Tuorein sisältö

Leffalista #47: Floppikesän ruumiinavaus

Jari Tapani Peltonen

03.09.2013 klo 15.00 | Luettu: 17408 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Sata milliä miinuksella.
Itku ja savu on sakeaa, ei erehdytä tästä. Kaikki floppikesän flopit eivät kuitenkaan ajaneet niin täysillä seinään, kuin avaustuloksiin perustuvat uutiset antoivat ymmärtää.

Poimin leffojen tulot ja menot tänään sivustolta Box Office Mojo. Lisäksi laskin niille "vertailuluvut". "Vertailuluku" on kaavalla Tulot / 2 – Budjetti laskettu suuntaa-antava epätieteellinen hupiluku. Kaava perustuu vanhaan viisauteen, jonka mukaan leffan on tienattava teatterikierroksellaan vähintään kaksinkertainen summa budjettiinsa nähden, koska studio saa tuloista noin puolet. Jos vertailuluku on -35, leffa teki tappiota vähintään 35 miljoonaa dollaria, mutta todennäköisesti enemmän.

Koko totuus jää tekijöiden salaisuudeksi. Vain he tietävät mikä budjetti oli käytännössä, auttavatko verovähennykset, miten mielettömästi mainokset maksoivat, kuinka monta prosenttia Kiinassa tienatuista miljoonista päätyy heidän taskuunsa ja niin edelleen.

R.I.P.D.

Budjetti: 130,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 64,7 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -97,7

Jeff Bridgesin ja Ryan Reynoldsin Men in Black -henkinen aavejahti on yksi kaikkien aikojen superflopeista. Reynolds tähditti pari vuotta sitten vastaavaa mahalaskua Green Lantern, joten hänen puhelimensa tuskin pirisee jatkossa kun tehosteiden sekaan karismaa tarvitaan.


Turbo

Budjetti: 135,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 154,0 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -58,0

Reynoldsia tuskin syytetään siitä, ettei hänen ääninäyttelemänsä etana kiinnosta lapsia, mutta Reynoldsilla on syy alkoholisoitua, sillä Turbo saapui teattereihin samalla viikolla kuin R.I.P.D. DreamWorks on uhannut tehdä jatkossa kolme animaatiota per vuosi, mutta asiaa kannattanee harkita, jos flopit alkavat säännönmukaisesti kuolettaa hittien tienestit.


After Earth

Budjetti: 130,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 243,6 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -8,2

Monet ovat allergisia Will Smithin karatekakaralle ja M. Night Shyamalanille. Heidän tieteisseikkailunsa vihaaminen on ollut kansanhupia, mutta näillä numeroilla kyseessä on arkinen pettymys, eikä Shyamalanin ja Smith juoniorin suohon sinkoava katastrofi.


Pacific Rim

Budjetti: 190,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 404,7 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: +12,4

Guillermo del Toron robotti- ja örkkipaini on samassa tilanteessa kuin miehen Hellboyt olivat: tulos on odotettua heikompi, mutta jatko-osan mahdollisuus pysyy ilmassa. Yksi huomionarvoinen asia on se, että Pacific Rim tienasi yli neljäsosan tuloistaan Kiinassa. Niistä kolikoista studio ei puoliakaan saa.


White House Down

Budjetti: 150,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 138,2 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -80,9

Kuten eräs studiopomo huokaisi, yleisöä olisi riittänyt yhdelle "Die Hard Valkoisessa talossa" -elokuvalle. White House Down oli kalliimpi tehdä kuin Olympus Has Fallen ja kesäleffana se kohtasi kovempaa kilpailua kuin keväällä nähty Olympus.


Elysium

Budjetti: 115,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 178,1 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -26,0

Kun ohjaaja (Neill Blomkamp) tekee pikkurahalla parhaan elokuvan Oscarista taistelevan jättihitin (District 9), on loogista lyödä hänelle kouraan sata miljoonaa ja Matt Damon. Jos Elysium olisi yhtä laadukas kuin District 9, positiivinen kohina olisi helposti nostanut sen voitolliseksi.


Red 2

Budjetti: 84,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 114,2 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -26,9

Sarjaa tehdään motivoituneena: kolmas osa julkistettiin ennen kakkosen ensi-iltaa. Kasvavat kustannukset ja hiipuva suosio eivät rimmaa, mutta kakkonen on yhä teattereissa, joten ehkä "äärimmäisen vaarallisilla eläkeläisillä" on toivoa.


Percy Jackson: Hirviöidenmeri

Budjetti: 90,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 138,7 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -20,7

Se on saavutus, jos Harry Potterin suosiota tavoitteleva elokuvasarja jatkuu edes kakkososaan. Percy Jackson voi eläköityä hyvillä mielin ja maksaa pankkilainaansa tietäen ottaneensa moraalisen voiton kaiken maailman Kultaisista kompasseista.


Kick-Ass 2

Budjetti: 28,0 miljoonaa dollaria
Tulot 50,3 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -2,9

Kun pikkutyttö ja kehonrakentaja mätkivät toisiaan, leffa kiinnostaa väkisinkin jotakuta, mutta budjetin pitäminen minimissä on kuningasidea. Vaikka Kick-Ass 2 on erinäisissä yhteyksissä niputettu floppikesän pettymyksien joukkoon, kolmannesta osasta on puhuttu ensi-illan jälkeenkin.


The Lone Ranger

Budjetti: 215,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 239,1 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -95,5

Joku Disneyllä aavisti törkeän kalliin länkkärin olevan huono idea, vaikka asialla olisi Pirates of the Caribbean -tiimi. The Lone Ranger hetkellisesti hyllytettiin ja tekijöiden kanssa neuvoteltiin budjetin leikkaamisesta. Varotoimista huolimatta leffa on vastaava täydellinen paskamyrskykatastrofi kuin John Carter (2012) ja Kohti Marsia (2011), jotka nekin ovat Disneyn tuotantoa. Useiden arvioiden mukaan leffan tappiot ovat lähempänä 150 miljoonaa kuin 100 miljoonaa.


The Internship

Budjetti: 58,0 miljoonaa dollaria
Tulot: 80,6 miljoonaa dollaria
Vertailuluku: -17,7

Useimmat komediat menestyivät kesällä mukavasti, mutta jostain syystä kansa ei kiinnostunut Googlen harjoittelijoista kertovasta, Googlea esittelevästä, Googlea kehuvasta Google-elokuvasta, jonka huumori on tosi nokkelaa, jos et tiennyt mitään tietokoneista eilen, mutta tänään jo tiedät.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kinetik ja kadonneen... Sarjamulkaisu: vilau... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (9 viestiä)

apex

Rekisteröitynyt 21.12.2010

03.09.2013 klo 16.54 3 tykkää tästä

Ehkä Disneyn pitäisi keskittyä keräämään tulot Marvel-leffoista, ne tuntuvat menestyvän kohtalaisesti.
Muokannut: apex 03.09.2013 klo 16.54 lainaa
jotain_höpinää

03.09.2013 klo 21.14 3 tykkää tästä

Kick-Ass 3 on aika varma juttu. Kuten sanottiinkin, niin jatkosta on puhutta ja ainakin Miller itse on sen jo omassa mielessään varmistanut, mutta viimeinen valo vielä on näyttämättä. Toivottavasti jatkoa saadaan ja tarina viedään päätökseen.

Disneyn kyllä kannattaisi ruveta miettimään näiden megaleffojen tekemistä. Carter ja nyt Ranger karkasivat budjeteillaan ja lässähtivät luukuilla, joten olisiko nyt vaikka niin, että löisivät ne budjetit lukkoon kerralla ja alkaisivat mielummin karsia tavaraa jos budjetti ei anna myöden. Muutenkin sellaiset nollat, kuin Carter ja Ranger ovat saaneet aivan liian suuret budjetit, sillä eihän niitä kukaan tiedä nykyään. Marvel leffoilla tienataan varmasti kaikki hävityt massit ja tuskin Star Wars floppaa.

Jos se Del Toro nyt kerrankin saisi sen hitin, niin antaisi sitten jokin studio sen 100m Cthulhu elokuvaan. Rated-R ja 100m on aina riski ja ainakaan Del Toron leffat ei luukkujen perusteella anna aihetta riskin ottamiselle.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

04.09.2013 klo 15.54 2 tykkää tästä

jotain_höpinää kirjoitti:
Muutenkin sellaiset nollat, kuin Carter ja Ranger ovat saaneet aivan liian suuret budjetit, sillä eihän niitä kukaan tiedä nykyään.

Tätä mieki ihmettelen. Nää kuitenni on kohdistettu sellaselle ikäluokalle jolla ei oo pääasiassa mitää hajua mistä on kysymys ja toisekseen jenkkilän ulkopuolella sillä vanhallakaan ikäluokalla ei välttämättä ole muuta käryä ku satunnainen kulttuuriviittaus.
lainaa
Juudas

05.09.2013 klo 11.33 3 tykkää tästä

Elysium oli hemmetin hyvä. Kannattaa vielä mennä katsomaan. Kriitikotkin tykkäsi (RT 68%). Jos ei hemmetin hyvin toteutettu ja näytelty scifi-toiminta kiinnosta niin ei kai siinä sitten mitään.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

05.09.2013 klo 13.53 1 tykkää tästä

Juudas kirjoitti:
Elysium oli hemmetin hyvä. Kannattaa vielä mennä katsomaan. Kriitikotkin tykkäsi (RT 68%).


District ysiin verrattuna se oli pettymys kriitikoille, kuten myös Rotten Tomatoes toteaa yhteenvedossa: "After the heady sci-fi thrills of District 9, Elysium is a bit of a comedown for director Neill Blomkamp".

Yhteenveto jatkuu: "but on its own terms, it delivers just often enough to satisfy".
Muokannut: Jari-Pee 05.09.2013 klo 13.54 lainaa
worldisnotenough

05.09.2013 klo 16.53

Eli 9/10 oli floppeja. Joko on kriteerit perseellään tai sitten leffa-ala kohtaa pian loppunsa *drum*

Olisko meno vähän sama kuin Tomb Raiderilla, Marvel vs Capcom 3lla ja monella muulla eli menestys on ihan kohtuullista mutta kun mikään ei riitä
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

05.09.2013 klo 17.01

Hollywood taisi jopa rikkoa jonkin lipputuloennätyksen kesällä, mutta tarjontaa oli liikaa ja budjetit olivat aivan liian suuria.

Iron Man 3 ja Monsterit - yliopisto menestyivät niin erinomaisesti, ettei The Lone Ranger Disneytä tuhoa. Itse ilkimys 2 ja Fast & Furious 6 menestyivät niin buenosti, ettei R.I.P.D. Universalia kaada. The Lone Ranger ja R.I.P.D. olisi yksinkertaisesti pitänyt jättää tekemättä tai tehdä 50 miljoonalla ja hyvällä käsikirjoituksella.
lainaa
keijo2

06.09.2013 klo 17.45

kiitos peltoselle kun siirtynyt asiallisemmella linjalle. mukavempaa luettavaa. thanks.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

09.09.2013 klo 09.55

Siirry heti asiattomammalle linjalle, tämmösestä diggaa vaan jotku ikävät ihmiset :P
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova