Tuorein sisältö

Legendaarinen MicroProse palaa pelialalle - mutta ei ongelmattomasti

05.09.2019 klo 13.00 | Luettu: 4820 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


MicroProse oli 1980- ja 1990-luvuilla huikea peliyhtiö, yksi maailman parhaista firmoista. Yhtiö julkaisi sekä huippuluokan lentosimulaattoreita että strategia- ja seikkailu/roolipelejä. Muistikuvissa leijuvat F-117/F-19, X-COM, Gunship, Rex Nebula, Pirates, Civilization ja monet muut klassikot. Yhtiön taru kuitenkin päättyi monen vaiheen jälkeen, MicroProse sulautettiin Spectrum HoloByteen. MicroProsen IP on sittemmin kiertänyt omistajalta toiselle, eikä firmasta ole jäänyt vuosikymmenten mittaan jäljelle kuin joidenkin haikeudella muistama nimi.

MicroProse on nyt kuitenkin palaamassa takaisin pelikentälle, vaikkakin vain nimenä. Nimi ja logo ovat entiset, muutoin kyseessä on täysin uusi firma, jonka taustalla vaikuttaa TitanIM-maailmasimulaattoria kehittävä David Lagettie. Titan-yhtiön simulaattoritekniikkaa voidaan käyttää joko yleiseen hiekkalaatikkosimulaatioon tai erilaisten simulaatiopelien pohjana, minkä lisäksi sitä käytetään myös koulutussimulaattorien kehittämiseen eri maiden asevoimille.

Lagettie kertoo PC Pilot -lehden haastattelussa, että hän haluaa viedä MicroProsen takaisin juurilleen kehittämään ja julkaisemaan laadukkaita strategiapelejä ja lentosimulaattoreita.

Ikävä kyllä matka alkaa epäilyttävissä merkeissä, sillä Lagettie on värvännyt mukaansa yhden MicroProsen alkuperäisistä perustajista. "Wild Bill" Stealey oli MicroProsen kova luu 80- ja 90-luvulla ideoijana ja äänekkäänä puhemiehenä, mutta MicroProsen jälkeen herran vakuuttavuus pelialalla on vajonnut pohjamutiin ja syvemmällekin. Stealeyn iMagic/Interactive Magic/ iEntertainment -peliyhtiöt eivät ole julkaisseet viimeisen 15 vuoden aikana ainuttakaan järkevää peliä, vaan lähinnä tyytyneet kierrättämään ainoaa pelimoottoriaan kämyisiin rahastussimulaattoreihin.
Konseptigrafiikkaa vielä julkistamattomasta MicroProse-pelistä.

Uuden MicroProsen ensimmäisen julkaisun kerrottiin olevan MMO-lentosimulaattori WarBirds 2020, joka on jatkoa Stealeyn iEntertainmentin julkaisemille WarBirds 2019-, WarBirds 2018-, WarBirds 2017-, WarBirds 2016-, WarBirds 2015-, WarBirds 2014- ja WarBirds 2013 -peleille. Näette varmaan kaavan, jota voidaan jatkuu lähemmäs 2000-luvun alkua. Ja onhan siellä välissä muun muassa WarBirds Dogfights 2018, WarBirds Dogfights 2017, WarBirds Dogfights 2016, WarBirds Red Baron, WarBirds: The Mighty Eight, M4 Tank Bridage ja monta muuta yksittäistä rahastuspeliä.

Käytännössä WarBirds "julkaistaan" uudelleen joka vuosi, minkä lisäksi saman pelimoottorin pohjalle on tehty yksittäisiä pelejä luomalla yksittäisistä tehtävistä koostuvia kampanjoita ja riisumalla WarBirds-emosimulaattorin kalustovalikoimaa haluttuun uuteen peliin sopivaksi. Kaikista offline-peleistä on tietenkin myös päässyt verkkoon pelaamaan kuukausimaksullista, täysimittaista WarBirdsiä.

Alkuperäinen WarBirds-simulaattorihan julkaistiin vuonna 1995 ja sössittiin pilalle vuoden 2002 WarBirds III -päivityksessä, joten voinette päätellä miksi en ole millään tapaa vaikuttunut Stealeyn tai WarBirds 2020:n liittämisestä uuteen MicroProseen. No, onhan diili varmasti ensimmäinen kerta vuosikymmeneen, kun WarBirds nousee millään tapaa uutisiin. Jotain kertonee, että WarBirdsin kotisivuillakin puhutaan uusimmasta WarBirdsin 2013:sta. Toivottavasti peliin on julkaistu jonkinlainen grafiikkapäivitys viimeisen vuosikymmenen aikana, ettei se pilaa comebackiä tekevän pelifirman mainetta heti alkuunsa.

Uuden MicroProsen lähtökohdat ovat - Stealey ja WarBirds poislukien - kuitenkin kohtalaiset, jopa lupaavat. Firman nimi muistetaan edelleen ja Titan-yhtiön teknologia mahdollistaa monipuolisten simulaattorien kehittämisen. Yhtiö on siten teknisesti katsoen hyvässä tilanteessa, potentiaalia piisaa, ei tarvita kuin hyviä pelikehittäjiä ja ennen kaikkea rahaa pelien tekemiseen.

Toivokaamme siis, että uusi MicroProse löytää mojonsa. Kyllä maailmaan hyviä simulaattoreita vielä mahtuu.

Lisätietoja: www.microprose.com ja www.totalsims.com

Gunship (1987) oli yksi MicroProsen parhaimmista lentosimuista.

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Huhut pitivät kutins... Nintendo Direct oli ... >

Keskustelut (3 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

05.09.2019 klo 13.29

Jutun www.totalsims.com -linkki ei toimi
http://www.totalsims.com

lainaa
Grendel

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

05.09.2019 klo 17.52

LateHuominen kirjoitti:
Jutun www.totalsims.com -linkki ei toimi
http://www.totalsims.com


Toimii.
-jok
lainaa
Cubisti

08.09.2019 klo 09.11

Geoff Crammond ja Stuntman Racer tai vielä kovempi: Grand Prix sarja, joista nelososa on edelleen koneella tämän kauden autoilla modattuna.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova