Tuorein sisältö

The Revenant

Ensi-ilta: 29.01.2016
Genre: Seikkailu, Trilleri, Western
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

28.01.2016 klo 16.00 | Luettu: 18861 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

12 Oscarista kisaavasta länkkäristä löytyy erinomaisia ja onnettomia piirteitä. Hujahtiko mestariteos yli hilseeni? Vai onko elämä yksinkertaista: fyysisessä todellisuudessa elävät taiteilijat haastoivat käsityötaitonsa ja synnyttivät kuvataidetta? The Revenant maksoi 135 miljoonaa dollaria, vaikka budjetti oli 60, joten en vannoisi, että tekijät tiesivät, mitä he ovat tekemässä. Halu tehdä vie pitkälle.

Leonardo DiCaprio ja Tom Hardy metsästävät majavia, kunnes karhu syö DiCaprion ja paskantaa hänet ulos. DiCaprio näyttää melko kuolleelta. Hardy joutuu kenkkuilemaan urakalla, jotta DiCaprion kostonhimo kohdistuisi häneen. Kyse ei ole tragediasta, jossa mies pettää ystävänsä, vaan Hardy vastustaa DiCapriota valmiiksi ja ehdottaa niskalaukausta heti onnettomuuden jälkeen.

Kahteen ja puoleen tuntiin teos venyy, koska hylätty DiCaprio ryömii eeppisissä maisemissa. Hän kokee shamanistisia houreita, joissa hän muistaa rakastelleensa inkkarin kanssa. Hän varmasti siis on harmonisten luonnonlapsien sielunveli, toisin kuin on Hardy, joka on rasisti, psykopaatti ja Skeletor. Kristinuskoon viitataan sen verran kuin on välttämätöntä 1800-luvulla. Ei DiCaprio selvin päin jumalia rukoile ja kosto elää, toisin kuin terveet kiesukset suosittelevat.

The Revenant perustuu tositarinaan, johon tutustuin jälkikäteen. En missään nimessä vaadi uskollisuutta faktoille, mutta sen sanon, etteivät ongelmat tositarinasta johdu. Se ensinnäkin sallisi kostoteeman käsittelyn kypsällä tavalla. The Revenant lisää tarinaan tarpeetonta provosointia mässäilläkseen negatiivisuudella. Pelaan tämän kortin: onpas lapsellista. Siansaksahourailut käskevät sieniä vetävän ituhipin kehittää hengellisen sanoman. Itseäni puhuttelee enemmän sen tyyppinen runoilu kuin "hedelmistään puu tunnetaan": se on ihan sama, mitä hourit olevasi, jos olet apina.

Kostoräyhä tapaa mennä läpi viihteenä. Jos kiihkeää apinameininkiä ei ehdi ajatella, sanoma on juuri se. The Revenant tarjoaa parhaan a-luokan kiihkeyttä ensimmäisen näytöksen aikana. Majavien metsästys on ison porukan projekti, jonka sotaisat intiaanit keskeyttävät. Kohuttu karhukohtaus on elokuvan taikaa: yhden katselukerran jälkeen en arvaile, miten se on tehty. Ohjaaja Alejandro G. Iñarritun edellinen työ Birdman koostuu "yhdestä otoksesta", eikä hän ole unohtanut, kuinka lumota näennäisen vaivattomilla pitkillä kohtauksilla. Vaikeita kuvausolosuhteita ja luonnonvalon käyttöä on syystäkin mainostettu. Jos leffa olisi taidegalleria, huokaisisin puolimatkassa, mutta katsoisin ajatuksen kanssa läpi loputkin maalaukset sumuisista, lumisista puista.

DiCaprio kärsii, juu. Muusta sakista en pitänyt. Hardy aukoo silmiä eksentrisesti ja saa hahmon vaikuttamaan laskelmoivalta, vaikka äijä tekee typeriä päätöksiä löysin perusteluin: lähinnä siksi, että hän tahtoo kotiin tilipussin kanssa. Vastapainoksi muutamat muut ovat partiolaisia. Kuka vartioisi DiCapriota, joka todennäköisesti kuolee? Hips hops no minäpä olen Narnian tarinoista karannut pullaposki, joten vapaaehtoisesti ja pyyteettömästi mä teen parhaani! Hahmot ovat tarkalleen yksiulotteisia. Hardy yrittää mennä syvemmälle - joten koin hänen näyttelevän yksiulotteista konnaa epäpätevästi. Suoritus istuisi kiihkoiluun. The Revenant on kokonaisuutena hyvin hidas elokuva, jonka jokaista tyylivalintaa ehtii märehtiä. En sentään nipota Agapio Racing Teamin dubbaamasta intiaanista, tai otoksesta, jossa DiCaprion arpi näyttää muovilta.

En voi aivan tyhmä olla. En tiennyt, että elokuvassa on tasan yksi keinotekoisesti valaistu luontokohtaus, mutta bongasin sen. En tiennyt tositarinasta mitään, mutta tuumin elokuvan aikana, että jos haavat ovat noin pahoja, kuoliota voisi hoitaa toukilla: toukkatemppu kuuluu tositarinaan, muttei elokuvaan. Sitä en ymmärtänyt, mitä leffa luulee saavuttavansa pultatessaan intiaaneja kaikkialle päähenkilön muistot mukaanlaskien. Eräät intiaanit tahtovat takaisin kaapatun naisen. Kuka sen kaappasi? Hardy? Ei sinnepäinkään. Ihan muut tyypit. Mitä he tässä tarinassa tekevät? Juurihan sanoin. Kidnappasivat satunnaisen inkkarin. Olisin kernaammin pysynyt DiCaprion iholla kuin seurannut Hardyä ja muita mänttejä yhtään ylimääräistä sekuntia.

"On se hyvä, että olet noin kaunis." Tuon misseille perinteisesti lausutun kohteliaisuuden voi osoittaa tälle leffalle, joka ei muuten kisaa käsikirjoitus-Oscarista. En ollut ainoa kriitikko, joka tirskui viimeisen ylilyönnin aikana.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Miekkailija... Love Records - Anna ... >

Keskustelut (8 viestiä)

jipsdffsdo

28.01.2016 klo 17.43 2 tykkää tästä

Mutta Leo saa oscarin?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.01.2016 klo 18.06 3 tykkää tästä

Leo ja Stallone voivat minun puolestani saada naamioidut elämäntyö-Oscarit. Uusimmat suoritukset eivät välttämättä ole kohokohtia urilla, mutta ei niissä mainitsemisen arvoisia vikojakaan ole.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

28.01.2016 klo 21.10 4 tykkää tästä

En lukenut "arvostelua" 4/5 leffa. Creed oli huono. Elämä on helppoo, Peltosella ei.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.01.2016 klo 12.38 2 tykkää tästä

Tajusin juuri, että annoin saman, neutraaliksi usein tulkittavan arvosanan eniten Oscar-ehdokkuuksia ja eniten Razzies-ehdokkuuksia tässä kuussa saaneille elokuville.

Jos pitäisi päättää, kumpi on parempi, The Revenant vai Fifty Shades of Grey, mikä olisi vastaus? Se on kinkkinen kysymys. Riskaabeleja romansseja ei valkokankaalla usein nähdä ja seison sen mielipiteen takana, että kirjan vuoksi etukäteen vihattu Fifty ei ole sen heikompi teos kuin joku ranskalainen taideleffa, jonka vain minä ja pari muuta kriitikkoa katsoivat.

The Revenantin tekninen taituruus on mainitsemisen arvoista siitä huolimatta, että komean maisemaotoksen näkee isolla kankaalla keskimäärin kerran viikossa. Kostokiihkoilusta ja intiaanien pyhyyden ihailusta ei myöskään pulaa ole.

Tiedän kumpi elokuva herätti ajatuksia ja kumman viimeinen sekunti sävähdytti.
lainaa
Leo

30.01.2016 klo 12.45 4 tykkää tästä

Tom Hardyn show. DiCaprio vain örisee maassa puolet leffasta.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

02.02.2016 klo 09.03 1 tykkää tästä

Itselleni elokuvasta jäi mieleen lähinnä äänisuunnittelu ja välillä lähemmäs minuutin mittaiset yhdellä otoksella otetut kohtaukset(tai saumattomasti yhteen-digisoidut). Juoni nyt oli Punisher pioneeri-ajan 'murikassa: Perhe kuoli ja kuolleista palatessaan sankaria vituttaa. Kaksi tuntia verenvuodatusta ja töttöröö.

Jotkin solisevan puron kuvat olivat turhaa pitkitystä elokuvalle. En tiedä yritettiinkö sillä saada jotain taiteellisuutta pätkään, mutta se illuusio katosi oikein mukavasti kun seuraavassa kohtauksessa DiPaprica on natustelemassa kuollutta biisonia inkkarin vieressä, verisenä ja raakana.

Ei missään nimessä huono leffa, Punisherit ovat olleet kumpikin varsin kelpo tavaraa popcorn viihteenä. Revenant yrittää tehdä tätä samaa vähän mukamas aikuisempaan makuun sovitettuna, mutta sitä samaa tämä on.
lainaa
JNJHL9

Rekisteröitynyt 07.07.2011

03.02.2016 klo 19.40 2 tykkää tästä

Melko perus kostotarina nätillä miljööllä.
lainaa
Tasunka

08.04.2016 klo 13.16

Tuntuu olevan että teillä elokuvan arvostelijoilla ja haukkujilla,että ei ole mitään käsitystä Pohjois-Amerikan erämaista l. tässä tapauksessa Etelä-Dakotasta ja varsinkin v. 1824 minkä näköisiä olivat aikalaiset niin vaatetus kuin raaka väkivalta.Tässä elokuvassa ei sorruta samaan syntiin kuin Tanssii Susien Kanssa jossa romantisoitiin Intiaaneja l. Lakoita toden teolla. Tässä elokuvassa ei ole mitään pyhimyksiä ja Arikarat l. Reet on kuvattu karun realistisella ja brutaalilla tavalla. Elämä elämästä ja jos tämän perusteella elokuva on teillä ollut joku supilakki ja rimsutakki trappereilla, niin ei tässä elokuvassa niitä näy a'la Hollywood.Trapperit ovat likaisia ja vaatteet kaiken eri lumpun kerrospukeutumista ja villamyssyjä myöden. Hugh Glass päätti päivänsä v.1833 järven jäällä kolmen kaverinsa kanssa ja Arikarain tappamina.
Elokuva on karussa realistisuudessaan Terence Malickin tasoa parjatussa New World-leffassa jossa ei paljon Uuden-Englannin asuttamista kaunisteltu 1620-luvulla.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova