Rakastin Pabloa, vihasin Escobaria
Ensi-ilta: | 29.06.2018 |
Genre: | Draama, Rikos, Trilleri |
Ikäraja: | 16 |
Javier Bardem on Pablo. On kauheat viikset ja maha, mutta suoritus on karismaattinen salakavalasti, joten jälleen moni katsojakin (en minä, mielestäni) löytää tavan ihailla hirviötä, vaikkei hänen päähänsä sukelleta. Kuvittele kartanon uima-allas. Reunalla viiksivallu sanoo vaikka "möm möö", joten kokaiini virtaa Yhdysvaltoihin taas. Sieluni alkoi sammua, koska oletin tuntevani tarinan: Pablo on mainittu kaikkialla, viimeksi leffassa American Made. En tiennyt, että hän keplotteli itsensä kansanedustajaksi, enkä täysin sitä, miten epäpäteviä vastustavat voimat olivat, joten piristyin. Uutisissa kerrottiin juuri, että Meksikon vaaleissa on tapettu ennätysmäärä poliitikkoja ja leffahan elävöittää tämänkin tällaista. Teos on tunnelmoiva tietoisku sivistymättömälle, mutta turhan epämääräinen ja etäinen ollakseen yleispätevä tarina.
Myös Cruzin hahmo tiivistää Wikipediaa kertojana. Hahmo on tarjoavinaan hetken, jona sukellamme mukaan, mutta sittemmin leffalla on vaikeuksia perustella, miksi otsikko viittaa ensisijaisesti häneen, eikä Pablon vaimoon, joka myöskään ei palvo pahuutta, mutta on ollut Pablon matkassa nuoruudesta saakka. Pikkuvaimon tutkiminen tämän otsikon alla kiinnostaisi, mutta joskus yliarvioin ihmiset, joten ehkä vastaus kysymyksiini olisi taas se, että jotkut eivät ajattele. Näkökulman puutteen huomaa selkeimmin, kun Cruz tai Peter Skargaardin näyttelemä kyttä tekevät paluun unohduttuaan toviksi. Heillä on keskinäisiäkin jännitteitä, muttei mitään kummoista.
Pablo itse maistuu mytologiselta pahuudelta, luonnonvoimalta. Muutamista tyylikkäistä otoksista mieleen jäi eritoten se, jossa Pablo juoksee paksu perse paljaana viidakkoon tulitaistelussa, eikä kukaan silti kykene tekemään hänelle mitään. Kaivattua yleispätevyyttä löytyy teoriassa siitä, että Pablon kykenee nujertamaan vain Pablo. Ehkä joku räppäri taas itkee, että hänkin on tyhjästä aloittanut gangsta, joka on saavuttanut kiiltokuva-asiat ja ehkä se on silloin tärkeä sanoma, ettei huipullakaan kannata haastaa riitaa. Jotkut inttävät, että Pablo tappoi itsensä pahassa paikassa ja leffa mukailee sitä ajatusta, että hän pysyi kohtalonsa herrana mokaillessaankin.
Vähemmän räppärimäisen katsojan usko ihmiskuntaan on koetuksella, kun keskeinen konflikti on se, että etelän maa koettaa ulkoistaa rikollisten tuomitsemisen pohjoiseen, mutta Pablo on alati rukkaamassa lakeja takaisin sellaisiksi, että hän voi lahjoa tai tappaa viranomaiset kotona... Pablo on vihtahousu, demoni, opponentti. Ne eivät paljoa pahaa tekisi, elleivät ihmiset laiskuuttaan antaisi. Kun astuin salista helteeseen, olin empaattinen: jos ilmastonmuutos laajentaa kesää pari kuukautta, minäkin otan sotaherralta lahjukset muuttaakseni ilmastoituun kattohuoneistoon. 25 asteessa ajatustoimintani loppuu, joten ehkä 35 asteessa juoksen itse alasti pusikkoon kokoamaan barbaariklaania.
Keskustelut (2 viestiä)
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
02.07.2018 klo 13.21 1
Rekisteröitynyt 11.04.2007
02.07.2018 klo 22.23 1
PS. Olen aina pitänyt Marioa ja Ron Jeremyä yhtenä samana henkilönä.
Kirjoita kommentti