Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Sound Blaster Play! 3 Hi Resolution USB DAC / AMP

Vieras

03.10.2017 klo 18.00 | Luettu: 9213 kertaa | Teksti: Vieras

Paljon pienessä ristiriitaisessa paketissa
Creativen uusin tulokas USB-äänikorttien saralla on aiemman Play-sarjan kolmas revisio. Myyntipakkaus paukuttelee henkseleitään korkealla resoluutiolla ja kullanvärisillä merkinnöillä jonkinlaisesta palkinnosta, johon en jaksanut perehtyä sen tarkemmin. Pakkaus on mukavan pienikokoinen eikä sen avaamisessakaan ollut vaikeuksia, minkä soisi yleistyvän elektroniikassa.


Tuotteen luvataan toimivan Windowseissa seiskasta lähtien ja Macillekin tukea on OS X:n versiosta 10.9 alkaen. Prosessoriksi suositellaan vähintään Core 2 Duoa tai vastaavaa. Asennuksessa minulla ei ollut vaikeuksia edes kolmen eri testikoneen kanssa: johto vain kiinni, jolloin Windows asensi ajurit automaattisesti ja äänet alkoivat kuulua ilman sen kummempia säätöjä. Testikuulokkeina käytin Sennheiser HD-580- ja HD-800-hifikuulokkeita sekä Sennheiser HD-25-1 DJ-kuulokkeita.

Surinat pois


Ensimmäisen testiläppärin kanssa on aina ollut ongelmana kaikenlaiset ylimääräiset surinat ja sirinät. Jopa hiireen liikkeetkin olivat välillä kuultavissa kuulokkeista, mikä käytännössä teki kuulokeliitännän aivan turhaksi. Ulkoisen vahvistimen läpi ajettuna kuulokeliitäntä kuitenkin ajoi asiansa ja toisti äänet häiriöttömästi. Sound Blaster Play! 3 samassa koneessa antoi ulos täysin häiriötöntä ääntä, joten ainakin tältä kantilta tarkasteltuna on kyseessä tuote, joka tekee minkä lupaa. Ongelma Sound Blasterin kanssa olikin ehkä hieman yllättävä, sillä se soi aivan liian voimakkaasti omaan makuuni – vaikka käytin 300 ohmin kuulokkeita, laite antoi mukavaan työskentelyyn aivan liian voimakkaan signaalin.

Olen tottunut työskennellessäni kuuntelemaan musiikkia suhteellisen vaimealla tasolla. En usko tämän olevan ongelma kaikille käyttäjille, mutta itseäni häiritsi se, että jouduin säätämään nettiradion änevoimakkuuden 40 %:iin jotta äänet sai mukavalle tasolle.

Asentamalla Sound Blasterin oheisohjelmiston löytyi ulostulon voimakkuudelle säätö joko 32–64 tai 64–300 ohmin kuulokkeille, mikä käytännössä muutti laitteen vahvistusta. 300-ohmisille kuulokkeilleni inhimmillisemmät tasot saikin asettamalla lähdön 32–64 ohmin asentoon, jolloin ulostulo vaimeni jonkin verran. Ilman oheisohjelmistoa laitteen oletussäätö on kuitenkin voimakkaampi, mikä hieman ihmetyttää, sillä manuaalisesti voimakkaamman säädön valitsemalla laite ilmoittaa, että voimakas vahvistus voi rikkoa kuulokkeet… Eli ellei asenna oheisohjelmistoa, jota pakkauksen mukana ei muuten toimiteta, laite voi oletusasetuksilla rikkoa kuulokkeet jos niissä on väärä impedanssi: EI NÄIN!

Voimaa puuttuu


Kuulokkeiden kanssa äänenlaatu ei ole sen kummempi kuin läppäreihin integroiduilla vahvistimilla. Bassovoittoisessa musiikissa suuremmilla voimakkuuksilla vahvistimen teho ei riitä ja bassot muuttuvat kummallisen kuuloisiksi. Suuren dynamiikan sisältävässä musiikissa, kuten esim. Opethin Nepenthe-kappaleessa voimakkuuden lisääntyessä kokemus muuttui niin epämiellyttäväksi, että oli pakko kuunnella verrokkikokoonpanolla ja huokaista helpotuksesta: ongelma on Sound Blasterin eikä tallenteen. Tämä ei tietenkään tullut yllätyksenä ja onkin ehkä epäreilua verrata tuotetta ”oikeaan” kuulokevahvistimeen. Vaativaan musiikin kuunteluun kuulokkeilla en tätä tuotetta kuitenkaan voi suositella.

Kelvollinen muunnin


Laitteen DAC kuulostaa omiin korviin riittävän hyvältä ja voisin hyvin käyttää sitä musiikin toistoon erillisen vahvistimen kanssa ja jopa suositella sitä äänen siirtotieksi esimerkiksi HTPC:n ja vahvistimen väliin.


Pelikäytössä vahvistimenkin äänenlaatu on varmasti riittävä, kun tarkoitus ei ole hakea hifiä vaan riittävää äänenvoimakkuutta ja helppoutta kuulokkeiden kytkemiseen ilman mahdollisia ikäviä tietokoneen aiheuttamia sivuääniä. Samoin en huomannut äänessä latenssia, joten siltäkin osin laite tuntuu olevan sopiva pelikäyttöön.

Loppujen lopuksi tunnelmat laitteesta ovat hieman ristiriitaiset. Mekaaninen laatu tuntuu hyvältä, mutta vahvistin on ulkokuoreen nähden heppoinen. Aivopieru oletusvahvistuksen kanssa pistää miettimään, mitä Creativella on oikein ajateltu: kovempaa = parempi?

Creative Sound Blaster Play! 3

Hintaluokka: 22 euroa
Arvio:
USB-DAC 3/5
USB-kuulokevahvistin 1/5

Teksti: Jarkko Lehti

V2.fi | Vieras
< Haastattelussa Ridle... Voita omaksi Speedli... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

PatrikSelin

Rekisteröitynyt 29.07.2008

11.10.2017 klo 18.40

Tuli ostettua kyseinen tuote ja itselläni ainakin on sihinää. Sihinä alkaa heti äänen lähdettyä päälle ja loppuu noin 5 sekunnin päästä pysäyttämistä.
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova