Tuorein sisältö

Star Wars: The Acolyte 1-2: pahis toi veitsen valomiekkatappeluun

06.06.2024 klo 02.00 | Luettu: 2144 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 2:
Revenge/Justice


Suorittavan portaan pahis eli "akolyytti" roolipelaa keskiaikamunkkia tarinassa avaruusmunkeista. Roolipelimunkit eivät käytä aseita, joten akolyytti yrittää voittaa jedit... vaikuttamalla reppanalta, johon ei kehtaa käyttää valomiekkaa? Tällä kertaa hän myös yrittää potkia nukkuvan jedin voimakenttää. Turhautuneena akolyytti ryhtyy aina viskomaan puukkoja. Hänen esimiehensä kähisi, ettei jedejä aseilla voita, joten tilanne on kiinnostavan epämääräinen. Tämä on myös potentiaalista metafiktiota, sillä Star Wars ei voi enää olettaa, että joku tuunattu valomiekka tuntuu uhalta katsojista.

Varsinainen juoni on se, että akolyytti selvästi kokee neljälle tietylle jedille kostamisen oikeutetuksi, joten pahista hän ei "roolipelaa". Esiosatrilogian tyyliin jedit vaikuttavat kokeneilta mutteivät erehtymättömiltä, joten kuka tietää, mitä he ovat säheltäneet.

Muun muassa se oli hienoa elokuvissa, kun pimeää puolta lähestyvä Anakin kysyi, pyytääkö Obi-Wan häntä pettämään ystävän, mihin hukassa ollut Obi-Wan vastasi vain, että neuvosto pyytää. Molemmat olivat samaistuttavia luusereita. Tuumin jo, että täydellisessä maailmassa sarjan esikuva on Kloonien hyökkäys, joka ei ole sankaritarina, vaan mysteeri, jossa päähenkilöt eivät onnistu selvittämään edes sitä, että he ovat Saatanan manipuloimia pässejä kuten viimeiset sivistysporvarit 2024. Tässä jaksossa useampikin esiosien vivahde alkaa tuoksua aidommin, jos yhä vain alustavasti. Ei ole konkretian aika, kun jaksot ovat disneymäisen lyhyitä.

Tämänhetkiselle pohjalle voi rakentaa esiosatrilogian tyylistä melodraamaa ja ehkä jonkin tarpeettoman mutta elämyksellisen viittauksen sithien pitkän aikavälin juoneen. Tielle ei tule ainakaan ajoittain keskinkertainen (esiosatrilogiaa tasaisempi) näytteleminen, mutta tuskinpa Disneyn akolyytit oppivat yhtäkkiä unelmoimaan isosti kuin Star Wars ansaitsee. Yritän olla pettymättä ja nauttia oman mielikuvituksen aktivoitumisesta.


Keskiarvo 2 jakson jälkeen:


< Jakso 1-1 --- Jakso 1-3 >

Katsottu: Disney+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Tärkeää infoa Kesära... Kotimainen bändi ään... >

Keskustelut (1 viestiä)

Trinity

06.06.2024 klo 12.19 2 tykkää tästä

Pari ekaa jaksoa nähneenä vanhan koulukunnan fanina voisin todeta, että viihdyin sarjan parissa. Sekä alien- että ihmisvarianssi oli kattava ja takuulla kaikki kohderyhmät huomioiva. Oikein ilahduttavaa esim. Andoriin verrattuna oli nähdä kaikenlaista kuminaamaria, mulkosilmää ja lonkeronaamaa ja juoni, joka kiinnostaa.

Carrie-Anne Moss veti jediroolin täysin omiin nimiinsä jopa tuolla parin minuutin ruutuajallaan, ja Squid Game -tähti Lee Jung-jae oli parasta empaattista jedimestaria sitten Qui-Gonin. Myös Dafne Keenin esittämä Jecki erottui positiivisesti. Muista hahmoista jäi mieleen lähinnä hiustyyli tai muu ulkoinen seikka, mutta sentään jäi mieleen, hahmokavalkadi oli hyvin laaja.

Visuaalisesti vaikuttava TV-sarjaksi, ja juoni vaikutti tarpeeksi mielenkiintoiselta ja jotenkin tuoreelta, kun ei ollut Skywalkerin haamuja kummittelemassa (ainakaan vielä).

Toki sarjaa voisi myös kritisoida monestakin asiasta, mutta itselle jäi posin puolelle lopputulos.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova