Creative Zen Stone ja Zen Stone Plus
Musiikkimunat
Saman perusrakenteen jakavilla soittimilla on yksi perustavaa laatua oleva ero: näyttö. Kun pelkkää Stonea ohjataan kuulon ja lujan uskon sekä pienen valon perusteella, kertoo Stone Plus selvällä suomenkielellä tapahtumista laitteen etulistoon sijoitetulla pyöreällä näytöllä. Näytön lisääminen nostaa laitteen hintaa noin 45 eurosta 60 euroon, ja vaikka prosentuaalisesti summa voi tuntua paljolta, on näyttö koko 15 euron arvoinen, ellei aio kadottaa soitintaan muutaman viikon käytön jälkeen. Nyt keskitymmekin enemmän näytöllisen version tutkimiseen, sillä näytötön malli ei jokapäiväisen käyttönsä puolesta eroa aiemmin arvioidusta, paitsi hivenen feminiinisen värimaailmansa vuoksi.
Tietokoneeseen kytkeminen on selkeää ja nopeata. Soitin näkyy automaattisesti siirrettävänä levyasemana käyttöjärjestelmän tiedostonhallinnassa ja musiikki siirtyy vempeleeseen kiitettävää tahtia. Musiikkia voi raahata suoraan soittimeen joko kappale kerrallaan tai kansioittain, jolloin Stone tunnistaa äänitiedostot automaattisesti ja soittaa niitä järjestyksessä. Myös satunnaistoiston voi kytkeä päälle, ja näytöllisessä versiossa voi loikkia kansiosta toiseen valikoiden kautta. Toki Stoneen voi tallettaa mitä vain tiedostoja, jos tahtoo käyttää mp3-soitintaan esimerkiksi työpaikan ja kodin väliseen tiedonsiirtoon. Stone toistaa mp3- ja WMA-tiedostoja, Stone Plus ymmärtää myös kopiosuojaamattomat AAC-tiedostot (esimerkiksi iTunes+).
Perästä kuuluu
Henkilökohtaisesti joudun äänestämään kaiutinta vastaan, sillä heikohkon äänenlaadun (no, okei, mitä muuta voi odottaa) lisäksi kaltaiseni paranodi henkilö menettää helposti järkensä sen kanssa. Kuuntelen musiikkia mp3-soittimella päivittäin vajaan pari tuntia bussimatkoilla, ja viikon testijakson aikana Creativen kaiutin oli saada minut hulluksi, kiitos alkuaikojen kokemuksen: Olin innokkaasti kuuntelemassa Imatran Voiman In/Out -kappaletta, kun äkkiä musiikki loppui. Ihmettelin tietysti, että mistä nyt on kyse, ja väänsin lisää äänenvoimakkuutta, kunnes etäisesti jotakin alkoi kuulua. No, ihmettelin aikani edelleen ja lopulta otin syvälle korviin tunkemani napit pois korvistani vain tajutakseni, että olin bussimatkan tiimellyksessä painanut soittimen ohjelmoitavaa pikavalintanäppäintä, joka oli vaihtanut äänen kuulokkeista kaiuttimeen ja tietysti olin epätoivon keskellä vielä kaiken kukkuraksi vääntänyt äänet täysille kuullakseni edes jotakin. Sainpa siinä jonkinlaisen leiman otsaani "luukuttaessani" hyvin korviin ottavaa kimittävää kaiutinta kanssamatkustajien iloksi. Tästedes jouduin aina varovasti asettelemaan soittimen paikkaan, jossa ei tulisi turhaan paineltua nappuloita...
Turhuuksien markkinoilla
Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin
Tällä tavalla meitä kuluttajia yritetään viedä. Stonen myyntipakkauksessa puhutaan monenlaisista ominaisuuksista, jotka varmasti viehättävät pahimpaan kilpailijaan verrattuna. Nämä lisäominaisuudet vain valitettavasti tungetaan mukaan soittimeen muiden ominaisuuksien kustannuksella, jolloin lopputulos on vähän sitä sun tätä. Stone Plussan ainoa lisäarvo iPod Shuffleen verrattuna on todellisuudessa näyttö, joka helpottaa käyttöä kovasti. Mikrofonitoiminto kelpaa juuri ja juuri omien muistiinpanojen tekoon (ja kuinkas moni muistaa tehneensä äänimuistioita milloinkaan?), sekuntikello löytyy varmaan jostakin muualtakin kuin mp3-soittimesta, ja se radio... kyynel. Kokeeksi menin Pispalanharjun päälle kokeilemaan FM-radion vastaanottokykyä, eikä yksikään kanava kuulunut kunnolla. Soitin osasi kyllä hakea automaattisesti kaikki erilaiset rutinat ja merkitä ne omiksi pikavalinnoikseen (voi sitten valita, haluaako tänään kuunnella ritinää Ysiviisseiskan vai kohinaa Novan taajuudella), mikä oli käytettävyyden kannalta ajatustasolla ihan hyvä ominaisuus.
Kaiken tämän tylyn avautumisen jälkeen on silti todettava, että mikäli olisin itse ostamassa edullista, alle sadan euron mp3-soitinta, päätyisin kuitenkin todennäköisesti juuri Zen Stone Plussaan. Applen Shuffleen verrattuna käyttö on ehkä kömpelömpää muutaman hassun napin vuoksi, mutta yleinen käytettävyys kohenee näytön olemassaolon seurauksena huimasti. Haluan tietää mitä tapahtuu, mikä kappale soi ja miten pitkään, ja Stone Plussan näyttö kertoo sen sekä selkeästi että tyylikkäästi. Kaiken kukkuraksi Applen sekoilut Macbook Airin ja iPhonen kaltaisten tuotteiden kanssa ovat vieneet brändiltä hohtoa, joten Creative ei tunnu ollenkaan pöllömmältä vaihtoehdolta, mikäli ymmärtää unohtaa radiokäytön ja muut "lisäominaisuudet". Myös suora USB-liitäntä pätkii arkikäytössä kaiken maailman dock connectorit, ja 20 tunnin toistoaika on nykyaikainen. Stonen edullinen hinta jättää myös Appleen verrattuna muutaman kympin käteistä, jolla irtoaa jo esimerkiksi Kossin tai Sennheiserin laadukkaat nappikuulokkeet, jolloin soittimesta voi nauttia täysin siemauksin.
Tuote: Creative Zen Stone 2 Gt
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hintaluokka: 45 euroa
Tuote: Creative Zen Stone Plus 2 Gt
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hintaluokka: 60 euroa
Keskustelut (7 viestiä)
Moderaattori
Rekisteröitynyt 25.01.2008
04.04.2008 klo 15.13
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
04.04.2008 klo 21.46
Jos tulee tilaisuus suomia Airia, niin... :) Mitenköhän mahtaa olla tämän Creativen kestävyys? Aiemmat MuVot ovat olleet löperöä käsiin hajoavaa muovia - ainakin sillä saralla Shuffle oli omaa luokkaansa. Vanhemmassa Shufflessa oli suora usb-liitin, mikä oli aika lailla optimaalinen ratkaisu, minkään sortin ylimääräistä kaapelia kun en ainakaan itse halua kanniskella mukanani.
Eipä tuntunut Stone käsiin leviävän. Olet kyllä oikeassa Shufflen tukevuuden suhteen, varsinkin uusi versio tuntuu varsin vankalta tekeleeltä, uuden suffelin tietokoneliitäntä onkin sitten jotain ihan muuta...
Moderaattori
Rekisteröitynyt 25.01.2008
05.04.2008 klo 10.50
Kyse lienee suurelta osin myös siitä, että vastaavissa edullisissa kilpailijoissa niitä ekstrafeetsuja on paljon ja näyttäisi huonolta, jos Stonesta jotain puuttuisi. iPodit jylläävät toistaiseksi nimellään niin paljon, että samanlaiseen feature bloatilla kilpailuun ei ole tarvetta.
Rekisteröitynyt 04.01.2008
05.04.2008 klo 13.01
Rekisteröitynyt 17.04.2007
06.04.2008 klo 11.53
Rekisteröitynyt 10.04.2007
06.04.2008 klo 13.35
iPod Touchia käytän nykyään ja Creative voi tunkeilla soittimensa sinne minne valo ei ulotu (3 viimestä soitinta oli Creativen ruoskia).
Rekisteröitynyt 17.04.2007
06.04.2008 klo 21.31
Gaeryc, Olikohan mun Stone viallinen koska sen valikot oli tervaisen hitaat..
iPod Touchia käytän nykyään ja Creative voi tunkeilla soittimensa sinne minne valo ei ulotu (3 viimestä soitinta oli Creativen ruoskia).
Kyseessä ei ollut zen stone plus, joten näyttöä tai valikkoja ei ollut. Oli varmaan hyvä valinta ostaa se eikä zen stone plus :D
Nykyään olen tosin jo jättänyt kyseisen soittimen laatikon pohjalle kun aloin haluamaan lisää tilaa.