Tuorein sisältö

Logitech Harmony 785

Mikko Heinonen

14.05.2007 klo 20.27 | Luettu: 9617 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Kauko-ohjaus uusiksi
Nykyään käytännössä jokaiseen laitteeseen on ainakin saatavilla jonkinlainen kauko-ohjain. Kun kaikki olimme jo tottuneet siihen, että televisio, videot ja DVD vaativat omat säätimensä, saapuivat digiboksit - ja taas yksi kapula lisää. Kaltaiseni tekniikkafriikin olohuoneen pöytä onkin jo kauan muistuttanut avaruusaluksen ohjaamoa: nopeasti laskien järjestelmäni kaikkien toimintojen käyttöön tarvittaisiin kuusi erilaista ohjainta.

Erilaisia yleiskaukosäätimiä on ollut markkinoilla jo kauemman. Nämä ovat yleensä jakautuneet kahteen luokkaan: markettitason korvikekakeihin ja high-end -säätimiin, jotka on tarkoitettu ohjaamaan THX-sertifioituja auton hintaisia teatterilaitteita. Kummankaan päätyypin käytettävyys ei ole toistaiseksi hämmästyttänyt, jälkimmäiset ovat olleet myös poskettomissa hinnoissa, ja vielä useammin seinä on tullut vastaan siinä, että tukea tietylle laitteelle ei löydy tai sen perässä pitää soitella tukinumeroihin. Niinpä kun Logitech esitteli täysin uudenlaisen kauko-ohjainjärjestelmän, olin enemmän kuin kiinnostunut.

Aivoni ovat Internetissä


Yleiskaukosäätimen omistajalle on aivan liian tuttua tihrustaa pienellä painetusta käyttöoppaasta arvalla omanmerkkisen laitteen kymmennumeroisia koodeja, toivoen että jokin niistä toimii edes osittain.
Harmonyn ensimmäinen oivallus liittyy tähän. Se siirtää käyttöönottoprosessin kokonaan tietokoneella toimivaan ohjelmistoon, josta sitten ladataan sopivat asetukset kaukosäätimen muistiin USB-johdolla. Lisäksi ohjelmisto on itse asiassa mukautettu web-selain, jolloin asetukset sijaitsevat jatkuvasti käyttäjätunnuksen takana Logitechin palvelimella, eivät omalla koneella. Näin samalla tietokoneella voi hallita useita säätimiä ja vastaavasti oman säätimen voi päivittää miltä vain tietokoneelta. Ohjelmistosta on painokset Windows XP:lle ja Mac OS X:lle.

Tämä lähestymistapa mahdollistaa käsittämättömän laajan ja jatkuvasti päivittyvän laitetuen. Logitechin kotisivu lupaa tuen 175 000 eri laitteelle, ja valikoima kasvaa jatkuvasti. Itse törmäsin yhteen laitteeseen - Joytechin AV-jakajaan - jota ohjelmisto ei aluksi tuntenut. Harmony osaa kuitenkin myös opetella koodeja tunnistimen kautta, joten laitteen sai toimimaan heti. Kun parin viikon jälkeen käynnistin ohjelmiston uudestaan, se ilmoitti, että täydellinen tuki Joytechille on nyt lisätty ja se siirtyi ohjaimeen päivitettäessä.

Mitä haluat tehdä tänään?


Toinen ainakin yhtä iso oivallus on Harmonyn lähestymistapa koko kauko-ohjaukseen. Sen sijaan, että se yrittäisi kopioida alkuperäistä säädintä, Harmony keskittyy siihen, mitä käyttäjä haluaa tehdä. Kun esimerkiksi meillä katsotaan televisiota, siihen tarvitaan kolmea laitetta: televisio näyttämään kuvaa, digiboksi syöttämään sitä ja AV-vahvistin ohjaamaan kuvasignaali oikeaan paikkaan ja säätämään äänenvoimakkuutta. Vaikka käytössä olisi monitoimisäädin, sen tilaa joutuisi vaihtamaan monesti tehdäkseen eri toimintoja. Harmonylla painetaan vain tarvittavan toiminnon näppäintä. Jos siis halutaan katsoa vaikka digi-tv:tä, se kytkee ensin oikeat laitteet päälle, vaihtaa oikeat tulokanavat ja kohdistaa sitten painikkeensa siten, että kanavan vaihto välitetään digiboksille, äänenvoimakkuus vahvistimelle ja niin poispäin. Mikäli laitteita haluaa ohjata yksitellen, nekin voi valita "Devices"-painikkeen takaa.

Juuri nämä monesta laitteesta koostuvat toiminnot ovat laitteen koko toiminnan perusta. Käyttäjä napsauttaa "Activities"-painiketta ja valitsee sitten, mitä haluaa tehdä. Harmony kytkee päälle vain tarvittavat laitteet ja sammuttaa muut, jolloin säästyy samalla huomattavastikin energiaa. Toimintojen käynnistysmakroja voi myös mukauttaa erittäin pitkälle - itse esimerkiksi loin toiminnon, joka painoi aina AV-jakajan tiettyä näppäintä varmuuden vuoksi järjestelmän käynnistyessä.

Jos järjestelmän käynnistys ei onnistu halutulla tavalla, Harmonyn vianetsintätoiminto auttaa. Se kysyy käyttäjältä Kyllä/Ei-kysymyksiä ja tekee niiden perusteella säätötoimenpiteitä. Ohjelmisto osaa myös analysoida vikatilanteita sen mukaan, missä apua on tarvittu, ja muuttaa tarvittaessa asetuksia. Usean kuukauden käytön aikana emme jääneet koskaan sellaiseen pulaan, ettei Help-painike olisi pelastanut.

Monta eri makua


Harmonyssa on mallista riippuen neljä tai useampia näytön ympärille sijoitettuja pikanäppäimiä, joihin voi toiminnon lisäksi määrittää myös haluamansa tekstin. Yksittäisen laitteen ohjaustilassa näyttöön tulee useita sivuja, joiden takana ovat kaikki samat toiminnot kuin alkuperäisessäkin säätimessä. Niitä kuitenkin tarvitaan hämmästyttävän harvoin - suorittamalla helpon ohjatun toiminnon Harmonyn ohjelmistossa saa hetkessä aikaiseksi asetukset, joilla koko järjestelmän ohjaus sujuu ilman ylimääräistä säätöä.

Muut erot malleissa liittyvät lähinnä muotoiluun, RF-kaukosäädön mahdollisuuteen, näytön kokoon ja virtajärjestelmään. Harmony 785:ssä on kuuden painikkeen värinäyttö, akku ja laturi. Sen katuhinta on 170 euron tasolla, jolla se sijoittuu malliston puoliväliin. Edullisin Harmony 525 maksaa vain noin 60 euroa, mutta sisältää jo valtaosan toiminnoista. Missään nimessä 785 ei ole hintaansa nähden parempi kuin perusmalli, vaikka iso näyttö helpottaakin käyttöä. Akun kestokaan ei ole aivan huippuluokkaa, jos kohta saatoinkin itse jättää alkulatauksen hieman liian lyhyeksi.

Mutta valitseepa minkä mallin tahansa, Logitech Harmony muuttaa käsityksen kauko-ohjauksesta. Se ei ole täydellinen laite - ohjauksessa on pieni viive, joka vaatii totuttelua, ja kaikista nirsoimpien laitteistojen omistajat saattaisivat kaivata vielä enemmän säätömahdollisuuksia mm. infrapunasignaalin kestoon. Samaten on pakko antaa sapiskaa keskeneräisestä suomenkielisestä ohjelmistosta ja säätimen valikoista, joita ei ole jaksettu oikolukea kunnolla. Joka tapauksessa kyseessä on kuitenkin kevyesti paras tähänastinen yritys helpottaa kodin kaukosäädinkaaosta. Oma laitteistoni käy taas esimerkistä: sama säädin ohjaa nyt järjestyksessä toista televisiota, toista AV-jakajaa ja kolmatta DVD-soitinta. Äänenvoimakkuuden ohjaus on sekin siirtynyt TV:stä vahvistimelle, mutta Harmonyssa on edelleen täsmälleen samat näytön toiminnot kuin sen loppuvuodesta kotiin tuodessani. Perhetasolla tämä on tarkoittanut puolison "koulutustilaisuuksien" päättymistä - vartti Harmony-ohjelmiston kanssa ja säädin on taas valmiina taistoon.

V2.fi | Mikko Heinonen
Ostaisinko halvan HD... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

PJJ

20.07.2007 klo 06.38

"Jos siis halutaan katsoa vaikka digi-tv:tä, se kytkee ensin oikeat laitteet päälle, vaihtaa oikeat tulokanavat ja kohdistaa sitten painikkeensa siten, että kanavan vaihto välitetään digiboksille, äänenvoimakkuus vahvistimelle ja niin poispäin. "

Häh, mitäs uutta tässä on? Näin tekee jo vuosituhannen alussa hankkimani yleiskauko. Hiemen yli $100 silloin, eli ei mikään huippumalli.
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova