Tuorein sisältö

Olympos on valloitettu

Ensi-ilta: 19.04.2013
Genre: Toiminta
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

19.04.2013 klo 16.00 | Luettu: 25226 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Pohjoiskorealaiset hyökkäävät jälleen Yhdysvaltoihin. Valkoinen talo on vallattu vartissa, koska korealainen vastaa kymmentä jenkkilän erikoisagenttia, jotka ovat laiskempia hakemaan suojaa kuin keskimääräinen Call of Dutyn pelaaja. Koko maata ei näin helpolla kaadeta (toisin kuin elokuvassa Red Dawn). Heti kun hyörinä alkaa, presidentti potkaistaan bunkkeriin, joka kestäisi vaikka ydiniskun! Valitettavasti korealaiset päästetään sisälle. Jaa. No. Yhdysvallat ei neuvottele terroristien kanssa, joten entäs sitten? Presidentti on vain yksi mies. Esimerkiksi ydinaseiden laukaisukoodien kiristäminen häneltä olisi turhaa, sillä turvallisuusprotokollat estävät niiden käytön! Yhdysvallat päättää neuvotella terroristien kanssa. Lisäksi korealaiset urkkivat tietoon koodeja, jotka ovat yhtä paha asia kuin laukaisukoodit, paitsi että näitä koodeja terroristitkin saavat hyödyntää. Vitun facepalm-amerikkalaiset voi pelastaa ainoastaan skotti Gerard Butler, joka vastaa 50 korealaista (ainakin jos ne poistuvat bunkkerista yksitellen).

Olympos on valloitettu (Olympus Has Fallen) kuuluu harmaalle alueelle huumorintajuni mukaan. Elokuva on niin tajunnanräjäyttävän typerä, että 30% kallostani korvataan muoviproteesilla maanantaina. Toisaalta elokuva on liian tasapaksu ollakseen yhtä sympaattinen ja tahattoman koominen kuin nollabudjetin DVD-roska. Butler on liian ok. Jos pääosassa olisi läski Steven Seagal, leffaan kehittyisi käsikirjoitusta tukevia tunnelmia.

Butler näyttelee presidentin entistä henkivartijaa, joka työskentelee yhä Valkoisen talon läheisyydessä. Sankarin ja presidentti Aaron Eckhartin suhde alustetaan asiallisesti. Elokuvaa on kuvailtu "Die Hardiksi Valkoisessa talossa" ja aluksi uskoinkin, että esikuvana on ensimmäinen, tarinasta ja hahmoista kiinnostunut Die Hard. Olympos on valloitettu toimii varsin siedettävästi Valkean tönön valtausoperaatioon asti ja sen aikana, mutta tämän jälkeen edes sitä ei tyhjentävästi selitetä, miksi vain Butler voi pelastaa.

Butler ei ota luoteja rintaan vapaaehtoisesti. Siksi hän jatkaa seikkailua yksin latteissa lavasteissa. On tylsiä käytäviä ja huoneita. Korkeuseroja tai jännittäviä paikkoja järjestää väijytys tai kaksintaistelu ei ole. Valot on katkaistu joten leffa näyttää usein jännittävältä kuin öinen matka jääkaapille. Butlerilla on vain yksi realistinen tavoite, jonka hän voi täyttää riippumatta korealaisten tekemistä virheistä kuten bunkkerista poistumisesta. Siitä hän suoriutuu nopsaan. Sitten hän vain jatkaa korealaisille kettuilua korealaisten kettuillessa Yhdysvaltain sotilasjohtajille, jotka istuvat peukalot perseessä ja saavat sätkyjä kun jotakin tapahtuu videoruudulla.

Ilkeästi virnistelevä korealaispomo on liittoutunut Frendien Rossin kanssa. Muut konnat ovat kasvottomia. Räiskintä ja mätkintä on hengetöntä ja mielikuvituksetonta. Osapuolet eivät elä samassa todellisuudessa, joten kohtaamisista puuttuu draama. Jenkit häviävät automaattisesti korealaisille, jotka häviävät automaattisesti Butlerille, olipa kyse räiskinnästä tai isommista asioista. Kohtaukset joissa vaikkapa talosta irtoaa palasia lienevät huonoa tietokoneanimaatiota, mutta ne näyttävät usein siltä kuin huono pienoismalli olisi valaistu laavalampulla. Ikäraja on korkea, mutta elokuva ei panosta niinkään "törkeän siistiin toimintaan" kuin sadistisiin teloituksiin. Niskalaukaus. Niskalaukaus. Niskalaukaus. Ainoa juttu jonka Butler tekee ja jonka yhä muistan on sekin puolustuskyvyttömän teloitus.

Tähtilipun heiluttelu on eräs leffan harvoista viihdyttävistä piirteistä tietenkin koomisuuden vuoksi. Jenkit uhoavat, vaikka he ovat niin epäpäteviä, että leffa voisi olla hitti Pahuuden akselilla. Eckhart vaikuttaa aluksi jämäkältä kansakunnan keulakuvalta siinä missä Air Force Onen presidentti Ford, mutta lopulta hänkin saa noloja känkkäränkkäkohtauksia. Koodijupakka (eli tarina) on kaiken huippu. Se koskee jokaista ajattelevaa tai ennemminkin selvin päin olevaa katsojaa pahaan paikkaan. On takuulla vaikeampaa leikata Jar Jar Binks pois Pimeästä uhasta kuin muokata tästä materiaalista propagandafilmi Pohjois-Korean viralliseen käyttöön.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kon-Tiki... Depeche Mode - Delta... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (15 viestiä)

Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

19.04.2013 klo 16.13 3 tykkää tästä

Jostain syystä tykkäsin tästä kierrätyksestä paljon enemmän kuin Oblivionista. Molempien käsikirjoitukset sikäli tosin aivan yhtä simppeleitä.
lainaa
aasi

19.04.2013 klo 18.12 7 tykkää tästä

Plussa äa Frendien Rossista :)
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

19.04.2013 klo 19.40 2 tykkää tästä

Hyvä kuva, sopii varmasti leffan henkeen.
lainaa
Petteri

20.04.2013 klo 04.00 32 tykkää tästä

Miksi Jari "homo" Peltonen arvostelee toimintaelokuvia, kun ei selvästi pidä niistä?
lainaa
RottenTomatoes

20.04.2013 klo 11.54 1 tykkää tästä

viisi tähti! paras elokuva ikinä!!
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

20.04.2013 klo 13.23 38 tykkää tästä

Petteri kirjoitti:
Miksi Jari "homo" Peltonen arvostelee toimintaelokuvia, kun ei selvästi pidä niistä?

Joidenkin typerien pikkusielujen on vain vaikea käsittää, ettei päätön ja paska toiminta ole välttämättä laadun tae.
lainaa
äksönleffa

20.04.2013 klo 14.11 14 tykkää tästä

Jos ei Peltosta kiinnosta toimintaleffat niin lopettakoot niiden arvostelemisen. Tekotaiteellista paskaa löytyy kyllä tonnikaupalla kehuttavaksi.
lainaa
janpeeterholmes23

20.04.2013 klo 14.39 6 tykkää tästä

Luotan Peltosen arvosteluihin, kenties eniten.

Toimintaleffat on vähän sellainen genre, että monet saavat niistä kelpo viihdettä, vaikka ne eivät olisikaan nerokkaan mahtavia.

Nyt on itselläkin kuitenkin tusinatoimintajuubat alkanu riittää, Taken oli tosin hyvä, joku Transportereistakin ehkä, kenties myös jokin terminaattoreista!

Pointti siis että on olemassa myös hyviä toimintaelokuvia. Hra Peltosella ei välttämättä erityistä vihaa genreä kohtaan.
lainaa
Aecobob

20.04.2013 klo 20.05 11 tykkää tästä

Peltonen kuitenkin antoi The Raid: Redemptionille puolta tähteä vaille täyden arvosanan, vaikka noin 80% koko elokuvan kestosta on toimintaa. Ehkä joidenkin pitäisi vain tehdä soppari sen asian kanssa, että suurin osa markkinoille tuutatuista toimintaelokuvista on kliinistä tusinatavaraa.
lainaa
Zx-4

Rekisteröitynyt 19.07.2007

20.04.2013 klo 21.52 8 tykkää tästä

Yhdyn Janpeeterholmesin sekä Aecobobin mielipiteisiin tuhannen kyrvän voimalla.
Porukka on onnistunut sulattamaan aivonsa sen verran ankarasti, että monille saattaa olla vaikea ymmärtää ajatus laadukkaasta toimintaelokuvasta.
Ja kyllä, b-luokan kaljatoiminta voi olla hauskaa perjantai-iltana, mutta ei se tee elokuvasta arvostelumenestystä.
lainaa
Sparrow

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.04.2013 klo 17.37 1 tykkää tästä

Ei oikein tunnu enää uskottavalta, että Pieni Pohjois-Korea voisi tehdä minkäänlaista yllätyshyökkäystä saati maihinnousua Yhdysvaltoihin. Sinänsä positiivista, että kaupankäynti näyttää lopettavan mustavalkoisen vastakkainasettelun ja lienee vain ajan kysymys koska Pohjois-Koreassakin on Hollywood-leffoille markkinat. Sen jälkeen pitänee keksiä älykkäämpiä motiiveja dramaattiselle tapahtumille, kuin vain pahuus.
lainaa
Chrisberg

Rekisteröitynyt 16.02.2009

22.04.2013 klo 16.38 4 tykkää tästä

Näkemättä paskaa
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

23.04.2013 klo 21.40

Haluaisin nähdä tämän vain siksi että tässä on kuulemma Michael Dudikoff pienessä roolissa. Mutta luulen että pidän tästä koska peltonen antoi yhden.
lainaa
kasvontunnistus

26.04.2013 klo 15.58

Ei muuten ole Frendien Ross pahiksena vaikka hiukan samoja piirteitä löytyy vaan Dylan McDermott.
lainaa
jarsson

15.08.2013 klo 19.20

kasvontunnistus kirjoitti:
Ei muuten ole Frendien Ross pahiksena vaikka hiukan samoja piirteitä löytyy vaan Dylan McDermott.


Leffan juuri katsoneena, voin todeta saman. MIelestäni ollut edes mitään samaa näköäkään.

Itse leffalle 3/5. Olihan siellä niitä kohtia kun meinas hermo mennä tekijöiden tyhmyyden takia. Sankari juoksee pislan kanssa ulkona ampuen vihuja, rynkkyä ei kannata tapetuilta, jalkoihin jääneilktä ottaa, ei.. ei edes pistoolia vaan mielummin lopulta taloon suojaan päästyään voi todeta panosten olevan loppu.

Jostain syystä tämä piti otteessa kokoajan. Toisin kuin esim macgruber, jonka 15 minuutin katsomisen jälkeen lopetin. Koitin vielä uudelleen mutta reilu ½ tuntia ja stoppi. Paska on paskaa.. tämä ei sitä ollut.
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova