Tuorein sisältö

Enslaved: Odyssey to the West

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1, moninpeli
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Ninja Theory
Julkaisija: Namco Bandai
Julkaisupäivä: 08.10.2010
Pelin kotisivut
Jarkko Rotstén

29.10.2010 klo 22.22 | Luettu: 19592 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Go west
Tällaisen maailmanlopun kiinnostaviin maisemiin perustuvan pelin arvostelun voisi hyvin aloittaa tunnelmallisella kuvauksella siitä, mitä dramaattista pelin maailmassa on mahtanut tapahtua, jotta kyseiseen tilanteeseen on päädytty. Enslaved nakkaa pelaajan kuitenkin keskelle maailmanlopun jylhiä maisemia, sen enempää tapahtumien, saati päähenkilöiden taustoja selittelemättä.

Ihmisrotu näkyy hiipuneen maan kamaralta. Eikä ihme, sillä pahansisuiset robotit tuntuvat pitävän varsin tiukkaa jöötä, tuhoten kaiken, mikä liikkuu. Pelaajan ohjastama pääsankari Monkey herää unikammiostaan, kun orjia kuljettava ilma-alus on syöksymässä maan kamaraan. Juuri ennen rysähdystä villin Apinamiehen onnistuu tarrautua vihoviimeiseen pelastuskapseliin ja pelastaa nahkansa varmalta tuholta. Herättyään rajuhkon laskeutumisen aiheuttamasta tajuttomuuden tilasta, Monkey toteaa saaneensa tahtomattaan miellyttävän näköistä naisseuraa. Pelastuskapselin paremmalle puolelle ehtinyt Trip-tyttönen tarvitsee seuralaisen johdattamaan tämän turvallisesti takaisin kotiseudullensa. Varmistaakseen sen, ettei vastahakoinen matkakumppani toteaisi "soronnoo", ja lähtisi omille teilleen, kaukaa viisas tyttönen näki tarpeelliseksi asettaa Monkeyn päähän kätevän orjapannan. Joka pantaa vastustaa, se hengen itseltään poistaa.

Escape from Monkey island


Enslavedin ensimmäinen tunti on toteutettu eittämättä perin tyylikkäästi. Pelin toiminta imaisee todella mukaansa, maisemat lumoavat, eikä pelaaja juuri ehdi miettimään, että mistähän tässä ylipäätään on kysymys. Vaan kun action-pitoiset alkumetrit on tallustettu ja hahmot on esitelty, alkaakin kerrassaan harmillisen tasapaksu tallustaminen.

Pelin päähenkilöt edustavat tietynlaisia ääripäitä: Pelaajan ohjastama Monkey on toisaalta varsin tylsä jätkä - hirmuinen orjaköriläs, joka ei juuri osaa muuta kuin valittaa osaansa ja olla kaikin puolin nuiva. Kuinka kukaan ylipäätään voi kuvitella, että joku voisi samaistua isoon, hieltä haisevaan lihaskimppuun, jonka nimi on Apina? Toisaalta taas kauniimpaa sukupuolta edustava Trip on yksi mieleenpainuvimmista naishahmoista, joihin olen peleissä törmännyt pitkän pelaajaurani aikana. Tyttösen ilmeet, käytös ja ääninäyttely on tehty todella vahvalla pieteetillä. Tripin surumielisille ja pelokkaille silmille ei jäyhinkään luolamies voisi sanoa ei. Etenkään, jos vaihtoehtona on orjapannan aiheuttama pikainen kuolema.

Pelimaailman tapahtumia ei tosiaan erityisemmin selitetä. Jotakin ikävää ja radikaalia on selvästi tapahtunut, kun ihmiset näkyvät jääneen toiseksi luonnon kiertokululle. Niin ikään päähenkilöiden taustat jäävät tylsästi täysin hämärän peittoon. Monkey oli orja, mutta mikä Trip sitten oli, ennen kuin alus putosi maahan? Maailma on selvästi robottien kansoittama, mutta mitä nämä pelaajan reitille ripotellut peltiheikit sitten vahtivat ja miksi? Pelimaailma on monin paikoin upean näköinen, mutta itse jäin kaipaamaan enemmän vastauksia ja logiikkaa. Tästä olisi ollut valtavasti apua pelin tunnelmaan sisään pääsemisessä.

Kyllä Hollywood tietää


Yksi pelin pääkirjoittajista on Alex Garland, jonka tarinoita on aiemmin hyödynnetty sellaisissa Hollywood-leffoissa kuin DiCaprion tähdittämä The Beach sekä 28 päivää myöhemmin. Mahdollisesti potentiaalinen tarina on valitettavasti haudattu koko lailla yhdentekevän pelin syövereihin. Ei sillä, että Enslaved mitenkään tolkuttoman huono olisi, mutta valmiiksi pureskeltu ja pelaajaa kädestä taluttava kylläkin. Melkein harmittaa, että näin paljon silminnähtävää potentiaalia on vaihteeksi laitettu haaskuun, koska hampaattomat pelituottajat eivät ole kyenneet selittämään sijoittajille, että pelissä kannattaisi olla jokin omaperäinen idea, jotta ihmiset sen ilomielin ostaisivat. Se, että verrattaen moni menee mielellään elokuviin katsomaan tyhjänpäiväisiä hollywood-leffoja, ei tarkoita sitä, että tasapaksu peli uppoaisi samaan yleisöön.

Pelin kentät ovat erittäin rajattuja, usein enemmän tai vähemmän keinotekoisesti ärsyttäviä pelaajan etenemistä hidastavia miinoja hyväksi käyttäen. Eri reittivaihtoehtoja ei käytännössä ole ollenkaan. Toisinaan eteneminen edellyttää umpiyksinkertaisten ja alleviivattujen puzzlejen ratkomista. Vaikka välillä kerrassaan maalaukselliset maisemat pysähdyttävät ihastelemaan ympäristöä, on kenttien ilme pääpiirteittäin varsin valjua tavaraa. Visuaalinen vaakakuppi kallistuu kuitenkin positiivisen puolelle - onhan hahmografiikkaankin sentään panostettu riittävän huolella.

Viholliset ovat liki pelkästään sieluttomia robotteja. Vihollisen sieluttomuus on toki helppo selittää sillä, että vihollinen on, noh... robotti. Taistelu on perin yksioikoista mättämistä parin eri liikkeen voimalla. Pelin kontrollit ovat sinänsä varsin loogiset ja sujuvat, mutta samaan aikaan varsin tylsät. Peli pitää koko ajan tiukasti tassusta kiinni, eikä esimerkiksi päästä pelaajaa putoamaan vahingossa jyrkänteeltä alas. Putoamisen vaaraa ei ole edes seinillä kiipeillessä, ja sitäkin lajia harrastetaan kuitenkin pelissä aika tavalla.

Haaskattu potentiaali


Tuntuu jotenkin ikävältä, että Enslavedista on tehty niin täydellisen tasapaksu kakku. Ilmeisesti Hollywood-jengi kuvittelee, että peleissä pätevät samat säännöt kuin isoja rahoja tuottavissa elokuvissa. Jos syötät valmiiksipureskeltua huttua yleisölle, niin sehän ahmii sen riemumielellä. Vaan kun pelit ovat täysin eri eläin, kuin leffat. Pelit vaativat pelaajalta vuorovaikutusta, paneutumista ja pelaajat taas vuorostaan vaativat vapautta, mielikuvituksen ruokkimista, onnistumisen tunnetta sekä viihdykettä. Jos peli ei tarjoa minkäänlaista irtiottoa normeista, ei sen tarttumapinta riitä millään pitämään intoa yllä edes sitä kymmentä tuntia, jonka tämäkin peli sisällöllisesti maksimissaan tarjoaa. Useimmat pelit tarjoavat myös jonkinlaista uudelleenpeluuarvoa ensimmäisen läpipeluun jälkeen. Aionko palata tämän pelin pariin suollettuani ulos tämän nöyrän mielipiteeni? Olisinko maksanut tästä pelistä normaalisti täyttä hintaa? Tulenko suosittelemaan tätä peliä kenellekään? Tuskin.

V2.fi | Jarkko Rotstén

Enslaved: Odyssey to the West (Playstation 3)

Enslavedissa olisi ollut potentiaalia paljon enempäänkin.
  • Trip <3
  • Maisemat ovat paikoin perin kauniita
  • Ei tarttumapintaa
  • Hengettömyys
  • Jatkuva kädestä pitäminen
< MySims SkyHeroes... Fallout: New Vegas... >

Keskustelut (11 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.10.2010 klo 23.02

Eikös Trip napattu kotikylästään myös orjaksi/vangiksi?
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

30.10.2010 klo 15.42

Kyllä Enslavedin pelaa kerran läpi parempia pelejä odotellessa, mutta yhdyn silti täysin arvostelijan näkemykseen pelistä: aika tasapaksu ja yllätyksetön peli, joka paikoitellen tarjoaa ihan kivaa pelattavaa. Ärsyttävästä kamerasta haluaisin kuitenkin mainita. Se on vain kumma kun se sujuva kamerakäsittely on niin vaikeaa peleihin saada.

Hahmot olivat positiivisin asia pelistä ja heidän vuorovaikutus sai välillä jopa hymyn huulille, mutta taustoja tosiaan olisi ollut kiva kuulla enemmänkin.

Tuhon jälkeinen maailma oli kerrankin värikäs eikä sitä pelkkää ruskeaa tai harmaata mitä yleensä nähdään, olisi silti ollut kiva tietää mitä on tapahtunut. Toisaalta myös se, ettei kukaan enää muista tai tiedä mitä joskus tapahtui, on edes pikkaisen erilainen näkemys asiaan.
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

30.10.2010 klo 22.44

täytyy sanoa että jos peli on tasapaksu kakku, niin ihmettelen kovasti miksi annoit sille 75pistettä? Olisiko 50 parempi? Nykyään kun pelit saavat aina 70-90 pistettä. Minusta 75 on aika paljon peliltä missä on vaan hyvät maisemat eikä ole varsinaisesti huono.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

31.10.2010 klo 00.37

Enclavedissa kiinnosti, että sen tarina kuulosti siltä kuin se olisi kiinalainen kansantaru joka on sijoitettu scifi-ympäristöön. Tämän arvostelun luettuani saatan joskus kokeillakin tätä, mutta en täyttä hintaa tästä suostu kyllä pulittamaan.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

31.10.2010 klo 10.05

linkki kirjoitti:
täytyy sanoa että jos peli on tasapaksu kakku, niin ihmettelen kovasti miksi annoit sille 75pistettä? Olisiko 50 parempi? Nykyään kun pelit saavat aina 70-90 pistettä. Minusta 75 on aika paljon peliltä missä on vaan hyvät maisemat eikä ole varsinaisesti huono.


Toistetaan taas tämä: V2.fi:n pisteytys on mukaelma kouluarvosanoista, eli välillä 40-99. 75 on siis keskitason peli. Itse olisin antanut vähän enemmänkin.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

01.11.2010 klo 00.37

Dekonega kirjoitti:
Enclavedissa kiinnosti, että sen tarina kuulosti siltä kuin se olisi kiinalainen kansantaru joka on sijoitettu scifi-ympäristöön. Tämän arvostelun luettuani saatan joskus kokeillakin tätä, mutta en täyttä hintaa tästä suostu kyllä pulittamaan.

Itsekin sain juuri tänään kuulla, että tämä perustuisi etäisesti juurikin kiinalaiseen Journey to the West -romaaniin... joka on sattumoisin yksi kiinalaisen kirjallisuuden neljästä suuresta klassisesta romaanista.

Pakkohankinnaksihan tämä taisi mennä, kunhan vain saan mahtumaan budjettiini.
lainaa
Jarkko

01.11.2010 klo 17.51

linkki kirjoitti:
täytyy sanoa että jos peli on tasapaksu kakku, niin ihmettelen kovasti miksi annoit sille 75pistettä? Olisiko 50 parempi? Nykyään kun pelit saavat aina 70-90 pistettä. Minusta 75 on aika paljon peliltä missä on vaan hyvät maisemat eikä ole varsinaisesti huono.


75 pistettä on mielestäni varsin lähellä totuutta pelistä, joka ei ole varsinaisesti huono. Tokihan peli, joka olisi kaikin puolin selkeästi surkea, eikä siinä olisi tehty mitään oikein, ansaitsisi vain 50 pistettä.

Korjatkoon joku, jos olen väärässä, mutta maahantuojat eivät kovin hanakasti enää tunnu lähettävän selvästi huonoja pelejä edes arvosteluun. Siksi arvostelupisteiden keskiarvo on varmasti muutaman vuoden sisään hiukan noussutkin.
lainaa
meh

01.11.2010 klo 20.31

kouluarvosanojen mukaan tuo on hyvän ja tyydyttävän välimaastossa. arvostelun perusteella antaisin noin 60 pistettä

itseänikin häiritsee kun tuntuu että peliarvostelijat antavat anteeksi todella paljon. 9n pelejä tulee muka jatkuvasti mutta sitä 1stä tai tässä tapauksessa 50tä ei juuri näy
lainaa
Flatus

Rekisteröitynyt 20.04.2010

01.11.2010 klo 21.29

Koska New Vegasin arvostelu tulee?
lainaa
0poeng

01.11.2010 klo 21.55

tiltkin antoi tuolle 9n vaikka totesi sen olevan kömpelö eikä kovin hauska pelattava. onko vähän omaperäisempi idea ja nätihkö peli heti kiitettävä?
lainaa
BB247

02.11.2010 klo 20.16

Juoni lyhyesti BB-"Maza" pelastaa BB-Elisabetin.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova