Tuorein sisältö

Pelivatkain 082 - Tupakistan 2200 -tupakkapeli katosi, unohtui ja lopulta löytyi uudelleen (1987)

07.09.2024 klo 09.00 | Luettu: 1192 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Kertaalleen kadonnut ja unohdettu, sitten ihmeellisesti löytynyt. Tupakistan on erikoinen makupala pelaamisen historiassa, sillä se on veikeä valistuspeli ihmisyyden historian hienoimmalta vuosikymmeneltä, 1980-luvulta. Lääkintöhallituksen teettämä tietokonepeli valistaa pelaajiaan tupakoinnin vaaroista, mutta ei suinkaan osoitellen tai tylsästi - ehei, Tupakistan on kaksiosainen kunnon peli, jossa yhdistyy sekä seikkailu että strategia. Siinä sivussa pelaaja oppii, että röökääminen on vähän huononpuoleinen juttu ja yrittää aikamatkaajana muuttaa historiaa - millä eväin Tupanistanin kansalaiset saadaan lopettamaan tai edes vähentämään savukkeiden imemistä?

Opetus/valistuspelinä Tupakistan on vallan mainio ja hyvin tehty kokonaisuus. Silti vähemmän yllättäen se oli myös kadonnut aikaröörien syövereihin. Kasettilamerit-yhteisön ja Suomen Pelimuseon yhteistyöllä peli kuitenkin onnistuttiin löytämään ja digitoimaan talteen. Peli oli myös esillä Suomen pelimuseossa terveys- ja hyvinvointipelien näyttelyssä.

Pelivatkain-videosarjassa sukelletaan hissukseen ja hyvin satunnaiseen tahtiin JOKin pelihistorian varrelta löytyviin peleihin, jotka lienevät valtaosin 8- ja 16-bittistä strategiaa, seikkailua ja simulaatiota. Toki retropelimatkan varrelle osua myös tunnetumpia yleisönsuosikkeja.
Pelivatkaimet pelataan ja tallennetaan livenä ilman sen kummempia leikkailuja, ellei jokin mene ihan katastrofaalisesti pieleen.


Suora linkki: https://youtu.be/OIkiXgerpog

Kaikki Pelivatkain-sarjan jaksot
Tilaa kanava tästä klikkaamalla
Onhan Retro Rewind jo tilattu?
https://retrorewind.fi/hanki

Pelikopteri TV esittää: JOKin Pelivatkain
(C) 2024 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku

Tupakistan 2200
Tekijä / julkaisija: Tietotoimisto Erkki Haaramo Ky / Lääkintöhallitus ja Nuorisokasvatusliitto ry
Vuosi: 1987-1989
Alustat: PC MS-DOS





Lisää retroa? Ratkaisu on tässä: lisää Pelivatkainta!

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Ilmainen futispeli v... Windows 11 on nyt su... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova