Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Marshall Monitor ja Urbanears Plattan ADV

Manu Pärssinen

18.10.2014 klo 12.30 | Luettu: 20537 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Zound Industriesin kuulokekaksikko
Ruotsissa Zound Industriesin valmistamat, Marshallin nimellä markkinoidut ja Englannissa laatutarkkailussa käytetyt Monitor-kuulokkeet kiinnittivät huomioni TechBrief-tapahtumassa lähinnä sillä, että ne tuntuivat hyvin mukavilta päässäni silmälasienkin kanssa. Kuuntelemaan niitä en kuitenkaan silloin päässyt, joten nyt on tarkemman testin vuoro. Testiin otettiin myös saman valmistajan halvemmat Urbanears Plattan ADV -kuulokkeet.


Marshallit tulevat tyylikkäässä, huolellista imagosuunnittelua huokuvassa paketissa ja sama fiilis jatkuu myös paketin aukaisun jälkeen - kaikessa on designin kosketusta. Paketista löytyvät kuulokkeet, kuulokejohto, ohjekirjanen sekä suojapussi. Ulkonäöllä herätellään tietenkin myös muistumia Marshallin kitaravahvistinten katu-uskottavaan maailmaan nahkakuvioidun muovin ja kierrejohtojen hengessä. Toimii.


Plattan ADVien muovisesta ulkomuodosta laadukkaimman näköinen yksityiskohta on kestävän oloisella, myös pestäväksi irroitettavalla kankaalla päällystetty sanka. Skandinaaviseen design-tyyliin luurit ovat kursailemattomat, eli tribaalilieskat ja värivalot loistavat poissaolollaan. Tämä on pelkkää bonusta, tosin itse kuulokkeita saa jos missäkin värikartan sävyssä. Urbanears-logo on isketty tyylikkäästi vain pieneen kangaslappuseen.

Kirkkahasti laulamahan


Marshallien kuuntelutestissä elektronisessa musiikissa keskiäänet toistuvat tarkasti ja varsinkin laulu todella kauniisti. Henkilökohtaisesti kaipasin bassopuoleen hieman syvää pehmeyttä, mutta monitor-nimikin jo velvoittaa siihen, ettei ainakaan liikaa lisäkorostusta sille puolelle ole annettu. Voimaa ei kuitenkaan bassostakaan puutu ja iskut kaikissa rummuissa ovat erinomaisen napakoita. Isot äänimatot puuroutuivat hetkittäin, vähän biisistä riippuen, mikä sekin saattaa viitata monitoriluonteeseen - hyvin tuotettu musiikki kuulostaa paremmalta. Mutta Marsuilla pitää tietenkin kuunnella röck’n’rölliä. Brändin historian tuntien vähän yllätti se, miten vaisuilta sähkökitarat monissa kappaleissa kuulostivat, sillä ne jäivät melko selkeästi jälleen laulun ja rumpujen taustalle. Jonkinlainen epäbalanssin fiilis Marshallien äänikuvasta siis jäi.


Vaan ei tässä kaikki! Monitoreissa on niin sanottu “Custom Sound F.T.F. System”, jonka avulla kuulokkeiden äänimaailmaa voi muuttaa “rennosta ja lämpimästä” ”kirkkaammaksi ja selkeämmäksi”. Magneeteilla kiinni olevan pehmikkeen saa helposti irti ja sen alta löytyy kaiutinelementtiä peittävä huopakangasta oleva levy. Ne kun poistaa molemmin puolin, kokonaiskuva kyllä kirkastuu, mutta samat pohjavahvuudet (laulu, rummut) ja -puutteet (basso, puuroutuminen) säilyvät. Uskaltaisin sanoa, että mainitsemani puuroutuminen hieman väheni, mutta keskiäänet tulivat osittain jopa liian kirkkaiksi (korviin sattui). Päädyin pitämään huovat paikoillaan.

Marshall Monitorit taittuvat kätevästi pieneen kasaan ja Plattanien tavoin johdon voi irrottaa, sekä kiinnittää joko vasempaan tai oikeaan kuulokkeeseen. Molempien piuhoista löytyy myös mikrofoni, sekä puhelimen vastausnappi. Kahden kuulokeliitännän ansiosta kaveri voi kytkeä omat kuulokkeensa toiseen reikään ja kuunnella samaa musiikkia. Näin oli myös kätevä vertailla kuulokkeiden ääntä. Monitorien äänimaailma on selkeästi laajempi ja live-konserttitaltioinnissa varsinkin rummut kuulostivat luonnollisilta Plattanin muovisempaan soundiin verrattuna. Koko korvan peittävät Monitorit myös eristävät ulkomaailman äänet huomattavasti paremmin kuin pienemmät Plattanit.

Rahalle vastinetta



Plattanit ovat toki 50 euron hintaluokassa ja Monitorit 200 euron, joten laadussa olettaisikin olevan eroa. Vertasin Marshalleita vielä referenssinä ennenkin käyttämiini saman hintaluokan Audiotechnicoihin (ATH-ES7), joiden ääni oli ilmavampi ja kevyempi, sekä yläpäässä hieman selkeämpi. Ääneltään nämä kaksi olivat selkeästi erilaiset, mutta vaikea oli silti päättää, kumpi korviani miellytti enemmän. Audiotechnicoiden iskut eivät olleet yhtä napakoita, mutta äänimaailma kokonaisuutena hieman raikkaampi. Nopealla kuuntelulla valitsisin ehkä ne, mutta mitä pidempään Marsuja piti päässä, sitä enemmän niiden kokonaisvaltaisempi luonne alkoi upota. Ja kyllä, ne olivat edelleen oikein mukavat päässä.

Plattan ADV värivaihtoehtoineen on selkeästi tarkoitettu muodikkaille citynuorille iPuhelimiin liitettäviksi. Niiden keskiäänet myös miellyttivät, mutta kokonaiskuva on hieman viilipurkkimainen ja bassorummun iskentä sekä koko bassopuoli muutenkin kevyt, vaikka mainosmateriaali lupaakin jykevyyttä 10 Hz:iin asti. Päässä nekin ovat paksuine tyynyineen mukavat, mutta suunnittelussa on selkeästi tehty kompromisseja muutaman kätevän ominaisuuden, designin ja äänentoistossa käytettyjen komponenttien välillä, jotta hinta on saatu pidettyä aisoissa.

Marshall Monitor
Hintaluokka 200 euroa (Verkkokauppa.com)
Lisätietoja: Marshall Headphones



Urbanears Plattan ADV
Hintaluokka 50 euroa (julkaistaan 18.11.)
Lisätietoja: Urbanears


V2.fi | Manu Pärssinen
< Mr. Peabody & Sherma... Sarjamulkaisu #11: S... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.10.2014 klo 20.20

Ah, nahkakuvioitu muovi, tuo materiaaleista ylellisin.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova