Tuorein sisältö

Shogun 1-10: no ihmekös myös kaudet 2 ja 3 tarvitaan

29.06.2024 klo 23.30 | Luettu: 726 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 10:
A Dream of a Dream


Olen 80% varma, että olen kokenut tarinan ennenkin, mutta muistan vain pääpiirteet ja olen virheellisesti olettanut tarinan/kauden päättyvän Sekigaharan taisteluun. Ilmeisesti Shogunin on määrä viitata taisteluun epilogissa. Tässä jaksossa epilogin tilalla on lordi Toranagan suppea olettama jatkosta, joten kaudet 2 ja 3 taisivat olla suunnitteilla varhain, vaikka tätä ensin väitettiin minisarjaksi.

Muistin mm. Marikon kohtalon, mutta 20%... 30% todennäköisyydellä kyse on yleissivistyksestä, jota kertyy, kun sitä osallistuu keskusteluun kliseistä ja kiintiöhahmoista. Moni ehkä kuvailee kohtaloa johdonmukaiseksi, kun sukunsa historiasta traumatisoitunut daami on kuolemasta haaveillut. Tahattomasta huumorista puhuminen on perusteltua, kun kuoleminen esitetään japanilaisten ykkösharrastuksena ja kun Mariko itse onnistui kokeilemaan uhmakasta kuolemaa taistelussa ja itsemurhaa seremoniassa saman jakson aikana ennen kuin kolmas tapa kuolla löytyi. Hokemalla "hattoro hirohito kamikazee...!!" viittaan japanilaiseen melodraamaan kuten itsemurha-alttiuteen, muttei se alttius näin kärkevää ollut, kun hokeman keksin.

Lordien neuvosto ja sen entinen jäsen Toranaga ovat vihdoinkin samaa mieltä siitä, että nyt soditaan, kunhan pari pientä seremoniaa kuten kiintoisimman sivuhahmon itsemurha on hoidettu pois alta. Eli 2. kaudella.

Mitä olemme oppineet? Kunniakäsityksillä on suunnaton merkitys julkisesti. Lordien ja leidien aidot käsitykset ovat rajatumpia, joten he pelaavat pelejään, missä Toranaga on lahjakkain. Blackthorne on yhä tarpeeton länsimainen avatar, mutta Toranaga tahtoo pitää hänet lemmikkinä. Oikein käytettynä Blackthornen kaltainen hahmo terävöittää panokset, olipa hän itse oikeassa tai ei. Kun Blackthorne tänään yrittää tappaa itsensä protestoidakseen petturia etsivän Toranagan kovia otteita, se on taas yksi hyvä kohtaus, jolla vahvat näyttelijät vangitsevat huomion, mutta se tai myöhäisempi yhtä pätevä hetki ei selitä itselleni, missä mielessä tämä olisi ollut ehyt minisarja.

Blackthornen ja Toranagan ristiriitainen suhde on nyt tunnistettavasti alkanut. Jos tämä olisi loppu, jakso saisi 2,5 tähteä, jolloin kauden keskiarvo laskisi kolmoseen, mutta aloin katsoa tätä kuultuani "trilogiasta" ja "trilogian avauksena" tämä kiehtoo.


Keskiarvo 10 jakson jälkeen:


< Jakso 1-9

Katsottu: Disney+


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< John Smith Rock Fest... Provinssin torstai s... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova