Tuorein sisältö

Isoisän Captain Marvel

Jari Tapani Peltonen

09.09.2014 klo 21.30 | Luettu: 7943 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ensimmäinen supersankarielokuva.
Parin vuoden päästä monikin varmasti innostuu elokuvan Shazam trailerista. Ettäkö nuorukainen osaa muuttua aikuiseksi supersankariksi, joka kohtaa Dwayne Johnsonin näyttelemän roiston? Innostujat tahtovat tietää lisää. Voi heitä parkoja. Ja voi sinua parkaa, sillä nyt sitä tietoa tulee.

Shazam on nykyään sen nuoren mutta vanhan supersankarin nimi. Alunperin Shazamiksi kutsuttiin vain velhoa, joka antoi pojalle voimat. Sankarin nimi oli tuolloin Captain Marvel. Tällä Captain Marvelilla ei ole mitään tekemistä Marvelin kanssa, vaan kyseessä on DC Comics -hahmo. Marvelilla on ihan oma Captain Marvel. Huhujen mukaan se Captain Marvel ilmestyy Marvelin elokuvauniversumiin samoihin aikoihin kun Shazam-leffa valmistuu. Silloin kuin Shazamin nimi vielä oli Captain Marvel, Marvelin nykyinen Captain Marvel ei ollut Captain Marvel, vaan Ms. Marvel. Kuitenkin Marvelillakin on jo pitkään ollut jonkinlainen Captain Marvel. Nimi on tarkoituksella sama kuin alkuperäisellä Captain Marvelilla, sillä Marvel rekisteröi vanhan nimen, kun sillä oli mahdollisuus. Siksi aito ja alkuperäinen Captain Marvel on joutunut seikkailemaan sarjakuvissa, joiden nimi on Shazam. Mutta nyt kaikki on selkeää! DC:llä on Shazam. Marvelilla on Captain Marvel.

Jouduit lukemaan tuon, koska tahdon vaihteeksi puhua antiikista ja silmääni osui Adventures of Captain Marvel (1941). Se on kaikkien aikojen ensimmäinen supersankarielokuva. Se kertoo (nimestään huolimatta...) juuri siitä DC-hahmosta, jota Johnson aikoo tintata nenään.

Adventures of Captain Marvel


Kuvittele, että Tintti ja ryhmä arkeologeja ryöstelevät hautoja Lähi-idässä. Kun alkuasukkaat hyökkäävät, Tintti lausuu taikasanan ja muuttuu Teräsmieheksi. Teräsmies ryhtyy räiskimään rättipäitä konekiväärillä.

Vastaavaa meininkiä tarjoaa Adventures of Captain Marvel. Niin kankeaa ja onttoa kuin touhu onkin, jäin koukkuun ja haukottelin vain hitusen. Reilun kolmen tunnin mittainen kokonaisuus saapui leffateattereihin pienissä paloissa. Jokainen vartin mittainen pätkä on luotettavan vauhdikas. Hattugangsterit ahdistelevat tauotta nuorta Billy Batsonia. Tilanteissa, joissa Tintti tai MacGyver joutuisi turvautumaan hoksottimiin, Batson sanoo "Shazam" ja savun pöllähtäessä muuttuu pysäyttämättömäksi kalsarimieheksi. Mitä muuta pyydät supersankarielokuvalta, jos sellaisia ei ole aiemmin tehty?

Helppo se on nykyään laittaa mies lentämään, kun on mistä ottaa mallia. Captain Marvel ei murehdi nykynörttien jakelemia tyylipisteitä kiitäessään milloin mitenkin, viitta joskus väärään suuntaan lepattaen. Stuntit ja tehosteet ovat sekä huvittavia että vakuuttavia. 70-luvun Teräsmies-elokuvaa kiitellään yhä suhteellisen komeasta toteutuksesta, vaan kyllä perusasiat liike-energiasta ymmärrettiin aiemminkin. Kun lentävästä nukesta siirrytään nopealla leikkauksella asiansa osaavan stunttimiehen hyppyyn, ja roisto tulee taklatuksi, fantasia tulee myydyksi. Monellakin modernilla kameranheiluttelulla on vaikeuksia pärjätä tällaiselle selkeälle iskevyydelle.

Billy Batson on lehmänsilmillä möllöttävä suoraselkäinen amerikkalainen nuorimies. Tahattomasti tämä pässi on lähes yhtä osuvaa satiiria kansastaan kuin Forrest Gump. Kun hän eksyy velho Shazamin kammioon, hänelle uskotaan supervoimat. Ei hän asiaa ihmettele. Ei hän treenaa. Jos hän Captain Marveliksi muututtuaan yrittää pelastaa kaverin, kaveri saatetaan silti ampua, sillä ei sankari muuta osaa kuin rynnistää tai lentää suoraan päälle. Omaksi onnekseen hän on luodinkestävä. Osiot päättyvät aina jännittävästi ja siksi ne tapaavat alkaa huvittavasti. Captain Marvel on vaarassa joutua giljotiiniin! Ensi viikolla selviää mitä tapahtuu! Giljotiini hajoaa osuessaan häneen, niinpä tietenkin.

Shazamin temppelistä löytyy myös skorpionipatsas. Siitä ovat kiinnostuneita Batsonin esimiehet (ryhmä vanhoja ukkoja, jotka kokoustavat 10 minuutin välein) ja roisto nimeltä The Scorpion (huonoryhtinen plösö Mustakaapu). Skorpionipatsaalla voi muokata materiaaleja ja haihduttaa ihmisiä atomeiksi. Sitä väännellään ja käännellään, joten paremmin se mieleeni jäi kuin uusien Marvel-elokuvien hohtavat taikapalikat. Tietyt asiat eivät ole edistyneet 70 vuodessa vähääkään.

Siitäkin voitaisiin keskustella, kuka on roistoista mielenkiintoisin: Thor kakkosen Malekith, Guardians of the Galaxyn mikä-olikaan, vai tämä hijab-muumi The Scorpion. The Scorpionin todellinen henkilöllisyys on salaisuus... Se tehokkaasti pysyykin sellaisena mm. siksi, että Captain Marvel on mahdollista eksyttää juoksemalla lievässä kaaressa parin huoneen läpi. Supersankarielokuvan arvo riippuu paljolti siitä, ovatko sankari ja konna haasteita toisilleen. Nämä tyypit ovat, se tulee selväksi, sillä hahmonkehitykselle tai muulle täytemateriaalille ei jää aikaa, kun he leikkivät hippaa sen kolme tuntia ja risat.

Adventures of Captain Marvel - kaikkien supersankarielokuvien mummo - löytyy Public Domain -sivustolta Archive.org.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Haastattelussa Darre... Leffalista #61: Aido... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (4 viestiä)

pitkis

10.09.2014 klo 04.03 1 tykkää tästä

Onneks ei juttuun tullut selostusta miracle manista. Ois mennyt viel sekavammin nimien oikeudet
lainaa
Huutaja

Rekisteröitynyt 16.06.2014

10.09.2014 klo 17.03 1 tykkää tästä

Ei mainittu ketä Dwayne J0hns0n näyttelee, eli Black Adamia
lainaa
jpiofaij

10.09.2014 klo 21.13 2 tykkää tästä

Huutaja kirjoitti:
Ei mainittu ketä Dwayne J0hns0n näyttelee, eli Black Adamia


Taisit lukea tältä sivustolta

Kuka muuten on Black Adam? Kuka kehitti Black Adamin? Milloin DC Comics perustettiin? Kuka? Miksi? Kysymyksiä?
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

12.09.2014 klo 11.53 2 tykkää tästä

Loistava artikkeli. :P
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova