Tuorein sisältö

Videoarvostelu: Koko Tyynenmeren sota yhtenä upeana ja nautinnollisena strategiapelinä Strategic Command WWII: War in the Pacific

Eilen klo 09.00 | Luettu: 366 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Strategic Command -pelisarja on viihdyttänyt ainakin meikäläistä monen pelin ja lisärin verran erinomaisella sotahistoriallisella strategiallaan. Uusi War in the Pacific kuitenkin epäilytti. Tyynenmeren sotanäyttämö oli toisen maailmansodan aikana hämmentävä ja monimutkainen sotku, jossa sotaa käytiin monella täysin erilaisella rintamalla, täydellisen erilaisilla strategioilla. Tyynenmeren megasodassa käytiin oikeastaan useaa rinnakkaista täysin erilaista sotaa, joka päättyi vasta atomipommin poksahduksiin. Miten pieni ihminen pärjää kaiken tuon kanssa?

Verrokkina tilanteessa Matrix Gamesin Warplan Pacific, joka ei koskaan onnistunut iskemään minuun koukkuaan, vaikka yritinkin sitä näykkiä, sekä Gary Grigsby's Pacific War, joka on mieletön monsteristrategia. Todella hyvä, laaja ja kiinnostava monsteristrategia vain vaatii semmoiset kuusi kuukautta keskittynyttä pelaamista per kampanja. Ei oikein pieni ihminen siihen enää veny.

Vaan kuulkaas. Strategic Command onnistuu paketoimaan kokonaisuuden ihmeen helposti hallittavaan pakettiin. Kyllähän se opiskelua vaatii ja muutaman harjoituspelin pienemmillä skenaarioilla/kampanjoilla, ja silti pitkän kampanjan aikana huomaa tehneensä asioita pieleen. Mutta näin massiivisen mitan sotastrategiaksi SC: WitP on kiitollisen helppo ja selkeä.

Pelissä on oikeastaan kolme ja puoli tasoa. Tärkein on tietenkin joukkojen liikuttaminen strategisella kartalla. Toinen taso on valtiollisten resurssipisteiden käyttö uusien yksiköiden tilaamiseen, kolmas taasen samaisten pisteiden käyttö tieteelliseen tutkimukseen. Puolikas taso tulee hienoisesta diplomatiasta, jolla voi yrittää vaikuttaa Aasian harvojen puolueettomien toimijoiden näkemyksiin.
Iso osa sotaa on resurssipisteiden kanssa tasapainottelu. Niitä on aina liian vähän, joten mihin panostat? Samasta pisteläjästä maksetaan niin rintamalla olevien yksiköiden tappioiden korvaaminen, joukko-osastojen siirtäminen meritse, maihinnousuihin valmistautuminen, tutkimus, diplomatia ja ostokset. Ehkä mieli tekee ostaa uusia yksiköitä niin penteleesti, mutta kyllä osastoille olisi hyvä hankkia myös parempia aseita, kehittää taktiikoita tai vaikkapa laajentaa kotimaista teollisuuspohjaa, jonka myötä myöhemmin saa enemmän resurssipisteitä. Tai yksiköt ovat halvempia. Päätöksiä, päätöksiä!

Siinä sivussa sotiminen on toteutettu hyvin. Maajoukkojen, ilmavoimien, laivasto-osastojen, sukellusveneiden sun muiden polkka on suurta tanssia. Pelimekaniikka on selkeää, näyttäen minne voi liikkua ja millaiset tulokset/tappiot hyökkäyksen ennustetaan aiheuttavan. Aselajien yhteistyössä on tietysti voimaa. Mutta harvoinpa aseita on käytettävissä tarpeeksi.

Peli onkin suurelta osin ennakointia, aivojumppaa ja suurten strategisten linjojen toteuttamista - ja siinä samalla selviytymistaistelua. Japani aloittaa sodan joulukuussa 1941 ylivertaisella armeijalla, mutta sillä on joukkoja monella eri rintamalla. Kiinassa käydään hirveää kulutussotaa, etelässä pitäisi valloittaa saarivaltio jos toinenkin ja idässä voimiaan kasvattaa Yhdysvaltain teollisuusmahti. Japanilla ei ole oikein missään vaiheessa varaa suuriin tappioihin, sillä niitä on kallis korvata ja kulueriä riittää muutenkin.

Tyynellämerellä on myös useita toimijoita. Japani pikkuliittolaisineen on yksi toimija, liittoutuneiden puolella sen sijaan riittää monta omalla taloudellaan ja armeijoillaan sotivaa tahoa: Yhdysvallat, Australia/Uusi Seelanti, Iso-Britannia, Kuomintang-hallitus, kommunistinen kiina ja Neuvostoliitto. Oikein mukavana detaljina mitä tahansa näistä voi asettaa tietokoneen komentoon, joten jos haluat sotia vaikkapa kahden Kiinan joukoilla Japania vastaan, niin sehän onnistuu.

Eikä tähän kaikkeen mene edes mahdottomasti aikaa. Koko 1941-1945 sota hoituu ahkeralla pelaamisella kolmessa, neljässä päivässä.

Erittäin hyvä strategiapeli siis - katso oheinen videoarvostelu, jos haluat pelistä oikein kunnollisen kuvan.


Suora linkki: https://youtu.be/-4Eck_fd8_E
Saa kanavan tilatakin
Lisää Extra Life -videoita
Ps. Tilaa hyvä lehti, jos et ole jo? http://retrorewind.fi/tilaa

Pelikopteri esittää
(C) 2024 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku

Strategic Command WWII: War in the Pacific
Tekijä / julkaisija: Fury Software / Slitherine & Matric Games
Alustat: PC
https://www.matrixgames.com/game/strategic-command-wwii-war-in-the-pacific






Lisää Extra Life -videoita

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Joukkio Warner Bros ... Lähes 100 gigaa Halo... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova