Tuorein sisältö

World of Tanks auttaa kunnostamaan omituisen hirviöpanssarivaunun

28.06.2024 klo 09.00 | Luettu: 2113 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Wargaming.Net-peliyhtiön World of Tanks -tankkisotailu on ollut julkaisustaan saakka sekä pelaajien että historianystävien suosiossa. Vaikka peli onkin sutjakanpuoleista tankkiräiskintää eikä historiallista taikka realistista simulaatiota, niin pelin sadoilla panssarivaunuilla on silti omat juurensa tosimaailmassa. Osa niistä on paperille jääneitä suunnitelmia, osa hämmentäviä prototyyppejä - kuten nyt suurennuslasin alle otettu britien 1950-luvun ihmekampe FV4005. Tämä jättitykillä varustettu panssarintorjuntavaunu nähdään tänä viikonloppuna liikkeellä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin omin voimin Tankfest-tankkifestivaaleilla, kiitos World of Tanks -yhteisön mielenkiinnon ja peliyhtiön sponsoroinnin.

FV4005 ”Stage II” on aseiden ja panssarivaunujen kehityksessä yhden evoluutiopolun päätepiste. Tai pikemminkin umpikuja. Se suunniteltiin aikana, jolloin tykki oli vielä kuningas – ja mitä isompi, sen parempi. Parhaissa panssarikanuunoissa pyrittiin yhdistämään monia erilaisia tekniikoita, mukaan lukien hyvä vakautin, tähtäinjärjestelmä, suuri kaliiberi ja lähtönopeus. FV4005:ssä panostettiin ennen kaikkea tykkiin ja se onkin kaikkien aikojen suurin torrake, mitä taistelupanssarivaunuun on koskaan asennettu.

Toisen maailmansodan jälkeen haettiin uusia suuntia panssarivaunutaktiikoille ja –teknikoille. Perinteinen ”isompi on parempi” –malli ei kuitenkaan enää täysin toiminut, kuten järkälemäisimmät Saksan, Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton vaunut todistivat. Mutta kantama ja tykkien tuhovoima olivat silti vaunusuunnittelijoiden mielessä.

Iso-Britannian tankkiväki oli kuitenkin huolissaan. Uusimmat sarjatuotannossa olevat neuvostovaunut, kuten IS-3, olivat liian järeitä brittien silloiselle kalustolle. Yksikään tykki ei tehonnut niihin, tarvittiin siis jotain isompaa. Uuden tykin suunnittelijoille annetiin speksit: tykin täytyy kyetä tuhoamaan vihollisvaunu 2 000 metrin etäisyydeltä läpäisemällä 152 millimetrin panssari 60 asteen kulmassa. Uusi 183-millimetrin L4A1-tykki olikin peto tykiksi: pelkkä HESH-ammus painoi 65 kiloa ja sen ruutipanos 31 kiloa.

Tämä monsteri asennettiin Centurion Mark 3 –panssarivaunun runkoon.

FV4005 kunnostuksessa.

Lopputulos oli panssarintorjuntavaunu, ei panssarivaunu. Se arvioitiin tyydyttäväksi ja toimivaksi, mutta aseteknologian kehitys ajoi nopeasti FV4005/FV215:n ohi. Tykki ja sen ammus olivat jo liian suuria ja epäkäytännöllisiä. Samalla ohjusteknologia porhalsi ohi vasenta kaistaa. Toisen maailmansodan aikaiset bazookat ja panssarinyrkit olivat olleet tulevaisuuden airut, ja saksalaiset ehtivät jo koekäyttää ensimmäisiä panssarintorjuntaohjuksia. Nyt ensimmäiset pitkän kantaman maasta-maahan-ohjukset kykenivät tuhoamaan kohteensa FV4005:ttä kauempaa, tarkemmin, halvemmin ja ketterämmin. Ohjus voitiin asentaa vaikka jeeppiin.


Suora linkki: https://youtu.be/dNGBF4SB1Kg

FV4005 kuoli ennen syntymäänsä. Se ei kuitenkaan unohtunut. Stage II –prototyypin tykkitorni säilyi Bovingtonin panssarimuseon, The Tank Museumin kokoelmissa, ja se asennettiin vuonna 2007 Centurion Mark 12 –panssarivaunun runkoon. Ihmeellinen tykkitankki oli taas olemassa. Sittemmin se teki uuden paluun World of Tanks –pelissä, jonka pelaajat ovat tykästyneet suuresti tähän muinaisjäänteeseen.

Pelaajien huomiosta on usein hyötyäkin. Wargaming/World of Tanks on nostanut näiden pyynnöstä FV4005:n jalustalle ja sponsoroi ainutlaatuisen tankkidinon entisöintiä. Vaunu on nähdään ensimmäistä kertaa uudessa uskossa ja liikkeessä tämänvuotisessa Tankfest-tapahtumassa.

Wargamingillä on pitkä historia yhteistyöstä panssari-, ilmailu- ja laivastomuseoiden kanssa. Yhtiön World of Tanks-, World of Warplanes- ja World of Warships –pelit sisältävät yltäkylläisesti sotahistoriallisia laitteita, ja peliyhtiö on tukenut monia maailman museoita näiden entisöintiprojekteissa. Yhtiö on järjestänyt tapahtumiaan Suomessakin ja vieraillut monta kertaa esimerkiksi Parolan panssarimuseossa. Joten vaikka ei yhtiön pelejä niin arvostaisikaan, niin harva pelitalo tukee näin avokätisesti ja tuntuvasti sotahistoriallista tutkimusta ja museoita.

FV4005:llä voi huristella World of Tanks -pelissä, jossa se on Tier X -tasoinen panssarintorjuntavaunu.

Lisätietoja: https://tankmuseum.org/
Lisätietoja: https://worldoftanks.eu/

FV4005 pelissä.

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Elden Ringin lisäosa... Frostpunk 2 viivästy... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova