Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Lenovo Legion S7 16IAH7 -pelikannettava

Miia Lyyra

12.12.2022 klo 17.28 | Luettu: 2744 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

TEHOKAS, KEVYT JA OHUT KUUMAKALLE
En ole koskaan omistanut kannettavaa pelitietokonetta, sillä rahapussissani ei ole ollut tarpeeksi valuuttaa tehokkaan tietokoneen hankkimiseen. Lisäksi en ole pystynyt perustelemaan itselleni, miksi tarvitsisin pöytätietokoneen rinnalle tehokasta kakkoskonetta. Peliläppäri olisi kuitenkin mukava napata laukkuun, kun lähtee esimerkiksi joululomalle anoppilaan tai päiväkäynnille laneille. Kun Lenovo tarjosi meille Legion Slim -sarjan kannettavaa testiin, kiinnostuin välittömästi. Lenovon Legion Slim 7 -sarjalaiset pelitietokoneet ovat ohuita ja kevyitä. Ulkoasustaan huolimatta laitteen luvataan sopivan pelaajien käsiin, mutta myös sisällöntuottajille. Ainoastaan hieman yli kaksi kiloa painava peliväline olisi varmasti usean pelaajan unelma, mutta miten laite selviää testiajossa?


V2.fi:lle testiin saapunut 16-tuumainen alumiinirunkoinen kätkee sisälleen Intelin i7-12700H-prosessorin ja NVIDIAn GeForce RTX 3060 6Gt -näytönohjaimen. Muistia on pelaamiseen tarvittavat 16Gt, joka on mukavasti uudempaa DDR5-muistia 4800MHz-nopeudella. Näytön virkaa toimittaa 16-tuumainen 165Hz WQXGA IPS-paneeli, joka on pelaamisen kannalta enemmän kuin hyvä. Lisäksi sisuksista löytyy teran SSD (M.2 2280 PCIe 4.0x4 NVMe) pelien ja muiden projektien tallettamista varten. Halutessaan koneeseen voi jälkikäteen lisätä muistia sekä tallennustilaa (M.2). Käyttöjärjestelmänä koneessa on valmiina Windows 11, joten Windows 10 -käyttöjärjestelmän päivittämisestä uudempaan järjestelmään ei tarvitse murehtia. Lenovossa on valmiiksi asennettuna muutamia ohjelmistoja kuten Lenovo Vantage, Lenovo Antivirus, Lenovo PC Manager sekä muutaman sovelluksen kokeiluversioita. Halutessaan ohjelmat voi poistaa käytöstä, mutta peruskäyttäjille niistä voi olla jopa apua. Esimerkiksi Lenovo Vantage -ohjelmiston avulla voi helposti päivittää BIOSin.

Kuukauden testijakson aikana läppäri osoittautui oivalliseksi pelikoneeksi, varsinkin jos on valmis tinkimään peliasetuksista maksimaalisen FPS:n saavuttamiseksi. Sisuskalut riittävät pyörittämään vanhempien pelien lisäksi myös uutukaisia ja esimerkiksi Call of Duty: Modern Warfare II pyöri sutjakkaasti. Halutessaan tietokoneen saa myös astetta suorituskykyisellä näytönohjaimella ja halutessaan myös AMD:n prosessorilla. Legion S7 16IAH7:n kokoonpano on kuitenkin tasapainoisen tehokas pelaamista varten ja sitä voisi luonnehtia keskitason pelikoneeksi. 3DMarkin Time Spy -testissä kone sai 7 651 pistettä. Ohjelman antaman datan mukaan keskimääräisesti samalla kokoonpanolla on saatu 8 786 pistettä ja parhaimmat pisteet ovat 10 666. Sokeasti lukuja ei kannata katsoa, sillä 3DMark ei kerro, mitä maksimipisteiden saavuttamiseksi on tehty.





Pelaamisen lisäksi S7 16IAH7 sopii kirjoittamiseen ja suoratoistopalvelujen kuluttamiseen. Täysikokoinen näppäimistö numeropainikkeineen on ihanteellinen kirjoitustyöhön. Testijakson aikana kirjoitin läppärillä useita tekstejä, eikä kokemuksesta ole naristavaa. Lenovo sopisi hyvin myös mukaan otettavaksi luennoille tai etätyötekijälle. Valitettavasti toimistokonemainen näppäimistö ei ole paras pelaamiseen ja mekaanisiin näppäimistöihin tottuneena namiskat lähinnä vihastuttavat. Halutessaan pelaaja voi kuitenkin kytkeä erillisen näppäimistön pelikokemuksen parantamiseksi. Teknisesti pätevän näytön ansiosta ruudulla pyörivät näyttävästi myös YouTube-videot, sarjat ja elokuvat. Ihmetystä aiheuttaa kuitenkin HARMAN-kaiuttimien asentaminen laitteen pohjaan oikeaan ja vasempaan alakulmaan. Jos tietokone on esimerkiksi sylissä, peittyvät ulostulot helposti, joka vaikuttaa äänenlaatuun alentavasti. Useimmat kuitenkin lienee käyttävät erillisiä kuulokkeita, joten todellisuudessa ongelma on vähäinen.

Hillittyä ulkoasua voi halutessaan koristella RGB-valaistuksella


Ulkoasultaan Legion S7 16IAH7 on hyvin hillitty, varsinkin jos laitetta vertaa Legion-sarjan RGB-valaistuihin malleihin. Tämän mallin ainoa väripilkku on virtanappulan valorinkula, joka muuttaa väriä valkoisen, sinisen ja punaisen välillä tuuletustehoa säädettäessä. Myös näppäimistön valaistuksessa on luotettu samaan minimalistiseen tyyliin. Taustavalona on kirkas valkoinen sävy, jonka voi halutessaan napsauttaa pois päältä. Lisämaksusta koneeseen on saatavilla RGB-valaistus. Rakenteeltaan laite on vankka alumiinirakenteensa johdosta. Näytön sarana vaikuttaa jämerältä, mutta siitä huolimatta kansi on nostettavissa yhden sormen avulla ylös. Vankka rakenne ei kuitenkaan vaikuta negatiivisesti painoon ja ohuen läppärin massa onkin noin 2,2 kg ilman virtalähdettä.

Liitäntätapoja koneesta löytyy moneen tarpeeseen - jopa muistikortinlukija ja Thunderbolt 4 -paikka. Laitteen oikealle puolelle on sijoitettu Thunderbolt 4 ja USB-C-liitäntä. Vasemmalla puolella sen sijaan on SD-muistikortinlukija, web-kameran suljin sekä yhdistelmä-ääniliitäntä. Laitteen takaa löytyy virtaliitäntä, HDMI-portti sekä kolme USB 3.2 Gen 1 -porttia, joista yksi on koko ajan päällä. Hieman erikoisesti peliläppäristä kuitenkin puuttuu Ethernet-portti. Olen nähnyt ohuissa toimistoläppäreissä Ethernet-portin, joten portin puuttuminen ihmetyttää. Sisuksista kuitenkin löytyy Intel Killer Wi-Fi 6E AX1675i, joka tukee Wi-Fi 6E -standardia. Testijakson aikana yhteysongelmia ei havaittu ja esimerkiksi kotonani oleva 200/50M-nettiliittymä toimi Lenovolla testien mukaan 194/48M.

Akku loppu, onneksi pikalataus auttaa


Ei ole yllättävää, että koneen ollessa ohut laite käy kuumana pelatessa, joka vaikuttaa myös tuulettimien äänenvoimakkuuteen. Kone sai palautetta kodin toiselta asukkaalta, kun ääni kantautui makuuhuoneesta olohuoneeseen asti. Selainkäytössä idle-tila on puolestaan hyvin hiljainen, joten luennoilla metelistä ei tarvitse huolehtia. Kone käy todella lämpimänä pelaamisen aikana, varsinkin jos laitteen pohja on asetettu pöytää vasten. Pelikäytössä kannattaakin harkita erillisen jäähdytysalustan käyttämistä sekä seurata koneen lämpötiloja erillisen ohjelmiston avulla. Testijakson aikana prosessori kävi hetkittäin todella kuumana, jopa 100 asteen tuntumassa. Saavutettu lämpötila ei ole i7-12700H:n kanssa yllättävää, sillä on tiedossa, että kyseinen prosessori käy kuumana myös muiden valmistajien laitteiden sisuksissa. Pidemmässä tehokäytössä lämpeneminen häiritsee myös pelaamista, sillä kuumimmat spotit osuvat ikävästi käyttöalueelle, jolloin sormet hikoontuvat pelisessioiden aikana.


Akun kestossa olisi selvästi parantamisen varaa. Peruskäytössä (nettiselaus, Discord, musiikin kuuntelu ja tekstin kirjoitus) akku kestää noin viisi tuntia. Apex Legendsiä pelatessa akku tyhjeni noin 45 minuutissa. Toisaalta laite tukee pikalatausta, joten tyhjentynyt väline latautuu käyttökelpoiseksi nopeasti. Pikalataus pitää kuitenkin ottaa käyttöön Lenovo Vantage -ohjelmiston kautta, josta voi halutessaan säätää muitakin virran käyttöön liittyviä asetuksia. Akun kesto voisi olla parempi, sillä pistorasian puuttuessa pelisessiot jäävän hyvin lyhyeksi.

Legion S7 16IAH7 on hyvä keskitason pelikone, jossa on erinomainen näyttö niin pelaamista kuin sisällöntuotantoa varten. Mukana on tarpeeksi portteja, eikä peruskäytössä niistä tule pulaa. Varsinkin Thunderbolt 4 -porttia arvostavalle malli on hyvä valinta. Plussaa tietokone saa sen keveästä ja minimalistisesta ulkomuodosta sekä tallennustilan ja muistin laajennettavuudesta. Miinusta sataa äänekkyydestä ja liian kovasta lämmöstä. Heikkoudet ovat kuitenkin tavanomaisia kannettavissa tietokoneissa, joten mikäli niiden kanssa pystyy elämään, on Legion S7 varteenotettava vaihtoehto.

Prosessori: Intel Core i7-12700H, 14C (6P + 8E) / 20T, P-core 2.3 / 4.7GHz, E-core 1.7 / 3.5GHz, 24MB
Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 3060 6Gt
Muisti: 16GB DDR5-4800MHz
Näyttö: 16" WQXGA (2560x1600) IPS 500nits Anti-glare, 100% sRGB, 165Hz, DisplayHDR 400, Dolby Vision, G-SYNC, Low Blue Light, High Gaming Performance
Tallennustila: 1TB SSD (M.2 NVme)
Akku: 99.99Wh
Paino: noin 2,2 kg (ilman virtajohtoa)
Käyttöjärjestelmä: Windows 11




Lenovo Legion S7 16IAH7
Hintaluokka: Suositushinta 2500 euroa
Lisätietoja: Lenovo ja
Lenovo

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi:n joulukisojen... V2.fi pelasi: Let's ... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (1 viestiä)

Grendel

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

13.12.2022 klo 22.09 2 tykkää tästä

Kehaistakoon Legioneja sen verran täältäkin, että omassa käytössäni on aiempi malli nimenomaan työkoneena, livetuotanto- ja editointikoneena. Muistinlaajennuksen ja toisen SSD-levyn asentamisen jälkeen potkua on piisannut. Legionit ovat myös siitä kiitollisia laitteita, että niissä on riittävä määrä liitäntöjä. No, toinenkin HDMI saisi vielä olla kiinteänä, mutta muuten pelittää hyvin.
-jok
lainaa

V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova