Pelaajat nostivat joukkokanteen Yhdysvalloissa estääkseen Microsoftia ostamasta Activision Blizzardia
Ryhmä amerikkalaisia pelaajia ei ole ollut innoissaan Microsoftin aikomuksesta hankkia pelijulkaisija Activision Blizzard ja onkin nostanut joukkokanteen, jonka tarkoituksena on estää suunnitellut jättikaupat. Kaliforniasta, New Jerseystä ja New Mexicosta kotoisin olevat kymmenen pelaajaa eivät ole toki ainoita jotka vastustavat kauppaa, sillä Yhdysvaltain kauppakomissio nosti joulukuun alussa oman oikeusjuttunsa estääkseen Microsoftin ostosuunnitelmat.
Sekä pelaajien että kauppakomission oikeusjutuissa on kuitenkin hyvin samankaltaiset perustelut, sillä oikeusjutun jättäneet pelaajat väittävät toteutuessaan kauppojen aiheuttavan haittaa kilpailulle ja antavan Microsoftille mahdollisuuden "sulkea kilpailijoita, rajoittaa tuotantoa, vähentää kuluttajien vaihtoehtoja ja nostaa hintoja".
Yhdysvalloissa vuonna 1914 säädetty kilpailulaki Clayton Antitrust Act antaa myös kuluttajille mahdollisuuden kilpailijoiden tavoin vastustaa mahdollisia yrityskauppoja, jos näiden koetaan mahdollistavan monopolistista käytöstä tai aiheuttavan muuten kilpailullista haittaa kuluttajille.
Tähän lakiin pohjautuen erityisesti Call of Duty -pelisarjan faneiksi sekä pääasiassa PlayStation-konsolien käyttäjiksi tunnustautuvat pelaajat ovat huolissaan juurikin suosikkipelisarjastaan ja vetoavat siihen, että pelaajat ovat erityisesti alttiita mahdollisille hinnannostoille koska eivät välttämättä voi korjata suosikkipelejään toisilla. Lisäksi pelaajien mukaan Microsoftin lupaukset tuoda Call of Duty -pelisarja kymmenen vuoden ajan muille alustoille ei tule tarkoittamaan sitä, että peli ilmestyisi samaan aikaan, olisi samanlaatuinen tai sisältäisi samat ominaisuudet ja päivitykset.
Kanteen nostajien mukaan Microsoft voisi käyttää Activision Blizzardin suosittuja pelejä vahvistaakseen johtavaa asemaansa pilvipelimarkkinoilla ja ajaakseen kilpailijat pois ennen kuin näillä olisi mahdollisuus pärjätä. Samaten eksklusiiviset ominaisuudet Microsoftin alustoille ajaisivat pelaajat pois muilta ja tämä antaisi pelaajien mukaan Microsoftille "kyvyn ja kannustimen erilaisille taktiikoille Sonyn sulkemiseen markkinoilta".
Oikeusjutun mukaan peliteollisuuden tulevaisuudelle olisi parempi jos kaupat eivät toteutuisi ja Activision Blizzard pysyisi itsenäisenä julkaisijana sekä yhtenä Microsoftin ainoista isoista kilpailijoista.
Microsoft on Ars Technica -sivulle antamassaan vastineessa todennut pelaajien huolien olevan turhia ja firman aikovan taistella sekä pelaajien että kauppakomission oikeusjuttua vastaan todistaakseen suunniteltujen kauppojen olevan markkinoille hyväksi.
Nähtäväksi siis yhä jää miten Activision Blizzardin jättikauppojen käy mutta esimerkiksi Iso-Britannian kilpailuviranomaiset kertoivat, että 75 prosenttia kuluttajilta tulleesta palautteesta kannattivat kauppoja.
Lisäksi voi olla vaikeaa osoittaa Microsoft käyttävän hyväkseen dominoivaa markkina-asemaa, sillä Xbox-konsolit eivät suinkaan ole maailmanlaajuisesti myyntitilastojen kärjessä. Microsoftilla voi myös pilvipelipalveluiden suhteen olla mahdollisuus argumentoida, että vaikka Xbox Game Pass -palveluun kuuluva Xbox Cloud Gaming onkin ollut menestys, niin Sony on kuitenkin jo yli vuosikymmenen ajan omistanut pilvipelauspalveluiden edelläkävijän Gaikain sekä pyörittänyt useita vuosia PlayStation Now -palvelua ennen sen lopettamista ja yhdistämistä uudistuneeseen PlayStation Plus -tilaukseen.
Lähde: Ars Technica
Keskustelut (5 viestiä)
23.12.2022 klo 06.54 11
23.12.2022 klo 09.34 4
23.12.2022 klo 10.54 4
23.12.2022 klo 11.23 1
27.12.2022 klo 08.08 6
Kirjoita kommentti