Inhumans - 1. kausi
Ensi-ilta: | 29.09.2017 |
Genre: | Sci-fi, TV-sarja |
Ikäraja: | 15 |
Heihin verrattuna Game of Thronesin mummoja nylkevä peniksen pätkijä Ramsay on hieno mies. Iwan Rheonin uuden hahmon nimi on Maximus, mutta kuvittelin aluksi, että Ramsay on kuoltuaan joutunut kiirastuleen, jossa jumalat testaavat, kykeneekö hän tekemään oikeita päätöksiä, jos ne annetaan tarjottimella. Maximus on Black Boltin voimaton veli. Hän on kärsinyt koko ikänsä. Hän ymmärtää kaivosorjia. Kun hän organisoi vallankaappauksen, hän saa tukea, kun "sankarit" taas pakenevat kusi sukassa. Rheon on parempi näyttelijä kuin muut yhteensä, joten selväksi tulee, kuinka ristiriitaisia tunteita Max kipunoi. Hän ei haluaisi teloittaa oppositiota, mutta on aika toimia. Game of Thronesiin ja maailmanhistoriaan verrattuna vallankaappaus on sivistynyt ja perusteltu. Onhan se ikävää, että Max ahdistelee Medusaa ja tekee myöhemmin muita epäuskottavan kehnoja päätöksiä, mutta - fake news? Maximus is the maxibest! Everyone says so!
Teleporttikoiralla pakenevat sankarit päätyvät eri puolille Havaijia. Heidän on lomailtava ja soitettava suuta paikallisille, kunnes tiimi on koossa. Maximus lähettää perään sotilaita miespuolisella seinällä, jonka vagina on teleportti. Sarja ei anna ensimmäistäkään syytä kannustaa Black Boltia, jonka tiimi pieksee vaivatta roistoja, jotka ovat roistoja vain, koska sankarit ovat heitä sortaneet. Mulkkumaisuutensa vuoksi sankarit saavat kytätkin peräänsä. Kirjoittamisen taso on hyvin pinnallista, mutta on varsin mielenkiintoista huomata, että jollakin kirjoittajalla on ollut visio: sankareiden solvaaminen ja Maximuksen inhimillistäminen on väkisinkin ollut tarkoituksellista joskus. Sankarit ovat avaruusnatseja, jotka vähän muka kehittyvät. Fifty Shades of Grey -asenteella äärimmäisen vaarallinen mykkä diktaattori ja kaljuksi ajeltu kylmä narttu ovat katsomiskelpoisia.
Marvel-universumin pohjanoteeraukseksi kuvailtu sarja simppelisti edustaa 90-luvun tv-fantasioiden tasoa. Intro virittää tunnelmaan: jokainen väreihin liittyvä tyylivalinta on pielessä, kun sekavaa symbolivalikoimaa seuraa logo ja Mario Paintilla piirretty piski. Sen täytyy olla hauskin hetkeen kokemani kohtaus, kun Black Bolt avaa suunsa 3 sekunnin takaumassa ja posauttaa tomuksi vanhempansa. Yleisestä tasosta kertoo enemmän skenaario, jossa konna uhoaa lähtevänsä yksinään sankareiden perään, mutta ilmoittaakin dramaattisesti tarvitsevansa apuvoimia, kun paljastuu, että voimansa menettäneellä Medusalla on puukko. Nipottaa voisin ikuisuuden. Kurtistitko kulmia, kun esim. Man of Steel kieltäytyi lausumasta sankarin nimeä? Se on luontevaa verrattuna 5-vuotiaille suunnattujen sankarinimien hokemiseen. Karnak! Gorgon! Nimettiinkö Medusa vasta kaasutuksen jälkeen? Black Boltin (suomennoksessa Musta salama) nimessä ei ole järkeä, ellei joku virheellisesti veikannut, että kaasu tekee hänestä Jamie Foxxin. Afrokavio on hänen serkkunsa, joten rodun vaihtaminen lienee mahdollista.
Tehosteet ja puvut ovat halpoja, mikä varmasti korostui IMAX-jättiteattereissa, joita varten tehdystä tuplajaksosta sarjan maine on peräisin. Alku panostaa Maximuksen kapinaan selittämättä perusteita, mutta IMAX-vaiheen jälkeen takaumat täyttävät osan aukoista ja sarjasta tulee harmittoman mitäänsanomaton. Provosoin väittämällä, että Maximus on kaikesta huolimatta yksi Marvel-universumin parhaista konnista. Traagisen hahmon motiivit ovat ymmärrettäviä. Ei Rheon tekemistä saa, mutta hän saa aikaa tunteilla ja vastaavista tavoitteista huolimatta Maximus on täysin eri hahmo kuin Ramsay. Jos Maximus olisi Thorin veli Lokin sijaan, Thor-leffat olisivat hieman erilaisia, mutta yhtä hyviä. Olen virallisesti Rheon-fani. Nauttiessani suorituksesta ja tahtoessani nähdä hahmon kohtalon, reilun viiden tunnin kökköleffa oli miellyttävämpi elämys kuin 10 tuntiin venyvä Luke Cage, jonka vuoksi en katsonut Inhumansin luojan edellistä sarjaa Iron Fistiä, eli universumin edellistä pohjakosketusta. Scott Buck tyri kuulemma myös Dexterin viimeiset kaudet.
Keskustelut (1 viestiä)
02.12.2017 klo 13.27