Päivä jona maailma pysähtyi
Ensi-ilta: | 12.12.2008 |
Genre: | Sci-fi, Trilleri |
Ikäraja: | 11 |
Puheliaan tieteisdraaman uusinta on toiminnallinen tieteistrilleri. Älyn ja logiikan tilalle tarjotaan aitoa jännitystä ensimmäisellä puoliskolla. Tehosteita käytetään kursailematta, mutta tunnelmaa rakennetaan myös kiehtovan tieteishömpän ja näyttelijäntyön kautta. Kun hahmot tuntuvat pitävän uusinta planeettaamme uhkaavaa UFOa aidosti mielenkiintoisena ja pelottavana, tunnetilat tarttuvat, vaikka juoni yllätyksetön onkin. Alas lopulta tupsahtava valopalloalus on hieno kuin tehosteet 90-luvulla. Kun ulos astuvan avaruusmiehen rinnalla kävelee kerrostalon kokoinen palikkarobotti, mieleen juolahtaa, että leffahan olisi aivan loistava mustavalkoisena, kuten on kauhuleffan The Mist – Usva DVD-versio.
Klaatu, tuo Keanu Reevesin näköinen diplomaatti tähtien takaa, tahtoo jälleen puhutella isokenkäisiä. Jenkkien perinteitä kunnioittaen armeija ylireagoi ja Kathy Batesin johtamat poliitikot yrittävät tappaa tulokkaan byrokratialla. Klaatu pakenee uusien ihmevoimiensa ansiosta. Robottikätyri eli Gort käy pian hyökkäykseen ihmiskuntaa vastaan. Kaikki olisi menetetty, ellei Klaatu olisi ehtinyt muodostaa tunnesidettä astrobiologiin (Jennifer Connelly), jonka kanssa hän loppuelokuvan ajan hengailee. Yhtälöön lisätään naisen ärsyttävä ottopoika (Jaden Smith).
Alkuperäisen elokuvan sanoma oli selkeä: ihmiskunta on väkivaltainen, tehkäämme tälle jotakin. On huvittavaa pohtia, mitä ihmettä uusi versio yrittää sanoa. Uusi Klaatu on itsekin väkivaltainen olento, jota motivoi se, että ihmiset saastuttavat maapalloa. Pitäisikö saastuttamiselle tehdä jotakin? Ei välttämättä... Väkivaltaakaan ei tarvitse lopettaa. Leffa periaatteessa väittää, että kaikki mitä ihmiset tekevät, on pohjimmiltaan okei. Lajistamme annetaan inhorealistinen kuva. Vaikka Connellyn hahmo onkin sankarillinen, pesunkestävää maalaisjärkeä edustaa vain leppoisa John Cleese pienessä professorin roolissa. Jäljelle jäävä osuus ihmiskunnasta panikoi ennen kuin mitään edes tapahtuu, niin kuin kävisi oikeastikin. Klaatu näkee enemmän negatiivista ja vähemmän positiivista käytöstä kuin alkuperäisteoksessa. Mutta entäs sitten? Kysehän on vain saasteista. Leffa ei mainitse ilmaston lämpenemistä, ei vuotavia intialaisia ydinvoimaloita, ei syöpää aiheuttavaa sikaa, mutta... kyse on saasteista, koska Klaatu niin sanoo. Jos Klaatu sanoisi, että "tuhoamme ihmiset leffojen piilomainonnan vuoksi", niin sitten kyse varmaan olisi piilomainonnasta.
Lupaava jännäri hajoaa alkutekijöihinsä. Tietystä pisteestä eteenpäin Klaatu ja kumppanit vain tappavat aikaa, samalla kun armeija pelleilee robotin kanssa. Hollywoodin kenties jäykin aito näyttelijä Reeves on erinomainen Klaatuna silloin, kun hänen on tarkoituskin olla epäuskottava ihmisen jäljitelmä. Tämä on aito kehu, mutta tästäkin edetään vain taaksepäin. Lopputekstien rullatessa Klaatu tuntuu herra Spockilta ilman karismaa ja logiikkaa. Klaatu tyrii ihan itse kaiken mahdollisen alkaen omasta työturvallisuudestaan. Kenkää sille, joka palkkasi tämän jäppisen diplomaatiksi.
Silmäkarkkiosasto tarjoaa parit kiintoisat näyt, kunhan robotti pääsee vauhtiin. Viimeinen puolituntinen olisi kuitenkin jo uuvuttava ilman tahatonta komediaa. Alkuperäisen elokuvan jeesustelut sisäistänyt tulee nauttimaan kohtauksesta, jossa uusi Klaatu näyttää mitä heilläpäin tehdään ristiinnaulitsijoille. Tarkoitukselliset raamatulliset viittaukset käyvät huumorista nekin, kun homman koossa pitävä juju kerran on näinkin totaalisesti kadoksissa.
Keskustelut (6 viestiä)
11.12.2008 klo 18.34 1
Rekisteröitynyt 17.04.2008
11.12.2008 klo 18.56 1
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
11.12.2008 klo 19.46 1
jep jep. kiva kun kerrottiin koko leffan tarina tässä arvostelussa.
Se on totta, että kaikki eivät tiedä, kuka on Klaatu. Klaatu on kuitenkin sekä uuden että vanhan elokuvan päähenkilö ja yksi tieteiselokuvan tunnetuimmista ikoneista. Olisi kinkkistä yrittää tarjota minkäänlaista näkemystä elokuvasta puhumatta hänestä. Sitä en kertonut, mitä Klaatu ja kumppanit ovat täällä tekemässä, tai miten, tai miksi tarkalleen ottaen (maapallon huono kunto mainitaan jo trailerissa). En myöskään kuvaillut mitä yksittäisissä kohtauksissa tapahtuu, lukuun ottamatta kahden hahmon kävelyä ulos valopallosta.
12.12.2008 klo 07.48 1
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
12.12.2008 klo 12.37 1
Foxin suoltamaa Republikaanien propagandaa sanon minä!
Erittäin hyvin sanottu siellä perällä! Nyt kaduttaa, kun en itse tätä keksinyt. Päivä jona maailma pysähtyi on aivan puhdasta republikaanipropagandaa. Leffa kysyy, että entäs sitten, jos johtajamme ovat itsekeskeisiä sotahulluja ja heitä äänestävä kansa kokoelma typeriä lampaita - onx siinä jotain väärää, vai? Oi, tästä olisi saanut paljon juttua aikaiseksi.
Rekisteröitynyt 17.04.2008
16.12.2008 klo 21.58 1
Kirjoita kommentti