Tuorein sisältö

V2.fi testasi: OnePlus One

Esa Toikkonen

09.10.2014 klo 20.09 | Luettu: 19765 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Huippupuhelin budjettihintaan
Moni haluaisi puhelimen markkinoiden parhaimmilla ominaisuuksilla, mutta sellaisen hankinta valitettavasti ei useimpien lompakoille sovellu. Viime vuosina edullinen luottokauppa on mahdollistanut puhelimen vaihdon huippumalliin, mutta se taas ei vaihtoehtona ole kaikkien mieleen. Tuore kiinalaisyritys OnePlus esitteli ensimmäisen puhelinmallinsa Onen keväällä, ja lupasi huipputason teknisen suorituskyvyn sekä halvan hinnan. Hyvä ja halpa eivät usein kohtaa, mutta myyntiargumentteina ne tuntuvat tekevän kauppansa. Paperilla One vaikuttaa kaikin puolin yhtä hyvältä kuin esimerkiksi Samsungin lippulaivamalli S5, joka maksaa kuluttajalle yli tuplahinnan.


OPO:ssa silmiinpistävintä on sen suuri koko. Ruudun koko on ruhtinaalliset 5,5 tuumaa tarkkuuden vastatessa FullHD-määritystä. Ruudulla vilisee 401 pikseliä neliötuumaa kohden, joten se on tarkkuudeltaan identtinen juuri myyntiin tulleen Apple iPhone 6 Plussan kanssa. Terävää ruutua on mukava katsella ja tarkkasilmäinen pystyy jopa lukemaan Aamulehteä laitteen ruudulta ilman zoomausta. Mukavaa tällainen silmien siristelyä vaativa katselu ei ole, mutta mahdollista. Ruudun väritkin ovat hyvät, mutta hieman haaleat Samsungin Galaxy S5:n näytön rinnalla. Puhelimen kosketusruutu reagoi hyvin kosketuksiin, mutta hanskat kädessä OPO:n käyttö ei onnistu. Näytön alla ovat Androidin-peruspainikkeet.

Puhelin ei erotu muotoilullaan edukseen kilpailijoistaan, vaan luottaa pelkistettyyn tyyliin, ollen kuitenkin tyylikäs. Ruudun ympärillä olevat kehykset ovat sopivan ohuet. Laite pysyy kourassa hyvin sen karkean tuntuisen takapuolen ansiosta ja paksuutta on vajaat yhdeksän milliä. Se ei natise mistään kohtaa ja testatusti kestää pientä pudotteluakin. Puhelimen takakuorta ei periaatteessa voi avata, mutta käytännössä sekin onnistuu suhteellisen helposti. Tavallisella tallaajalla tuskin on tarvetta avata kännykkää, koska MicroSIM-kortti asetetaan kyljestä ulos tulevalla kelkalla OPO:n sisuksiin.


Laitteen käyttöjärjestelmän virkaa hoitaa Cyanogenmod 11.0, joka on muokattu versio kaikille tutusta Androidista. Sitä päivitetään jatkuvasti ja tälläkin hetkellä sen pohjaratkaisuna on uusin Android-versio (4.4.4.). Käyttis tuntuu pikaisella kokeilulla perinteiseltä Androidilta pienten ohjelmistollisten ja tyylillisten viilauksien maustamana. Ohjelmiston käyttö on pääsääntöisesti sujuvaa ja Androidin parhaat puolet tulevat selkeästi esiin. Kun haluaa jotain tapahtuvan, niin se tapahtuu heti ilman turhaa odottelua nopean neliydinsuorittimen ansiosta. Miinuksena voitaisiin mainita laitteen pieni epävakaus, jonka vuoksi se on käynnistänyt itsensä uudelleen muutamaan otteeseen ja ohjelmien kaatumisilmoituksia ruutuun ilmestyy toisinaan. Edellisessä puhelimessani (Lumia 925) oli havaittavissa vastaavia ongelmia, joten eipä epävakaus ole toistaiseksi päässyt kunnolla ärsyttämään.

Isot ovat poikien vehkeet


Puhelin on varustettu muhkean kuuloisella 3100 mAh:in akulla. Iso näyttö syö virtaa sen verran paljon että kunnon akku on tarpeen. Ensimmäiset viikot puhelimen akku kesti parisen päivää sekalaisella käytölläni, mutta viimeisimmän päivityksen jälkeen aika lähes puolittui. Normaalina päivänä surffaan jonkin tovin, luen sähköposteja aktiivisesti, soittelen muutamat puhelut, lähetän kymmenkunta viestiä ja todennäköisesti pelaan vielä hetken jotain pikkupeliä. Asetuksista näytön kirkkautta pidän lähes aina täysillä ja sijaintitiedot ovat päällä. Käyttöön nähden akku kesti mukavasti ennen päivitystä. Toivoa sopii, että lähiaikoina tuleva seuraava päivitys luvatusti korjaisi tätä asiaa.


Puhelimessa on Sonyn optiikkaa käyttävä 13 megapixelin kamera. Se on laitteen selkeä pullonkaula. Kuvat ovat kelvollisia verrattaessa muihin 300 euron hintaluokan puhelinmalleihin, mutta lippulaivoista jäädään selvästi jälkeen. Aiemmassa puhelimessani (Lumia 925) oli "vain" 8 megapixelin kamera, mutta laadukkaan optiikan ja hyvin toimineen optisen vakaimen ansiosta sillä sai helposti parempia kuvia. Optista vakainta ei OPO:sta löydy, mutta sen sijaan erilaisia kuvausasetuksia on vaikka millä mitalla. Hidastetut nauhoitukset onnistuvat parilla napautuksella ja laite tukee jopa 4K-tasoisen videokuvan nauhoitusta.

Ääntä OPO:sta lähtee rutkasti. Ensimmäinen yhteinen yö puhelimen kanssa ja siitä seurannut herätyskellon sointi tuntui kamalammalta kuin koskaan. Äänenlaatu ei kauhistuttanut, vaan se äänenvoimakkuus, millä kukon laulu tuli. Voin sanoa nousseeni vauhdikkaammin sängystä kuin ikinä aiemmin.

Entäs puhelujen puhuminen? Siihenhän puhelin on tehty



OnePlussalla voi kaikkien lisäominaisuuksien lisäksi soittaa. Kaiuttimen ja mikrofonin yhteispelillä siirtyvä ääni on selkeä ja hyvä molempiin suuntiin, mutta heikommassa kentässä tulee vastaan ongelmia. OPO:lla huonoissa olosuhteissa kaverin ääni kantautui hyvin omaan laitteeseeni, mutta ystävä joutui jatkuvasti valittamaan pätkivästä äänestä linjojen toisessa päässä. Tämä tapahtui usean eri kaverin kanssa ja paikoissa, joissa aiemmin muiden puhelimien kanssa ei ole ollut ongelmia.

Laitetta mainostetaan globaalilla LTE-tuella, mutta Suomessa kovaa vauhtia kasvava 800 MHz:n taajuudella toimiva verkko ei ole OnePlussalla tuettujen verkkojen listalla. Omassa 3G-liittymässäni tuo ei haittaa, mutta hämäävä markkinointi kannattaa ottaa huomioon. Wlanilla yhteys toimii todella sujuvasti ja nopeasti. Bluetooth-laitteiden liittäminen onnistuu helposti ja luuri keskustelee mutkitta lisälaitteiden kanssa.

Itselleni uutena asiana tuli puhelimen ele-ohjaus ruudun ollessa pimeänä. Perusasetuksilla ympyrän piirtäminen mustaan ruutuun avaa kameran ja nuolen muodostaminen oikeaan suuntaan vaihtaa soivan musiikkiraidan seuraavaan. Enimmäkseen komennot välittyivät hyvin, mutta joskus ruudun sohiminen oli kuin yhtä tyhjän kanssa. Ohjaaminen sormen eleillä on hauska idea ja välillä jopa hyödyllinen ominaisuus.


Käytettävyydeltään puhelin on A-luokkaa, eikä viimeisen vuoden Lumiaa käyttäneellä tullut ihmeempiä ongelmia käyttöönotossa. Enimmäkseen positiiviset käyttökokemukseni perustuvat reilun kahden kuukauden mittaiseen käyttöjaksoon, joten laite ei ole vain hätäisesti testattu. Oman laitteeni hankin 64 gigan muistilla, mikä riittää itselleni enemmän kuin hyvin. Muistin lisääminen muistikortilla ei ole mahdollista, mikä voi joidenkin kohdalla nousta ongelmaksi.

Kuulostaa kaiken kaikkiaan varmasti hintaan suhteutettuna erittäin hyvältä. Juostako sitten heti kauppaan ostoksille? Ei, OnePlus Onea ei niin vain ostetakaan. Sen saatavuus on ollut alusta asti huonoilla kantimilla ja laitteen voikin ostaa vain saamalla virallisen kutsun. Sitä voi mankua OPO:n foorumeilla, tai osallistumalla sivuilla toisinaan pyöriviin kilpailuihin. Saatavuuden on luvattu parantuvan syksyn aikana, jolloin puhelin olisi tarkoitus saada kaikkien saataville. Kaikki tämä kutsukikkailu ja saatavuusongelmat tuntuvat enemmänkin markkinointimanöövereiltä, kuin oikealta laitepulalta.

Yleisesti ottaen OPO:ssa on hirveästi hyviä puolia ja muutamia pikkuvikoja. Nämä summattuna yhteen on kokonaisuus selkeästi plussan puolelle. Laadun tunne ja käytön sujuvuus on erittäin positiivista plussapuhelinta käytettäessä. Kun Onen myynti alkaa kunnolla, on se erinomainen vaihtoehto kenen tahansa seuraavaksi älypuhelimeksi.



OnePlus One
Hintaluokka: 269 euroa (16 gigainen malli, valkoinen) ja 299 euroa (64 gigainen malli, musta) + toimituskulut n. 25 euroa
Kotisivut: oneplus.net/fi

V2.fi | Esa Toikkonen
< Disney lypsää ja pum... Mr. Peabody & Sherma... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (9 viestiä)

Bladekill

Rekisteröitynyt 07.08.2007

09.10.2014 klo 21.54 2 tykkää tästä

"Paperilla One vaikuttaa kaikin puolin yhtä hyvältä kuin esimerkiksi Samsungin lippulaivamalli S5, joka maksaa kuluttajalle yli tuplahinnan."

Ei ehkä ihan näinkään.
Kuten itsekin mainitsitte niin 800 mHz LTE verkko jäänee tukematta ja sen lisäksi USB 3.0 puuttuu. Laitteessa ei ole (aivan helvetin hyvää) AMOLED näyttöä eikä myöskään sormenjälkilukijaa.

En tosin tiedä onko tuo S5:n sormenjälkilukija täysin hyödytön rämpäke vai oikeasti laajalti käytetty ja laadukas ominaisuus kuten esim. iPhoneissa.


Kaikesta huolimatta on kuitenkin ihan totta, että OnePlus One on aika kevyesti paras android-puhelin hinta-laatusuhteeltaan mitä löytyy tällä hetkellä.
Muokannut: Bladekill 12.10.2014 klo 10.21 lainaa
Yazu

09.10.2014 klo 22.00 3 tykkää tästä

paras android puhelin hintalaatu suhteeltaan näyttäis olevan kirkkaasti. Vaihdan tähän kun nykyinen puhelin hajoaa.

Ja niille tiedoksi joilla ei ole kiire hankkia tätä puhelinta: huhujen mukaan uusi malli tai pienempi näyttönen malli on tulossa jo ensivuoden puolella.
lainaa
Aliexpress

10.10.2014 klo 18.54 2 tykkää tästä

Hoi, voisitko samaan syssyyn raottaa veekakkosen palkkiokultakaapin ovea ja arvostella Kingzone K1 Turbo -luurin, jota kiinasta saa parilla satasella. Ymmärsin, että kasiytiminen saatana on vähintään S4-tasoa!
lainaa
habbis

11.10.2014 klo 16.45 1 tykkää tästä

https://account.oneplus.net/invite/claim/ANM6-RXC6-XMEN-CR

Siitäpä yksi kutsu jakoon nopeimmalle.

lainaa
sekopää

12.10.2014 klo 18.22

habbis kirjoitti:
https://account.oneplus.net/invite/claim/ANM6-RXC6-XMEN-CR

Siitäpä yksi kutsu jakoon nopeimmalle.


Kiitän. :)
lainaa
OPOnator

12.10.2014 klo 22.14 3 tykkää tästä

Itse sain oman OPO:ni pari viikkoa sitten ja en voi kun kehua.

Alussa oli hieman ongelmia, sillä ensimmäisen yön aikana "android järjestelmä" oli syönyt noin 50% akkua. Tämä ongelma kuitenkin korjaantui vain boottaamalla puhelimen. Siitä lähtien puhelimen akku on kestänyt noin 2½-3½ päivää. Puhelin on päivittäin aktiivisessa käytössä; netti koko ajan päällä, katson aika paljon netflixiä puhelimen kautta ja tulee pelailtua puhelimella aika paljon.

Puhelimen suorituskyky on aivan loistavaa, ei ole sattunut vielä kohdalle mitään niin raskasta etteikö puhelin olisi sitä erittäin sulavasti pyörittää.

Cyanogenmodi on todellakin lähestulkoon sama kuin tuo androidin kitkat muutamilla lisäominaisuuksilla. Jotkut voivat olla jopa turhia, mutta osa on sellaisia joita oikeasti kitkatissä jäi kaipaamaan. Ja mikä parasta, puhdas android käyttöjärjestelmä ilman mitään turhia ohjelmia ps. samsung sucks.

Kamera ei ole mitään kovinkaan erityistä, mutta edellisen puhelimeni kameran (nexus 5) se kyllä päihittää ja riittää puhelimen kameraksi aivan täysin. Jos haluaa ottaa kunnon kuvia niin ostaa järjestelmäkameran (mikä itseltä jo kyllä löytyy :)).

Ainiin, ja kuinkas moneen 350e puhelimeen saat 64Gt tilaa ja samoilla ominaisuuksilla? Ei ole toista. Jos haluat ostaa applen paskaa ja maksaa siitä about 1000e tai jonkin muun puhelimen ja ostaa siihen kalliin muistikortin.

Ainoat miinukset antaisin jopa liian suuresta näytöstä, koska yhdellä kädellä puhelinta käyttäessä se tuntuu todella hankalalta käyttää. Tietysti jos omaa isot kädet niin se on helppoa, mutta itselläni kun on tällaiset keskiverto kädet se alkaa jo tuntumaan hieman hankalalta. Lisäksi kuten jo artikkelissakin mainittu LTE taajuuksien tukeminen on huomattu. Puhelut saattavat hieman pätkiä, mutta ei ole kuitenkaan ollut tilannetta missä ei olisi jäänyt tarinat kertomatta.

Kaiken kaikkiaan aivan mahtava puhelin ja suosittelen kyllä ehdottomasti ostamaan jos vaan kutsuja jostain löydätte. Muropaketissa näkyy myös joskus noita kutsuja, mutta muistakaa että niissä on 24h aikaa lunastaa se ja tilata puhelin.
lainaa
totuus

13.10.2014 klo 19.19 2 tykkää tästä

OPOnator kirjoitti:

Ainiin, ja kuinkas moneen 350e puhelimeen saat 64Gt tilaa ja samoilla ominaisuuksilla? Ei ole toista. Jos haluat ostaa applen paskaa ja maksaa siitä about 1000e tai jonkin muun puhelimen ja ostaa siihen kalliin muistikortin.

Jotkut ehkä tykkäävät muustakin kuin virhetoiminnoista, bugeista ja viruksista. Puhumattakaan Kiinan hallituksen vakoiluohjelmista.
Nautihan ebolapuhelimestasi. :D
lainaa
OPOnator

13.10.2014 klo 21.46 2 tykkää tästä

totuus kirjoitti:
OPOnator kirjoitti:

Ainiin, ja kuinkas moneen 350e puhelimeen saat 64Gt tilaa ja samoilla ominaisuuksilla? Ei ole toista. Jos haluat ostaa applen paskaa ja maksaa siitä about 1000e tai jonkin muun puhelimen ja ostaa siihen kalliin muistikortin.

Jotkut ehkä tykkäävät muustakin kuin virhetoiminnoista, bugeista ja viruksista. Puhumattakaan Kiinan hallituksen vakoiluohjelmista.
Nautihan ebolapuhelimestasi. :D


Ootko huono trolli tai jotain, mutta vastaan silti. En usko että yhteisön tekemästä paremmasta android käyttöjärjestelmässä löytyy jonkun valtion vakoiluohjelmia. Viruksia taas tuskin tulee löytymään koska pyörii virustentorjunta puhelimessa. :) Samalla tapaa niitä viruksia löytyy tuosta puhelimesta kuin muistakin androideista jos ei osaa suojautua.

Voinko kysyä vielä mitä virhetoimintoja ja bugeja? Ainut bugi mikä tuosta puhelimesta on löytynyt on tuo yksi härö ja muuten en ole edes lukenut muista.

Ebolapuhelimista puheen ollen nauti vaan siitä syöpäsestä applestasi kun kuvasi voidaan levittää julkisuuteen. :)
lainaa
Bladekill

Rekisteröitynyt 07.08.2007

15.10.2014 klo 09.31 3 tykkää tästä

OPOnator kirjoitti:

Ootko huono trolli tai jotain, mutta vastaan silti. En usko että yhteisön tekemästä paremmasta android käyttöjärjestelmässä löytyy jonkun valtion vakoiluohjelmia.

Alla pyörivä käyttöjärjestelmä ei milläänlailla kerro siitä mitä muuta laitteessa pyörii. Kiinassa asuneena ja IT-alalla työskentelevänä (tietoturva) henkilönä voin kertoa että hyvin useissa kiinalaisten yhtiöiden tuotteissa pyörii malwarea ja niihin on tarkoituksella tehty backdooreja. Todennäköisesti juurikin hallitukselle tai hallituksen hakkereille etc.
Mitä tähän tapaukseen tulee niin itse en kuitenkaan usko, että OnePlus Onessa olisi mitään vastaavaa tai ainakaan Euroopan versiossa. Ei todellakaan mahdoton ajatus, mutta pitäisin epätodennäköisenä.

OPOnator kirjoitti:

Viruksia taas tuskin tulee löytymään koska pyörii virustentorjunta puhelimessa. :) Samalla tapaa niitä viruksia löytyy tuosta puhelimesta kuin muistakin androideista jos ei osaa suojautua.

Laitteessa joka tarvii virusten torjuntaa on hyvä sellainen olla vaikka se kuluttaakin tehoja ja akkua, mutta siitäkin huolimatta tuhannet ellei jopa kymmenet tai sadat tuhannet virukset ja haittaohjelmat tulevat läpi heittämällä ja joka päivä kehitetään tonnikaupalla uusia. Virustentorjuntaohjelmat torjuvat viruksia ja haittaohjelmia pitkälti tunnettujen tapausten tietokannan perusteella ja jonkun verran yrittävät lukea ohjelman toiminnasta mitä se tekee, mutta loppupeleissä on hyvin vaikeaa tunnistaa eroa viruksen ja aivan normaalin ohjelman välillä.
Puhumattakaan järjestelmän exploiteista ja muista aukoista.

OPOnator kirjoitti:

Voinko kysyä vielä mitä virhetoimintoja ja bugeja? Ainut bugi mikä tuosta puhelimesta on löytynyt on tuo yksi härö ja muuten en ole edes lukenut muista.

Olisi ehkä sitten kannattanut vaikka lukea tämä testiartikkeli:

"Miinuksena voitaisiin mainita laitteen pieni epävakaus, jonka vuoksi se on käynnistänyt itsensä uudelleen muutamaan otteeseen ja ohjelmien kaatumisilmoituksia ruutuun ilmestyy toisinaan."
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova