Tuorein sisältö

Näin koulutat lohikäärmeesi

Ensi-ilta: 26.03.2010
Genre: Animaatio, Fantasia, Komedia, Lasten, Toiminta
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

25.03.2010 klo 22.00 | Luettu: 27943 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

DreamWorks ei edelleenkään ole kiinnostunut ajattomien klassikoiden luomisesta, mutta mitä tulee kaavamaisiin animaatioihin, firma on kehittynyt kaavojen tulkitsemisessa. Lohikäärmeistä tykkäävä lapsenmielinen kiittää itseään, kun Näin koulutat lohikäärmeesi (How to Train Your Dragon) on nähty parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Leffa tahtoo tarjota pari mieletöntä toimintakohtausta, pari ylvään kaunista lentelykohtausta, ja käsikirjoittajillakin on takataskussa muutama mieleenpainuva sketsi tunnelatauksella. Nämä tärkeät jutut on lihotettu leffaksi sen juonen avulla, jossa lapsi tutustuu väärinymmärrettyyn ihme elukkaan. Eteenpäin hätäillään muulloin kuin huippukohtien aikana, mutta matkan varrelle on mahdutettu kaikki olennainen.

Joskus muinoin jossain viikingit sotivat lohikäärmeiden kanssa. Koomiset partaiset tosiäijät mätkivät isoja matelijoita vaikka nyrkillä ikään kuin urheat gallialaiset maistissa. Tappamisesta on puhetta jatkuvasti, mutta lapsiystävällisen olemattomaksi jää varsinainen surmaaminen. Sankarimme Hikotus on hintelä poika, joka tahtoisi tehdä vaikutuksen isäänsä ja ehkäpä ihanaan, äksyyn Astridiin. Kyhäämällään sotakoneella Hikotus tiputtaa taivaalta sen rotuisen liskon, ettei moista ole edes nähty. Tappajaksi Hikotuksesta ei ole. Hän ystävystyy ötökän kanssa yhteisessä piilossa ja oppii tuhat uutta asiaa pelätystä arkkivihollisesta. Tiedoista on hyötyä käytännön elämässä, mutta viikingit tahtovat yhä tuhota lohikäärmeet, ja vain polvenkorkuiset yllättyvät kaikesta, mitä sitten tapahtuu.

Tarinan nimi oli Lilo & Stitch kun ohjaajat Chris Sanders & Dean DeBlois kertoivat sen edellisen kerran. Elokuvissa on yhteistä sekin, että pakollisen oudon hyljeksityn päähenkilön outous tuntuu luonnolliselta. Nariseva englanninkielinen ääninäyttelijä selvästikin luo Hikotuksen, joten on mälsää kuunnella sinänsä kelvollista suomea (varsinkin kun ikäraja on 11!). Elämäntuskasta huolimatta Hikotukselta löytyy sisua kulkea omaa tietään sekä silloin, kun häntä vähätellään, että silloin, kun häntä juhlitaan uutena mestarina. Hahmojen välisiin suhteisiin ei paljoa panosteta, mutta jollain hienovaraisella tavalla kuvioihin saadaan ladattua lämpöä. Moista ei vaivaksi asti löydy DreamWorksin paremmistakaan pläjäyksistä. Se varmasti auttaa, ettei pikkuhauska leffa yritä koko aikaa naurattaa halvoimmilla mahdollisilla keinoilla. Annetaan se kohtaus anteeksi, jossa paksu poju viljelee viittauksia roolipeleihin.

Leffa rullaa tasaisen viihdyttävästi, mutta hoppu estää sitä nousemasta korkeammille tasoille. Kaikki tapahtuu nopeasti ja todella helposti. Tämä todellisuus tuntuu sellaiselta, että jos olisit surullinen ja päättäisit hypätä alas jyrkänteeltä, niin joku pulu aivan taatusti hidastaisi laskuasi ja sitten vahingossa tippuisit suoraan elämäsi uuden tarkoituksen päälle. Hikotus tiputtaa huippuvaarallisen liskon noin vain, ystävystyy nopeasti ja sitten paljastuu, että kaikki mitä opit yhdestä lohikäärmeestä, on sovellettavissa muihinkin yksilöihin. Tätä rataa jatketaan. Liskoja esitellään monen näköisiä ja ne ovat huvittavia, mutta persoonallisuuksia niillä ei ole. Vähän epäilen, myyvätkö tämän leffan vuodevaatesetit enää jouluna.

Tosiasioista ei voida kiistellä. Mikäli katsoja ei ensimmäisen kohtauksen aikana huomaa, mitä eroa on tämän, aidosti kolmiulotteisen elokuvan, ja kolmiulotteiseksi jälkikäteen käännetyn teoksen Liisa Ihmemaassa syvyysvaikutelmissa, hänellä on liian vähän silmiä, tai se vika näössä, ettei hän voi kunnolla nauttia tästä tekniikasta, tai yleisesti ottaen vika päässä. 3D:n ystävien on opittava vaatimaan aitoa asiaa. Lentelyteemaa ja vuoristoratamaisia huippukohtia 3D tukee erityisen buenosti. Syvyysvaikutelma viehättää hitaammissakin kohtauksissa, mutta kun värien haalistuminen on ollut tosiasia yli kymmenessä elämyksessäni, nykyinen tapa toteuttaa kolmiulotteisuus (aurinkolasityyli) alkaa jo nyt tuntua antiikkiselta. Periaatteessa toivoin, että leffassa olisi ollut yö koko ajan: lieskojen räiskyessä kirkkaina mustaa vasten 3D:nä kylmiä väreitä pukkasi juu niin maan juupelisti.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Brother Firetribe - ... Exän jäljillä... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (14 viestiä)

3D-mies

26.03.2010 klo 12.00 1 tykkää tästä

Onpas kyllä animaation laatu jäljessä ajastaan.
lainaa
afa

26.03.2010 klo 15.28 1 tykkää tästä

Halvaksi tulee kun ukoilla pallopäät ja perunanenät.
lainaa
Tiputtaja

26.03.2010 klo 19.04 1 tykkää tästä

afa kirjoitti:
Halvaksi tulee kun ukoilla pallopäät ja perunanenät.


Eli sama syy kuin mutsillas? BOOOOOM! - Peace out!
lainaa
Burbeting

Rekisteröitynyt 07.12.2007

27.03.2010 klo 01.05 1 tykkää tästä

Jaripee: Onko tässä(kin leffassa mukana se Dreamworks ilme (Jossa joku hahmo virnistää ääliömäisesti).

Jos on, jätän katsomatta vielä varmemmin. DW on minusta rahastusfirma.
lainaa
Koomikko

Rekisteröitynyt 26.12.2007

27.03.2010 klo 19.01

Burbeting kirjoitti:
Jaripee: Onko tässä(kin leffassa mukana se Dreamworks ilme (Jossa joku hahmo virnistää ääliömäisesti).

Jos on, jätän katsomatta vielä varmemmin. DW on minusta rahastusfirma.

http://alltopmovies.com/wp-content/uploads/2009/04/differ
Toivottavasti ei
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

27.03.2010 klo 21.28 2 tykkää tästä

Dreamworks kyllä on ottanut välillä ihan hyvin Pixaria kiinni. Kung Fu Panda ja Antz ovat ihan selkeästi parempia elokuvia, kuin Pixarin huonommat tuotokset (cars, nemoa etsimässä, Bug's Life).
Mutta se on totta, että näitä leffoja funtsiessa jälkikäteen tulee mieleen, että melko korkealla Dreamworksin tuotantoporrasta istuisi jokin riskejä sairaalloisesti pelkäävä peelo, jonka jumalalta saama tehtävä on pureskella kaikki katsojalle menevä tavara ennakkoon.
lainaa
viikinkimummo

28.03.2010 klo 17.20 1 tykkää tästä

kävin kattoo tän 27.3 (3D) ihan v***n hyvä!!!
lainaa
wat

31.03.2010 klo 12.46

Mirr5 kirjoitti:
Pixarin huonommat tuotokset

Mirr5 kirjoitti:

nemoa etsimässä

Sehän on yleisesti arvostetuin ja kehutuin Pixar-leffa Wall-E:n jälkeen...
lainaa
trent67

Rekisteröitynyt 12.04.2007

09.05.2010 klo 11.04 1 tykkää tästä

Loistava elokuva täydet *****. Voittaa Avatarin siniset kumiukot mennen tullen. Tyylikkäin näkemäni 3D tähän asti.
lainaa
trent67

Rekisteröitynyt 12.04.2007

10.05.2010 klo 22.27

3D-mies kirjoitti:
Onpas kyllä animaation laatu jäljessä ajastaan.


http://www.youtube.com/watch?v=oKiYuIsPxYk

Katos toi 720p:nä ja mieti mitä vikaa sussa on kun oot noin ajastas jäljessä.
lainaa
kakka

24.05.2010 klo 19.40

huono elokuva. enkä edes katsonut
lainaa
Tyttö

09.10.2010 klo 13.57

Tää on niin hyvä ainakin englanniksi.
lainaa
Dreamworks-Forever

24.02.2012 klo 16.42 1 tykkää tästä

Ihan paras elokuva ikinä! Omasta mielestäni Dreamworks on sata kertaa parempi kuin Pixar! Ensinäkin Pixarin leffat on usein tosi tylsiä. Autot, Monsterit Oy, Ihmeperhe, Toy Storyt ei todellakaan uppoa ainakaan muhun samalla lailla kuin vaikka Madagascar, HTTYD, Shrekit tai Saapasjalkakissa. Dreamworksin leffojen lopputekstejä katsellessa tajuaa, että leffasta jäi hyvä mieli. Omasta mielestäni parhaita animaatioita mitä on ikinä tehty, on Kung Fu Panda 2, HTTYD tai Saapasjalkakissa. Toiseksi tykkään Dreamworksista enemmän, koska siinä minusta suositaan naisia tietyllä tapaa enemmän. Siis jossain Autot leffassa Sally on maailman tylsin naishahmo, tai sitten joku Ratatouillen keitiöakka boooooring! Mutta Dreamworksin leffoissa tytöissä on energiaa, kuten Shrekin Fiona, Kung Fu Pandan Tiikeritär tai HTTYD:n Astrid. kaikki täynnä energiaa ja potentiaalia. Mutta makunsa kullakin. Itse pidän Dreamworksia paljon parempana elokuvan tekijänä kuin Pixar. Pixarin leffatkin on ihan hyviä, ja esim. Wall-E on ihana, mutta muuten ei oikein uppoa verrattuna Dreamworksin mestariteoksiin.
lainaa
Jösses

19.11.2012 klo 19.34 1 tykkää tästä

Voisin kyllä sanoa kirjoittajalle, että maistaa vähä lekaansa ja miettii miksi dissat hyvää leffaa
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova