Tuorein sisältö

Pelivatkain 080 - Pahkasian Avaruuspläjäys ja mitäs huumorilehden jekusta sitten seurasikaan

03.08.2024 klo 09.00 | Luettu: 1524 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Epämääräisen humoristinen Pahkasika-lehti tunnettiin aikoinaan omituisista, villeistä ja joskus riipaisevan osuvista jutuistaan, joissa parhaimmillaan irvailtiin rajustikin yhteiskunnan luutuneille rakenteille. Lehti julkaisi myös lautapelejä ja ainakin yhden tunnistetun ja löytyneen tietokonepeli: Pahkasian avaruuspläjäys. Se julkaistiin vuonna 1985 Commodore 64:lle ja IBM PC:lle. Pelin pystyi tilaamaan lähettämällä tyhjän kasetin tai disketin Pahkasian toimitukseen.

Avaruuspläjäys oli kuitenkin pitkään kateissa ja unohduksissa. Se löytyi vasta Suomen pelimuseon ja Kasettilamerit-yhteisön toimesta uudelleen. Pahkasian pelihistoria on kuitenkin sumuista ja epäselvää, mitä osoittaa esimerkiksi se, että Rupriikin ja Postimuseon Pahkasika-näyttelyssä oli alkujaan esillä aivan väärä peli.

Pelin tehnyt populaarikulttuurin moniottelija Jukka Junttila on muistellut peliä vähän turhankin onnistuneeksi jäynäksi, sillä Avaruuspläjäys oli avaruusseikkailullisesta asenteestaan huolimatta jotain aivan muuta. Siitä ja muistakin Pahkasika-peleistä oheisella videolla, olkaa hyvät.

Pelivatkain-videosarjassa sukelletaan hissukseen ja hyvin satunnaiseen tahtiin JOKin pelihistorian varrelta löytyviin peleihin, jotka lienevät valtaosin 8- ja 16-bittistä strategiaa, seikkailua ja simulaatiota. Toki retropelimatkan varrelle osua myös tunnetumpia yleisönsuosikkeja.
Pelivatkaimet pelataan ja tallennetaan livenä ilman sen kummempia leikkailuja, ellei jokin mene ihan katastrofaalisesti pieleen.


Suora linkki: https://youtu.be/nDRLzZdlcyo

Kaikki Pelivatkain-sarjan jaksot
Tilaa kanava tästä klikkaamalla
Onhan Retro Rewind jo tilattu?
https://retrorewind.fi/hanki

Pelikopteri TV esittää: JOKin Pelivatkain
(C) 2024 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku

Pahkasian Avaruuspläjäys
Tekijä / julkaisija: Pahkasika
Vuosi: 1985
Alustat: C64, PC





Lisää retroa? Ratkaisu on tässä: lisää Pelivatkainta!

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Astro Bot söpöstelee... Videoarvostelu: Top ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova