Tuorein sisältö

Pitkiä tekoälyvideoita ja luomupsykooseja: Kling vastaan Runway

Jari Tapani Peltonen

Tänään klo 16.00 | Luettu: 257 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Tekoälyvideo kestää 4-10 sekuntia. Jos pidennykset sallitaan, sekuntitaksa ei muutu. Netflixin hinnoista ahdistunut saa slaakin kuullessaan, että Kling-palvelun (linkki) 37 dollarin kuukausitilaus tarkoittaa kahta kolmen minuutin maksimipitkää videota ja minuuttia kaupan päälle. Toki määrä miltei tuplaantuu, jos kirjaudut sisään päivittäin, ja sekin lohduttaa, että pitkillä videoilla ei tee mitään.

Yleisesti: leffat ovat silppua. Jos eliittiohjaaja ei voi muuten parantaa, hän pröystäilee katkeamattomalla otoksella, joka myy kaiken elävänä elämänä sitä tehokkaammin, mitä pidempi otos on.

Sama koskee tekoälyä. Tärkeää ei ole pituus, vaan olisi fantsua, jos kohtaukset olisivat esim. yhteensopivia. Siinä auttaa kuvien tekeminen ensin. Runway-palvelun (linkki) yksi temppu on oman "mallin" luominen kuvia varten. Se on kehno, mutta kun A. tein mallin naamastani, B. tein kuvia mallilla, C. tein videoita kuvilla ja D. korjasin kasvot deepfake-tekniikalla, sain aikaan "johdonmukaisia" joukkokohtauksia. Niitä löytyy videoiden 1, 3 ja 4 lopusta. Voit myös vilkaista YouTubesta teoksen "Narsismin multihuipentuma".

Yhtä kaikki. 10 sekunnin video toimii? Voi juku! Annetaan uusi tekstikomento! Jep, tämä on kuin hitaasti lataava videopeli, joka on fotorealistinen ja jossa kaikki on mahdollista! Tämä on jumankauta elämäni uusi tarkoitus...! Hahmo tosin käveli kohteen ohi. Käänny! Käänny! Älä karkaa! Kameramies, seuraa tuota hahmoa! Ja sitten ei välttämättä kannata jatkaa, sillä hahmo on vaihtanut naamaa ja video puuroutuu. Jokaista askelta (ja pajatsoa) saa toki yrittää uudestaan.


Kling on paras palvelu, kun testaat ideaa. On eniten säätövaraa (kamerakulmista negatiivisiin komentoihin) ja paras osumatarkkuus. Jos aiot pakottaa idean toimimaan, oikea valinta on Runwayn rajoittamaton kuukausitilaus. Siis tänään. Nämä ovat kehdossa. Runwayn version nimi on Gen-3 Alpha, koska alfa tarkoittaa aina apinaa: vanhoista Gen 1- ja 2-versioista löytyy runsaasti enteitä tulevista jekuista.

Runway-videon voi nyt venyttää 40 sekuntiin. Ennen mahdollisuutta tein jatkoa kuvankaappauksilla. Joskus se on yhä fiksuin temppu, sillä fotoa tulkitseva tekoäly ei dementoidu muistoihinsa, jolloin myös isot käänteet ovat helpompia. Seuraava video on tehty 100% print screen -napin avulla:


En enää kutsu ötökkämuijatestejäni fanifiktioksi, mutta keltainen kalju on viittaus Mortal Kombatin D'Vorahiin. Kun Kombat 11 tarjosi paljon asuja, epämääräinen D'Vorah sai erilaisia ihoja ja naamoja. Suosittelen tekoälyn testaajille vastaavia aiheita kuten vaikka Barbapapaa. Haluat yllättyä iloisesti, kun tekoäly tyrii hahmosi.

Testailen myös mm. surrealistista mätkintää ja parkouria, outoja eläimiä ja kuva-arvoituksia. Varsinkaan se ei toimi, mitä pitkien videoiden on tarkoitus edustaa: seuraamuksia. Sensuurista johtuen iskut osuvat harvoin. Hajoava objekti tarkoittaa usein pöllähtäviä konfetteja.

Helpointa on saada toimimaan yksi tanssija tai heiluja. Miten niin olen pakkomielteinen perverssi, kun vuorotellen vähennän tanssijoiden vaatetusta ja lisään hirviömäisyyttä? Jotakin pitää testata. Olen tehnyt Klingillä kolme täyspitkää ötökkämuijatanssivideota. Kun Klingille antaa ristiriitaisia käskyjä 5 sekunnin välein, Kling sekoaa ja myöntää ymmärtävänsä jotakin sensuroitua kuten puonreiän. Videosta "Tyttöpöpöjä" löytyy häveliäs näyte reikävideosta.

Jos Barbapapa ei nappaa, huokaan ja vahvistan, että toki ääriyksinkertaiset ideat onnistuvat todennäköisimmin. Tämä video on pelkillä tekstikomennoilla tehty ensiyritys:


Muuta!


Hailuo / Minimax (linkki) on saanut paljon huomiota ilmaisten kokeilujen myötä. Palvelu vasta aloittelee, mutta usein se mm. ymmärtää kuvat paremmin kuin Runway, jos tahdot esim. Pixar-tyyppisen hahmon säilyttävän sekä muotonsa että persoonallisuuden, johon ilme ehkä viittaa (tein Rouge the Bat -tanssivideoita neljällä palvelulla yhtäaikaa Knuckles-sarjan jälkeen).

"Epäilen", että Hailuon ja muiden kiinalaisten palvelujen eli myös Klingin persoonallisuus liittyy tekijänoikeuksien (tai riistoporvarien oikeuksien) sivuuttamiseen. Hailuo osaa luoda monia tunnettuja hahmoja pelkillä tekstikomennoilla. Kaiken huippu oli se, että kun annoin Vidulle (linkki) valmiin kuvan kruunupäisestä leijonasta, Vidu teki siitä Madagascar-leffan Alexin, johon en viitannut teoriassakaan.

Pika (linkki) sai 15 minuuttia julkisuutta simppeleillä ja joskus melkein toimivilla stunteilla: voit tehdä mistä tahansa objektista paisuvan ilmapallon, leikattavan kakun tai muuta.

Todellisia meemikoneita ovat Kling ja Runway, jos ne ovat mitään. Klingissä (ja Runwayn Gen-2:ssa) foton alueita voi maalata, minkä jälkeen kerrot tekoälylle, mihin suuntaan ne liikkuvat ja miksi. Klingissä voi täten esim. repiä oman päänsä kahtia. Runway nokittaa mahdollisuudella muokata minkä tahansa 10 sekunnin videon tyyliä, mikä on helposti huikein näkemäni filtteri. Huulisynkka on huumorin muoto itsessään; Klingin sellainen toimii jopa 33% ajasta.


Nostan taas hattua Sunolle (linkki), jolla teen biisit. Testaan innolla Sunon päivityksiä, mutta hinta-laatusuhde on jo kohdillaan: saan nopeasti ja kivuttomasti sitä, mitä vaatimaton visio tarvitsee.

En tiedä, mitä tämä muu roska on. Kovalevylleni on ilmestynyt 10 000 uutta elementtiä puolen vuoden sisällä. Jos tekoäly osaa tehdä kuvasta videon ja videosta erilaisen videon ja pidentää ja parantaa, kaikkea voi tarvita kohta... Mutta mihin? Jos kauneimmat unelmani tekoälyyn liittyen toteutuvat, skenaarioon ei kuulu se, että kerjään huomiota internetin algoritmeilta ja kaikilta niiltä pässeiltä, jotka eivät jaksaneet lukea tätäkään tähän asti.



V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: UE Mi... V2.fi testasi: taite... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

Tänään klo 16.41

Lisää videoita.

Aragorn laulaa päissään:
https://youtube.com/shorts/N4te-nHZeKw

Milla Magian puolustelua:
https://youtu.be/-BEBGUCBmbw

Karvainen nainen -laulu:
https://youtu.be/nEk0i7BAdfU

Toys-to-life:
https://youtu.be/9SfmlbcyKX8

Omaishoitajan laulu:
https://youtu.be/Y5gcIm3QGUU
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova