Tuorein sisältö

Nike+ Kinect Training

Kati Alha

17.04.2013 klo 15.45 | Luettu: 18254 kertaa | Teksti: Kati Alha

eli: kuinka (melkein) lakkasin olemasta laiska...
...ja opin rakastamaan kuntoilua


En erityisemmin välitä kuntoilusta. Liikkumisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta liikunta liikunnan vuoksi, se on vain jotain mistä en nauti tarpeeksi tuhlatakseni siihen vähäistä vapaa-aikaani. Nautin siis vaikkapa halon hakkuusta, mutta en painojen nostelusta. Niinpä kun arvosteltavakseni tuli kuntoilupeli, olin vähän huolissani. Edessä on nyt kuitenkin neljä viikkoa treeniä, ja tässä poikkeuksellisesti normaalin arvostelun sijaan noviisin kokemuksiani kuntoilun etenemisestä.

Alku aina hankalaa...



Heti alkuun kuntoilu on vähän erilaista kuin odotin: se koostuu lähinnä tavaroiden siirtelystä. Kinect Training vaatii nimittäin niin paljon tilaa, että television paikkaa pitää vaihtaa ja huonekaluja siirtää väliaikaisesti pois tieltä. Koska minulla ei ole mitään mielenkiintoa tehdä samaa urakkaa joka treenin yhteydessä, seuraavat neljä viikkoa olohuone saa näyttää tältä.

Varsinaiseen ohjelmaan syötetään aluksi tietoja ja valitaan treenin tavoite: vahvistuminen, hoikistuminen tai kiinteytys. En minä tiedä! Ilmeisesti viimeinen on käytännössä kahden ensimmäisen yhdistelmää, valitsen sen. Lisäksi valitsen valmentajan ja treeniaktiivisuudeksi kolme kertaa viikossa. Ennen treenejä testataan vielä lähtötaso. Puolen tunnin verran venytyksiä, paikallaan juoksemista, hyppyjä, punnerruksia. Tulee mieleen yläasteen kuntotestit, yh. Tulokseksi saan kaksi lukua, joista toinen mittaa lihaskuntoa, toinen kestävyyttä, mitä lie lopulta kertovat... Luultavasti että huono on kunto. Neljän viikon päästä pitäisi nähdä onko mikään muuttunut.

Viikko 1



1. treenikerta: Varsinainen treeni käynnistyy kevyellä lämmittelyllä, mutta seuraavat kymmenisen minuuttia sisältävät varsinaiset harjoitukset ja ovat jo haastavampia. Sarjoja on melko paljon, mutta ne ovat todella lyhyitä, 20-30 sekuntia, ja perustuvat joko toistojen määrään tai aikaan. Valmentajani auttaa tekemällä kaikki liikkeet itsekin, ja antaa palautetta etenkin kun liike on tehty väärin. Kinect ei ole tapansa mukaan aina kovin tarkka, mutta menettelee. Aina välillä näytetään tilannetietoja mm. kulutetuista kaloreista.

Sarjojen haastavuus vaihtelee, ja huomaan kyllä mitkä lihaksistani ovat heikommassa kunnossa. Ilokseni päivän liikesarjat on tehty nopeammin kuin odotin, mutta sitten valmentaja ehdottaakin, ettenkö tekisi liikkeet vielä toiseen kertaan. Eh, eikä! Olin jo henkisesti valmistautunut treenien loppumiseen, ja oikaisen tällä kertaa suoraan venytyksiin. Venytyksiin ei pääse aina saman tien mukaan, ja silloin ne tulee tehtyä vähän huonosti. Mutta homma saadaan pakettiin.

Ei tämä nyt niin kamalaa ole.


2. treenikerta: Uh. Puolen tunnin treeni toissapäivänä, ja lihakset ovat olleet ihan jumissa. Silti tänään pitäisi jatkaa. Sama kaava toistuu: aluksi lämmittely, sitten harjoitukset, lopuksi venyttelyä. Itse harjoitukset sujuvat tuskattomammin kuin edellisellä kerralla. Mistään kehittymisestä ei vielä kyse, vaan siitä että tällä kertaa on mukana enemmän sykettä nostavaa treeniä, ei niinkään voimia vaativaa. Tällä kertaa otan vastaan molemmat lisätreenit, jotka ovatkin yllättävän lyhyitä. Ilmeisesti tämä aerobinen setti on lyhyempi, sillä treeniin menee suunnilleen saman verran aikaa kuin edellisellä kerralla vaikka silloin kierroksia oli vain yksi.

3. treenikerta: Outoa, viime treenikerran jälkeen ei ole lihaksia enää särkenyt läheskään yhtä paljon. Treenikin sujuu yllättävän kivuttomasti. Näinkö nopeasti tuloksia tulee? Toisen kierroksen aikana joudun kuitenkin lopettamaan homman kesken muun menon vuoksi, ja keskeyttäminen on vaivalloista: en halua sulkea koko ohjelmaa sillä loppuvenytykset haluan tehdä, mutta en löydä keinoa ohittaa kerralla koko kierrosta. Jokainen liikesarja pitää lopettaa yksitellen. Mutta: ensimmäinen viikko ohi ja olen hengissä!

Viikko 2



4. treenikerta: Tämänkertainen treenikerta olisi ollut jo eilen, mutta jouduin siirtämään sitä. Valmentajani jättää hienotunteisesti koko asian mainitsematta ja treeni hoituu ihan yhtä hyvin tänään. Tosin itselläni huomaan jo pientä motivaatiopulaa, ja vaikka liikkeissä on vähän vaihtuvuutta, samojen toistojen tekeminen samalla kaavalla samojen kommenttien tahdittamana jo vähän tylsistyttää.

5. treenikerta: Jouduin jälleen siirtämään treenejä. Ohjelma ei vieläkään mainitse asiasta mitään, mutta ilmeisesti se jätti toisen väliin jääneistä treeneistä kokonaan pois ohjelmasta. Treeni itsessään menee ihan hyvin. Rikon jopa monissa kohdissa omia ennätyksiäni, joten tauko ei ole ainakaan nollannut saavutettua edistystä. Samalla tajuan että parin ensimmäisen kerran jälkeen eivät lihakset ole enää olleet kipeät! Motivaatiopiikki!

Viikko 3



6. treenikerta: Parin viime kerran treenailut tuli hoidettua heiluttelemalla vesuria ja raahaamalla oksia, eikä jalka noussut enää Kinectin edessä. Toivottavasti ohjaajatäti ei ole kovin pettynyt. Omaatuntoa soimaa, vaikka kulutin varmasti enemmän kaloreita kuin parin treenisession aikana yhteensä. Se oli sitä paitsi paljon hauskempaa. Päätän kuitenkin vetää korvaukseksi kaikki ylimääräiset kierrokset, vaikka tänään onkin rankemman voimatreenin vuoro.

Valmentajan jatkuvat kommentit alkavat ärsyttää koko ajan enemmän. Nosta rintakehää. Hitaammin. Suorista jalat. Olet melkein ennätyksessäsi! Olen ylpeä sinusta! Joo joo. Ensimmäisen kierroksen jälkeen ahdistaa, mutta päätetty mikä päätetty. Toinen kierros, vaikka kunto loppuu. Kolmas kierros, apua. Treeni kestää lopulta melkein tunnin. “You almost looked like you had fun!” Pitääkö tuo valmentaja minua pilkkanaan...? Vielä viikko. Argh.

Viikko 4



7. treenikerta: Näin viimeisen viikon kunniaksi päätin vaihtaa valmentajaa toiseen. Ohjaustyylissä ei ole mitään eroa, tosin tämä mies kuulostaa välillä vähän ärtyneeltä huomautellessaan väärin tehdyistä liikkeistä, eikä kertaakaan sano olevansa ylpeä minusta, mokoma. Edellisen kerran jälkeen lihaksia on jälleen särkenyt, ja puhti on jo valmiiksi pois. Tyydyn tekemään yhden kierroksen; tänään ei yksinkertaisesti pysty enempään. Ajatukset alkavat jo harhailla siinä, että pian tämä loppuu. Olenko helpottunut? Pettynyt? En tiedä.

8. treenikerta: Viimekertaisen heikomman esityksen jälkeen tänään sujuu taas paremmin. Vuorossa on aerobista harjoitusta, ja teen täydet kolme kierrosta. Virtaa riittää, ja omia ennätyksiä rikkoontuu tiheään. Huomaa kyllä selvästi, että jotain on tässä matkan varrella tapahtunut.

9. treenikerta: Ei olisi oikeastaan yhtään aikaa treenata tänään, mutta koska koko setti on lopuillaan, en halua ohittaa viimeistä treenikertaa. voimaharjoituksia siis, mutta lyhyen kaavan mukaan. Ja näin viimeinenkin treeni on lopulta takana. Vaikka valmentajat uhosivat jatkuvasti koventavansa tahtia treeniohjelman edetessä, missään vaiheessa en huomannut että liikesarjat olisivat muuttuneet rankemmiksi.

...Lopussa kiitos seisoo



On aika tehdä uudestaan sama kuntotesti, jonka tein alussa. Nyt siis pitäisi nähdä totuus siitä, onko koko urakka auttanut mitään. Ja onhan se! Teen joitakin toistoja jopa tuplamäärän, ja juoksuharjoituksessa olen selvästi aiempaa parempi. Luvut eivät nyt sinänsä paljoa kerro, mutta niiden suhde aiempiin tuloksiin kyllä. Kuntopisteet nousevat 44:stä 55:een ja urheilullisuus 43 pisteestä 53:een. Melkoista.

Kaikkineen kaloreita ehti kulua 1110, mutta itselle tärkeämpää on se, että kunto tuntuu ihan oikeasti vähän kohentuneen. Voisin ihan hyvin jatkaa treeniä ohjelmani mukaisesti; tulokset varmasti paranisivat. Kunnon ylläpitäminen on kuitenkin tärkeää, joten melkein tekisi miel... Hah, turha luulo! Mutta jos jollain muulla riittää kiinnostusta, itsekuria ja olohuonetilaa sen verran, että kuntoilu kotona onnistuu, Kinect Training ei ole huono vaihtoehto. Aloittelijat se pistää koville, mutta antaa nopeasti tuloksia, ja kokeneemmillekin kuntoilijoille se voi tuoda ainakin hetkeksi vaihtelua treeniohjelmaan.

Plussat ja miinukset


+ Kunto kohenee
+ Kuntoilu onnistuu kotona
+ Motivoi ainakin jossain määrin
+ Joustaa oman tason, aktiivisuuden ja tavoitteiden mukaan

- Vaatii paljon tilaa
- Kinectin epätarkkuudet
- Alkaa toistaa itseään
- Varsinkin venytykset menevät helposti ohi
- Liikesarjatyyppejä voisi olla valittavissa enemmän (lisämaksusta saa osin lisäsisältöä)
- Visuaalisesti vähän tylsä

Kinect Trainingiin ei kannata suhtautua pelinä, joka tekee liikunnasta hauskaa. Se on treeniohjelma, joka tuottaa tuskaa, mutta myös tuloksia.

V2.fi | Kati Alha
< The Mighty Quest for... Lauantai-illan Kevyi... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (12 viestiä)

Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

17.04.2013 klo 17.20 4 tykkää tästä

Aika rohkea veto. Artikkeliksi naamioitu peliarvostelu, jossa ei ole turhanpäiväistä pisteytystä.

-KillHalo numero 75. Geneeristä putkiräiskintää 95 pojoo-
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.04.2013 klo 22.12 2 tykkää tästä

"Kinect Trainingiin ei kannata suhtautua pelinä, joka tekee liikunnasta hauskaa. Se on treeniohjelma, joka tuottaa tuskaa, mutta myös tuloksia."

:DD Hyvä artikkeli.
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

17.04.2013 klo 22.23 24 tykkää tästä

Nostan 150kg penkistä... kun nousen ylös
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

17.04.2013 klo 23.39 1 tykkää tästä

Itse suosin Kinectillä rhythm party peliä. Varmasti tulee enempi hikeä. Mutta olenkin oldschool liikkuja ja olen kyllä sitä mieltä että tällaiset auttavat alkuun jos on todella rapakunnossa mutta jos todellisia tuloksia haluaa niin parempi vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä lenkille tai sitten salille.
1110 kcal on aika vähän kun raju nyrkkeilytreeni kuluttaa kaloreita n. 300-400 kcal. TUNNISSA.
lainaa
haza

18.04.2013 klo 02.13 3 tykkää tästä

Tulin katsomaan tätä arvostelua jos olisin nähnyt kuvan arvostelijasta testaamaassa peliä mutta petyin :(
lainaa
spuik

Rekisteröitynyt 30.10.2012

18.04.2013 klo 08.28

Protec kirjoitti:
1110 kcal on aika vähän kun raju nyrkkeilytreeni kuluttaa kaloreita n. 300-400 kcal. TUNNISSA.
No kyllä raju nyrkkeilytreeni varmasti kuluttaa enemmän, vaikka kyseessä olisi pieni nainen. Tunnissa saa menemään ton 1100 jos yrittää.
lainaa
OikeestiKuntoon

18.04.2013 klo 09.31

ite artikkelin perusteella kokeilisin ihan treeni ohjelmaa. esim. insanity, p90x, tapout xt ym. ite vetny insanityn ja tapout xt menossa.
lainaa
S-M

18.04.2013 klo 11.50

Protec kirjoitti:
1110 kcal on aika vähän kun raju nyrkkeilytreeni kuluttaa kaloreita n. 300-400 kcal. TUNNISSA.


Näissä konsolien "fitnesspeleissä" pitäisikin pohtia "Jes, kulutin konsolipeliä pelatessa ylimääräisiä kaloreita". Mutta jos peli tuntuukin interaktiiviselta treeniohjelmalta eikä peliltä JA treeni on noin tehotonta niin jää kyllä itseltäni ostamatta.
lainaa
AlppilanOpe

18.04.2013 klo 12.25 4 tykkää tästä

Protec kirjoitti:

1110 kcal on aika vähän kun raju nyrkkeilytreeni kuluttaa kaloreita n. 300-400 kcal. TUNNISSA.
Sinun ja kaverisi välituntiläpsytyksiä ei lasketa "rajuksi nyrkkeilyksi".
lainaa
Hemis

18.04.2013 klo 14.19

Oikeastaan näissä kinectic peleissä ärsyttää kaikkein eniten se että ne vaatii tilaa huoneelta liikaa. Ei ole pienten olohuoneiden pelejä. Muuten olisi varmasti mukavaa vaihtelua *HEADSHOT*: ien jakeluun pistää välistä punnerruksiin aikaa mutta olohuoneen pienuudesta (jopa Nyko zoomilla) ei ihminen mahdu kuvaan..
lainaa
setämies

18.04.2013 klo 15.17

spuik kirjoitti:
Protec kirjoitti:
1110 kcal on aika vähän kun raju nyrkkeilytreeni kuluttaa kaloreita n. 300-400 kcal. TUNNISSA.
No kyllä raju nyrkkeilytreeni varmasti kuluttaa enemmän, vaikka kyseessä olisi pieni nainen. Tunnissa saa menemään ton 1100 jos yrittää.


Meet ja vedät bic mac aterian huiviii niin siinä meni tuokin treeni sitten puihin =)
lainaa
spandexbutt

24.04.2013 klo 00.07

tärkein asia jäi selvittämättä eli onko pelissä naisia (miehiä) tiukoissa hikisissä vermeissä flirttaamassa pelaajalle?

kuntoilu ei kiinnosta paskaakaan mutta jos leffojen (tai Call on Me:n) maailman flirttisuhde ohjaajan kanssa olis totta niin kyllä alkais kiinnostamaan. ja pelien tarkoitushan on tarjota epätodellisia fantasioita eikä mitään tosimaailman simulaatiota. anteeksi nyt vaan GTAIV ja V fanit.
lainaa

V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova