat ominaisuudet niin kohdalleen kuin Dingoon kanssa, ja vielä harvemmin joku pätevä virittelijä viitsii vaivautua tutkimaan koneen sielunelämää tarkemmin. Ihan pätevästä Dingoo A320 -emulaattorikonsolista saatiin vielä pätevämpi, kun sille käännettiin oma Linux-kernelin versio. Myös virallista firmwarea on sittemmin paranneltu. Edukkaalla laitteella (noin 70 dollaria) on varsin aktiivinen harrastajakunta tänäkin päivänä, vaikka testasimme sitä jo miltei kolme vuotta sitten.

OUYA



Suuri kysymysmerkki. Android-pohjainen "olohuonekonsoli" keräsi miljoonia dollareita Kickstarter-rahoitusta, vaikka monet epäilivät että koko juttu on enemmän tai vähemmän linssiin viilaamista. Luvassa pitäisi olla pikkuinen purkki, jolle tulee käännöksiä netin suosituista pikkupeleistä sekä vanhemmista tuotoksista, ja jonka kaikkien ominaisuuksien pitäisi olla varsin avoimia. Innokkaat Kickstarter-fanit hehkuttivat koneelle jo suunnilleen uutta Call of Dutya, mutta se tuskin tulee toteutumaan.

Itse en usko, että OUYA:n tekijät ainakaan tietoisesti valehtelivat kenellekään. Visioinnit tehokonsolien peleistä tulivat tukijoilta, eivät tiimiltä. Laitteen valmistus voi kuitenkin yllättää työryhmän vielä moneen kertaan, joten katsellaan. V2.fi laittoi 99 dollaria likoon sen puolesta, että naula vetää. Jos näin käy, videotesti nähdään tulevaisuudessa.

Indrema



Dotcom-buumin huumassa erilaisia vaporware-laitteita syntyi ja kuoli. Indrema L600:n piti olla jouluksi 2000 markkinoille tuotava DVD-soitin, kodin multimediakeskus ja lisäksi Linux-pohjainen pelikone, jolle kuka tahansa voisi tehdä pelejä. Linux-piirit kohisivat, muut pelasivat PS2:lla ja jättivät puuhastelut omaan arvoonsa.

Net Yaroze



Sony PlayStation oli monessa suhteessa parasta, mitä modernille konsolipelaamiselle oli tapahtunut. Paikalleen nuutuneita markkinoita 90-luvun puolivälissä ravistellut laite oli myös kotikoodarimyönteinen: halukkaat saivat ostaa - vaikkakaan eivät halvalla - tyylikkään mustan Net Yaroze -konsolin, jossa seurasi mukana perustason kehitystyökalut ja vempeleet laitteen kytkemiseksi tietokoneeseen. Sillä ei vielä saanut peliään myyntilistojen kärkeen, koska ominaisuuksia oli rajoitettu tarkoituksella, mutta mm. Official PlayStation Magazine julkaisi kansilevyllään parhaita paloja Net Yaroze -yhteisön tuotoksista. Sony myös ylläpiti keskustelupalstoja kehittäjien välillä.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Lauantai-illan Kevyi... Listasunnuntai #156... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (10 viestiä)

Karma

Rekisteröitynyt 16.04.2012

23.09.2012 klo 14.39

ALTHiR kirjoitti:
Dingoo on hieno kapistus. :3


On tosiaan.
lainaa
fail

23.09.2012 klo 16.48 4 tykkää tästä

Satanen on aivan liikaa OuYasta. Muutama kymppi lisää niin mukaan lähtee joku Xboxin tai Wiin perus-tarjousmalli.

lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.09.2012 klo 20.03 1 tykkää tästä

Pahoittelut nimim. ALTHiRille, jonka kommentin poisti meikäläisen nakkisormi kännykällä.
lainaa
Jaska22

23.09.2012 klo 20.59


Tilasin minäkin Ouyan, mutta en pelikäyttöön. Toivon, että siihen saa asennettua linuxin ja sitä voisi käyttää kotipalvelimena. Olisi ehkä ainakin vähän nopeampi kuin tuo nykyinen mk802. Ensi vuonnahan sen näkee millainen hakkerointikulttuuri tuon ympärille muotoutuu.
lainaa
ALTHiR

Rekisteröitynyt 26.10.2010

23.09.2012 klo 21.07 2 tykkää tästä

Katsoin tuossa, että mitäs väärää nyt tein? :(
lainaa
fimapd

23.09.2012 klo 21.13 1 tykkää tästä

Net Yarozessa oli muuten helkutisti pelejä joita pelaan edelleen emuilla. Niitä demolevyjäkin ostin ihan pelkästään Yarozien takia
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.09.2012 klo 21.28 6 tykkää tästä

ALTHiR kirjoitti:
Katsoin tuossa, että mitäs väärää nyt tein? :(


Tarkoitus oli tykätä kommentista, mutta kosketusnäyttö oli sitä mieltä että se pitää poistaa. Koska olin omalla tunnuksella sisällä, ns. godmode ei paljon kysellyt.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.09.2012 klo 21.41 1 tykkää tästä

Äänestän, että mikäli OUYA tulee, siitä voisi tulla pilvipelien striimaamiseen soveltuva kapine.
lainaa
pilvessä

23.09.2012 klo 22.19 1 tykkää tästä

Ville kirjoitti:
Äänestän, että mikäli OUYA tulee, siitä voisi tulla pilvipelien striimaamiseen soveltuva kapine.

Ensin voisi OnLive/Gaikai saada palveluaan laajennettua, ettei tarvitsisi pelata kauhealla viiveellä.
lainaa
Temposaur

Rekisteröitynyt 16.01.2012

02.10.2012 klo 10.14

pilvessä kirjoitti:
Ville kirjoitti:
Äänestän, että mikäli OUYA tulee, siitä voisi tulla pilvipelien striimaamiseen soveltuva kapine.

Ensin voisi OnLive/Gaikai saada palveluaan laajennettua, ettei tarvitsisi pelata kauhealla viiveellä.
Ainakin Gaikai toimii itsellä ihan hyvin, eli *kauheaa* viivettä ei ole havaittavissa.

lainaa

V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova