Tuorein sisältö

Pelimuseon disc covers -demoskenenäyttely avaa menneisyyden digipunk-jonnejen maailmaa

12.10.2018 klo 14.00 | Luettu: 3514 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Vapriikin Postimuseon vieressä Pelimuseon studio-tilaan tänään avautuvalle disc covers -näyttelylle ei löydy tältä planeetalta parempaa paikkaa. 1980- ja 1990-luvun tietokoneharrastajien digitaalipunkkarismi ja taide näet sopii hämmästyttävän hienosti Postimuseon punk-näyttelyn kaveriksi.

Muinoin aikoinaan tietokoneharrastajat käyttivät lerppuja datansa säilöntään. Lerput piti suojata levykuorilla, pussilla. Hyvin nopeasti tajuttiin, että niitähän voi tehdä itsekin. Etenkin demoskene-alakulttuuriin kuuluneet, valtaosin jonneikäiset tietokoneharrastajat löysivät levykuorista aivan uudenlaisen tavan toteuttaa itseään. Itse tehtyjä levykuoria lähetettiin niin sanotuille kontakteille, swapparikavereille, joiden kanssa harrastajat vaihtelivat ohjelmia. Nämä saattoivat lähettää kuoria edelleen, ehkä kirjoittaa niihin omiakin terveisiään. Levykuoret ja -levykkeet kiersivät maailmaa ja voi sitä onnea, jos postista tuli suosikkiryhmän levykuori tai jonkin käsistään taitavan taiteilijan luomus.

Ari “Duce” Sepän ja Tommi “Electric” Musturin kuratoima näyttely esittelee levykuorten, disc covereiden, kulttuuria eikä niinkään yksittäisiä töitä tai covereita taidemuotona.

Näyttelyn seinille tulee noin 100 teosta ja kansioihin plarattavaksi 200-300.

Demoskene-alakulttuuri on muutoinkin edelleen hyvin piilossa suurelta yleisöltä, ja etenkin 1980-luvun levykansitaide on entuudestaan jotakuinkin täysin tuntematon käsite, luultavasti myös valtaosalle tietokoneharrastajista. Pelimuseo avaakin erikoisnäyttelyssään liki täysin tuntematonta digitaalisen kulttuurin aluetta, jota ei ole todennäköisesti käsitelty aikaisemmin koskaan aikaisemmin, missään ikinä.

Avoimet avajaiset 12.10. klo 17–19 Suomen pelimuseossa Vapriikissa.
Lisätietoja: http://vapriikki.fi/pelimuseo/

Levykuoret olivat yleensä mustavalkoisia. Ne tarkoitettiin alkujaankin helposti kopioitaviksi. Levyjen grafiikka kääntyy keskeltä ylösalaisin, sillä ne leikataan sivuista muotojensa mukaisesti ja taitetaan keskeltä. Kun sivut on liimattu yhteen on käsissä kätevä levypussukka, jonka sisälle disketti voi muuttaa mukavasti ja turvallisesti ilman, että data haihtuu ilmaan tai naarmuuntuu.


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< EA:n tuottaja lupail... Pelimusiikki valtaa ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova