Tuorein sisältö

Lainkuuliainen kansalainen

Ensi-ilta: 11.12.2009
Genre: Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

10.12.2009 klo 13.55 | Luettu: 21461 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

On kardinaalivirhe surmata perhe karpaasilta, jonka näköinen ukko on esiintynyt toimintaelokuvissa. Mutta on luvassa yllätyksiäkin. Gerard Butlerin tulkitsema Clyde Shelton on lainkuuliainen kansalainen. Shelton ei säntää suin päin koston polulle, vaan ehtii pettyä koko oikeusjärjestelmään. Osaa todisteista ei voida oikeudessa käyttää. Syyttäjä Nick Rice (Jamie Foxx) tekee limaisen psykopaatin kanssa diilin varmistaakseen, että edes toinen sellainen saa kuolemantuomion. Butler osaa näytellä surullista, ja on se vaan synti ja häpeä, jos oikeusjärjestelmää pyörittävät kukkopojat, jotka etsimällä etsivät järjestelmästä porsaanreikiä saavuttaakseen työhönsä kuuluvia perusasioita. Olemme valmiita kannustamaan Sheltonia, mikäli hän ottaa oikeuden omiin käsiinsä! Tai ainakin tahdomme kannustaa tällaisia hahmoja.

Lainkuuliainen kansalainen (Law Abiding Citizen) paljastuu onnistuneeksi Saw-klooniksi. Jos huomaat, että Saw-elokuvat tuottavat paljon rahaa, mutta et ymmärrä mistä niissä on kyse, kopio jonka saat valmiiksi on jotain sellaista kuin Scar 3D (arvostelu). Jos ymmärrät mistä on kyse, ja keksit ihan itse, että samoista ideoista voisivat tykätä nekin, jotka eivät tahdo sadistista kauhuleffaa vaan sopivasti julman jännärin, kopio jonka valmiiksi saat on tämä leffa. Allekirjoittaneelle kelpaa aina villeihin juonenkäänteisiin panostava rehellinen roska, joka kaikessa vilpittömyydessään yrittää kritisoida ihmisiä ja yhteiskuntaa lapsellisesti mutta myös tunteisiin vetoavasti.

Shelton totta tosiaan kostaa heille, jotka ovat häntä vastaan rikkoneet. Näin tehdessään hän ei yritäkään vastustaa lainvalvojia, jotka yrittävät häntä estää. Miksi hän vastustaisi? Hän on nähnyt, ettei laki tuomitse edes miestä, joka tappoi hänen pienen tyttärensä. Kuten Saw-saagan John Kramerilla, myös Sheltonilla on taipumuksia suunnitella asiat loppuun saakka. Syyttäjä Rice on elokuvan varsinainen "sankari", vai sanoisinko, että "varsinainen sankari". Elokuva vierailee mieltä kutkuttavasti harmaalla alueella. Katsojan tunteet ja järki saattavat olla ainakin muutamasta kohtauksesta eri mieltä.

Toisinaan julman ja toisinaan jopa humoristisen jännärin ainoat käytännön ongelmat ovat hidas alku ja loppu. Leffa on erinomaisen viihdyttävä keskivaiheilla, kun oikeusjärjestelmää pilkataan urakalla ja tapahtumien mittakaava kasvaa räjähdysmäisesti. Vähitellen leffa innostuu räjähtelystä liikaakin. Kun yhteiskuntakritiikki jää vähemmälle, hölmönhilpeät juonenkäänteet pitävät homman käynnissä ja katsojan epätasapainossa, mutta niitäkään ei riitä aivan kahden tunnin tarpeiksi: teoksessa on noin vartti löysää. Oivat ja hitailta tuntuvat osiot erottaa toisistaan kohtaus, jossa kertaheitolla puretaan mysteeriä ja täten myös jännitteitä selittämällä liian paljon liian nopeasti. Tavallaan on kuitenkin väärin kutsua leffaa typeräksi, sillä varsinaisista laatujännäreistäkin useimmat ovat erittäin typeriä ja epäuskottavia: ne nyt vain on tehty poikkeuksellisen hyvin. Lainkuuliaisen kansalaisen ohjaaja F. Gary Gray ei juurikaan nosta käsikirjoituksen arvoa, mutta homma toimii ja parissa kohtauksessa on yritystä.

