Suomen pelimuseo täyttää 8 vuotta – Paradroids soittaa live-keikan, tule paikalle
Suomalaisten pelaajien ikioma tukikohta, Suomen Pelimuseo, täyttää jo kahdeksan vuotta. Museo viettää lauantaina 1.2.2025 syntymäpäiviä sekä paikan päällä että livestriimissä.
Syntymäpäiväjuhlan live-osuus paikan päällä museossa koostuu Areenalle tehtävästä katsomosta pelikoneineen sekä Paradroids-yhtyeen live-keikasta, jota voi tulla katsomaan ja kannustamaan. Katsomoon ja keikalle pääsee museon pääsymaksulla.
Verkon kautta katsottavasta striimistä voi puolestaan osallistua virtuaalisynttäreille kello 12-18 välisenä aikana. Paradroids-keikka näytetään myös striimissä.
Niin mikä Paradroids?
Paradroids-yhtyeessä soittavat demoskene-veteraanit Romeo Knight ja Susanna ”Bass Cadet” Viljanmaa, joiden livesetti koostuu upeista klassisista pelimusiikkisovituksista thereminille, syntetisaattoreille ja kitaroille. Tarkkakorvaiset tunnistavat tuttuja sävelmiä muun muassa Commodore 64-, PC-, Xbox- ja Nintendo 64 -peleistä.
Kitarasulosoinnuista vastaa legendaarinen skenesäveltäjä Romeo Knight, jonka sävellyksistä demokansa on nauttinut muun muassa Red Sector / TRSI -demoissa. Romeo Knight on säveltänyt musiikkia moniin klassikkodemoihin, samoin kuin eri alustoille julkaistuihin peleihin aina 1990-luvulta tähän päivään saakka. Itseään kitara-addiktiksi kutsua Romeo soittaa kitaraa myös useissa rock- ja metalliyhtyeissä, minkä lisäksi hän myös miksaa ja soittaa vanhoja C64-biisiklassikoita aidoille instrumenteille.
Bass Cadetin instrumenttivalikoima on vähintäänkin omintakeinen: keskeisessä asemassa on käsien ja kehon liikkeillä, ilman kosketusta ohjattava theremin, joka puolestaan ohjaa Commodore 64:n SID-piirillä soittavaa modulaarisyntetisaattoria. Lisäksi hän soittaa ExpressiveE Osmoséa (ekspressiivinen kosketinsoitin). Moog Subsequent 37 -syntetisaattoria ja saksofonia – ja vieläpä laulaa.
Bass Cadet kertoo, että ”modulaarithereministä lähtee useita autenttisia ääniä. Muun muassa Outrunissa kuullaan autenttista FM-synteesiä, kuten kolikkopelissä konsanaan. The Last of Usissa soi joko rumpusynteesi tai formanttinen synteesi. Doomissa soi sadesimulaatio ja karplus-strong-synteesi.
Virtuaalisynttärit striimissä
Juhlan kunniaksi keräännytään muistelemaan museon mennyttä vuotta ja katsomaan tulevaan juontajapari Mikko Heinosen ja Annakaisa Kultiman johdolla.
Ohjelma Twitchissä ja Vapriikissa
Klo 12–12.15 Tervetuliaissanat
Klo 12.15–13 Tulenarat pelit
Muistatko vielä Naku-Ventin, SpurguX:n ja Inva-taxin? Tutkijat Markku Reunanen ja Jaakko Suominen keskustelevat studiossa eri vuosikymmeninä tehdyistä poliittisesti epäkorrekteista ja muuten haastavista peleistä.
Klo 13–14 Shakki on noussut viime vuosina suureksi ilmiöksi, sekä fyysisesti että verkon välityksellä. Shakin moninkertainen Suomen mestari Mika Karttunen ja kuraattori Riina Ojanen pohtivat studiossa shakin uutta nousukautta ja esittelevät Kuolematon peli – shakin uusi aika -näyttelyä.
Klo 14–14.45 Miten museot osallistuvat demoskenen tallentamiseen?
Studiossa vieraana Demoskene talteen -hankkeen Anne-Mari Musturi ja Niklas Nylund, sekä demoskenetutkija Markku Reunanen.
Klo 15–15.15 Suomen pelimuseon viime aikojen lahjoitusten esittelyä
Klo 15.15–15.45 Lautapelien havinaa
Kirjailija Heikki Jungman esittelee poimintoja Suomen pelimuseon kokoelmissa olevista lautapeleistä ja esittelee suomalaisten lautapelien pitkää historiaa.
Klo 15.45–16 Suomen pelimuseon tulevia tempauksia – mitä on luvassa vuonna 2025?
Klo 16–16.45 Paradroids-yhtye (Susanna “Bass Cadet” Viljanmaa, threremin & Romeo Knight, kitara) esiintyy livenä Vapriikin kokoustila Raudassa ja Twitchin kautta.
Klo 16.45–17 Suomen pelimuseon toteuttamia videoita.
Klo 17–17.30 Paradroids-yhtye haastateltavana studiossa.
Klo 17.30–17.45 Loppusanat.
Livelähetyksen osoite: https://www.twitch.tv/suomenpelimuseo
Lisätietoja: https://www.vapriikki.fi/tapahtuu/pelimuseon-virtuaalisynttarit/
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/2019939838455903
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti