Tuorein sisältö

Tieto

Ensi-ilta: 21.06.2009
Genre: Sci-fi, Trilleri
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

19.06.2009 klo 16.00 | Luettu: 18822 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kumma pikkutyttö raapustelee intohimolla numeroita paperiin, joka päätyy koulun aikakapseliin. 50 vuotta myöhemmin kapseli avataan. Muiden oppilaiden tutustuessa edelläkävijöittensä piirustuksiin, eräs pikkupoika arvailee saamansa numeropaperin olevan matemaattinen pähkinä. Pojan Nicolas Cagen näköinen fiksu viskisieppo isä hoksaa, että paperissa on ennustettu "kaikki" menneiden vuosikymmenten suurkatastrofit suurella tarkkuudella. Ja hui: muutama onnettomuus on vielä tapahtumatta. Iskän yrittäessä päästä juonesta kärryille, poika alkaa nähdä kummia unia ja fyysisiä olentoja metsän reunalla.

Huonompiakin kuvia on tehty kuin Tieto. En kuitenkaan ole varma osaanko perustella edes itselleni, miksi minulla on lievää tarvetta puolustella sitä. Dark Cityn ja I, Robotin tirehtöörin Alex Proyasin uusin on epätasaisesti ohjattu, kirjoitettu ja näytelty. Jossain vaiheessa ajattelin, että perusidea sentään toimii, mutta lopputekstien kohdalla en edes tiennyt mikä perusidea on. Numerot ja muukalaiset tietenkin liittyvät olennaisesti toisiinsa. On helppo arvata, miten. Juoni on olemassa - mutta miksi se itse paperi on? Ja miksi se oli piilossa? Miksi sen löytää tiedemies, papin poika? Miksi sen ennustukset kattavat juuri 50 vuotta? Eräässä vaiheessa Cage ja kakara haluavat mennä kohteeseen, joka selviää paperista, mutta käytännössä tapahtumat joiden kulkua paperi muuttaa, eivät ole olennaisia kokonaisuuden kannalta. Paperia verrataan ohimennen Raamatun profetioihin, mutta lukuisat yksityiskohdat eivät sovi yhteen tulkinnan kanssa.

Paperilla on merkitystä lähinnä Cagen hahmolle henkilökohtaisesti. Mies kertoo olevansa kliseinen elokuvahahmo: "vaimoni kuoli ja heti tajusin, ettei elämällä ole tarkoitusta ja että kaikki on vain kemiaa ja sattumaa". No, paperi tietenkin todistaa, että mies on jollain tasolla väärässä. Elokuvassa käsitellään hämmentävän pinnallisesti suurimpia mahdollisia kysymyksiä. Yksikään kysymys ei ole tuore, eikä mihinkään yritetä antaa vastausta. Missään vaiheessa ei selitetä edes sitä, miksi vieras taho vaivautuu varoittamaan satunnaisista onnettomuuksista, tai mikä konkreettinen tai symbolinen merkitys sillä on, että jollakin on tämä kyky. Elokuvassa ei ole logiikkaa Spockin korvatöhnän vertaa.

Pidin jollain tasolla lähinnä kai siitä, että Tieto ottaa itsensä vakavasti. Tekijät taatusti uskovat tuottavansa laatua kaavamaisen rahastuksen sijaan. Tiedossa on vanhan ajan tieteisroskan karismaa. Cagen ylinäyttelemän leskimiehen kehitys mörkistä alkoholistista elämän perusasiat hyväksyväksi hepuksi on jotenkin sympaattinen. Työtään Cage ei tunnetusti osaa kuin oikeassa ohjauksessa. Kun Proyas tahtoo Cagen miettivän syvällisiä, Cage tuijottaa sieluttomasti eteenpäin kuin nukahtaneena. Kun Proyas tahtoo Cagen häkeltyvän elämää suuremmista asioista, Cage irroittaa naurut. Myös lapsinäyttelijät ovat kömpelöitä. Iso osa syystä menee Proyasin ja käsikirjoituksen piikkiin: kohtaukset ovat toisinaan oudon väkinäisiä, joten näyttelijöiltä on turha ihmeitä odottaa.

Pidin myös näkemyksellä luodusta silmäkarkista, sain jopa kylmiä väreitä, vaikkeivät puutteet jääneet huomaamatta. Esimerkiksi tietokoneella selkeästi luodut liekit pitivät kökkötunnelmaa yllä vakuuttavan kohtauksen jälkeenkin. Kivaa, ettei Tiedossa pauku ja räjähtele huvin vuoksi: kun päähenkilö näkee suurta kärsimystä, Cage ja käsikirjoitus yrittävät reagoida asianmukaisesti. On helppo ymmärtää, mihin tekijät tähtäävät tunnetasolla, mutten voi uskoa, että kukaan osaa selittää tyydyttävästi, mistä sekametelisopassa on kyse. Tieto on maanläheinen draamajännäri ja jytisevä Hollywood-tuotanto ja tavallista kehnompi jakso Salaisia kansioita - ja sitten se kai yrittää ohimennen kritisoida ihmisen perusluontoa ja tarjota korkealentoisia unikuvia... joilla on jotain naiivia symbolista merkitystä, jos katsoja viitsii muistella kaikkea aiemmin tapahtunutta. Turha tuntea syyllisyyttä, vaikkei viitsisikään. Useammin kuin kerran Tieto tuntuu unohtavan itsekin kaiken mitä tapahtui aiemmin kuin edellisen puolen tunnin aikana.

Cagen tähdittämän The Wicker Manin nähneet odottavat uutta teosta, jonka äärellä nauraa itselle elinvuosia. Tieto on turhan pitkäveteinen ansaitakseen tällaista suositusta, mutta kestää rehellinen roska katselua siinä missä tietyt 50-60 vuotta vanhat "tieteisklassikotkin".


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Amorphis - Skyforger... Kauhea kankkunen... >

Keskustelut (9 viestiä)

pohynnin

Rekisteröitynyt 12.06.2007

21.06.2009 klo 10.29

Kyllä 2 tuntia voi paremminkin viettää kuin tämän leffan parissa. Nm. kaksi tuntia köyhempi
lainaa
LosLosLos

21.06.2009 klo 11.50

Tää ei liity nyt mitenkään kyseiseen elokuvaan vaan on osoitettu Peltoselle. Mikä on tämän hetken paras "salin perällä pussailu-leffa"?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.06.2009 klo 13.52

LosLosLos kirjoitti:
Tää ei liity nyt mitenkään kyseiseen elokuvaan vaan on osoitettu Peltoselle. Mikä on tämän hetken paras "salin perällä pussailu-leffa"?


Tämä kysymyshän on oikein eeppinen kohteliaisuus! En tiennytkään antaneeni itsestäni kuvan pätevänä parisuhdeterapeuttina.

Tarkan harkinnan jälkeen sanon että Night at the Museum 2, sillä se on harmitonta perushömppää, johon ei tarvitse tai edes kannata keskittyä.
lainaa
asdf

Rekisteröitynyt 23.06.2009

23.06.2009 klo 17.37

Jari-Pee kirjoitti:
LosLosLos kirjoitti:
Tää ei liity nyt mitenkään kyseiseen elokuvaan vaan on osoitettu Peltoselle. Mikä on tämän hetken paras "salin perällä pussailu-leffa"?


Tämä kysymyshän on oikein eeppinen kohteliaisuus! En tiennytkään antaneeni itsestäni kuvan pätevänä parisuhdeterapeuttina.

Tarkan harkinnan jälkeen sanon että Night at the Museum 2, sillä se on harmitonta perushömppää, johon ei tarvitse tai edes kannata keskittyä.


Heh, jokohan kohta päästään lukemaan "Peltosen parisuhdevinkit"-osiota V2:ssa?=)
lainaa
joonas

23.06.2009 klo 21.13

Tää oli kyllä niin ärsyttävän huono elokuva, joka vielä huononi aina vaan kuluessaan, että jäi oikein paha mieli pitkäksi aikaa. >8(
lainaa
asdf

Rekisteröitynyt 23.06.2009

23.06.2009 klo 21.33

"Tää oli kyllä niin ärsyttävän huono elokuva, joka vielä huononi aina vaan kuluessaan, että jäi oikein paha mieli pitkäksi aikaa."

(((SPOILER ALERT!)))
Jep, perus Hollywood scifiä. Ensin katsojan pää sykkyrälle ja loppuun Deus ex machinat.
lainaa
Cene

Rekisteröitynyt 11.04.2007

24.06.2009 klo 16.41

arvostelu kirjoitti:
Elokuvassa ei ole logiikkaa Spockin korvatöhnän vertaa.

:D

Ei kyllä tosiaan kovin vakuuttava leffa ollut, mutta onhan niitä toisaalta huonompiakin nähty.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.06.2009 klo 23.53

Tykkäsin. Ekat kaks kolmasosaa oli tosi mielenkiintosta ja jänskää, mutta se lopun örvellys vähän pilas tunnelmaa. Alun ja keskiosan varjolla sen lopunkin voi hyväksyä ja leffa on kokonaisuutena ihan hyvää jännäriviihdettä.

EDIT: Paits se alun "luento" sai vähän veren kiehumaan; tuntui olevan vähäsen kreationismiin kallellaan rakas professori, mut voin olla väärässäkin. Uskontoa muuten ei juurikaan elokuvassa nähty; symboliikkaa ja mytologiaa ehkä sitäkin enemmän.
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

25.06.2009 klo 11.27

Tämähän oli kuin suoraan Scientologien huuhaa messuista. Itse odotin lopussa, että itse Xenu olisi tullut johdattamaan ihmiskunnan valitut uuteen paratiisiin... käsittämätöntä paskaa.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova