Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy S23 Ultra -puhelin

Manu Pärssinen

01.03.2023 klo 20.12 | Luettu: 3380 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tähän hintaan saa kaiken?
Android-kansan vuoden merkkitapaus on aina se, kun Samsung julkaisee uudet mallinsa. Samppa on sen verran jättimäinen Android-markkinoilla, että Amerikassakin yleensä kysytään "onko sinulla Apple vai Samsung", eikä Androidia sinänsä osata mainita. Markkinaosuuksien valossa tilanne ei ole käsittääkseni kovin erilainen koto-Suomessakaan. Itselleni Galaxy S23 Ultraan tutustuminen oli kuitenkin ensimmäinen kosketus Samsung-luurimaailmaan, sillä V2.fi:ssä arvostelut ovat aikaisemmin menneet muille kirjoittajille. Tällainen oli siis Manun pari viikkoa Galaxy kourassa.

Kuten perinteistä, tämänkin vuoden tuotesarjasta löytyy kolme eri kokoista mallia. Testiin saatiin Ultra-versio, tosin ei aivan sinä ökyimpänä tapauksena, jossa on 12 gigatavua muistia ja pyörryttävä yksi teratavu tallennustilaa.

S23S23+S23 Ultra
Näyttö6,1” AMOLED 120Hz (48-120)6,6” AMOLED 120Hz (48-120)6,8” AMOLED 120Hz (1-120)
KameratEtu: 12MP, takana 12MP ultrawide, 50MP wide, 10MP telephoto(3x)Etu: 12MP, takana 12MP ultrawide, 50MP wide, 10MP telephoto(3x)Etu: 12MP, takana 12 MP ultrawide, 200 MP wide, 10MP telephoto (3x,10x)
CPUSnapdragon 8 Gen 2Snapdragon 8 Gen 2Snapdragon 8 Gen 2
Muisti8 + 128/2568 + 256/5128 + 256/512, 12+1Tt
Akku3900 mAh (25W)4700 mAh (45W)5000 mAh (45W)
Paino168g195g234g
Hinta999-1049 eur1249-1399 eur1449-1899 eur
MuutaAndroid 13, IP68Android 13, IP68 Android 13, S Pen, IP68


Erinäisistä asioista tarkemmin myöhemmin, mutta yksi yksityiskohta speksilistasta: Samsungin valta-asema Android-puolella näkyy siinä, että se on saanut rajoitetuksi ajaksi (noin puoli vuotta) Euroopassakin myytäviin malleihin Snapddragon 8 Gen 2:sta “for Galaxy” -version, jota on hieman ylikellotettu. On hieman vaikea sanoa, onko sillä peruskäytössä isoa merkitystä, mutta ainakin luurin ostajat voivat olla tyytyväisiä siitä, että heillä on jonkin aikaa tehokkain laite, mitä rahalla saa. Muutenkin Gen 2 on spekseiltään tuhdisti edeltäjäänsä tykimpi tikittäjä.


Galaxy S23 Ultra saapuu hyvin minimalistisessa mustassa pahvipaketissa, joka ei välttämättä huuda sisältävänsä lippulaivaluuria, mutta näkemieni kuvien perusteella on kuitenkin jonkin verran tyylikkäämpi kuin edellisen mallin laatikko. Puhelimen lisäksi mukana tulee ainoastaan USB-kaapeli ja SIM-luukun avauspinni. Laturia ei siis lootasta löydy, koska Samsungillakin pyritään minimoidaan elektroniikkajätteen määrää. 45W laturi maksaa noin 50 euroa, mikä sinänsä ei iso lisäkustannus ole, mikäli muutenkin on puolitoista tonnia puhelimeen laittamassa. Samsung-uskollisilla - varsinkin viime vuoden mallista päivittävillä - todennäköisesti on sopivia latureita kotosallakin.

Käteen otettaessa S23 Ultra tuntuu laadukkaalta ja kestävän oloiselta. Sen reunat eivät ole täysin pyöristettyjä, vaan niissä on pientä kulmikkuutta. Tätä trendiä on näkynyt myös esimerkiksi Motorolalla ja olen sen kannalla - sormien ulottuvuus varsinkin näin isolla näytöllä on moisen muotoilun myötä hieman parempi. Tosin aika nopeastihan tämä laitetaan koteloon, joten harva reunuksia kourassaan tuntee. Testiin tuli myös Samsungin oma “Smart View Wallet” -kotelo, joka osaa pakottaa puhelimen oleellisimmat asiat pieneen näyttöikkunaan. Kyseinen kotelo tuo itse asiassa mukaan hieman lisää luksuksen tuntua. Sormenjälkitunnistin ei ole virtapainikkeessa vaan näytön takana (toimii mainiosti) ja vasemmasta alakulmasta ponnahtaa esiin S Pen -kynä esimerkiksi piirtelyä tai kirjoittelua (myös Googlen sovelluksissa) varten.


6,8-tuumainen näyttö on komea ilmestys, joka osaa tunnistaa ruutunäkymän ja säätää päivitystaajuutta 1-120 Hz:n välillä akun säästämiseksi. Se on tarvittaessa hyvinkin kirkas ja omiin silmiini hyvinkin näyttävä näyttö HDR 10+:lla ja jopa 1750 nitin kirkkaudella. Sitä on myös mukava käyttää yön pimeinä tunteina.

Samsung-nuubina tartuin arvostelijoille saapuneeseen “Experience Guideen”, mutta hyvin samoja asia siellä korostettiin, mitä olisin muutenkin testaillut, pääasiallisesti siis kameroita. Kerrotaan kuitenkin, että jokapäiväisessä käytössä ja satunnaisessa pelaamisessa puhelimen rajat eivät tuntuneet tulevan missään vaiheessa vastaan ja kamerasoftienkin kanssa hidastelua esiintyi hyvin vähän, lähinnä 200 MP:n kuvia testaillessa ja hämärässä yksityiskohtia etsiessä.

200 megapikselin kamera on se, mihin mainoslauseissa tartutaan, mutta tokihan totuus on, ettei sillä kuvia juurikaan kannata ottaa. Parasta laatua sekä tarkkuuden, yksityiskohtien ja värien kannalta saa, kun pikseleitä yhdistellään vaikkapa 12 MP:n (16 pikseliä yhteen) tai 50 MP:n (neljä pikseliä yhteen) kuviksi. Kuvapikseleiden määrä on helposti säädettävissä kamerasoftan ylälaidasta. 200-megapikseliset kuvat veivät yleensä noin 20-30 megatavua tilaa.

Erityisesti Samsung painottaa selfiepuolen HDR-tilaa sekä sävynsäätöä ja pimeäkuvausta. Minun kuluneesta naamastani etukamera otti vähän liiankin yksityiskohtaisia kuvia ja pimeäkuvausta kokeilin monenakin pakkasiltana. Valitettavasti helmikuun pilviset ja sumuiset illat pikkukaupungin keskustassa eivät oikein sallineet mainostettua tähtitaivaskuvauksen testailua, mutta itse en ainakaan onnistunut ottamaan kuusta niin hyviä kuvia, kuin mitä internetistä löytyy.

Sen sijaan muu pimeäkuvaus oli enimmäkseen onnistunutta - pystyin kyllä luomaan valaistusolosuhteita, joissa S23 Ultrakin kamppaili, mutta se on ymmärrettävää. Joskus puhelimen kykyjä oli vain hämmästeltävä (alla yksi esimerkki) ja valoisassa kuvaaminen on testaamieni puhelimien joukosta parasta, mitä rahalla saa. Ei ole tullut montaa puhelinta vielä vastaan, jossa edes 5x-zoomauksen laatuun voi luottaa, saati sitten Ultran 10x-zoomiin. Tekniikan ja tekoälyn rajat tulevat toki vastaan, jos kuvia alkaa pikselitasolla tarkastella, mutta normaalikoossa kaikki näyttää komealta. Videopuolella pääkameran kuvanvakaus tuotti myös laadukkaan oloista materiaalia.


Vielä muutama sana kameroista. Puoliammattilaiskuvaajat myhäilevät varmasti sille, että käsittääkseni muutaman vuoden mukana ollut Expert RAW -tila on nyt suoraan pääkameraohjelmistossa. Kyseisessä tilassa saa mm. valita vapaasti, millä linssillä kuvaa ottaa, sekä säädettyä monia muita kuvaajille tuttuja asetuksia ja toki tallennettua kuvat RAW-muodossa (.dng) lisäsäätöjä varten. Kyllä tällä järjestelmäkameroita voi haastaa. S23:t ovat myös ensimmäisiä Android-puhelimia, joissa esimerkiksi Tiktok-, Insta- tai Snap-kuvaukset tapahtuvat puhelimen omalla kameraohjelmistolla.

45W pikalataus ei moneen kilpailijaan verrattaessa kuulosta kummalta. Samsungin 5000 mAh:n akulla tuntuu kyllä pärjäävän mukavasti pari päivää kaikista mukana olevista ominaisuuksista huolimatta ja tunnin odottelulla touhu jatkuu taas täydellä akulla. Olin jo tottunut vähän vauhdikkaampaan latailuun parin testiluurin kanssa, niin välillä sitä hämmästyi S23:a piuhasta mukaan napatessa, että oho, akku ei ollutkaan vielä täynnä. Tuoreena trendinä on toki ollut, että latauswatteja vähennetään akkujen kuumenemisen hillitsemiseksi ja kestävyyden parantamiseksi.

Hienoa tässä hintaluokassa ovat myös päivityslupaukset. Ensimmäinen tietoturvapäivitys on jo saapunut, mutta kaikkiaan laitteeseen on tulossa neljä Android-versiopäivitystä sekä viiden vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Monilla ei niin pitkää puhelimen vaihtoväliä ole, mutta jos S23 Ultraa käyttää vielä viiden vuoden päästä, voi sanoa saaneensa rahoilleen vastinetta. Laitteen lasit ovat Gorilla Glass Victus 2 -laatua ja runko alumiinia, joten hyvällä tuurilla näin voi käydäkin.

Vaikea tästä kokemuksesta on muuta sanoa kuin että “rahalla saa, hevosella pääsee”, eli 1500 eurolla saa monella osa-alueella käytännössä parasta, mitä sillä rahalla Android-leirissä yleensäkään saa. Kamerat ja näyttö vakuuttivat minut, sekä kaikinpuolinen laadukkuuden fiilis. Nykyisestä taloustilanteesta huolimatta monet hankkivat yhä kalliimpia puhelimia, mutta on toki paljon niitäkin, joille nelinumeroinen lukema hintalapussa on pöyristyttävä. Puhelinteknologia kehittyy kiihtyvällä vauhdilla, mutta samoin myös paineet hintojen nousuun, joten saa nähdä, missä tilanteessa ollaan vuoden kuluttua.



Samsung Galaxy S23 Ultra
Hintaluokka: 1500-1900 eur
Lisätietoa: Samsung













V2.fi | Manu Pärssinen
< Succession 1/39: aik... V2.fi testasi: Canon... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

Vaaf

03.03.2023 klo 10.45

Vaikuttavia kuvia.
Vielä kuitenkin pysyn "normaalissa" S versiossa, jotta se mahtuu farkun taskuun.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova