Uusi tieto: 1970-luvun TV-pelivillityksen juuret ovatkin Suomessa? (päivitetty)
Onko suomalainen Salora syypää siihen, että miljoonissa kodeissa pelattiin 1970-luvulla yksinkertaista mutta kiehtovaa tennis-videopeliä? Pelihistorian ensimmäisiä suuria menestyksiä oli kaksi mailaa ja pallon ruuduille laittanut Atari Pong; ensin pelihalleissa ja sitten kotiversiona. Pong-villitys alkoi levitä, kun muut valmistajat tekivät ensin Pong-kloonejaan Atarin luvalla, mutta varsinainen jättisuosio alkoi siitä, kun General Instrument toi vuoden 1975 tienoilla markkinoille edullisen piirin, joka sisälsi valmiiksi useita pelivariaatioita.
Piirin virallinen nimi oli AY-3-8500, mutta se tunnetaan "Pong on a chipinä" ja pian sadat yritykset ympäri maailmaa alkoivat valmistaa omia Pong-laitteitaan sekä markkinoida niitä eri tavoin. Yksi piirin käyttäjistä oli suomalainen Salora, jonka vuonna 1977 julkaisemassa Playmaster-televisiossa oli sisäänrakennettuja pelejä - juurikin tuon piirin avittamana. Kyseinen harvinaisuus on näytillä Suomen pelimuseossa Tampereella.
Eilen V2.fi:n toimitukselle saapui tieto, jonka mukaan AY-3-8500:n ja Saloran suhde saattoi olla syvempikin. Yhdysvaltaisen The Strong National Museum of Play -museon näyttelyistä vastaava johtaja Jon-Paul Dyson lähetti postia ja kysyi apua. Vuonna 1977 järjestettyjen Gametronics-pelimessujen luentotekstit listaavassa kirjassa viitataan nimittäin siihen, että Salora Suomesta olisi ehdottanut moisen piirin tekemistä General Instrumentille ja lisätiedot olisivat tarpeen. Sanamuoto kirjasessa oli hieman hämärä, mutta sen johtopäätöksen asiasta kyllä pystyi tekemään.
Pieni tutkimuskierroksemme löysi Radio Electronics -lehden vuodelta 1982 ja siinä asia kerrotaan selvemmin: “Piirin kehitys General Instrumentin Glenrothesin tehtaalla Skotlannissa sai alkunsa vuonna 1975 suomalaisen Salora Oy:n pyynnöstä, televisiossa käytettäväksi. Kiinnostus levisi ja pian lisätilauksia tuli Telefunkenlta ja Loewa-Optalta Länsi-Saksasta sekä Vangardilta Espanjasta”.
Sen jälkeen GI kehitti piiristä yhdysvaltalaisiin televisioihin soveltuvan version ja loppu on historiaa: lähtölaukaus yhdelle pelien historian suurimmista ilmiöistä saattoi siis tulla Suomesta, vaikka Salora ei piirin varsinaisessa kehitystyössä mukana ollutkaan.
Päivitys kello 12:00: Jarkko Lehtola lähestyi toimitusta kertoen käyneensä pari vuotta sitten läpi kaikki Saloran pöytäkirjat sekä mahdolliset kirjeenvaihdot vuosilta 1974-1977, mutta niistä ei löytynyt asiaan liittyviä viitteitä tai kirjeenvaihtoa GI-firman kanssa. Virallisessa kirjeenvaihdossa - jota todennäköisesti ei ole kaikkea edes säilytetty - ei siis asiasta mainita, mutta on silti mahdollista, että joku saloralainen olisi ollut GI:hin yhteyksissä ja saanut kipinän syttymään insinöörin silmissä.
Päivitämme uutista, mikäli lisää yksityiskohtia ilmenee.
(Kuvassa ote Salora Playmasterin huolto-ohjekirjasta, kiitos Niklas Nylund, Suomen pelimuseo).
Lisää aiheesta
Salora Playmaster - esitelmä suomalaisesta pelitelevisiosta vuodelta 1977
Retro Rewind: Pip-peli - ensimmäinen suomalainen pelikonsoli
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti