The Tourist
Ensi-ilta: | 21.01.2011 |
Genre: | Trilleri |
Ikäraja: | 13 |
Tähtiä ollaan devalvoimassa. The Expendables, Red, Machete ja Katastrofikytät ostivat tuttuja naamoja tusinan nipuissa. The Tourist tavoittelee Hollywoodin kulta-ajan henkeä muistuttaen samalla, mitä tähdillä on tarkoitus tehdä. Suoritukset ovat yllätyksettömiä, mutta tähdelle rutiinit ovat roolisuorituksia. Jolie on törröhuulitiimalasi, tyylillä. Jos niin uskomme, hän on jumalatar, joka pysäyttää ajan saapuessaan huoneeseen. Hän on Deppin loman huipentuma jo kun Deppin katse hänet tavoittaa. Depp on oletuksena liian femiininen flirttailemaan afroditen kanssa. James Bondin reviirille eksynyt opettaja kuitenkin on hieman ujo ja alakuloinen hahmo. Deppin luontainen herkkyys pukee tällaista gentlemannia pikantimmin kuin pallihiki, ja tasapainon viimeistelee parta. Ennen vanhaan suudelma saattoi olla merkittävä vain koska tähdet suutelevat; näin myös nyt.
Takaa-ajot ja ammuskelut on rakennettu huumorilla ja hyvällä maulla. Muuan tappo on kuvauksen ansiosta mieto, mutta kenties näinkään tuhmaa juttua ei oltaisi tarvittu ikärajaa nostamaan. Väkivallan uhka on usein väkivaltaa tehokkaampaa. Jolien perässä ovat Paul Bettany ja Timothy Dalton lainvalvojina ja Steven Berkoff gangsterina. Jolien pomo on pöllinyt gangsterilta pari miljardia puntaa. Deppiä luullaan häneksi. Kuolemanvaara tietenkin on olennainen osa tällaista lomafantasiaa, jollaisen itse kukin tilaisi Total Recall -firmalta. Jos The Tourist olisi niin yksinkertainen elokuva, kuin olen nyt kuvaillut, siitä olisi helpompi pitää kuin siitä, mitä The Tourist on kokonaisuutena.
Jälkimmäisellä puoliskolla vauhti lisääntyy, mutta Deppin ja Jolien vuorovaikutus on vähäisempää. Tämä latistaa tunnelmaa. Bettany ei ole tähti; hän ei ole mielenkiintoinen. Yksi (1) leikkaus töksähtää oudosti. Nipotus olisi voinut jäädä näin mitättömäksi, ellei elokuvaa pilaisi vuoden 2010 kehnoin juonenkäänne. Se ei ole katastrofaalinen, vaan yksinkertaisesti typerä käänne, jos maapallolle palaava astronautti saa tietää, että Abraham Lincoln on nykyään Ape-raham Lincoln (Apinoiden planeetta 2001). Katastrofaalinen käänne on sellainen, joka riistää katsojalta asioita, joita hän oikeutetusti ajatteli ja tunsi. Elokuvan voi katsoa uudestaan uudella asenteella. Kuinka moni Crying Gamen pimua vetävänä pitänyt himokas heterojuntti katsoi leffan heti uudestaan? Tuo käänne sentään oli nerokas.
Ohjaaja Florian Henckel von Donnersmarckin edellinen ja ensimmäinen työ Toisten elämä oli fiksu ja vahva draama, joka vei vieraskielisen elokuvan Oscarin. Miehessä on valtavasti potentiaalia, mutta syyttämällä käsikirjoitusta (jonka kirjoittajista hän on yksi) hänelle ei voida synninpäästöä antaa. Onko vika todella tarinassa? Ei oikeastaan. Mitä yksikään elokuva ei tahdo tehdä, on virittää katsoja väärin. On ennakoitavissa, mitä katsoja miettii ja tuntee ja odottaa. Katsojan kehittelemiä siteitä voidaan käyttää hyväksi monilla tavoilla, hyvinkin luovasti. Siteiden olemassaolon sivuuttaminen on mahtava virhe.
Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa
Keskustelut (7 viestiä)
20.01.2011 klo 22.48
JT Peltonen - suurta massavirtaa vastaan.
Rekisteröitynyt 26.09.2007
20.01.2011 klo 23.13
3* :O
JT Peltonen - suurta massavirtaa vastaan.
Aina ja ikuisesti. Mutta kenties parempi niin =)
20.01.2011 klo 23.27
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
20.01.2011 klo 23.54
Megamind jäi arvostelematta joulutauon vuoksi.
Rekisteröitynyt 15.11.2008
21.01.2011 klo 17.41
Rekisteröitynyt 16.07.2010
21.01.2011 klo 20.03
Yhäkin odottelen Mr. Nobodysta arvostelua. Mur.
Rekisteröitynyt 12.09.2007
23.01.2011 klo 12.12
Ehkä tämän voisi vuokrata dvd:nä jonain hyvin hyvin tylsänä päivänä, mutta ei muuten oikein innosta katsoa...
Yhäkin odottelen Mr. Nobodysta arvostelua. Mur.
Joo ei kyllä vaikuta kovin innostavalta pätkältä. Mutta tuo Mr. Nobody, 2x Mur Peltonen.
Ricky Gervais taisi tiivistää The Touristin suosion syyn:
http://www.youtube.com/watch?v=EuuAB07wZtk&feature=relate