Niin ja muuten, I love me some Gerard Butler! Oopperan kummitus, 300, P.S. Rakastan sinua, RocknRolla, Gamer ja Lainkuuliainen kansalainen ovat enemmän tai vähemmän hölynpölyä, mutta tämän putken jälkeen Butler on silmissäni aito tähti, joka riittää syyksi nähdä elokuva. Kansalaisena Butler tekee skitsofreenisen suorituksen. En ole varma mitä Butler tarkalleen ottaen yrittää, joten en tiedä onko hän huono vai hyvä, mutta jos hyväksytään että tämä on b-luokan roskaa a-luokan budjetilla, suoritus on mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Butler näyttelee kylmän laskelmoivaa sosiopaattia ja surun ja vihan murtamaa sympaattista miestä monesti samassa kohtauksessa. Ollakseen karpaasi, joka voisi uskottavasti painia 80-luvun Stallonen ja Iso-Arskan kanssa, Butlerista löytyy yllättävästi tasoja, vaikkei hän Foxxin kaltaisia palkintogaalajannuja olekaan.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Doom Unit - Cross Th... Planeettamme Maa - e... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (10 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.12.2009 klo 15.01

Virallinen ilmoitus:

En laita näiden arvostelujen perään trailereita, jos ne mielestäni paljastavat liikaa.
lainaa
Jääprinsessa

10.12.2009 klo 17.57

Kannattaa tosiaan välttää traileri jos mahdollista, mielestäni liian paljastava.
lainaa
McCarthy

10.12.2009 klo 23.16

Onhan tämä katsottava viikonloppuna.

Osaatko Peltonen sanoa milloin pääsisit arvostelemaan Tien (The Road)? Ensi-ilta taitaa olla 25. päivä.
lainaa
Ink

11.12.2009 klo 14.17

Inkin arvostelu ois myös kova. Melko vakuuttavaa indie-tuotantoa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

11.12.2009 klo 16.16

Justiinsa nyt en osaa vastata muuta, kuin että tarkoitus on molempi elokuva ainakin katsoa.
lainaa
asdaa

14.12.2009 klo 10.29

OOH MY KAAT!!! Jopati 3 ja ½ tähteä :o
Eli se o hyvä :D
lainaa
Heimdall

Rekisteröitynyt 04.07.2007

14.12.2009 klo 22.56

Justiinsa tulin kattomasta, imo todella tiukka sen puolentoista tunnin ajan. Loppu oli todella helppo ja mielestäni muuten innovatiivinen leffa tippui siinä kohdassa erinomaisesta hyväksi.
lainaa
Heke32

Rekisteröitynyt 24.06.2008

18.12.2009 klo 23.06

Kävin katsomassa ja pidin. Muutama oleellinen asia meni hieman ohi, mutta ei se mitenkää erityisemmin haitannut. Peltosen kanssa samaa mieltä siitä, että elokuva oli keskivaiheilla parhaimmillaan. Oma arvosanani keikkuu myös siinä 3.5 ja 4 tähden paikkeilla.

Butler teki kyllä erinomaisen suorituksen tässä.
lainaa
Samska

03.04.2010 klo 14.43

Hyvä leffa joka ois voinu olla mahtava mutta kusi lopussa.

Alussa mielenkiintoinen ja katsojalle ristiriitainen sankari antisankari -asetelma päätetään sen sankarin voitoksi, joka muuttuu elokuvan aikana lähinnä halveksuttavampaan suuntaan? Jätti huonon maun suuhun vaikka muuten pidin.

Katsojallehan tarjottiin hyvä motiivi Butlerin teoille: oikeusjärjestelmän virheet, jotka hän haluaa oikaista kovalla kädellä. Mutta Foxxin hahmo ei missään vaiheessa myönnä omia tai oikeuden virhettä tai kehity muutenkaan ihmisenä, ja hänen "voittoonsa" elokuva sitten päättyy...

Foxx teki sinänsä hyvän roolin mutta hahmo vaan oli niin epämiellyttävän itsekeskeinen ja paikallaanjunttaava ettei sitä voinut sympatisoida

Alternate endingiä odotellessa.
lainaa
Samska

04.04.2010 klo 00.29

Huomasin muuten että oma kommenttini tossa ylhäällä on joksenkin spoilaava. Sorry! =(
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova