Tuorein sisältö

Thor: Ragnarök

Ensi-ilta: 03.11.2017
Genre: Fantasia, Komedia, Sci-fi, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

05.11.2017 klo 23.00 | Luettu: 13245 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ukkosen jumalasta tulee kaatopaikan gladiaattori leffassa, joka toimii pirun hyvin ollakseen rento avaruusooppera ja asetelmallinen haltiafantasia, joka piipahtaa maapallolla ja antaa Jeff Goldblumin spedeillä, vaikka setä tuskin tietää, missä hän on. 80-luvulla musiikista olisi vastannut Queen ("Flash! A-ah! Savior of the universe!") ohjaajan mukaan ja selvästikin. On vaikea muodostaa kiinteää tuomiota poukkoilun aikana, mutta kun Thor jumiutuu roskisplaneetalle, kummallisesta kiertoajelusta tulee oikea elokuva. Thorin pitäisi päästä kotiin, sillä kuoleman jumalattaren paluu tietää muinaisnorjalaista maailmanloppua. Kun öljyn hinta romahtaa ja turska kuolee sukupuuttoon, Breivik vapautuu ehdonalaiseen ja ragnarökin lieskat nielevät universumin.

Edellinen Thor on Marvelin onnettomin räpellys, joten kaikki on sallittua. Pelkäsin silti, että kulttiohjaaja Taika Waititin versiosta tulee Thor ja alaston ase, jossa hupsu Chris Hemsworth luulee olevansa yhtä hauska kuin hän luulee olevansa Haamujengissä. Improvisointi kutakuinkin pysyy lapasessa. Thor dementoituu vauhdilla ollakseen jumala, mutta toisinaan hän yhä vakavoituu. Goldblum saa vain seitsemän Goldblumia asteikolla 1-10 Goldblumia, sillä hänen tulkitsemansa kosminen olento vääntää halpoja sanaleikkejä englanninkielisille, vaikkei paikalla ole ketään maapallolla asuvaa. Usein Waititin huumori on oivaltavaa ja pari typerää irtovitsiä alustavat parempaa kamaa. Marvel-kaavan rajoissa mies työskentelee. Isoin konna on taas symboli haasteesta: Helaa näyttelevä Cate Blanchett on tyylikäs fetissi-Blanchett ja selittelevä ninja kuolemattomuuskoodilla. Jos Hela ja Thor uhoaisivat tappelevansa tupakkanurkalla skolen jälkeen, Thor eksyisi matkalla ja Hela jumiutuisi vessaan. Eeppistäkö.

Hulk löytyy kaatikselta. Mark Ruffalo hauskuuttaa myös ihmismuodossa, mutta koska Hulk on vihdoin aito, keskusteleva, Shrekiin verrannollinen hahmo, on sääli, ettei häntä nähdä enempää. Waititi tahtoo ohjata Black Widow -komedian, joten jätkä ei tiedä, mistä hän puhuu. Esitelkää hänelle She-Hulk ja tilatkaa 80 miljoonan dollarin juristikomedia parilla toimintakohtauksella. Parhaat She-Hulk-sarjakuvat ovat pöhköjä hyvin waititimaisesti. Hän ei malta olla vitsailematta Hulkin peniksestä ja hänen uusi, vahva naissoturinsa Valkyrie on alkoholisti, joten jokainen itseään kunnioittava kakara vaatii häneltä She-Hulkin, joka on mm. roikkunut helikopterissa, koska paparazzit kuvasivat hänet yläosattomissa. Pistetään narsismiin taipuvainen neurootikko Kristen Wiig pallopukuun ja koodataan ympärille suonekkaat, vihreät muskelit. Hyi. Mahtavaa. Hyi, fap, hyi, fap.

Simppelisti: Thor: Ragnarök muistuttaa Guardians of the Galaxyja. Ohjaajien vertailu alleviivaa pintaerot. Jos vilkaiset Twitteriin, James Gunn perustelee päätöksiään ja puhuu politiikkaa, Waititin höpistessä suomalaiselle, että "Taika" on maoria ja tarkoittaa "Tiedettä". Guardians of the Galaxy Vol. 2 osoittaa Gunnin elävän ja hengittävän hilpeää psykoosiaan: persoonallista pontevuutta piisaa ja lopetukselle pillitin. Waititi on sympaattisimmillaan esittäessään arveluttavat idioottihahmot tarkoituksellisen epädramaattisessa valossa. Hän itse näyttelee kivihirviötä, joka suhtautuu joviaalisti kuoleviin kavereihin ja yrityksiinsä kapinoida. Vaikka käsikirjoituksesta löytyy draamaa ja Marvelin kokenut tiimi auttaa askartelemaan energistä toimintaa, tämän osaston huipennukset eivät ole Waititin juttu. Moni hetki vain tapahtuu. Eivät useimmat Marvel-leffat paremmaksi pistä: kunhan painotan, että nauruista teos sakaransa saa. Oudon epätasaista on eritoten se, kun vitsikästä teurastusta nähdään juuri ennen Helan mainostettua "dramaattista" iskua. Waititi tahtoo Scarlett Johanssonin, mutta ansaitsee - toinen esimerkki - Deadpoolin.

Avengers: Infinity War lähestyy. Marvel-universumin kosminen puoli on maapalloa reilusti kiehtovampi, koska lapsellisuus ja lukuisat juoniaukot on helpompi sivuuttaa nauraessa. Maalaisjärjellä ajateltuna maailmanlopusta kertovaan jumaltaruun sopisi selkeä vinkki siitä, miksi keväällä nähtävä Thanos on isompi juttu, mutta kulissit pystyssä pitävä hengailuhupailu on kaunis asia Thor: The Dark Worldin jälkeen. Waititi harkitsi takaumaa, jossa Thor on läski pikkupoika ja Loki murjottava minigootti... Se olisi ollut Marvel-universumin ragnarök - tyyliin Batman & Robin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Wöyh! - KRTKRTK... A Bad Moms Christmas... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (3 viestiä)

irvhowsfhi

06.11.2017 klo 17.05 5 tykkää tästä

The Dark World oli niin surullinen turhuus että tämä on pakko ottaa, mutta tuo pointti Batman & Robinista on myös aika validi. Jos Thorilla olis ollut Thornipplet ja Thorbutt niin eipä olisi minkäänlaista häpeäleimaa aiheuttanut

Toivottavasti Thanos ei puolta universumia tappaessaan murjaise jotain hassua, ja siihen sitten Stark kommentoi jotain tyyliin "This looks kind of bad" kun koko New Yorkin asukasmäärä lyyhistyy elottomana. Väkisin tulee vähän mieleen että onko Marvelilla nyt sama mentaliteetti kuin DC:llä silloin Batman Returnsin jälkeen että hei lasten lelumainoksiahan näiden kuuluu olla
lainaa
Alijohtaja

06.11.2017 klo 17.39 3 tykkää tästä

Mitä vitun vitun vittua... Olen aina puolustanut näitä arvosteluja, mutta nyt kyllä stuntti seis!
lainaa
fwiffo

07.11.2017 klo 19.00 3 tykkää tästä

"Edellinen Thor on Marvelin onnettomin räpellys"

Olen vissiin vähemmistössä, kun pidin enemmän The Dark Worldista kuin vaikka rävellyksistä Iron Man 2 ja 3, The Incredible Hulk, Age of Ultron ja Civil War
lainaa

Ephemeris - 4X avaruustrategiaa, aitoa 3D-taistelua -  joukkorahoita nyt!
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova