Tuorein sisältö

Leffalista #51: Katkerat pettymykset 2013

Jari Tapani Peltonen

17.12.2013 klo 19.40 | Luettu: 24018 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Nyrkin heristys taivaalle!
Tänä vuonna en listaa huonoimpia elokuvia. Se on epäreilua kiukkuilua, ovathan puolalaiset perhekomediat ja puupennibudjetin tehostefilmit jääneet näkemättä. Listaan vuoden suurimmat pettymykset. Se on reilua kiukkuilua. Vain leffat joille on vilpittömästi annettu tilaisuus voivat aktivoida selkeän tunteen pettymys.

Heikon ohjaajan tai elokuvasarjan uusin moka ei ole pettymys (automaattisesti). Osaavien tekijöiden rehellinen epäonnistuminen on (yleensä) anteeksi annettavissa. Jos leffa oli pettymys, mutta unohdin sen saman tien, listalle se ei pääse. Ilkeys, kyynisyys, teennäisyys ja laiskuus ovat syntejä, jotka iskevät hermooni (eniten).

Listalle saattoi päästä mikä tahansa vuonna 2012 tai 2013 valmistunut elokuva, jonka allekirjoittanut näki ensimmäistä kertaa vuoden 2013 aikana. Elokuvat ovat mielivaltaisessa järjestyksessä.

The Incredible Burt Wonderstone

(The Incredible Burt Wonderstone, 2013)

Rutinoitunut ja itsekeskeinen taikuri Burt menettää työnsä, kun itseään silpova katutaikuri nousee suosioon. Kun Burt joutuu viihdyttäjäksi vanhainkotiin, hän innostuu työstään uudelleen. Toisin kuin silpoja, hän vaarantaa sivullistenkin henget typerällä tempauksella! Hyvä, Burt! Lopputekstit. Jos kyse on hömppäkomedioiden parodioimisesta ja/tai tosi-tv:n pilkkaamisesta, sanoma meni ohi. Kun laatunäyttelijöiden Steve Carell, Jim Carrey, Steve Buscemi ja Alan Arkin huumori on sadistista rypälepommiripulia, joudun etsimään inhimillisyyttä ja hymyn aihetta Jackass-elokuvista.


The Lone Ranger

(The Lone Ranger, 2013)

En ihmettele, jos merirosvoseikkailut modernisoinut ohjaaja ei osaa tehdä samaa länkkäreille. Se hieman hämmentää, että mielikuvituksellisen Pirates of the Caribbean -trilogian ja kaamean The Lone Rangerin välissä Gore Verbinski voitti Oscarin omalaatuisella ja viihdyttävällä länkkärillä Rango. Ilmeisesti Verbinski puristi Rangoon viimeisetkin juissinsa. The Lone Ranger on kaksi isoa junakohtausta – rahalla saa - ja kaksi tuntia pakaroiden supistelua vaativaa uskomattoman turhaa tyhjäkäyntiä.


Holy Motors

(Holy Motors, 2012)

Holy Motors on kuulemma vaikeasti tulkittava psykedeelinen mestariteos. Pidin alusta saakka itsestäänselvänä sitä, että elokuva kertoo elokuvien tekemisestä kärjistetyn koomisten vertauskuvien avulla. Leffa alkaa leffateatterista. Persoonallisuutta alati vaihtava päähenkilö joutuu mm. kerjäämään rahaa ja teeskentelemään julkisesti olevansa omalaatuinen, vaikka häntä tympäisee. Vitsi käy vanhaksi. Lukemani haastattelu vahvisti, että ohjaajalla on ollut ongelmia joita oletin hänellä olevan ja ettei hän itsekään ole varma mitä hän yrittää sanoa. Holy Motors ei ole mysteeri: ohjaaja itkee elämäänsä kykenemättä jäsentelemään hulluuttaan mestariteoksen Synecdoche, New York kaltaiseksi tarinaksi.


Monsterit - yliopisto

(Monsters University, 2013)

Autot 2 tehtiin oheistuotteiden menekin vuoksi ja Urhea selittyy sillä, että Pixaria on haukuttu nakkikerhoksi. Kahden väkinäisen vikatikin jälkeen Pixar rentoutuu ja keskittyy komediaan?! Discopallomainos on tosi hauska! Ruumiini on valmis! Ja leffa on Pixarin kaavamaisin ja mielikuvituksettomin torttu tähän mennessä, edes discokohtausta ei löydy. Jos yksi Harry Potter on nähty, elokuvalla ei ole tarjota mitään. Rutostipa sillä on väliä että opiskelijat ovat hirviöitä jos he käyttäytyvät vähemmän oudosti kuin koulukaverit keskimäärin.


The Place Beyond the Pines

(The Place Beyond the Pines, 2012)

Tämä puolittainen onnistuminen jäi kaivelemaan. Rakastin elokuvaa - imuttelin sitä - kun se kertoi aistikkaan intiimisti Ryan Goslingin näyttelemän nuhruisen surmanajajan epätoivoisesta yrityksestä asettua aloilleen. Yli puoliväliin saakka erehdyin pitämään isoja suunnanvaihdoksia jännittävinä. Lopulta suutuin ohjaajalle ja kirjoittajalle, joka yrittää paisuttaa yksinkertaisen tarinan Kummisetä-tyyppiseksi sukusaagaksi ilman aineksia, turvautuen älyllisesti epärehellisiin käänteisiin.


Hobitti - Smaugin autioittama maa

(The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013)

Kakkoshobitti on videopeli, jota äitisi pelaa very easy -tasolla ymmärtämättä kehittää hahmoa kokemuspisteillä. Tekisi mieli sitoa Peter Jackson pylvääseen, potkaista häntä kiveksille ja kysyä, ymmärtääkö hän miten syvälle hän on uponnut takapuoleensa. Jos vastaus on ei, tekisi mieli potkaista häntä kiveksille ja kysyä, ymmärtääkö hän miten syvälle hän on uponnut takapuoleensa. Jos vastaus on ei, tekisi mieli potkaista häntä kiveksille ja kysyä, ymmärtääkö hän miten syvälle hän on uponnut takapuoleensa. Hobitti-elokuvien fanit katsoisivat tapahtumasarjaa silmät suurina ja kädet hikisinä ja vaahtoaisivat jälkikäteen, että kyseessä oli mielenkiintoisin väittely jonka he ovat koskaan kuulleet.


Texas Chainsaw 3D

(Texas Chainsaw 3D, 2013)

Uusi versio ja sen esiosa olivat siedettävää kauhusoopaa, joten ilman muuta tahdoin nähdä alkuperäisen klassikon uusimman suoran jatko-osan... Kuten muistamme, 70-luvun klassikko on karhean realistisesti kuvattu filmi, jossa ihmisnahkaa naamiona käyttävä kehitysvammainen moottorisahatransvestiitti teurastaa porukkaa. Leffa menee luihin ja ytimiin. Uusi jatko-osa edustaa teinikauhua, kunnes se yrittää tehdä Leatherfacesta antisankarin. Häntä on 100% virallisesti tarkoitus kannustaa. Tulin aivan saatanan vihaiseksi.


Oli aikakin

(About Time, 2013)

Richard Curtis (mm. Mr. Bean, Musta kyy, Hugh Grantin läpimurtofilmit) on brittihuumorin ikoni. Se, miten herttaisia takakireät britit voivat olla, olisi sukupolvelleni hitusen hämärämpää, jos hänen tuotantonsa katoaisi tuuleen. Hänen varsinaiset tarinansa ovat usein luonnosteltuja ja tällä kertaa laiskuus menee liian pitkälle. Elokuvalla on suuri sydän, mutta aikamatkustuspuoli on tökeröä roskaa. Leffa rikkoo oman logiikkansa koko ajan, joskus jopa välittömästi jonkin säännön esiteltyään. Sci-fiin kuuluvat "ajatusleikit" eivät tehosta simppeliä sanomaa vaan sotkevat sen.


Pacific Rim - hyökkäys maahan

(Pacific Rim, 2013)

Guillermo del Toron uusin on japanilaistyylinen ontto hirviöelokuva nykyaikaisilla tehosteilla. Miksi? Godzillat ja Mothrat ovat sympaattisia huonojen tehosteiden ja hullunkuristen ideoiden vuoksi. Del Toron edellinen ohjaus Hellboy II on sympaattinen mm. koska lajinsa viimeisen hirviön kuolema esitetään tragediana ja tietenkin koska sankarifriikit laulavat lemmentuskissa Barry Manilowia. Del Toro osaa kehittää lajityyppejä syvällisemmiksi, joten miksi hitossa hän tyytyy hengettömään muovisuuteen? Elokuvassa ei ole mitään mistä ottaa kiinni.


Vuonna 85

(Vuonna 85, 2013)

En ollut "pettynyt" katsoessani naurettavan epäpätevää, päämäärätöntä ja moraalitonta junttifilmiä Timo Koivusalolta. Vasta kun opin, että elokuva perustuu lavamusikaaliin, pohdin pitäisikö maestron kanssa keskustella samaan sävyyn kuin Peter Jacksonin. Kotimaiset hömppäbiisit ovat tosi kivoja. Elokuvamusikaali Jos rakastat ei aikanaan onnistunut niitä kummoisesti hyödyntämään, mutta se, ettei team Koivusalolla ole hoksottimia edes yrittää tehdä musikaalia huippusuositun lavamusikaalin pohjalta, on sellainen juttu, että jos naamapalmun suorittaessani painaisin vahingossa vaikka vain toisen sieraimeni tukkoon, takaraivoni kosahtaisi irti.



V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #50: Kius... Leffalista #52: Parh... >

Keskustelut (16 viestiä)

Mirr5000

17.12.2013 klo 21.54 3 tykkää tästä

Tuliko Prometheus mukamas jo viime vuonna? Pahempaa pettymystä saa hakea miltään vuodelta.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

17.12.2013 klo 23.20 5 tykkää tästä

Pacific Rim oli omalta kohalta pahin pettymys. Vuoden huonoimpia B-leffoja A:n budjetilla. Halusin nähdä kun ISOT ROBOTIT hakkaavat ISOJA HIRVIÖITÄ. Mitä sain? Lähikuvia pyörivistä laakereista ja muttereista. Ei näin... Del Toro on todellakin menettänyt otteensa.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

17.12.2013 klo 23.33 7 tykkää tästä

Kaikki eivät olleet Hobittiin kuitenkaan yhtä pettyneitä. IMDb:ssä tämä on keskiarvolla 8.5. Ja 92% arvoista on väliltä 7-10. Ja 40,3% on antanut tälle täyden kympin.

http://www.imdb.com/title/tt1170358/ratings?ref_=tt_ov_rt
Muokannut: Lichi 17.12.2013 klo 23.34 lainaa
Mirr5000

17.12.2013 klo 23.44 6 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:
Kaikki eivät olleet Hobittiin kuitenkaan yhtä pettyneitä. IMDb:ssä tämä on keskiarvolla 8.5. Ja 92% arvoista on väliltä 7-10. Ja 40,3% on antanut tälle täyden kympin.

http://www.imdb.com/title/tt1170358/ratings?ref_=tt_ov_rt

Itte tykkäsin leffasta about kaksi kertaa enemmän kuin umpitylsästä Kuninkaan Paluusta, pikkasen enemmän kuin Hobitti ykkösestä, mutta että täysi kymppi?
Ei sitten millään asteikolla.
lainaa
Veikko2

18.12.2013 klo 00.46 4 tykkää tästä

JP hobitti-arvio on ihan perusteellinen. Elokuva on rasittavaa sähellystä ja rinnastettavissa videopeliin. Leffasta kertoo moni muukin asia kuin katsojamäärät ja -arviot.

Minusta on sopivaa jättää tällainen tähän: http://ylioppilaslehti.fi/2013/12/onninen15/
lainaa
YZYZ

18.12.2013 klo 00.51 1 tykkää tästä

Mirr5000 kirjoitti:
Tuliko Prometheus mukamas jo viime vuonna? Pahempaa pettymystä saa hakea miltään vuodelta.

2012 kyllä. Prometheus ei ollut niin jäätävä pettymys kuin voisi kuvitella, mutta kyllä alkuperäinen käsikirjoitus kuulosti paremmalta.

Elysium oli suuri pettymys. Alku oli lupaavaa, mutta vähän ennen puoltaväliä saisi vetää poikki ja tehdä siitä eteenpäin kaiken eritavalla.

En tiennytkään, että Pasific Rimmillä oli isoja odotuksia, että se oli pahimpia pettymyksiä. Toivoisin vain, että 3D soopa loppuisi ja rahaa laitettaisiin kunnon elokuvan tekemiseen rahastus yrityksen sijaan.
lainaa
Uuhi

18.12.2013 klo 08.50 7 tykkää tästä

Mirr5000 kirjoitti:
Tuliko Prometheus mukamas jo viime vuonna? Pahempaa pettymystä saa hakea miltään vuodelta.


Prometheus oli mielestäni hyvä pikkuvikoineenkin. Blu-ray piti hommata heti kun se tuli.
lainaa
jo_riittää

18.12.2013 klo 12.52 5 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:
Kaikki eivät olleet Hobittiin kuitenkaan yhtä pettyneitä. IMDb:ssä tämä on keskiarvolla 8.5. Ja 92% arvoista on väliltä 7-10. Ja 40,3% on antanut tälle täyden kympin.

http://www.imdb.com/title/tt1170358/ratings?ref_=tt_ov_rt


Vau... IMDB... Paikka jossa suosikille 10 ja toisille elokuville 1, ettei vain arvosanat olisi väärin.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

18.12.2013 klo 13.37 1 tykkää tästä

jo_riittää kirjoitti:
Lichi kirjoitti:
Kaikki eivät olleet Hobittiin kuitenkaan yhtä pettyneitä. IMDb:ssä tämä on keskiarvolla 8.5. Ja 92% arvoista on väliltä 7-10. Ja 40,3% on antanut tälle täyden kympin.

http://www.imdb.com/title/tt1170358/ratings?ref_=tt_ov_rt


Vau... IMDB... Paikka jossa suosikille 10 ja toisille elokuville 1, ettei vain arvosanat olisi väärin.

IMDB on paikka, jossa arvosanoista saa huomattavasti paremman kuvan, kuin yksittäisistä kriitikoiden arvostelusta. Ja jos kerran joku olikova oli jonkun suosikkielokuva, kyllähän se silloin on kympin siltä henkilöltä ansainnut. Siellä ei esimerkiksi tapahdu tämmöistä, että joku omasta mielestä täyden 10:n elokuva saisi 4 pistettä. Kyllähän sielläkin sitten ne oikeasti huonot elokuvat ovat saaneet jotain 3 alkavia lukuja.
lainaa
joku_raja

18.12.2013 klo 14.08 3 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:

IMDB on paikka, jossa arvosanoista saa huomattavasti paremman kuvan, kuin yksittäisistä kriitikoiden arvostelusta. Ja jos kerran joku olikova oli jonkun suosikkielokuva, kyllähän se silloin on kympin siltä henkilöltä ansainnut. Siellä ei esimerkiksi tapahdu tämmöistä, että joku omasta mielestä täyden 10:n elokuva saisi 4 pistettä. Kyllähän sielläkin sitten ne oikeasti huonot elokuvat ovat saaneet jotain 3 alkavia lukuja.


IMDB:n käyttäjät manipuloivat arvosanoja suosikkiensa hyväksi. Monella käyttäjällä elokuva X saanut 10, mutta Y ja Z saaneet 1, koska X:n "kilpailijoita" joten Y:n ja Z:n pisteet tulee olla huonommat. En paljoa laittaisi painoarvoa pisteille kyseisellä sivulla.

Lichi kirjoitti:
Siellä ei esimerkiksi tapahdu tämmöistä, että joku omasta mielestä täyden 10:n elokuva saisi 4 pistettä.


?? Eli Sinulle on kova pala purra, että joku antaa sinun 10p elokuvalla 4p? 4p on myöskin jonkun omasta mielestä juurikin oikea arvosana elokuvalle. Kuka sinä olet sen kieltämään tai sanomaan, että se on väärin, koska IMDB:ssä 40,3% on antanut sille 10? Ja kaiken maailman prosenttien ja tähtien tuijottelu oman mielipiteensä tukemiseksi kertoo sen, että et itse osaa luoda puolueetonta kuvaa elokuvasta alitajunnassasi. Katsot mikä on suosituin ja menet sen mukaan. Ei niin kuulu elokuvia katsella/arvostaa... Puhtaat jauhot messiin ja katsomaan elokuva.
lainaa
Kim

18.12.2013 klo 14.20 1 tykkää tästä

"Tekisi mieli sitoa Peter Jackson pylvääseen, potkaista häntä kiveksille ja kysyä, ymmärtääkö hän miten syvälle hän on uponnut takapuoleensa. Jos vastaus on ei, tekisi mieli potkaista häntä kiveksille ja kysyä, ymmärtääkö hän miten syvälle hän on uponnut takapuoleensa. Jos vastaus on ei, tekisi mieli potkaista häntä kiveksille ja kysyä, ymmärtääkö hän miten syvälle hän on uponnut takapuoleensa."

Tosta kommentista tykkäsin. Ite olin tota mieltä jo hobitti ykkösen kohdalla. Vaikka se nyt perustuukin samaan maailmaan lotrien kanssa, ei sen elokuvan tarvitse olla samoilla musiikeilla ja joka perkeleen kohta samalla "teemalla" tehty ku lotreissa.

Hobitin "kakkosta" en ole vielä edes nähnyt, leffaan en viitsi vaivautua. Pitäs se ensimmäinen jaksaa katsoa keskittyen loppuun asti, mutta rupee oksettaa liikaa.

Ja tosiaan Lotrit on mielestä ihan jäätävän hyviä leffoja, useaan kertaan katsottu.
lainaa
Hohhoijaa

Rekisteröitynyt 19.11.2013

18.12.2013 klo 17.08 5 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:
Kaikki eivät olleet Hobittiin kuitenkaan yhtä pettyneitä.
http://www.imdb.com/title/tt1170358/ratings?ref_=tt_ov_rt

Mutta jotkut olivat. Ja mielestäni nämä jotkut ovat perustelleet kantansa huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi sinä joka tarvitset muiden mielipiteitä avuksi ristiretkelläsi Peltosta ja Hobittiin pettyneitä vastaan.

http://www.metacritic.com/movie/the-hobbit-the-desolation
"Metacritic on paikka, jossa arvosanoista saa huomattavasti paremman kuvan, kuin yksittäisistä kriitikoiden arvostelusta."
lainaa
adsadsadsdas

18.12.2013 klo 18.00 2 tykkää tästä

Hohhoijaa kirjoitti:
Lichi kirjoitti:
Kaikki eivät olleet Hobittiin kuitenkaan yhtä pettyneitä.
http://www.imdb.com/title/tt1170358/ratings?ref_=tt_ov_rt

Mutta jotkut olivat. Ja mielestäni nämä jotkut ovat perustelleet kantansa huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi sinä joka tarvitset muiden mielipiteitä avuksi ristiretkelläsi Peltosta ja Hobittiin pettyneitä vastaan.

http://www.metacritic.com/movie/the-hobbit-the-desolation
"Metacritic on paikka, jossa arvosanoista saa huomattavasti paremman kuvan, kuin yksittäisistä kriitikoiden arvostelusta."

Näköjään itsekin tarvitset kun viittaat muiden mielipiteisiin. Kuinka tyhmä täytyy olla puhuakseen itsensä pussiin?
lainaa
HohhoijaaII

18.12.2013 klo 18.02 1 tykkää tästä

Pakko myöntää että luotan IMDB'n arvosanaan about miljoona kertaa enemmän kuin toimittajan. IMDB'n korkeat arvosanat ovat korreloineeet erittäin hyvin oman pitämiseni kanssa.
En ole tosin vielä elokuvaa nähnyt, mutta todellakin aion vielä käydä katsomassa, pelkästään IMDB arvosanan perusteella.
Ja teille yksinkertaisille jotka väittävät että IMDB'ssä annetaan ykköstä tahallaan tietyille elokuville... Tokihan näin tehdään, mutta jos tietäisitte jotain kyseisestä saitista, tietäisitte että siellä on algoritmi, joka poistaa suuren osan MIN-MAX'ailusta. Ei siihen arvosanaan vaikuta millään lailla jos joku pettynyt penikka antaa ykkösen.
lainaa
Hohhoijaa

Rekisteröitynyt 19.11.2013

18.12.2013 klo 23.20 3 tykkää tästä

adsadsadsdas kirjoitti:
Näköjään itsekin tarvitset kun viittaat muiden mielipiteisiin. Kuinka tyhmä täytyy olla puhuakseen itsensä pussiin?

Ton suoremmaksi ei vitsi enää muutu, jos olet yksinkertaisesti liian tyhmä tajutaksesi niin en minä sille mitään voi.
Muokannut: Hohhoijaa 18.12.2013 klo 23.24 lainaa
HamyAntti

Rekisteröitynyt 19.12.2013

19.12.2013 klo 08.41 2 tykkää tästä

Eikös Metacritics ole paikka jossa kaikki leffat on paskoja paitsi pienellä rahalla tehdyt taide/indie pätkät?
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova