Art of Coding – demoscene-paneeli Assembly 2019:ssä
Lauantaina 3.8. Assembly Summer 2019 -tapahtuman Skrolli-lavalla järjestettiin paneelikeskustelu Art of Coding: Demoscene Unescon aineettomaksi kulttuuriperinnöksi -kampanjasta. Keskustelussa avattiin syitä ja perusteita miksi demosceneä haetaan maailmanlaajuisen organisaation tiedostamaksi ja hyväksymäksi kulttuuriksi. Panelisteina Satu ”Myy” Haapakoski, Heikki Jungman ja Jukka "Grendel" O. Kauppinen.
Suora linkki: https://youtu.be/HRZTzwQbRz4
Demoscene on taidetta mutta onko se myös kulttuuria? Sitä kysytään EFGAMP-organisaation aloittamassa Art of Coding -kampanjassa, jossa demoscene pyritään nostamaan UNESCOn aineettoman kulttuuriperimän joukkoon. Useamman vuoden mittaisessa projektissa demoscene-kulttuuri pyritään nostamaan ensin suomalaisen ja muiden eurooppalaisten demoscene-aktiivimaiden aineettoman kulttuuriperinnön listalle, jonka jälkeen demosceneä voidaan hakea monikansallisena yhteishakemuksena maailmanlaajuiselle UNESCOn listalle. Art of Coding -kampanja onkin ensimmäinen kerta, kun Suomen ja Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon tarjotaan pelkästään digitaalisesta aineistosta koostuvaa taiteen ja kulttuurin muotoa.
Skrollin paneelikeskustelussa avataan demoscene-yhteisölähtöisesti Art of Codingin tarkoitusta ja ylipäätään sitä, millaista kulttuuria demoscene ylipäätään on. Vai onko ollenkaan. Mitä hyötyä tai haittaa hakemuksesta on ja millä tavoin projektiin voi osallistua? Toivomme paikalle paljon demoscenen edustajia ottamaan kantaa ja kenties osallistumaan, edes moraalisella tuella. Suomen hakemusta edistää Suomen Pelimuseo. Puhujista Heikki Jungman on Suomen pelimuseolta. Jukka O. Kauppinen on toimittaja, Suomen Pelimuseon perustajajäsen sekä Byterapers-demoryhmän perustaja. Museoammattilainen Satu ”Myy” Haapakoski on ollut mukana demoscenessä 15 vuotta ja on myös Assemblyn Scene Loungen tuottaja.
”Demoscene/demoskene-kulttuuri on digitaalista kulttuuria ja luomista parhaimmillaan. Se on harrastajien ja aktiivien omista lähtökohdista syntynyttä tekemistä ja luovuutta, joka elää ja muuttuu ajan mittaan. Suomessa 1980-luvun puolivälin jälkeen syntynyt demoscene on ollut tärkeä osa digitaalisen kulttuurin kehittymistä, sekä tekniseltä että ihmismäiseltä kantilta katsottuna. Tietokoneilla on luotu täysin uudenlaisia taideteoksia ja -muotoja, joita tekijät itse eivät alkujaan edes nähneet taiteena. Vaikka bitit, tavut, nollat ja ykköset ovat aineettomia, niin ne voivat luoda televisioiden ja näyttöjen ruuduille hyvinkin näkyviä ja viehättäviä esityksiä.”
Saa kanavan tilatakin, se olisi kovin ystävällistä
Lisää Reissussa-videoita
Checkpoint TV esittää: Art of Coding
Yhteistyössä: V2.fi
Kuvaaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Fapahtaja
Art of Coding
http://demoscene-the-art-of-coding.net/
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti