Tuorein sisältö

V2.fi testasi: SanDisk Extreme 900 960GB

Ville Heinonen

12.10.2016 klo 10.00 | Luettu: 5598 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Vauhtia ja vaarattomia tilanteita
Sandisk Extreme 900 960 GB ja Manu.

Olen kiintolevyjen suurkuluttaja. Normaalipäivänä työkoneessani on kiinni keskimäärin 8 RAID 1 -peilattua levypakkaa, pari-kolme pienempää 2,5” USB-levyä, jokunen verkkolevyasema sekä järeämpi, videoleikkauskäyttöön tarkoitettu Promisen valmistama Thunderbolt-levypakka.

Työssäni kuljen paljon kameroiden kanssa maailmalla, jonka johdosta nopea, luotettava ja pienikokoinen tallennusväline on asia, jota osaan arvostaa. Kun paljon puhutusta toimituksen postiluukusta kolahti eräänä päivänä sisään SanDiskin uutuuslevy, SSD Extreme 900, olin erittäin innokas ottamaan tallennusvälineen testiin.


Extreme 900 on tyylikkään oloinen ja yllättäen hieman suurempi kuin normaalilla kiintolevyteknologialla varustetut ulkoiset kiekot. Itseäni koko ei haittaa, sillä levy ei siitä huolimatta ole tarpeettoman kömpelö saati painava. Muovista koteloa kiertää joustavampi kuminen kehys ja yhdeltä syrjältä löytyy USB-C -liitin, joka liittyy tietokoneeseen parhaimmillaan USB 3.1 -liitännällä.

Extreme 900:n valtti on nopeus. Vaikka omissa koneissani oli vain tavallinen USB 3.0, pääsin silti kiitettäviin nopeuksiin. Sekä luku- että kirjoitusnopeus keikkuivat yli 400 megatavussa per sekunti. Valmistaja lupaa USB 3.1 -yhteydellä jopa 850 MB/s nopeuksia, mikä saattaa jopa pitää paikkansa. Vertailun vuoksi alla hieman testituloksia erilaisilta levyiltä – huomionarvoista on, että normaaliin 2 TB USB 3.0 -kiintolevyyn verrattuna SanDiskin SSD:n nopeus oli yli viisinkertainen.

Macbook Pro (Late 2014) Sisäinen SSD

Seagate Backup Plus 2 TB (USB 3.0)

Sandisk Extreme 900, 960 GB (USB 3.0)

Promise Technologies Pegasus R2 24TB (Raid 5, Thunderbolt 2)


Käytännön elämässä nopeus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi noin viiden gigatavun videotiedoston kopiointi koneelta Extreme 900:n uumeniin kestää “vanhalla” USB3-liitännälläkin vain noin 10 sekuntia. Se mahdollistaa myös videon leikkaamisen kentällä suoraan ulkoiselta levyltä. Isohko 4K-tarkkuuksinen materiaalikin on vielä enimmäkseen työstettävissä – nopeammalla USB-liitännällä varmasti täysin. Nopeutta osaa arvostaa, kun on pitkän kuvauspäivän jälkeen siirtämässä kameroista aineistoja talteen sekä varmuuskopioimassa.

Extreme 900 on nyt kiertänyt kanssani kuukauden päivät ympäri Eurooppaa, eikä sen kanssa ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Levy ilmestyy näkyviin koneen työpöydälle nopeasti, eikä esimerkiksi lentokoneessa töitä tehdessä tarvitse pelätä, että lukupäät vioittuvat. Olin aluksi hieman skeptinen USB C -liitännän tukevuudesta, mutta todellisuudessa se on luotettavampi ja tiiviimpi kuin normali USB 3 micro type B. Levyä siirreltäessä se ei ole kertaakaan liukunut irti, kuten aiemmat liitinmallit tuppaavat tekemään.

Noin 500 euroa on paljon rahaa vajaan teratavun kokoisesta tallennustilasta, eikä kovin moni varmasti tarvitse arkipäiväisessä käytössä näin hurjia tiedonsiirtonopeuksia tai vastaavaa fyysistä kestävyyttä. SSD-markkinoilla on myös varmasti edullisempia vaihtoehtoja lähes vastaavin speksein, mutta oman kokemukseni perusteella voin todeta, että laatuun sekä luotettavuuteen kannattaa panostaa. Hinnan unohtaa helposti jos tuote toimii vakaasti ja pitkään – kadotettuja tiedostoja ei niinkään.

Plussat: Huikea + stabiili tiedonsiirtonopeus, tukeva rakenne, luotettavuus, USB C
Miinukset: kohtalaisen suuri hintalappu, koko voisi olla hieman pienempikin

Tuote: Sandisk Extreme 900, 960GB malli
Lisätietoja: Sandisk
Hinta: noin 500,00€



V2.fi | Ville Heinonen
< Voita mahtava X-Men ... Haastattelussa Micha... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

jpbfihpsg

12.10.2016 klo 18.07 3 tykkää tästä

Onko Ville Manu?
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova