Ranskan viranomaiset eivät suosittele 3D:tä lapsille
3D-pelit, 3D-elokuvat, 3D-televisiot ja toki myös Nintendo 3DS tuntuvat olevan trendi, joka ei ole häviämässä niin nopeasti kuin muoviset soittimet tai liikeohjaimet. Alusta alkaen Nintendo 3DS:n kanssa on esitetty huolta siitä, miten 3D:n katselu vaikuttaa kasvavien lasten silmien ja aivojen kehitykseen ja nyt Ranskassa on otettu astetta tiukempi linja asiaan.
Gamesindustry kertoo, että Ranskan terveys- ja turvallisuusviranomaiset eivät suosittele alle kuusivuotiaille 3D-television tai Nintendo 3DS:n tuijotusta.
Suositus perustuu tutkimustuloksiin, joiden perusteella prosessi, jota aivot käyttävät stereokooppisten 3D-kuvien käsittelyyn, saattaa olla vahingollinen nuorten lasten silmille. Aikuisilla sama ongelma ilmenee silmien väsymisenä tai lievänä päänsärkynä, mutta nopeimmassa kehitysiässä oleville lapsille prosessi saattaa opettaa aivoille 'väärää tietoa'. Raportissa puhutaan 'pitkäaikaisesta altistuksesta', muttei tarkemmin määritellä, kuinka paljon 3d-ruutua pitäisi tuijottaa, että siitä vaaraa olisi.
Joka tapauksessa Ranskassa suositellaan nyt seuraavaa:
- alle 6-vuotiaiden ei pitäisi katsoa 3D-kuvia lainkaan
- alle 13-vuotiaat voivat katsoa 3D:tä kohtuudella
- molempien ikäluokkien lasten vanhempien kannattaa tarkkailla merkkejä lasten näköongelmista
Gamesindustryn mukaan italialaisella tutkimuksella on myös epäilijänsä.
Keskustelut (4 viestiä)
28.11.2014 klo 19.52
Joskus vois johonkin asiaan ottaa varovaisen linjan ilman että sen tueksi on sataprosenttista faktaa
Rekisteröitynyt 11.04.2007
28.11.2014 klo 20.12
Toisaalta en pidä ssitten yhtään 3D:stä. Joko tekniikasta riippen en näe kuvaa oikein, vaan näen sen kahtena tai sitten saan ihanat silmäkivut ja pahoinvoinnin :D
28.11.2014 klo 21.41
29.11.2014 klo 20.26
Hämmentävää, että uutisessa viitataan ensin ranskalaisiin ja sitten italialaiseen tutkimukseen.
Selventäisi, jos olisi laitettu esim. "alunperin italialaisella tutkimuksella"
Tässä epäilyssähän on periaatteessa kyse vain siitä, ettei ole tehty mitään tutkimusta, tai sitä ei ole ainakaan julkaistu, ja nyt julkaistut suositukset on annettu vain vanhempien tutkimusten pohjalta.
Kirjoita kommentti