Tuorein sisältö

Tekoälyviisut, eli: unohda jo Windows 95, mies

Jari Tapani Peltonen

07.05.2024 klo 21.00 | Luettu: 2344 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Viisi älytöntä biisiä.

Tekoäly kehittyy niin nopeasti, että tulemme näkemään myös kärryiltä putoamisen maailmanennätyksiä. Moni on jo kyllästynyt valikoituihin ohjelmaleluihin, joista moni muu ei ole ehtinyt uneksia.

Tekoäly luo biisitkin puolestasi. Yksi hieno (muttei täydellinen) palvelu on Suno.com. Rekisteröityä pitää, mutta ilmaiseksi saa kokeilla. Maksoin kuukausimaksun, joka sallii laajemman käytön ja biisien "kaupallisen hyödyntämisen".

Kuunnellaan pari tekelettä Euroviisu-viikon varjolla.

Vaikka Euroviisut koostuu 95-prosenttisesti itseään toistavasta geneerisestä roskasta, katson sen jatkossakin show'n itsensä vuoksi. Keikkailun merkitys on korostunut jo Spotifyn kaltaisten suoratoistopalveluiden johdosta, joten näyttäköön aidot muusikot naamaansa kuten keskiajan trubaduurit, niin tekemistä pitäisi riittää.

Tällä hetkellä suosittelen tekoälymusiikkia illanviettoon. Järjestä omat viisut: vaikka äänestyksen kanssa. Kuka tahansa voi sanoittaa kappaleensa itse, sillä Sunon kaltaiset tekoälyt joka tapauksessa päättävät tai arpovat, miten osuvasti mikäkin sana tulee ulos.

Jokainen tämän jutun laulu on tehty Sunolla. Kuvat on tehty Stable Diffusion -tekoälyllä, ja sanoituksista vastaa allekirjoittanut, ellei toisin mainita. Sisäpiirivitsejä ei näissä vältellä, vaan päinvastoin mä koetan vähän valaista sulle näitä mahdollisuuksia. Pistä Sunoon vaikka päiväkirja tai kauppakuitti. Saatat yllättyä.

1. V***n Tarantino (kriitikon laulu)


Quentin Tarantino perui The Movie Critic -elokuvansa. Huhutusti siitä oli tarkoitus tulla Once Upon a Time in Hollywood -tyyppinen laaja kokonaisuus. Henkilökohtaisesti eli leffakriitikkona olin kiinnostunut vain siitä varmasta tiedosta, että päähenkilön oli määrä perustua pornolehden tuntemattomaan leffakriitikkoon, josta Tarantino piti 70-luvulla.



2. Pimppari


Kun rakkaudesta kirjoitan, vakituiset lukijat tietävät suppean listan mahdollisista aiheista. Mortal Kombatin Sheevaa on juuri käsitelty action-figuurin arvosteluvideolla, jossa laulan itse, joten puhutaan vaihteeksi Sheevan kollegasta D'Vorahista, jolla pelasin eniten osia 10 ja 11.



3. Super Fabio Bro


Super Fabio on Super Marion parodiaversio, joka seikkaili tuhertamissani Peliplaneetta- ja Peliplaneetan konsolisodat -sarjakuvissa kauan sitten. Keski-iän kriisissä Fabio päätyi "Xbox-leiriin", jossa hän soti ja räppäsi katu-uskottavuuden nimissä. Matkan varrella hän riitautui Viren-siilin kanssa.



4. Vampyyripatriarkka tyyliin hip-hei-hilpatihippaa hejsan hep hep hopsansaa


"Hip-hei-hilpatihippaa" (jne.) on sitaatti Twilight - Uusikuu -arvostelustani. Se oli ensimmäinen mieleeni tullut asia, kun aloin testata Sunoa, joten syötin Sunolle osan arvostelusta. Suno (ilmainen versio) tulkitsi muutaman kohdan niin osuvasti, että ne jäivät soimaan päähäni, joten olen sittemmin yrittänyt tavoittaa magian uudestaan muokatulla tekstillä.



5. Robotti nauraa päin naamaa


Suno osaa keksiä sanat itsekin. Sille voi esittää vapaamuotoisesti lajityypin ja laulun aiheen. Kirjoitin kokeeksi vain että:

"Robotti nauraa päin naamaa muusikoille, joiden työt se vei."



Tätä Sunon kokonaan luomaa videota ei ole editoitu lainkaan. Muita on, jotta ne katkeavat oikeassa kohdassa. Pimppari-laulusta voi kuulla, että "pimpparia tahdon" -hokema on lisätty alkuperäisen version perään. Toisinaan tekoäly lausuu sanat väärin ja hallusinoi sisältöä, joten tyydyttävä versio ei tule aina heti. Pimppari- ja Hopsansaa-lauluista löytyy itseni tekemät erisnimivirheet, jotka pakkomielteisenä henkilönä korjaisin, ellei se olisi tämän "taidemuodon" tai taidemuodon vastaista. Aito muusikko äänittäisi biisin uusiksi. Sunon käyttäjä kuvainnollisesti kutsuu kaikki kokeilemansa bändit paikalle ja toivoo, että joku niistä on sattumalta se, joka teki edellisen kivan version. Sitten kun näitä ohjelmia voi hallita pikkutarkasti (ensi viikolla; tai ehkä jotakin jo voi), nämä ovat taivas maan päällä. Ja ehkä vuoden kuluttua kaikki tekevät musiikkivideoita.

Euroviisujen hengessä:


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: OnePl... V2.fi testasi: Kings... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (2 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.05.2024 klo 21.43 2 tykkää tästä

Äänestys on tässä ihan vain huvin vuoksi, mutta: jouduin vaihtamaan palvelua, kun huomasin rajoituksen.
lainaa
hhh

09.05.2024 klo 18.07 1 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Äänestys on tässä ihan vain huvin vuoksi, mutta: jouduin vaihtamaan palvelua, kun huomasin rajoituksen.

“Robotti nauraa päin naamaa muusikoille” voisi tarkoittaa, että tekoäly on saavuttanut tason, jossa se voi luoda musiikkia, joka kilpailee ihmismuusikoiden työn kanssa. Tämä ilmaisu voi viitata siihen, että tekoäly on edennyt niin pitkälle, että se voi jopa “nauraa” (kuvainnollisesti) ihmismuusikoille, koska se pystyy tekemään heidän työnsä. Esimerkiksi, on olemassa palveluita kuten Suno.com, joka mahdollistaa käyttäjien luoda musiikkia tekoälyn avulla1. Tämä voi herättää keskustelua siitä, miten tekoäly vaikuttaa luovaan työhön ja muusikoiden rooliin tulevaisuudessa.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova