V2.fi testasi: Philips 40B1U5600 -näyttö
Leveää työskentelyä
Olen jo pitkään haaveillut kahden vierekkäisen työnäyttöni korvaamisesta yhdellä ultraleveällä, mutta vaatimukseni unelmien näytöstä ovat olleet kovat: ei kaarevuutta, hyvä väritoisto, ei välttämättä superpaljon ruudunpäivitystä (pelaan PC:lläni harvoin), riittävästi resoluutiota ja kohtuullinen hinta. Philipsin alkuvuodesta julkaistu näyttö ei kaikkia näitä vaatimuksia täytä (eikä mikään muukaan markkinoilla olevista), mutta silti sen jättäminen omalle pöydälle testijakson päättyessä hieman kiehtoi.
Philipsin sivuilla näyttöä kuvaillaan sanoilla “Business Monitor - UltraWide-LCD-näyttö, jossa on USB-C”. Aloitetaan teknisistä spekseistä:
Paneeli: 40”, IPS, W-LED
Resoluutio: HDMI: 3440 x 1440, 100 Hz; DP/USB-C: 3440 x 1440, 120 Hz
Vasteaika: 4 ms (harmaa–harmaa)
Värialue (tyypillinen): NTSC 102 %, sRGB 121 %
HDR: DisplayHDR 400 -sertifioitu
Liitännät: HDMI 2.0 x 1, DisplayPort 1.4 x 1, USB-C x 1 (lähtevä, DP Alt -tila, tiedonsiirto, virransyöttö enintään 100 W)
USB-hub: USB 3.2 Gen 1 / 5 Gb/s, lähtevä USB-B x 1, saapuva USB-A x 4 (1 pikalataukseen B.C 1.2), saapuva USB-C x 1 (tiedonsiirto, virransyöttö 15 W)
Näytön kokoaminen ja käyttöön laitto onnistui yhden miehenkin toimesta olohuoneen lattialla, mutta erikoisena ratkaisuna - ja monista muista ultrawideistä poiketen - jalusta kiinnitetään näyttöosaan neljällä pienen pienellä ruuvilla sen sijaan, että se vain loksautettaisiin paikoilleen. Mukana tulee myös pieni söpö ruuvimeisseli ja pitää myöntää, että hieman pikkuruuvien kanssa kamppailin, kun yksi niistä ei meinannut osua kierteilleen. Eipä jalustaa varmasti useasti tarvitse irroitella, mutta nopeasti tällaiset ruuvit katoavat, eikä kokoaminen näiltä osin kovin kätevää ollut. Sen sijaan pidin siitä, että mukana ei tullut jättikokoista virtalähdetiiliskiveä, vaan piuha pistettiin kiinni suoraan laitteeseen. Toki usein ulkoisen virtalähteen taustalla on usein teknisiä kysymyksiä vaikkapa lämmöntuotannon suhteen. Ulkoasultaan monitori on mukavan tumman harmaa ja minimalistinen - siis aika perusmallinen suorakaide, mutta tarpeeksi tyylikäs niin olohuoneeseen kuin toimistoonkin. Kaapelihallintaakin on otettu hieman huomioon ja vasemmasta reunasta löytyy myös ulos vedettävä teline kuulokkeille.
Vaikka 40B1U5600 on suunnattu nimenomaan työskentelyyn ja työpöydälle, aloitin testiviikot kuitenkin iskemällä sen kiinni pelikonsoliin. Samalla hämmästelin hieman videoliitäntöjen vähyyttä (vain yksi / liitäntästandardi), mutta toisaalta ei niitä työmonitoriksi tarkoitetussa laitteessa kovin montaa tarvitakaan - ei tätä ole tarkoitettu pelihuoneen tai lastenhuoneen keskipisteeksi. Itselleni on helpompaa havannoida esimerkiksi tummia/kirkkaita sävyjä sekä HDR:n toimivuutta peleistä kuin vaikkapa valokuvien käsittelyssä. Jos tarkkaili näytön reunoja, harmaata valovuotoa mustaan tuntui olevan aika reippaasti, mutta HDR-toisto sen sijaan toimi ihan pätevästi.
Toinen asia, joka on asiallinen ja pätevä, on näytön käyttöliittymä. En pidä pelinäyttöjen takajoystickeistä ja tyylitellyistä OSD:istä ja Philips onkin tämän näytön kanssa asiallisella bisneslinjalla: painikkeet ovat etureunassa ja valikkojärjestelmä selkeä ja toimiva. Suomeksikin asiat vaikuttivat olevan järkevästi nimettyjä.
Leipälajiinsa 40B1U5600 pääsee, kun sen kytkee vaikkapa työläppäriin ja siihen suuntaan sen ominaisuuslista on toki tarkoitettukin, muun muassa KVM onnistuu kätevästi ja virtaa voi ottaa USB-C:n kautta (100W). Jättileveä näyttö ratkaisee osaltani sen tilanteen, kun toisinaan toivon, että Photoshopin tai Indesignin käyttöliittymää voisi levittää vähän yksittäistä näyttöä leveämmäksikin, kun paletit tuppaavat olla työskentelyn tiellä. Toki ne voisi siirtää toiselle näytölle, mutta se katkaisee työflowta, varsinkin jos muita ohjelmistoja käy välillä käyttämässä. Philipsin näytölle saa aseteltua kätevästi päivittäisessä työnkulussa käytettävät viestimet ja vaikkapa taitto-ohjelmiston. Ruokahalu kasvoi heti syödessä ja aloin kaivata vielä lisänäyttöä selaimelle. Noh. Rauhoitutaanpas.
Väriavaruuden kattavuudeksi Philips ilmoittaa 121% sRGB / 102% NTSC, mikä riittää mainiosti useimpien verkkoon julkaistavien sisältöjen työstämiseen, oli kyse sitten kuvista tai videosta. Toki vimpan päälle erikoistuneen ammattimaisen kuvankäsittelijän näyttö ei ole kyseessä, mutta peruspätevä laite monenlaiseen hommaan. AdobeRGB- tai P3-lukemia Philips ei ilmoita.
40B1U5600:sta on markkinoilla myös 40B1U5601H-sisarmalli, josta löytyy vielä viiden megapikselin verkkokamera, sekä mikrofoni, joten niitäkään ei tarvitse sen kanssa erikseen hankkia, kun Teamsissa palaveeraa. Tämä reilun satasen halvempi variaatiokin tosin varmasti pärjää monessa toimistossa, teki sillä sitten koodia tai nettisivugrafiikoita. Hinta-laatusuhdekin on kohtuullisen kohdillaan.
Philips 40B1U5600
Hintaluokka: 775 euroa
Lisätiedot: Philips
Keskustelut (1 viestiä)
Rekisteröitynyt 18.01.2015
07.06.2023 klo 08.18
Ja useammalla näytöllä on kätevää myös kytkeä useampia koneita näyttöihin kiinni, jos vaikka tarvii saada pöytäkone ja kannettava ulkoisiin näyttöihin. Vaikkakin jossain leveissä näytöissä on ominaisuuksia myös tähän.