Tuorein sisältö

3 Body Problem 1-3: vahvistetusti kiehtovaa scifiä kymmenillä paskoilla hahmoilla

23.03.2024 klo 18.15 | Luettu: 6137 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 3:
Destroyer of Worlds


Teknologiauutisten plärääminen ennen jakson katsomista on huono ajatus. En nipota minkään tiedejutun uskottavuudesta sen enempää kuin Jurassic Parkista, koska olen tyhmä, mutta koen vaikeaksi uskoa päähenkilöiden sisäiseen maailmaan tai niiden olemassaoloon, kun pääni käy ylikierroksilla etäisesti vastaavissa merkeissä. Virheen ei tarvitse olla iso. Jo se ketuttaa, kun kauniit ja rohkeat tieteilijät kokoontuvat yhteen keskustelemaan mystisestä virtuaalikypärästä saippuaoopperamaisesti. Kypärä on vähintään vuoden edellä tosielämän apina-aivosiruja eli hahmojen mukaan 150 vuotta edellä. He eivät tiedä, mistä kypärä tuli. Osa heistä käyttää sitä huolettomasti, koska se on hauskaa, mikä on typerää kollegojen itsemurha-aallon huomioiden. Vetoavampaa ei kuitenkaan ole se, kun yksi huolestunut tyyppi käyttäytyy kuin jokaisen tv-sarjan mutsi: "teidän pitää luvata, ettette enää tieteile, koska mä kiellän!"

Vertauskuvat virtuaalitodellisuudessa ovat sarjan itse määrittelemää logiikkaa, josta en valita. Ponteva kuvasto pitää hereillä, muttei ole pääasia. Se jos jokin on aikuisten satu, kun mystinen taho pyrkii sadun kertomalla viettelemään päähenkilöt, joihin emme vielä täysin luota. Kypärän käyttäjät etenevät maaliin. He ymmärtävät, että toista tähtijärjestelmää koskeva kolmen kappaleen probleema on äärimmäisen haastava. Paikallista kansaa ei silti voi kuolemaan jättää? Parin lauseen juonikuvauksen tunteva katsoja ymmärsi homman pointin jo viimeksi, eivätkä päähenkilöt kommentoi asiaa kuin hölmöillä ilmeillä, mutta tämä on potentiaalisesti eeppinen ja moniulotteinen kokonaisuus filosofioiden törmäyksestä, minkä jaksot 2 ja 3 myyvät häiriötekijöistä huolimatta.

Hahmoja on niin paljon, ettei ole aikaa pysähtyä hengittämään ja vahvistaa, että edes 25% tyypeistä ottaa oman tilanteensa yhtä vakavasti kuin satunnainen tosielämän torspo ottaa tekoälyuutiset. Yksi menestyvä supermalli-tieteilijä mököttää, koska "hän ei voi" kertoa esimiehelle, miksi hän veti projektinsa töpselin seinästä. Miksei voi? Kliseiden kirjan mukaan esimies on roisto, kun hän kehtaa pahastua, mutta kyllä johtavan tieteilijän pitäisi suunsa avata, kun kaikki tietävät, että jotakin outoa on meneillään. Myös se, että esimies uhkailee, eikä aidosti vaadi vastausta, sopisi luontevammin Pihtiputaan sahan työtaistelukiistaan kuin hiukkaskiihdyttimen varjoon. Tarina ihmiskunnan suurimmasta haasteesta kiehtoisi enemmän jos läsnä olisi ihmisiä eikä pakollisia pelimerkkejä.


Keskiarvo 3 jakson jälkeen:


< Jakso 1-2 --- Jakso 1-4 >

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Härskimpi Zootropoli... Spider-Man: Spider-V... >

Keskustelut (2 viestiä)

SHA

24.03.2024 klo 14.20 5 tykkää tästä

Arvostelija tuntuu käyttävänsä mielenvoimat keskinkertaisten vitsien keksimiseen kuin oikeaan analyysiin sarjasta.
lainaa
MPuro

Rekisteröitynyt 01.04.2017

29.03.2024 klo 22.44 1 tykkää tästä

Tämä oli se jakso, jonka aikana uskoni sarjaan hiipui, ja pysyi siellä 2/5 tähden maastossa loppuun saakka. Koko planeetan älykkäimpien tieteilijöiden täytyy käyttäytyä yhtä älykkäästi kuin YA-novellien teinit, että tarina pystyisi jatkumaan. Samalla tuli selväksi, etteivät virtuaalitodellisuuden probleemat ole katsojen selvitettävissä: sen sijaan että pohtisimme ja selvittäisimme ongelmia sankarien kanssa, joudumme vain seuraamaan vierestä kun tarinan hahmot keksivät vastaukset tiedoilla, joita meille ei ole tarjottu.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova