Tuorein sisältö

Peltonen ja nörttiyden anemia

Jari Tapani Peltonen

27.02.2010 klo 15.15 | Luettu: 16322 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Jokin imee.
Ei se piltistä nörttiä tee, jos kyborgidinosaurukset kiinnostavat. Perinteinen romantisoitu käsitykseni on, että vaikka teinille paljastuu, ettei mutanttien ja robottien fanitus ole välttämätöntä ihmiselämän kannalta, nörtti jatkaa urhoollisesti vastaavan parissa. Nörtti antaa tajuntansa yhä laajentua, kun taviksia kiinnostaa enää samaistuminen itseään komeampiin, fiksumpiin, rikkaampiin, romanttisempiin, väkivaltaisempiin, sosiaalisesti suositumpiin tai seksuaalisesti aktiivisempiin apinoihin, ja huvittuminen, koska joku on heitä kyvyttömämpi. Kuitenkin nörttiyteni on alkanut hävettää minua.

Jo legendaarisella Twilight-saagalla on jälleen sormensa tortussa, joskin epäsuorasti. Tuskallani on monia nimiä. Yksi on vampyyribuumi. On "oikeaa" ja "väärää" vampyyria, on tv-sarjaa, leffaa ja romaania, huhuissa liikkuu Disneyn vampyyrisaagaa ja sellaista. Mieltäni jäi vaivaamaan nörttipappi Kevin Smithin saarna seurakunnalle, joka buuasi Twilightille (löytyy YouTubesta). Smith virnisteli, että 12-vuotiaat tytöt, jotka pitävät vampyyreistä, ovat pian 18-vuotiaita tyttöjä, jotka pitävät vampyyreistä. Vastaavaa filofiaa on levittänyt Ain't It Cool News -sivuston Harry Knowles, alias Nörttiyden paavi: pyörätuolilla huristava paksukainen pitää kaikesta siististä Twilight mukaanlaskien pyytämättä
Knowles (The Texas Chainsaw Massacre)
mitään anteeksi. Knowles ja Smith väittävät Twilightin olevan porttihuume nörttiyteen (englanninkielinen sana on geek eikä nerd). Kyynel.

Knowles kuten Smithkin edustavat puhdasta, varsinaista nörttiyttä. Ain't It Cool News on internetin nörttikulttuurin pyhiä muinaisia temppeleitä. Suomennan pätkät kahdesta Knowlesin kuuluisasta arvostelusta ja kommentoin osoittaakseni näkemyseromme.

Blade II
"Uskon Guillermo del Toron nuolevan pillua paremmin kuin kukaan elossa oleva mies. Tutustu hänen 'Kivun talo' -kohtaukseensa Blade II:ssa. Blade II on rakastajan kieli, suu, sormet ja huulet. Yleisö on klitoris. [...] Tässä vaiheessa Guillermo alkaa nuolla yleisöä. [...] Yhtäkkiä hän alkaa väsymättä viedä yleisöä läpi orgasmien ketjun [...] Hän omistaa sinut, eikä hän anna sinun koskaan unohtaa tätä hetkeä."
- Harry Knowles (alkuperäisteksti)

Tässä yhteydessä mieleni tekisi halata punapäistä jättiläistä: pyhää on paavin sana. Blade II on omanlaisensa vampyyrielokuva. Vampyyrit ovat vampyyreitä, lisäksi esitellään supervampyyreitä, joiden leukojen repeäminen oli ylläripylläri. Blade II onnistui herättelemään samankaltaisia fiiliksiä kuin alkuperäinen, jolla oli apunaan uutuudenviehätys. Kaverini poistui molemmista näytöksistä ensimmäisten kohtausten aikana.

The Matrix Reloaded
"Oraakkeli kertoo Neolle, että Matrixissa on omituisia 'itsenäisiä' ohjelmia. Enkeleitä, demoneita, ihmissusia, vampyyreitä. [...] Olen äärimmäisen hemmetin innostunut, koska tiedän että nyt on kyse ihmissusista ja vampyyreistä. [...] He vittu avasivat oven siistimmille asioille kuin kung fu, mutta eivät anna meille muuta kuin aaveita Trinityn ja Morpheuksen käsittelyyn, samaan aikaan kun herra legendojen valittu huolehtii joukosta nössöjä kung fu -törppöjä, jotka ilmeisesti saattavat olla enkeleitä ja demoneita ja asioita joita emme voi kuvitella."
- Harry Knowles (alkuperäisteksti)

Nyt paavi innostuu liikaa parista sanasta, joiden oli tarkoitus selittää keitä albiinot rastapäiset aavekaksoset ovat. Knowles vaahtoaa pitkään sataan kertaan nähtyjen elokuvahirviöiden puutteesta - vaikka arvosteltavana on nähdäkseni messiaselokuva monella tasolla, kirjaimellisissa ja kuvainnollisissa merkityksissä. Vampyyrit ovat coolimpia kuin nörttimessiasta monottavat koodinpätkät?

Alkaen siitä kun olen nettiin kirjoittanut, olen kumartanut Ain't It Coolin suuntaan, kuten monet englanninkielisillä sivustoilla. Ylistäessäni kokemaani übercooliutta, kuten Mortal Kombatia, Speed Raceria tai Disneytä, eri tavalla ajattelevat lukijat vetävät sanakirjasta esiin termin objektiivisuus. Cool-nörttien käsitys objektiivisuudesta on se, että mikäli viihde viihdyttää, se on viihdettä. Sitä on täten kiiteltävä kaikin sanankääntein perusteluja unohtamatta. Vastakkaista filosofiaa edistää innostumisen rahvaanomaisena kokeva sanomalehtikriitikko kaulassaan kravatti.

Vaahtoamisella nörttikulttuuri pysyy käynnissä. Yhdysvalloissa nörttipapeille esitellään hyvissä ajoin (mm. Comic-Con-messuilla) pelkkään asiaan (väkivaltaan, tehosteisiin)
keskittyviä pätkiä kivalta vaikuttavista filmeistä tyyliin Kick-Ass (traileri) ja he saarnaavat. En voisi täysissä järjen voimissa kritisoida innostuvia ihmisiä. Pidetään tämä mielessä. Nörttiyteen kuitenkin kuuluu myös sotiminen, ja minä olen alkanut tuntea itseni nörttiyden Martti fucking Lutheriksi.

Nörtit - ystävät - maanmiehet. Todellako pidämme ovea auki discovalovampyyrien lapsimorsiamille? Todellako Kick-Ass on messiasleffa, koska vaijeriavusteinen varhaisteini silpoo miehiä ja kiroilee? Todellako... voih, olen kuullut tämän ainakin kolmen eri nörttipapin suusta... Twilight - Epäilys on potentiaalisesti edeltäjiään vahvempi elokuva, koska sen ohjaaja David Slade vastasi myös verisestä vampyyripätkästä 30 päivää kaamosta? Jotain pahaa, väärää, korruptoivaa on keskuudessamme! Tahtoisin niitata nörttifoorumeille noston 95 kärkevälle vastalauseelleni; mielisin sännätä messuille kaatamaan kliseiden kauppaajien pöydät!

Klassinen nörtti odottaa, ja elää lähinnä julkaisupäivinä ja ensi-iltaviikonloppuina. Nörttipappien tehtäviin kuuluu luvata moisia. Siihen ei tutkintoja tarvita. Mainosklikkauskolehti mielessä saarnat käsittelevät tuttuja aiheita. The Wolfman siunattiin heppoisin perustein johtuen muutamista nimekkäistä tekijöistä - lopullinen tuote oli yhdentekevä muille kuin padawan-nörteille ja Harrylle. Ensi kesän Predators on laajalti siunattu, koska... se on ehkä väkivaltainen? Nörtit muistivat iltarukouksissa edellistäkin Predator-floppia Aliens vs. Predator 2, koska... verta, väkivaltaa. Se toinen syy innostua Predatorsista on tuottaja Robert Rodriguez. Hän on yksi näistä herroista, joille on pystytetty temppeleitä. Sin City ilmeisesti oli niin nörtti saavutus, että unohtuu, kuinka ikoni on viimeisen 10 vuoden aikana lähinnä lähennellyt lapsia rasittavilla sokeripommeillaan.

Leffanörtit, eli suomennettuna kaikki elokuvia vähänkin enemmän seuraavat odottavat myös Rodriguezin Machetea, koska se on kuulemma väkivaltainen ja törkee.

Bingo: nörttiys on normaalia. Nörtit ovat taviksia. Taviksia kiinnostavat ne suvunjatkamiseen ja klaanin puolustamiseen, sekä tarkemmin ajatellen mytologiaan liittyvät perusasiat jumalista tonttuihin ja histamiineihin. Vampyyreillä ja ihmissusilla peloteltiin peltotöiden päätteeksi. Olet jo ihan perus nörtti, jos pidät vampyyreistä hitusenkin enemmän kuin maalaisromantiikasta.

Viime vuoden katsotuimmat elokuvat olivat: Avatar, Harry Potter, Ice Age 3, Transformers: Kaatuneiden kosto ja 2012. Viimeisen 20 vuoden aikana katsotuin leffa on nörtähtänyt 17 kertana. Titanic oli oikeasti suosittu, mutta mummojenkin palvomat Die Hard - Koston enkeli ja Mission: Impossible II olivat katsotuimpia, koska mitään merkittävän tieteisfantastista ei ollut vaihtoehtona. Nörttiys ei ole kulttuuria eteenpäinvievää toimintaa, vaan ennen muuta valtavirran höpönlöpön juhlimista ja mainostamista - henkevää kuin kirkkobingo. Oma moka luulla muuta.

Virhe on selitettävissä. Olin myöhäinen kukinto: sain aknen vasta täysi-ikäisenä tutustuttuani oikeisiin sarjiksiin, raskaaseen sci-fiin, animelonkeropornoon, splattereihin, tämän tällaiseen - jatkaen yhä nukkumista peitto kasvoilla peläten mörköjä ja jotain saatanan robottia, joka porasi äijää suoliin ja puhkoi silmät. Oli luonnollista innostua nörttien opeista, jotka olivat oikotie moniin tajunnan laajennuksiin, joista osaa pidetään luonnottomina. Tutustuin trilogiaan Taru sormusten herrasta vasta 2001. Olin kyllästynyt Tolkienin kopioimiseen ennen kuin Kuninkaan paluu sai Oscarinsa. Tunnen itseni fantasianörtiksi, mutta häh, heikäläisethän hengittävät Tolkienin kopioimista?!

Kaava on kipein vampyyrien tapauksessa. Pelkäsin 60-70-luvun teoksia. Bram Stokerin Dracula määritteli, kuka on Dracula minulle: Gary Oldman. Viimeisenä naulana arkkuun, Blade veteli villien tehosteiden paukkuessa lärviin typeriä moderneja vampyyreitä, joilla ei ole Oldmanin powereita – koin totaaliset nörttiorgasmit yönäytöksessä peläten vierustovereitani. Sitten vampyyrit oli koettu. Tajunta ei ole laajentunut. Arvostusta riittää hyville elokuville. Mutta jopa se 30-luvun ns. klassikko, jossa sössöttävää namusetää osoitetaan taskulampulla silmiin, sai minut tuhahtamaan: tämä tehtiin paremmin jo 1922 Nosferatussa!

Syitä vihata vampyyreitä on kaksi. 1. Kohtaukset, joissa virnistellään, koska vampyyrit ovat yllättäen totta. 2. Kohtaukset, joissa virnistellen esitellään "oikeat" vampyyreitä koskevat säännöt, kuten että jotta, ööh, kuollut vehje kimaltelee. Koska vampyyrit ovat jo kaikkea, ne eivät ole enää mitään. Näin käy kaikelle. Olen saamassa tarpeekseni niin laahustavista kuin juoksevistakin raadoista zombiebuumin ja Zombielandin ylistyksen keskellä. Zombiekeijukaiset kuulostaa astetta erikoisemmalta aiheelta, joten taatusti olisin yksi Twilight-faneista, jos saagassa tehtäisiin jotain oikein.

Jee 18-vee! David Slade! Jes!
Oman kokemuksen karttuessa jopa aiemmin vakuuttaneiden pappien vinkit jäävät sanahelinäksi. Ehkä pitäisi kutsua niitä harvoja paladiineiksi, jotka Graalin maljan löydettyään onnistuvat vihjailemaan janosta, jonka uusimman löydön ainutlaatuisuus sammutti. Tuskinpa nörttiys on koskaan ollut uuden etsimistä pohjimmiltaan. Klassista nörttiyttä on valittaminen, kun uusi versio ei ole samanlainen kuin alkuperäinen. Klassista nörttiyttä on fiksoituminen yhteen aiheeseen ja elämän omistaminen sille.

Selkein viimeaikainen graal on Avatar. Useampi nörttipappi on lausunut: "Vein vanhempani katsomaan Avataria ja he rakastivat sitä". Kerran kuulin jopa: "Iäkäs äitinikin odottaa Avataria, eikä hän edes käy elokuvissa". Myös oma äitini piti Avatarista. Paljon kritisoidun yksinkertaisen tarinan ansiosta Avatar on palauttanut eloa jopa heihin, jotka katsoivat Star Trekiä nuoruudessaan, kyllästyivät moiseen, eivätkä enää jaksa kiinnostua "lasten örkkijutusta" (tyyliin District 9). Ennennäkemättömän viimeistelty fiktiivinen planeetta laajentaa mielikuvitusta; kykyä hahmottaa. Ja luottamukseni nörttiyden auktoriteetteihin supistuu sitä nopeammin, mitä useampi verestä ja uusista versioista intoileva sekundapastori viljelee heittoja tyyliin "vau, Avatar on sekä yksi- että kolmiulotteinen".

Samaistun yhä vahvemmin Anakin Skywalkeriin:


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Logitech Squeezebox ... Peltonen ja Oscar-ga... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (8 viestiä)

Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

27.02.2010 klo 16.44

Hauska vaikkakin loppua kohden ehkä vähän puuduttavampi...

Peltosen artikkeleita on muuten aina ilo lukea. Hienoa, että joku osaa vielä pohtia asioita tässä harmaassa maailmassa. :)
lainaa
Tzi

27.02.2010 klo 17.23

Oli aika hämmentävä teksti taas vaihteeksi. Tai no, niin kuin aina. Ja ehkä hyvä niin. Periaatteessa tajusin tekstistä paljon, mutta toisaalta se oli minulle täyttä hepreaa. Näinkö pitäisi tehdä artikkeleita? Joo.
lainaa
hnnngh

27.02.2010 klo 18.35

Olipas harvinaisen sekavaa poukkoilua ja tajunnanvirtaa.

Knowlesin arvostelu pökäleestä Matrix Reloaded on itseasiassa monin paikoin pirun osuva - joskin aivan liian positiivinen. Ymmärsin varmaankin väärin, kun sain sen käsityksen, että Peltonen pitää Matrix Reloadedista?! Ei kai...?
lainaa
gswedf

27.02.2010 klo 23.01

Peltonen ei tule naista saamaan. Ikinä.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

27.02.2010 klo 23.01

hnnngh kirjoitti:
Olipas harvinaisen sekavaa poukkoilua ja tajunnanvirtaa.

Knowlesin arvostelu pökäleestä Matrix Reloaded on itseasiassa monin paikoin pirun osuva - joskin aivan liian positiivinen. Ymmärsin varmaankin väärin, kun sain sen käsityksen, että Peltonen pitää Matrix Reloadedista?! Ei kai...?


Muistan vielä joskus vuosia sitten lukeneeni Peeloplaneetassa Peltoselta jotain, missä totesi jatko-osien olevan parempia elokuvia kuin ensimmäinen.

Naureskelin väitteelle jo silloin, ja naureskelen edelleen.
Vaikka nyt tykkäisikin Reloadedin ja Revolutionsin pilipali-filosofioinneista ja muutamasta hauskasta ideasta, kyllä pitäisi huomata, että tarinoina ja tyylikokonaisuuksina kyseiset elokuvat ovat totaalisia katastrofeja.
lainaa
Lichi

28.02.2010 klo 16.32

Mirr5 kirjoitti:
hnnngh kirjoitti:
Olipas harvinaisen sekavaa poukkoilua ja tajunnanvirtaa.

Knowlesin arvostelu pökäleestä Matrix Reloaded on itseasiassa monin paikoin pirun osuva - joskin aivan liian positiivinen. Ymmärsin varmaankin väärin, kun sain sen käsityksen, että Peltonen pitää Matrix Reloadedista?! Ei kai...?


Muistan vielä joskus vuosia sitten lukeneeni Peeloplaneetassa Peltoselta jotain, missä totesi jatko-osien olevan parempia elokuvia kuin ensimmäinen.

Naureskelin väitteelle jo silloin, ja naureskelen edelleen.
Vaikka nyt tykkäisikin Reloadedin ja Revolutionsin pilipali-filosofioinneista ja muutamasta hauskasta ideasta, kyllä pitäisi huomata, että tarinoina ja tyylikokonaisuuksina kyseiset elokuvat ovat totaalisia katastrofeja.


No joskus jatko-osat vaan ovat parempia, useimmiten eivät. Esimerkkejä jatko-osista, jotka olivat alkuperäistä parempia:

Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu
Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku
Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
Dungeons & Dragons II: Wrath of the Dragon God
Rocky IV
lainaa
Kursori

Rekisteröitynyt 15.04.2009

01.03.2010 klo 01.09

Rocky IV parempi kuin alkuperäinen?
http://www.youtube.com/watch?v=2qAVAHI_3ak#t=0m8s
lainaa
hnngh

01.03.2010 klo 08.15

Lichi kirjoitti:
[quote nick="Mirr5"]
No joskus jatko-osat vaan ovat parempia, useimmiten eivät.

Jeps, no esim. uusin Rambo ylittää ainakin pari aiempaa tuotosta mielestäni kirkkaasti, mutta Matrixin tapauksessa en ole uskonut kenenkään edes puolivakavissaan väittävän jatkoja paremmiksi...
lainaa

Ephemeris - 4X avaruustrategiaa, aitoa 3D-taistelua -  joukkorahoita nyt!
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova