Tuorein sisältö

AgeStar NCB3AST

Mikko Heinonen

13.04.2008 klo 11.32 | Luettu: 16593 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Viikon vimpain #22
Verkkokovalevyt ovat muodostuneet jonkinlaiseksi muoti-ilmiöksi viime aikoina. Markkinoille on tullut myös kuluttajahintaluokassa (alle 200 eurolla) laitteita, jotka jakelevat levyä verkkoon Windows-tiedostonjaolla, ja kun laitteessa kerran on jonkinlainen käyttöjärjestelmä ja suoritin, on siihen usein ympätty muitakin ominaisuuksia. Sen sijaan, että nurkassa töhöttäisi ruma vanha PC, johon vielä pitäisi vaikeasti asentaa palvelinkäyttöjärjestelmä, tällainen verkkolevy onkin tilaa, virtaa ja vaivaa säästävä ratkaisu.

Olikin vain ajan kysymys, koska markkinoille tulee superhalpa vaihtoehto verkkolevyä etsivälle. Verkkokauppa.com:in maahantuoma AgeStar-merkki tarjoaa 69,90 euron hintaista NCB3AST-verkkolevykoteloa, joka hyväksyy sekä IDE- että SATA-kiintolevyt. Verkkotoiminnallisuuden lisäksi laitetta voi käyttää myös perinteisenä USB-kiintolevynä ja sillä voi jakaa toisen USB-levyn verkkoon. Lisähärsynä tarjotaan mahdollisuutta tiedostojen automaattiseen latailuun BitTorrent-protokollalla sekä FTP-palvelinta.

Täydellinen toimitus


Vajaan seitsemänkympin hintaan ei luonnollisesti sisälly itse kiintolevyä, vaan se on hankittava erikseen. Laitteen kaikkiruokaisuuden vuoksi voi toki hyödyntää vaikkapa vanhasta koneesta yli jääneitä komponentteja, mutta itse hain testilaitteen kaveriksi uuden Western Digitalin 500-gigatavuisen SATA-levyn, joka tuolloin maksoi 90 euron pintaan. 750 gigatavua on etenkin tällä hetkellä hinta-kapasiteettisuhteeltaan parempi koko, mutta AgeStarin ohjekirja ilmoittaa, että sitä on testattu vain 500 gigatavun levyillä, joten pelasin varman päälle. Kaiken muun pakkaus sitten sisältääkin. Itse laitteen lisäksi mukana seuraavat kaikki tarvittavat kaapelit, ohjelmalevy ja jopa ruuvimeisseli, jolla kotelon saa helposti avattua. Varustetaso on hintaan nähden erinomaista, jos kohta Kiinan tuotteille jo osin tyypillistäkin, USB HDD Player tarjosi melkein saman setin.

Kiinasta puheen ollen laitteen dokumentaatio ei, jälleen kerran, juuri häikäise. Erittäin rikkonaisella englannilla sepustettu vihkonen jättää takuulla ilmaan kysymyksiä niille, joille vastaavanlainen tekniikka ei ole ennestään tuttua. Suomenkielistä ohjetta ei ainakaan testipakkaus - joka tietojeni mukaan oli suoraan myymälän hyllystä - sisältänyt lainkaan. Tässä olisi selkeä parantamiskohde, mikäli laitteelle halutaan lisäsuosiota.

AgeStarin kotelo on tukevan oloinen ja käyntiääni - tietenkin kiintolevystä riippuen - siedettävän alhainen. Etupaneelissa on segmenttinäyttö, joka kertoo kiintolevyn lämpötilan ja ilmeisesti tuulettimen pyörimisnopeuden. Informaatio on vähän "nice to know" -tasoa, mitään varsinaista hyötyä tiedot eivät tarjoa. Pikemminkin kirkkaana loistava näyttö häiritsee yöaikaan. Kolmen viikon testin aikana kiintolevyn lämpötila pysyi 50 asteen hujakoilla, mikä on verrattavissa lämpöön ahtaan tietokonekotelon sisällä.

Piuha kiinni ja selaamaan


Pakkaus sisältää Windowsia varten ohjelman, joka osaa etsiä laitteen verkosta ja tarjoaa sen hallintatyökalut suoraan työpöydältä. Koska kotikoneessani en Windowsia käytä, jouduin etenemään tässä hieman vaikeamman kautta. Kaikkia laitteen toimintoja voi kyllä ohjata selaimella mistä tahansa käyttöjärjestelmästä - mutta boksi pitää ensin löytää. Käytännössä helpoimmin se onnistui, kun katselin reitittimen listaa DHCP-asiakkaista ja totesin sinne ilmestyneen uuden osoitteen. Firefoxin suuntaaminen sinne toi eteen melko yksinkertaisen menun, josta pääsin alustamaan kiintolevyä ja hallinnoimaan palvelinta muutenkin.

AgeStar tarjoaa kiintolevylle kaksi eri alustusvaihtoehtoa - FAT32:n ja XFS:n. Valitsin jälkimmäisen, koska verkkolevylle tallennettavat varmuuskopiot ja mediatiedostot ylittävät helpostikin FAT32:n neljän gigatavun kokorajoituksen. Käyttöliittymä toimi levyn alustuksessa hieman oudosti ja ilmoitti ensin, ettei alustus onnistu. Kun kuitenkin tein täsmälleen saman uudelleen, operaatio onnistui ja levy toimi täysin.

Seuraava lievä epäselvyys syntyi, kun levy piti saada näkymään verkkoon. Vaikka jaoin oman käyttäjäni kansion julkiseksi, ei sitä kuitenkaan näkynyt verkossa. Lopulta latasin Bittorrentilla yhden tiedoston ja määritin asetukseksi, että se laitetaan julkisesti saataville. Tämä loi "public"-hakemiston, jonka sisältö olikin sitten kaikkien käytettävissä.

Tahmeaa toimintaa


Ensimmäinen yön kestänyt testi päättyi siihen, että yöksi torrenttia lataamaan jätetty AgeStar oli aamulla täysin jumissa, eikä löytynyt verkosta ollenkaan. Homma korjautui vasta virtakatkaisimesta. Kävin katsomassa valmistajan verkkosivuilta, josko laitteeseen olisi uudempaa firmwarea, ja ilokseni moinen olikin tarjolla. Sen asentamisen jälkeen kaatuiluongelma poistui.

Laitteen paras puoli on Bittorrent-tuki. Helpon web-hallinnan kautta ladataan koneelle tallennettu .torrent-tiedosto boksiin, ja laite asettaa sen jonoon. Asetuksista valitaan, paljonko halutaan "seedata" sen jälkeen kun tiedosto on valmis, ja myös kaistanleveydet on helppo asettaa. Kun tiedosto on valmistunut ja sitä on jaettu takaisin käyttäjän haluama määrä, AgeStar aloittaa automaattisesti seuraavan tiedoston. Näin systeemiin voi ladata vaikka viikonloppuna haluamansa torrentit, jättää sen sitten puksuttamaan ja napata viikon päästä valmiit tiedostot kotikoneen levylle. Verrattuna siihen, että parinkymmenen watin kovalevykotelon sijasta tiedostoja valuttelisi 500-wattinen monsteri-PC, maksaa loota hintaansa takaisin sähkölaskuissa. Samalla toiminto saa toivomaan, että torrenteina jaettaisiin entistä enemmän tiedostoja - vaikkapa pelidemoja ja muuta ei-laitonta on erinomaisen vaikea löytää verkosta torrentteina.

Sen sijaan mediakäyttöön tätä levyä ei voi suositella. Toistettaessa Samba-jaolta videotiedostoa 100 Mbps langallisen verkon yli toisto pätkii liki jatkuvasti, ja jos Bittorrent on samaan aikaan käynnissä, katsominen on mahdotonta. HD-tasoiset tiedostot sai unohtaa samantien. Suorassa kopioinnissa huomasi nopeasti syyn tähän: yhtenä hetkenä siirtonopeus oli vaikkapa 600 kilotavua sekunnissa, mutta putosi hetkeksi kävelyvauhtiin ja kiihtyi sitten uudelleen. Verrokkina vaikkapa Buffalon 500-gigainen LinkStation, jota Tietoasema kauppaa 179 euron hintaan (sis. kiintolevyn), puski samaa tiedostoa 54 Mbps WLAN-verkon yli täysin ongelmitta. Toisaalta LinkStation ei sisällä torrent-ominaisuutta.

Kenelle?


AgeStar soveltuu parhaiten monipuolista, verkossa majailevaa varastotilaa kaipaavalle. FTP-palvelin ja pätevä BT-ohjelmisto mahdollistavat vaikka sen, että palvelin voi sijaita jossakin muualla nopeaan internet-yhteyteen kytkettynä. Sinne voi sitten kirjautua FTP:llä latailemaan tiedostoja ja jättää loppuajaksi koneen ruksuttamaan tuoreita Linux-distroja. Levyn vaihtaminen on myös helppoa.

Sen sijaan kotiverkon media-streamingiin laite ei sovellu. Korkealaatuisen videon toistamisessa on vaikeuksia satojen eurojen hintaisilla NAS:eillakin, mutta AgeStar yskii jo normaalitarkkuudella.

Tuote: AgeStar NCB3AST
Myyjä: Verkkokauppa.com
Hinta: 69,90 (ei sis. kiintolevyä, joka on välttämätön toiminnalle)

V2.fi | Mikko Heinonen
< Children Of Bodom lö... Poets of the Fall lö... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (7 viestiä)

d-hunter

Rekisteröitynyt 15.04.2007

13.04.2008 klo 18.02

Ihan kätevän oloinen laite, mutta jäänen vielä odottamaan, että pikkuviat viilataan pois. Näillä tarkoitan siis mm. tuota hidastelevaa siirtoa.
lainaa
Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

14.04.2008 klo 21.18

Almost perfect :(
lainaa
Evreka

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.04.2008 klo 20.13

Pätevän oloinen laite, mutta nuo lapsukset harmittaa, esim. hidas tiedonsiirto.
Pitänee odotella, josko päivityksillä saisivat korjattua.
lainaa
Tsing-Mani-Hau

16.07.2008 klo 12.42

Niitä korjauspäivityksiä saanee odotella vaikka maailman tappiin. Suurin osa ton vehkeen firmiksen ym. softan päivityksistä on 2006 tehtyjä, viimeisetkin joskus vuoden 2007 lopulla. Elikkäs valmistaja siellä Khiinassa jossain hanhi-kanalan takahuoneessa on saanut riittävästi rahastettua ja into korjata tuotetta on lopahtanut?

Ihan mielenkiintoista mutta jos ei toimi niin sitten ei kiitos
lainaa
Janne

08.09.2008 klo 18.16

Itseä kiinnostaisi tietää, että kuinka nopeasti ftp siirto toimii kyseiseen laitteeseen, kellään kokemuksia? Itse voisi tätä harkita varmuuskopiokäyttöön, jolloin ei samba siirron hitaudella olisi niin väliä.
lainaa
mister

11.09.2008 klo 16.14

Terve.Ajattelin myös ostaa tämän laitteen, tarkoitus olisi ainoastaan tallentaa kovolle videota/kuvia ip-valvontakamerasta, sen takia etsin tämän halvimman vaihtoehdon. Kysymys: eikö tällä laitteella pysty juuri tuohon mitä mainitsin, en ole näiden kanssa ennen pelannut??
lainaa
anacron

06.10.2008 klo 09.45

Agestariin pystyy nyt myös asentamaan debianin joka lisää sen toimintamahdollisuuksia aika rajattomasti. Ilmeisesti se tukee tällähetkellä vain 2.4 kerneliä, mutta 2.6 kernelin tukea ollaan jo kovasti koodailemassa. Itselle tuli ainakin heti mieleen kytkeä tähän wlan tikku, tai usb-äänikortti. Pitää vielä kokeilla kunhan kerkeää.

Lisää kyseisestä projektista löytyy täältä: http://tinyhack.com/
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova