Tuorein sisältö

Star Wars: The Acolyte 1-8: Star Wars jatkaa kuolemista silmät kierossa

16.09.2024 klo 22.30 | Luettu: 2100 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Ensimmäinen ja viimeinen kausi - Jakso 8:
The Acolyte


Onko sarja hokenut "vergenssiä" ennen 7. jaksoa? Sarjassa se on vastaava sana kuin midikloriaanit, mutta päätin myös googlettaa sen:

"Vergenssi tarkoittaa silmien kääntymistä kohti toisiaan, kun katsomme lähellä olevaa kohdetta."

Joo. Kun Disney ihaili ostamaansa Star Warsia, se oli vergenssi.

Sarja päättyy kesken, mikä on sen oma vika. Kama on kovempaa kuin Mandalorian- ja Rogue One -aikojen sotkuissa, mikä johtuu George Lucasin mehevimmän kaman kommentoimisesta muttei kommenteista. Jaksossa on banaali tietoisku äijältä, jota en usko nähneeni: "jedit ovat vaarallisia, joten pulassa ollaan, jos yksi teistä sekoaa". Näin on, mutta tätä ei sanota. Jos jedi vastaisi, ettei ole hätää, koska sekoboltsin pennut olisivat uusi toivo, idioottimaisuus kasvaisi vain 10%.

Vääntäessään jedien rappion rautalangasta sarja menettää otteen jedeistä. Jedien vaistot eivät toimi - paitsi jos koreografilla on ideoita. Mitä pirua oli se, kun noidat hallitsivat jedejä viimeksi? Poliittista satiiria Obi-Wan Kenobin mielenhallintapuheista? Kun esiosatrilogian jedit epäilivät kykyjensä heikentyneen, tulkitsimmeko, että Darth Sidious kirjaimellisesti ampuu aivosumusäteitä komerosta? Mytologia saa olla suurpiirteistä, mutta mytologia ei voi olla rautalankaa, koska sitä on määrä tulkita.

Toki "vergenssi" sotkee signaaleja. Pääjedi on hysteerinen pässi, paitsi jos vahvistuu, että "vergenssiä" kannattaakin vastustaa "improvisoiden". Päähenkilöltä ei tunnu kukaan. En ole enää kiinnostunut siitä, kumpi kaksosista on kumpi. Mikään vaihe ei ole kiinteä. Kaksoset varttuivat noitaporukassa, vaikkei niissä ole lapsia... Toinen kokeili jedihommia, muttei oikeastaan... Ja kaikki oli kusetusta! Nyt toinen on motivoitunut pahis (kuten alussakin), joten molemmat tahtovat, että Darth amisviiksi pyyhkii toisen muistot. Häh?

Perutulla 2. kaudella oltaisiin nähty lisää jedien korruptiota, pieni vihreä joku ja ilmeisesti Darth Plagueis, jota mielestäni ei kannata käsitellä, mutta jonka käsittelyä olisin orjallisesti ihmetellyt. Kuvakerronnassa on ajoittain tunnetta. Edelleenkin ymmärrän, miksi joku Lucasia arvostava tahtoo yrittää tällaista. Se, että "en edes löydä päähenkilöä", ei siis tee sarjasta Andoria tai Mandaloriania turhempaa. Syvä huokaus.

Vergenssi-kuva on klassikosta Spaceballs.


Keskiarvo 8 jakson jälkeen:


< Jakso 1-7

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Speak No Evil pärjäi... Kelly Osbourne vei ä... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova