Tuorein sisältö

The Pale Blue Eye

Ensi-ilta: 06.01.2023
Genre: Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

11.01.2023 klo 23.00 | Luettu: 3250 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


The Pale Blue Eye on murhamysteeri ja historiallista fiktiota, jossa seikkailee runoilija Edgar Allan Poe. En ota sitä riskiä, että käsikirjoittaja samaistuu vain kirjoittajiin, joten valintani on toinen Netflix-uutuus White Noise. White Noise alkaa esitelmällä elokuvien tekemisestä, joten valintani onkin Pale Blue Eye. Taidekritiikki on silkkistä suoratoistoajalla.

West Point on Yhdysvaltain sotilasakatemia, jossa on palvellut tulevia presidenttejäkin. 1800-luvulla kelpo itsemurha pilataan, kun hirttäytyneen kadetin ruumis silvotaan. Etsivä Christian Bale kutsutaan kummastelemaan. Satunnainen mortti Poe tarjoaa näkökulman, jonka mukaan sydämen rinnasta kaivavalla murhaajalla on runollinen mieli. Poessa on hylkiön vikaa, joten Bale ottaa tästä kaverin.

Hitaan trillerin mysteereihin kuuluu se, miksi himomuikistelija Bale on mukana hillittynä viiksien vahaajana. Harry Melling saa näytellä Poe'a pontevan teatterimaisesti, kun runoseppo avaa kauniin mielensä liikkeitä suodattamatta (tai kuten eräät V2.fi:n lukijat asian ilmaisisivat: "tekohauskasti" ja "mukanokkelasti"). Tyydyttävä selitys on jo se, ettei irrottelu hautaa Balea. Kun Bale kuuntelee kiinnostuneena, huvittuneena ja kaikkea nielemättä, hänenkin hahmonsa ristiriitaiset mietteet pysyvät aistittavina. Jos Bale irrottelee, karismaattisetkin vastanäyttelijät saattavat taantua pahviksi, kuten kävi juuri Amsterdamissa.

Poe myöntää viittaavansa runollisella murhaajalla omaan persoonallisuustyyppiinsä. Häntä käsitellään epäiltynä katsojaa kunnioittaen eli kaikki munat eivät koskaan ole yhdessä korissa. Bale kommentoi heti, että sisäelimille voivat keksiä pontevia merkityksiä myös uskonnolliset fanaatikot.

Hitaus ja kuivuus ovat eri asioita. Jälkimmäiseen syntiin leffa syyllistyy puolivälissä, kun on ilmeistä, ettei edellisen palan päälle rakenneta, vaan on vielä vähän selitettävää ennen pelaamista. Jos taas oikaistaan paljastuksiin, farssimaisuudesta puhuminen todennäköisesti ei hämmennä leffan nähneitä. Näiden kahden vaiheen väliin mahtuu miellyttävän itsevarmaa hidastelua, jolloin on kiva pohtia sivuhahmojenkin aivoituksia. Eikä loppu silkkaa farssia ole. Valikoidut selitykset ovat niin jämäkkiä kuin kehtaan dekkareilta odottaa; ei sillä, että kovasti kehtaisin.

Balella ja Mellingillä on mukavasti tilaa ilmaista tunteita ja vivahteita. Tämä ei ole toive vaan huomio: jos Netflix lähettäisi kopion kaikille Hollywoodissa, Melling voisi napata Oscar-ehdokkuuden, kun leffalla on varvas taiteesta kertovan taiteen suossa. Suosio voisi myös tuoda erään tohtorin vaimoa tulkitsevalle Gillian Andersonille kultaisen vatun, kun sinänsä käyttökelpoinen suoritus erottuu muusta tyylistä olematta yhtä hauska kuin juhlakalulla.

Mutta: dekkari on luotettavan antiikkinen & tunnistettavasti motivoitunut, joten kärkevät mielipiteet ovat vain lämpimikseen hyppelyä. Tämä on kynttilävalaistua pulisonkifiktiota, jota varten lumikoneen annettiin posottaa vartti. Katso kaksi leffaa vuodessa tai kärsi läpi ne kaikki, niin onhan tämä jämäkämpi kuin ihme temppuilut. Esimerkiksi See How They Run on komedia, joten sen ei ole tarkoituskaan tehdä samanlaista vaikutusta kuin Agatha Christien vanhan dekkarin, johon se viittaa, mutta jos huumorikin jää tavoitteista, ehkä rehellinen retroleffa jättää paremman jälkimaun. See How'ta ja Pale Blue'ta yhdistää se, että "tohtori Mustapippurin" kohtaloksi saattoi käydä historiallinen heppu, mutta See How'n muu spedeily hautaa jekun, jossa on oma luonteva kutinansa.



STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< A Man Called Otto... The Menu... >

Keskustelut (2 viestiä)

klausuulikuningas

18.01.2023 klo 03.16 1 tykkää tästä

Mahdollisesti huonoin koskaan lukemani elokuva-arvio. Jo ensimmäinen kappale on niin sekava, että useamman lukemisen jälkeenkään mulla ei ole aavistustakaan, mitä siinä yritetään sanoa. Tavallaan arvostan sitä, että kirjoittajan sanavarasto on omalaatuinen eikä hän käytä kaikkia miljoonaan kertaan kuultuja ilmauksia, mutta omalaatuisten ilmausten pitäisi olla kuitenkin sellaisia, että lukija voisi ymmärtää ne. Suurinta osaa tämän arvostelun lauseista en ymmärrä. Olen nähnyt sekä See How'n että Pale Bluen, mutta silti tekstin viimeisen virkkeen merkitys jää hämäräksi. Tekstin järjettömimmän virkkeen palkinnon saa silti tämä: "Katso kaksi leffaa vuodessa tai kärsi läpi ne kaikki, niin onhan tämä jämäkämpi kuin ihme temppuilut." Jos et osaa kirjoittaa suomea, älä leiki toimittajaa.

Leffalle kolme tähteä, arvostelulle mitä vittua kautta viis. En tiedä mikä hassuttelumedia tämä V2 on, mutta tällaista yläastetason sekoilua edes luokaton Episodi ei suostuisi julkaisemaan.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.01.2023 klo 04.25 2 tykkää tästä

Se on kiva, kun joku selvästi yrittää lukea.

Ensimmäinen kappale selitettynä:

"The Pale Blue Eye on murhamysteeri. Yksi hahmoista on historiallinen kirjoittaja Edgar Allan Poe. Henkilökohtaisesti olen kyllästynyt elokuviin, jotka kertovat luovien alojen ammattilaisista. Katson kuitenkin tämän elokuvan mieluummin kuin tuoreen White Noise -elokuvan, jossa puhutaan elokuvien tekemisestä."

Loppu selitettynä:

"Myös elokuva See How They Run on murhamysteeri. Myös siinä on historiallisia hahmoja, mutta en kokenut, että hahmojen historiallisuudella on todellista merkitystä. Tämän elokuvan Poe sen sijaan on mielenkiintoinen."

Kaiken huippu selitettynä:

"Tämä on tavallinen mutta luotettava elokuva. Jos kiinnostut tästä, vaikka katsot elokuvia harvoin, tämä saattaa olla oikea valinta. Toisaalta tämä saattaa miellyttää myös tilanteessa, jossa koet nähneesi liian monta tekotaiteellista, mukahauskaa, ala-astetason pimpelipompelipasketta."
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova